[rank_math_breadcrumb]

Spaarrente vergelijken in 2022

door | sep 7, 2022

De spaarrente is van grote invloed op het rendement van je spaarrekening. Iedereen wil natuurlijk de hoogste spaarrente, maar het is ook belangrijk om zeker te zijn van de beste voorwaarden. Er zijn verschillende spaarvormen, de een brengt meer rendement, dan de ander. Zo brengt de keuze voor een spaardeposito vandaag meer rendement dan een reguliere spaarrekening, de spaarrente staat namelijk historisch laag. Desalniettemin zijn er nog een aantal goede oplossingen, lees je goed in en vergeet niet de huidige spaarrentes en producten te vergelijken.
N
Spaarrente vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare spaarrentes
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen
Krediet groep nederland

Jouw online bank

 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

Wat is sparen precies en hoe werkt het?

Wat is sparen precies en hoe werkt het? Iedereen weet natuurlijk wat geld sparen is, maar er zijn niet veel mensen die onderzoek doen naar de beste manier van sparen en de diverse spaarvormen die beschikbaar zijn.

Als je namelijk een grote uitgave wil doen moet je toch echt leren sparen. We gaan je allereerst antwoord geven op de simpele vraag ”wat is sparen” om daarna alle diverse spaarvormen te bespreken zodat je op de hoogte bent van alle mogelijkheden om te sparen.

Sparen is zoals je weet simpel gezegd geld apart houden, je kunt thuis geld wegleggen, een spaarrekening openen of een spaardeposito openen om je geld een tijdje weg te zetten.

Je geld thuis wegleggen is tegenwoordig niet zo veilig meer, als je je geld bij een bank wegzet weet je zeker dat je geld veilig is en dat je een vergoeding ontvangt over je spaargeld. Deze vergoeding heet de spaarrente waar we later nog verder op in gaan. Deze spaarrente wordt vaak een paar keer per jaar uitgekeerd aan spaarders.

Alle spaarvormen op een rij

Ok, je weet nu wat sparen is maar welke voor en nadelen heeft sparen en hoe kan ik de beste spaarvorm kiezen? Lees dan snel verder om erachter te komen welke spaaroplossing het beste bij je past.

 • Als je gaat sparen via een bank kun je uit 2 verschillende hoofdvormen kiezen. Je kunt een spaardeposito of opneembare spaarrekening afsluiten. Bij de eerste spaarvorm kun je altijd over je spaargeld beschikken, je kunt het geld onbeperkt opnemen en onbeperkt bijstorten.
 • Als je kiest voor een spaardeposito werkt het net wat anders. Je zet je geld voor een bepaalde tijd vast op een deposito. Als de looptijd verlopen is kun je weer over je spaargeld beschikken, je zult je vast afvragen waarom zou ik mijn geld vastzetten? Nou dat is simpel, je ontvangt namelijk een stuk hogere rente over een spaardeposito. Daarbij staat de rente altijd vast en kun je alvast uitrekenen wat je verdiend op je spaargeld.

Sparen voor je pensioen

Er zijn ook diverse mogelijkheden om alvast te sparen voor je pensioen. Je krijgt daar een speciale bankspaarrekening voor. Als je te maken hebt met een pensioengat kan de bankspaarrekening zelfs fiscale voordelen hebben. Je betaalt namelijk geen vermogensrendementsheffing en je mag je inleg van het belastbaar inkomen aftrekken.

Toch zitten er wel een aantal nadelen aan een bankspaarrekening, je mag het geld namelijk niet tussentijds opnemen en het hebben van een bankspaarrekening brengt kosten met zich mee. Veel Nederlanders kiezen voor het aanvragen van een creditcard naast een spaarrekening,

Wat zijn de voordelen van sparen?

 • Nu je wat meer weet over de spaarvormen is het misschien handig om alle voor & nadelen van sparen op een rijtje te zetten. Je wil natuurlijk zeker weten of sparen voor jou een geschikte manier is om je geld meer waard te laten worden.
 • Sparen is erg veilig, je kunt er bijna altijd vanuit gaan dat je het ingelegde geld terugkrijgt
 • Een spaargeldrekening zorgt er voor dat je de waardeontwikkeling van je spaargeld goed kunt volgen
 • Het openen en beheren van een spaarrekening is meestal gratis, een lening daarentegen niet
 • Sparen kost in meeste gevallen niets en levert op lange termijn altijd rendement op
 • Met een spaartegoed kun je vaak een hogere hypotheek krijgen.

Nadelen van sparen

 • Het rendement van sparen is relatief laag als je het vergelijkt met beleggen
 • Als je veel spaargeld hebt moet je belasting betalen over een gedeelte. Dit wordt vermogensrendementsheffing genoemd. De grens van deze heffing wordt elk jaar aangepast en bedraagt momenteel ongeveer 21.000 euro.
 • Als de inflatie erg hoog is en de rente op je spaarrekening laag, dan wordt je spaargeld minder waard. Zorg er dus altijd voor dat je spaarrente hoger is dan de inflatie.

Is sparen veilig?

Zeker, het komt bijna nooit voor dat banken failliet gaan. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je spaargeld in een klap weg is. Om dit te voorkomen hebben de Nederlandse banken onderling een oplossing bedacht. Het zogenaamde depositogarantiestelsel zorgt er voor dat Nederlandse bank een garantie leveren aan spaarders.

 • Dit bedrag is per persoon, per bank het aantal rekeningen maakt niet uit
 • Voor een en/of rekening geldt een dekking van maximaal € 200.000
 • Dekking van je spaargeld tot maximaal bedrag van € 100.000
 • Ook andere Europese landen hebben een garantiestelsel opgesteld maar dit kan afwijken van het Nederlandse Deposito Garantiestelsel. Als je bij een buitenlandse bank gaat sparen raden we je aan om altijd het garantiestelsel door te nemen.

De spaarrente in Nederland

De spaarrente is van grote invloed op het rendement van je spaarrekening. Iedereen wil natuurlijk de hoogste spaarrente, maar het is ook belangrijk om de beste voorwaarden te garanderen.

Zorg er voor dat je op de hoogte ben van actuele tarieven van alle spaarproducten met een vaste of variabele rente.

Wil je gaan sparen? Zorg er dan voor dat je alle rentestanden van de grootste aanbieders direct gaat vergelijken om er achter te komen welke aanbieder op dit moment de beste rente biedt.

Spaarrente vergelijken

De spaarrente loopt behoorlijk uiteen de afgelopen jaren. Het is dus slim om een goede vergelijking te maken voordat je gaat sparen.

Het kan natuurlijk zijn dat je al een spaarrekening hebt, ook dan kan het lonen om over te stappen naar een andere bank met een betere spaarrente.

We raden je altijd aan om niet alleen op spaarrente te vergelijken maar ook naar de voorwaarden te gelden.

Het kan namelijk zijn dat er bijzondere voorwaarden zijn vastgesteld, het kan zijn dat er soms geen beschikking over het spaargeld is of dat er hogere rentepercentages zijn te behalen als de bank zich niet aan de afspraken houdt.

Als je gaat vergelijken raden we je aan om goed te kijken naar je spaardoelen. Wil je het geld langer vasthouden of wil je de vrijheid behouden om het altijd vrij op te kunnen nemen?

Als je je geld langer wil wegzetten kun je een deposito afsluiten en als je de controle wil behouden is een spaarrekening een goede oplossing.

Hoe zit het met de rente van spaarrekeningen?

In Nederland hebben de meeste spaarrekeningen een variabel spaarrente tarief. Dit betekent dat de spaarrente op ieder gewenst moment kan worden aangepast. Er bestaat daarom geen enkele zekerheid over het te behalen rendement.

Het is daarom erg verstandig om de rentetarieven goed in de gaten te houden. Het kan namelijk zo zijn dat je meer rente kunt ontvangen bij een andere aanbieder. Je kunt dan overwegen om je spaargeld te verhuizen naar deze aanbieder.

Er zijn veel verschillende spaarrekeningen, deposito’s en bankspaarproducten. Bij Spaarbuidel zetten we alle verschillende spaarproducten helder op een rij.

Daarbij vergelijken we alle aanbieders op rente en voorwaarden. Aan de hand van jouw wensen ontdek je welke spaarvorm en welke spaaraanbieders het beste bij je passen.

Je kunt je spaartegoed natuurlijk na verloop van tijd gebruiken voor een rendabele investering.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: sep 12, 2022 @ 18:20

0 reacties

Raisin spaardeposito's
 • Gedekt met nationale depositogarantiestelsels
 • Toprentes tot 2,10% per jaar
 • Je betaalt niets aan Raisin
 • 490.000 spaarders gingen je voor

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

Jouw online bank
 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

Krediet groep nederland
Flexibel sparen
 • Geen verplichte minimale inleg of storting
 • Eenvoudig geld opnemen via de NN App
 • Nederlands depositogarantiestelsel
 • Gemakkelijke online aanvraag
 • Variabele rente

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 3,6/5

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=