[rank_math_breadcrumb]

Kosten koper financieren?

door | jun 21, 2022 | Geld Lenen | 0 Reacties

We krijgen regelmatig de vraag:”Kun je de kosten koper mee financieren?” Laten we jou eerst vertellen wat er precies bedoeld wordt met de kosten koper. Wanneer je een huis gaat kopen, dan kun je meestal 100% van de waarde van het huis lenen middels een hypotheek. Daarnaast komen er nog een aantal andere kosten bij […]
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

N
Persoonlijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Geld lenen zonder gedoe.

1
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★ 

8,7/ 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000

Eisen

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen

9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet
4
kredietconcurrent logo
Binnen enkele uren duidelijkheid

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten
5

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5

Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem
6

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening
KredietSpotter

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7.9 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen 1 werkdag antwoord op je aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten
Zakelijke en particuliere leningen
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

We krijgen regelmatig de vraag:”Kun je de kosten koper mee financieren?” Laten we jou eerst vertellen wat er precies bedoeld wordt met de kosten koper. Wanneer je een huis gaat kopen, dan kun je meestal 100% van de waarde van het huis lenen middels een hypotheek.

Daarnaast komen er nog een aantal andere kosten bij die je dan met eigen geld moet financieren. Deze bijkomende kosten noemen we ook wel ”kosten koper”. Tevens worden de kosten koper onderverdeeld in aankoop- en financieringskosten. In de meeste gevallen bedragen de kosten koper ongeveer 6% van de volledige aankoopprijs van de woning.

Stel je koopt een woning van €250.000,- dan kun je ervan uitgaan dat de kosten koper ongeveer €15.000,- bedraagt. Je hebt bij het kopen van een huis dus meestal een redelijk bedrag aan eigen geld nodig. Sinds 1 januari 2020 is namelijk de nieuwe 100% hypotheek regeling ingegaan, waardoor het niet meer mogelijk is om de kosten koper mee te financieren.

Kosten koper meefinancieren hypotheek

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er sinds 1 januari 2020 een nieuwe regeling omtrent de hypotheek. Deze nieuwe 100% hypotheek regeling houdt in dat je 100% van de aankoopsom van het huis kunt lenen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal bijkomende kosten die onder dezelfde categorie vallen. De kosten koper meefinancieren 2020 is dus niet meer mogelijk, omdat dit voortaan met eigen geld moet worden betaald.

Bovendien zijn er wel een aantal andere manieren voor het financieren kosten koper. Verder in deze tekst lees je meer over deze verschillende manieren van kosten koper financieren.

Kosten koper financieren met overwaarde, kan dat?

Wanneer je overwaarde hebt op een huis dan zijn er in de praktijk verschillende mogelijkheden. Zo zijn er mensen die de overwaarde gebruiken om te sparen of beleggen.

Daarnaast is het mogelijk om de overwaarde te gebruiken voor een verbouwing of om te herinvesteren in je woning. Stel je hebt een overwaarde van €30.000,- en de nieuwe woning kost €230.000,-, dan is het misschien wel verstandig om €30.000,- zelf te betalen. Hierdoor hoef je geen hypotheek af te sluiten van €230.000,- maar van €200.000,-.

Vaak wordt de overwaarde hiervoor gebruikt

De kosten koper meenemen in hypotheek is sinds 1 januari 2020 niet meer mogelijk. Daarom gaan veel mensen de kosten koper financieren uit overwaarde van het vorige huis.

De kosten koper financieren overwaarde kan een verstandig besluit zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dus heb je overwaarde op je vorige woning? Ga dan altijd van tevoren na wat je met het geld wilt doen en wat in jouw situatie de beste keuze is.

Kosten koper financieren met persoonlijke lening, is het mogelijk?

Wil je graag een huis kopen, maar heb je niet genoeg spaargeld om de bijkomende kosten (kosten koper) te financieren? Dan kun je de kosten koper financieren met persoonlijke lening.

Het klinkt misschien apart, maar in sommige gevallen is het mogelijk om naast je hypotheek een persoonlijke lening af te sluiten. Hiermee kun je bijvoorbeeld de kosten koper financieren naast hypotheek lening.

Niet genoeg spaargeld?

Deze persoonlijke lening kan daarom een uitkomst bieden voor personen die niet genoeg spaargeld hebben om de bijkomende kosten te betalen.

De rekenregels waarmee de maximale hypotheek wordt berekend verschillen nogal sterk van de rekenregels die worden gebruikt om de maximale persoonlijke lening vast te stellen.

Daarom is het in sommige situaties mogelijk om naast de hypotheek een persoonlijke lening aan te vragen, waarmee je de kosten koper kunt financieren.

Kosten koper zelf financieren: welke mogelijkheden zijn er?

Omdat de kosten koper financieren met een hypotheek niet meer mogelijk is moet je de kosten koper zelf financieren. Voor mensen die genoeg hebben gespaard hoeft dit geen probleem te zijn.

Wil jij je voorbereiden om over een aantal jaar de kosten koper zelf te kunnen financieren? Dan zijn daar een aantal mogelijkheden voor. Wij hebben een aantal manieren hieronder voor jou op een rijtje gezet, zodat je kunt zien wat er tegenwoordig mogelijk is om de bijkomende kosten te kunnen betalen:

 • Begin op tijd met sparen, zet bijvoorbeeld iedere maand een deel van je loon aan de kant om later genoeg spaargeld te hebben.
 • Ga beleggen met gespaard geld, zodat je na verloop van tijd meer spaargeld hebt om de kosten koper te financieren.
 • Sluit een spaarverzekering af om op een afgesproken datum geld te ontvangen waar je iedere maand premie voor hebt betaald.
 • Maak gebruik van een klimrentedeposito. Dat wil zeggen dat hoe langer je geld vaststaat op een spaarrekening je meer rente krijgt. Zo krijg je bijvoorbeeld het eerste jaar 3% rente en het tweede jaar 4% rente op je spaargeld.

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om te sparen. Hierbij heb je zelf de keuze wat je doet en waarvan jij denkt dat het beste werkt. Wil je graag de kosten koper zelf financieren? Dan is het verstandig om een van deze manieren te overwegen om op tijd te beschikken over genoeg spaargeld.

Misschien ook interessant voor jou: caravan financieren of boot financieren

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: aug 13, 2022 @ 22:01

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *