[rank_math_breadcrumb]

Beleggen

door | sep 12, 2022

Met beleggen wordt aangeduid dat je iets koopt (de belegging) met de prognose dat het later meer waard is geworden. Je investeert hiermee in de toekomst, dit maakt wel dat je te maken hebt met bepaalde onzekerheden. Deze onzekerheden zijn de risico's als je gaat beleggen. Desalniettemin kun je op de lange termijn een mooi rendement behalen. Lees onze informatiegids of start direct met brokers vergelijken om goed van start te gaan.

Wat is beleggen?

Beleggen is het kopen van een goed met de verwachting dat dit goed in de toekomst meer waard is geworden. De prognose van de waardestijging kan worden gebaseerd op verschillende scenario’s, afhankelijk van je gekozen plan kun je hier op inspelen. Dit noemen we beleggingsstrategieën.

Een andere kenmerkelijke factor van beleggen is een vaak aantrekkelijk rendement, maar wel op de lange termijn. In de regel kunnen we stellen dat beleggen voor een langere periode meer financieel voordeel kan opleveren.

Wat is een belegging?

Een belegging kun je doen in verschillende vormen, de meest populaire variant zijn aandelen. Als je gaat beleggen kun je dit ook doen in de vorm van vastgoed of obligaties. De waarde van de meeste vormen wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Hierdoor ontstaan koersbewegingen, als belegger kun je hier o.a. geld mee verdienen.

Relatie tussen rendement en risico

Rendement en risico op de financiële markten zijn tegelijkertijd aanwezig. In de algemene regel geldt voor een hoog rendement, een hoog risico. Het zelf of laten beleggen in een aandeel is risicovoller dan een obligatie. De spaardeposito kent nog minder risico.

Het is belangrijk dat je je ten allen tijden comfortabel kunt voelen met het genomen risico. De waarde van je beleggingen kunnen stijgen, maar ook dalen. Geduld is belangrijk, op de langere termijn vinden marktstijgingen plaats. Houdt altijd in het achterhoofd: rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoe werkt beleggen?

Hoe beleggen, je kunt de keuze maken uit twee verschillende vormen van geld beleggen, namelijk:

 • Laten beleggen
 • Zelf beleggen

Laten beleggen

Beginnende belegger? Het overgrote deel kiest voor beheerd beleggen bij een vermogensbeheerder, dit wordt gezien als het makkelijkst. Deze vermogensbeheerder belegt je ingelegde geld in fondsen en/of aandelen en/of obligaties. Je hoeft zelf geen onderzoek uit te voeren naar de bedrijven, je wordt enkel geacht je inleg te bepalen. De meeste bieden verschillende overzichtelijke risicoprofielen.

Vandaag de dag zijn er tal van vermogensbeheerders die beleggen tegen zeer lage tarieven aanbieden. Ook met een kleine inleg.

Zelf beleggen

Zelf geld beleggen is ook mogelijk, dit doe je met behulp van een broker. Dit is een online beleggingsplatform waarmee particuliere beleggers toegang wordt verschaft tot wereldwijde beurzen en andere markten.

Deze vorm van beleggen stelt je in staat om zelf aandelen te kopen of verkopen. Naast aandelen is dit ook mogelijk met de relatief nieuwe cryptocurrencies. Met het bezit van aandelen kun je profiteren van winstbetalingen in de vorm van dividend. Tevens kun je genieten van een mogelijke koersstijging waardoor je waarde per aandeel toeneemt.

Het is raadzaam om je risico te spreiden en te kiezen voor verschillende soorten beleggingen. Koop je aandelen van een multinational dan kun je hiernaast ook beleggen in fondsen, obligaties met een laag risicoprofiel of de wat meer risicovollere ETF’s.

Zelf online beleggen of laten doen?

Zelf online beleggen is een relatief nieuwe ontwikkeling, voorheen liet je dit altijd doen door een expert in de vorm van een vermogensbeheerder. Het wordt je vandaag de dag erg simpel gemaakt, ook snijd je flink in de kosten.

Geen zin of tijd om actief bezig te zijn met je handelingen in de markt? Dan is een beleggingsfonds geen slechte optie. Gemiddeld betaal je een vergoeding van 1% tot 2% aan de beheerder. Er wordt belegt aan de hand van het door jouw gekozen risicoprofiel.

Hoe moet je beleggen?

Beginnen met beleggen gaat niet om wat je moet maar waar jij je comfortabel onder voelt. Als beginnende belegger is een te hoog risicoprofiel sneller gekozen dan je denkt. Mede door het ontbreken van spreiding en het niet vasthouden aan een vooraf bepaalde strategie.

Beginnende particuliere beleggers moeten daarnaast altijd rekening houden dat je enkel dient de te investeren met geld dat je kunt missen, denk bijvoorbeeld altijd aan onvoorziene uitgaven.

Beginnen met beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Stel jezelf de vraag; wil ik zelf beleggen? Of wil ik mijn geld laten beleggen in beleggingsfondsen? Daarnaast is het vergaren van kennis nooit een slecht idee, online is ontzettend veel te vinden.

Direct starten met beleggen? Je hebt een goede broker nodig. Je hier gratis online brokers vergelijken. Wij vergelijken volledig onafhankelijk.

Hoe beleg ik succesvol in 2022?

Een goed beleggingsplan is essentieel voor succesvol beleggen. Dit plan is een eindresultaat van een aantal essentiële vragen die je jezelf wil stellen voordat je daadwerkelijk begint met investeren. Dit plan is met name bedoeld voor negatieve periodes in de markt, maar ook voor de positieve, je zult namelijk je lange termijn doel in ogen moeten houden.

Stel jezelf minstens de volgende vragen:

 1. Hoeveel kan ik beleggen?
 2. Kan ik de volledige inleg missen in mijn uitgavenpatroon?
 3. Hoeveel risico wil ik lopen?
 4. Hoe lang kan ik beleggen?
 5. Waarom en waarvoor wil ik beleggen?

Beleggen werkt op de lange termijn

Beleggen werkt op de lange termijn, naast je inleg is de totale tijd dat je eraf blijft belangrijk. Je moet minstens denken aan een periode van drie tot vijf jaar. Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe langer je je geld belegt, hoe meer rendement je maakt.

Je kunt vooraf een prognose maken van je rendement maar hierbij is het altijd goed om in je achterhoofd te houden dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Je inleg verliezen is dus ook mogelijk, ondanks een positieve prognose. Het gemiddelde rendement op de AEX lag de afgelopen honderd jaar op zeven procent, maar let op, hier zaten ook veel jaren tussen met grote verliezen.

Sparen of beleggen

Door de lage spaarrekening rentes wijken steeds meer particuliere beleggers uit naar het beleggen op de beurs. Het zelf beleggen wint terrein op het laten beleggen in de vorm van vermogensbeheer. Men lijkt zelf meer controle te willen houden en kiest voor zelf online beleggen d.m.v. een online broker.

Er wordt gesteld dat meer dan 2 miljoen Nederland een deel van hun geld hebben belegt. De particuliere beleggers met voldoende vermogen neigen sneller naar aandelen. Financiële risico’s zijn meer bekend, spreiding en strategie is aanwezig en rationeel handelen is de standaard, hier wordt niet van afgeweken.

Beleggen op de lange termijn kan met voldoende spreiding een aantrekkelijk rendement opleveren. Direct starten met beleggen? Je kunt ook investeren in vastgoed. Lees hier meer over de vraag: sparen of beleggen?

Waarom beleggen?

Waarom beleggen, er zijn flink wat redenen te bedenken. Zo zijn er voordelen, maar logischerwijs ook nadelen. Beleggen is vandaag de dag voor vrijwel iedereen toegankelijk met een online broker. Wil je gaan beleggen? Zorg dat je het gehele aanbod vergelijkt en naast je investeringsbehoefte legt.

Voordelen beleggen

 1. Op de lange termijn levert geld beleggen een aantrekkelijk rendement. In vergelijking met de huidige spaarvormen zoals een spaardeposito of spaarrekening zijn de verschillen enorm.
 2. Financiële onafhankelijkheid staat voor velen gelijk aan vrijheid. De pensioenleeftijd is verhoogd, langer doorwerken is een feit. Met online beleggen kun je vermogen opbouwen voor het hebben van keuzevrijheid in de toekomst. Een grote groep belegt met als doel een aanvulling op het pensioen (pensioen beleggen).
 3. Je vermogen laten groeien door het maken van rendement is belangrijk voor doelen in de toekomst. Denk aan de inflatie & belasting, het eerder kunnen stopen met werken of het betalen van de studie voor je kinderen. Om waardevermindering tegen te gaan kiezen veel mensen voor het investeren in goud of zilver.
 4. Periodiek beleggen wint in populariteit. Deze belegvorm laat zich kenmerken door een flexibel inlegbedragen en in- en uitstapmomenten. Dit houdt in dat je altijd bij je geld kunt.
 5. Een steeds groter wordende groep kiest bewust voor duurzaam beleggen. In deze beleggingsstrategie wordt sterk gekeken naar investering portfolio’s. Je belegt enkel in de bedrijven, projecten, overheden of sectoren die in lijn liggen met jouw normen en waarden.
 6. Starten met beleggen kan al in een paar minuten. Na het vergelijken van de online brokers open je gratis een account. Voor de beginnende belegger wordt vaak een demo account aangeboden, hierop kun je met fictief geld risicoloos je eerste strategieën testen. Gebruik daarnaast de uitgebreide kennisbanken van de brokers.

Nadelen beleggen

 1. Wil je gaan beleggen & rendement maken, maar geen zin of ruimte voor hoge risico’s? Dan is sparen wellicht een betere oplossing.
 2. Op korte termijn kun je een deel van je inleg verliezen, hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een positief rendement.
 3. Je kunt je ingelegde geld voor langere termijn niet aanraken, om je hieraan te houden is een beleggingsplan belangrijk. Logischerwijs moet je je ingelegde geld kunnen missen.
 4. Rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Geld verdienen met beleggen gaat niet gepaard zonder risico’s.

Wat is een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening heb je nodig om te starten met online beleggen. Het grotere deel van de particuliere beleggers maakt de keuze voor het openen van een beleggingsrekening bij de bank waar ook de betaal- en/of spaarrekening wordt afgenomen.

Echter is dit vaak geen voordelige keuze, je hebt geen toegang tot alle internationale markten en opties en kosten liggen veel hoger. Een beleggingsrekening vergelijken levert veel financieel profijt op, ook weet je zeker dat je je kunt begeven op de juiste internationale beurzen.

Een beleggingsrekening openen

Een beleggingsrekening openen kun je het beste doen bij een online broker. In vergelijking met traditionele banken hebben de online platformen geweldige software om actief te zijn op de beurs. Het word je makkelijker gemaakt om te beleggen, het is transparanter en je houd zelf de volledige controle.

Tevens verschillen de transactiekosten enorm, een online broker is goedkoper dan een traditionele bank met haar eigen beleggingsrekeningen. Het is gebruiksvriendelijker en het aanbod in financiële producten en beurzen is vele malen groter.

DEGIRO

Wil je wereldwijde toegang tot beurzen voor het handelen in aandelen, fondsen, ETF’s, opties en futures? Dan is de online broker DEGIRO een uitstekende keuze voor jou. Het is de meest gekozen online in Nederlander en hiermee marktleider. Deze partij staat bekend om haar zeer lage handelstarieven en het gebruiksvriendelijke beleggingsplatform.

eToro

De broker eToro heeft wereldwijde bekendheid en telt miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen. Je kunt snel schakelen tegen ongekend lage tarieven, begeef jezelf tussen de aandelen, grondstoffen en zelfs cryptocurrencies. Opties en CFD’s worden ook aangeboden, let op; de kans op je inleg verliezen is met deze belegvorm groter dan winst maken.

Kosten beleggen

Voor zowel de ervaren als beginnende belegger is het belangrijk de totale kosten van beleggen inzichtelijk zijn. Er zijn kostenfactoren waar de brokers verschillende prijzen voor hanteren. Abonnementskosten voor het beleggingsplatform zijn bij de ene broker hoger dan bij de ander. Ook zal je grote verschillen zien in de transactiekosten.

Kosten beleggen vergelijken

De belangrijkste kostenfactoren waar je op moet letten:

 • Abonnementskosten voor beleggingsplatform
 • Kosten per transactie
 • Bewaarloon
 • Servicekosten

Afhankelijk van je plan is de ene kostenpost belangrijker dan de ander. Een actieve belegger zal namelijk eerder kijken naar de kosten per transactie, hij of zij heeft namelijk meerdere maler per jaar te maken met aan- en verkoop orders. De kleinste kostenverschillen tussen brokers kunnen veel invloed hebben op je uiteindelijke rendement.

Vooral als je van plan bent om defensief te beleggen en oogt op een rendement van 5% op jaarbasis. Heb je 1% kostenverschil, is dit toch een vijfde deel van je rendement. De kosten van beleggen vergelijken onder online brokers is dan erg belangrijk.

Beperk je risico met spreiding en geduld

Beleggen hangt samen met risico’s, de grootste is het leiden van een koersverlies in je actieve beleggingen. De waarde verhoging van een beursgenoteerd bedrijf vindt plaats op de lange termijn, duurzaam beleggen wordt dan ook steeds populairder. Geduld is hier de key, je wacht tot het bedrijf is gegroeid of winst in de vorm van dividend uitkeert.

Op korte termijn maak je in principe direct verlies wanneer je te maken hebt met transactiekosten. Blijft een bedrijf succesvol opereren en stijgt de winst kunnen we stellen dat de koers zal stijgen of winst zal uitkeren. Maar dit kan natuurlijk ook de andere kant op gedraaid worden met verliezen tot gevolg.

Kies voor een online broker met AFM vergunning

Naast het spreiden van je beleggingen is het belangrijk dat je een online broker kiest die onder toezicht staat. In Nederland ligt deze verantwoordelijkheid bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Iedere broker in onze vergelijker staat onder dit toezicht.

Ook beursgenoteerde bedrijven begeven zich niet in het wilde westen, er gelden strenge controles. Succesvol beleggen zit ook voor een groot deel in de spreiding. Hiermee kun je missers verdragen, korte termijnverliezen compenseren en consistent vasthouden aan je doel.

Waarin beleggen?

Een startende belegger kiest doorgaans voor het kopen en verkopen van aandelen. Ze zijn bekend met de bedrijven en kiezen voornamelijk voor grote multinationals. Je kunt daarnaast ook niet meer dan je ingelegde geld verliezen.

We gebruiken expres het begrip bekend, het is namelijk anders dan een bedrijf door- en door kennen. Er kunnen onvoorziene zaken naar buiten komen die een koers flink kunnen schaden.

Hands-off en laten beleggen? Dan kom je sneller uit bij het beleggen via indexbeleggen, fondsen of ETF’s. Je profiteer van een voldoende spreiding en bent niet teveel tijd kwijt aan het onderzoeken van bedrijven.

Beleggingsfondsen of ETF’s

De perfecte belegging voor beginners zijn de volgende drie vormen:

 • ETF
 • Indexfondsen
 • Beleggingsfondsen

Inflatie en belastingen hebben een tegenhanger nodig, houdt echter rekening dat met deze relatief laag risico beleggingen ook een koersdaling kan inzetten. Pluspunt is dat veel bedrijven binnen fondsen zijn voorzien van een dividenduitkering.

Je laat je geld beleggen door andere (experts), vaak hoef je alleen een risicoprofiel en maximale geld inleg te kiezen.

Obligaties & staatsobligaties

Geen interesse in beleggingsfondsen, indexfondsen of ETF’s? Dan heb je als particuliere belegger nog de mogelijkheid om uit te wijken naar obligaties. Dit is een leenvorm waarbij bedrijven wettelijk verplicht zijn om het volledige bedrag terug te betalen aan obligatiehouders.

Een obligatie is een verhandelbare lening op de beurs. Bedrijven moeten deze terugbetalen.

Je hebt vaak te maken met vaste rentes, wat het een alternatief maakt voor sparen. In vergelijking met aandelen kent het minder risico’s, al helemaal met staatsobligaties.

Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen zoals goud, koper, zilver of olie is een goede optie voor waarde behoud. Maar vergeet niet dat je ook in voedingswaren kunt handelen, graan of suiker bijvoorbeeld. Dit gebeurt met behulp van derivaten, dit zijn schuldpapieren voor grondstoffen.

Beleggen in cryptocurrency of traditionele valuta’s

Een opkomende markt is de markt van cryptocurrency. Hierbij wissel je je traditionele valuta om naar digitaal geld. Wanneer de koers van dit digitale geld stijgt of daalt kun je winst maken door ze weer om te ruilen voor traditionele valuta.

Je kunt ook handelen in de waarde van traditionele valuta’s, hiervoor zijn de wisselkoersen belangrijk. We raden het je niet aan om al onervaren investeerder met deze vorm van beleggen bezig te houden.

Beleggen in opties

Je kunt je beleggingen ook naar een hoger niveau tillen, hogere rendementen, maar ook hogere risico’s. Beleggen in opties is voor de gevorderde beleggers. Met een optie koop je het recht of plicht om een aandeel te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit worden ook wel hefboomproducten genoemd.

Risico’s van beleggen in opties

Wanneer je je opties verzilvert in een winstgevende koers kun je serieus rendement maken, ook met een kleine inleg. Maar wanneer de koers draait kan het zijn dat je verplicht dure aandelen moet kopen terwijl de waarde niet meer gerepresenteerd wordt. Je kunt dan ook meer verliezen dan je inleg, iets wat niet kan gebeuren bij normale aandelen.

Minimale inzet om te beleggen

Je zult moeten kijken naar de voorwaarden van de online broker, die kunnen een minimuminleg hanteren. Dit is niet heel hoog, denk aan 50 euro. Houdt wel rekening dat beleggen met dit soort bedragen weinig tot geen rendement levert door overhangende kosten voor bijvoorbeeld je abonnement of transacties.

Het levert meer op om met hogere bedragen te werken, denk aan bedragen tussen de 1.000 en 10.000 euro. Hiermee is gemakkelijker om je risico’s te spreiden en duurzaam beleggen wordt hiermee verstevigt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in een groter aantal verschillende soorten aandelen te beleggen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: sep 12, 2022 @ 17:21