Geld lenen op een verantwoordelijke en voordelige manier?

Start hier direct met vergelijken of lees alle informatie over alle leningen en geld lenen.

Persoonlijke lening

Vergelijk aanbieders van persoonlijke leningen in 2022.

Doorlopend krediet

Direct alle doorlopende krediet in 2022 vergelijken.

BKR & lening afsluiten

Lees alles over lenen met of zonder BKR registratie.

Zakelijke lening

Vergelijk direct alle aanbieders van zakelijke leningen.

geld lenen
krediet leningen
financiering
krediet leningen

Alle leningen & kredieten uit Nederland vergelijken

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Geld lenen tegen de beste rente en voorwaarden

Geld lenen? Dat is tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer, je wil natuurlijk wel de absolute zekerheid dat je de laagste rente betaald tegen de beste voorwaarden.

Gelukkig kun je bij Spaarbuidel diverse aanbieders vergelijken op rente en voorwaarden. Op die manier kun je de lening vinden die het beste bij jouw situatie en wensen passen. Je kunt tegenwoordig geld lenen bij talloze aanbieders, het verschil tussen deze aanbieders is natuurlijk de geboden rente en de voorwaarden die verbonden zijn aan het financiële product.

De verschillen tussen alle leningen zijn daardoor behoorlijk groot en je kunt vaak goedkoper en beter uit zijn als je een goede vergelijking maakt.

Geld lenen om een auto te kopen of om te verbouwen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je geld wil lenen om een auto te kopen of om het huis te verbouwen. Dit soort situaties komen vaak voor en je kunt online een eenvoudige vergelijking maken om een passende lening te vinden voor de wensen die jij als klant hebt.

Ook als je al een lening hebt kun je vaak een besparing maken door een lening over te sluiten naar een lening met een lager rentepercentage waardoor je minder betaald over de gehele looptijd.

100% onafhankelijk leningen vergelijken

Wij zijn volledig onafhankelijk en werken niet in het voordeel van een of meerdere partijen. We zijn ook geen onderdeel van een financiële instelling en een volledig onafhankelijk orgaan binnen de vergelijkingsmarkt. Daarom tonen wij eerlijk de producten die aan jouw wensen voldoen

Verantwoord lenen is erg belangrijk

Geld lenen is tegenwoordig veilig maar het is wel belangrijk dat je alle risico’s goed blijft inschatten. Zorg er voor dat je niet meer leent dan mogelijk is in jouw situatie en stel jezelf tijdens een vergelijking de vraag “Wat kan ik maximaal lenen zonder in de problemen te komen?” Daarbij kunnen alle tools op deze site je lening berekenen op een verantwoorde manier.

Lening aanvragen?

Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk online een lening aanvragen op deze pagina, dat geldt voor zowel particulieren en ondernemers. Voor ieder leendoel is er een oplossing, denk daarbij aan het financieren van een caravan of boot, een renovatie of een verbouwing in huis.

Tegenwoordig komt het ook veel voor dat mensen lenen voor het plaatsen van zonnepanelen of het vergroten van de bedrijfsvoorraad. Er zijn een aantal leenvormen beschikbaar die tegenwoordig vrij bekend zijn geworden, denk aan de persoonlijke leningen, het doorlopend krediet en de financial lease. Meer lezen over blanco kredieten? Druk dan snel op de link.

Goedkope lening aanvragen

Wil je vandaag nog een goedkope lening aanvragen? Dan ben je bij Spaarbuidel aan het juiste adres. Je bespaart met een goedkope lening maandelijks geld en je zorgt er voor dat je meer financiële ruimte hebt. Ook kun je kiezen voor een krediet met een kortere looptijd zodat je over de gehele looptijd goedkoper leent.

Goedkoop geld lenen vanzelfsprekend?

Goedkoop geld lenen is bij veel Nederlandse banken niet vanzelfsprekend. Grote banken zoals ING, ABN AMRO & de SNS Bank staan niet bekend om goedkope leningen. Als je jezelf niet goed inleest in de voorwaarden of leenovereenkomst kan het voorkomen dat je een verkeerde lening afsluit en dan kun je goedkoop lenen op je buik schrijven.

Goedkoop geld lenen moet je op het goede moment doen, het kan namelijk zijn dat er een renteverschil is waardoor een lening al snel duur kan worden.

Natuurlijk kan dit ook andersom zijn waardoor je de goedkoopste lening hebt. Wil je een goedkope lening aanvragen? Ga dan naar de vergelijker om de beste aanbieders te bekijken.

Tips voor een verantwoorde lening:

 • Het is belangrijk om jezelf te beseffen dat geld lenen geld kost. Je betaalt namelijk rente over een lening, vraag jezelf daarom altijd af of een lening de beste oplossing is of dat het verstandiger is om spaargeld te gebruiken
 • Zorg er voor dat je een lening niet langer laat lopen dan de levensduur van de aankoop
 • Voorwaarden zijn misschien nog wel belangrijker dan het rentepercentage, zorg er voor dat je goed voorbereid bent
 • Let op dure leningen zoals betalen in termijnen, creditcards of rood staan. Een persoonlijke lening is vaak goedkoper

 

Lening afsluiten

Als je een lening gaat afsluiten is het je plicht om deze af te betalen. Het is doorgaans zo geregeld dat je bij het afsluiten van een lening spreekt over een aflostermijn rente en voorwaarden.

Rechten en plichten bij het lenen van geld

Het is daarbij belangrijk dat de lener de afspraken nakomt en de afgesproken maandtermijn betaald. Als je een lening hebt afgesloten en het niet lukt om aan de plichten te voldoen is het belangrijk dat je dit op tijd aangeeft.

 • Je kunt dan met de kredietverstrekker zoeken naar oplossingen, je blijft namelijk altijd aansprakelijk voor de afgesloten lening.
 • Je hebt natuurlijk ook rechten als je een lening gaat afsluiten. De kredietverstrekker moet namelijk voorwaarden van de lening aan je bekend maken op een duidelijke en wettelijke manier.
 • De kredietverstrekker heeft ook de plicht om zich aan de voorwaarden van de afgesloten lening te houden. Het is altijd mogelijk om een afgesloten lening af te lossen, als je meer aflost dan je bij het afsluiten van een lening hebt afgesproken is het mogelijk dat er een boete in rekening kan worden gebracht.

Meer weten? Wellicht heb je iets aan de meest gestelde vragen over geld lenen hieronder!

Lening oversluiten

Heb je al een of meerdere leningen lopen? Dan kan het verstandig zijn om je lening(en) over te sluiten. Je kunt op deze manier een lagere rente afdwingen waardoor je uiteindelijk minder betaalt.

Snel geld lenen

Het komt vaak voor dat consumenten die een lening afsluiten snel over geld willen beschikken. Bij veel aanbieders kun je snel geld lenen, het aanvragen van een lening kost ongeveer 10 minuten en binnen 24 uur heb je offerte ontvangen. Om snel geld te lenen heb je de volgende documenten en gegevens nodig:

 • Hoeveel wil je lenen?
 • Een loonstrook met je inkomen
 • Geldig legitimatiebewijs
 • Bankafschrift met inkomen en afschrijving woonlasten

Zorg ervoor dat je deze zaken bij de hand hebt wanneer je snel geld wilt gaan lenen.

Vragen over geld lenen & leningen

Wat is lenen?

Sommige mensen vragen “Wat is lenen?” Nou dat antwoord is simpel, mensen lenen meestal geld als hun eigen vermogen het niet toelaat om iets aan te schaffen.

Denk bijvoorbeeld aan een lening voor een nieuw huis of een lening voor een nieuwe auto. Daarbij komt het ook regelmatig voor dat mensen geld lenen voor een verbouwing van de keuken of badkamer.

Nu is het natuurlijk wel zo dat mensen graag goedkoop geld lenen. Het is voor een grotere aanschaf slim om een hypotheek af te sluiten.

Dat komt door de gunstigere debetrente, maar het komt ook vaak voor dat mensen graag geld lenen voor kleinere aankopen zoals een nieuwe computer, koelkast of reparatie van een artikel.

Wat kost een lening?

Een veelgestelde vraag is natuurlijk “Wat kost een lening per maand?”. Je kunt het maandbedrag voor een lening gemakkelijk berekenen. De uitkomst uit de vergelijker kan enigszins afwijken van het maandbedrag dat de kredietverstrekker berekent door afrondingsverschillen.

We willen je er op wijzen dat een lening met het laagste maandbedrag niet perse de beste keus hoeft te zijn. Als je echt wil weten hoeveel een lening kost is het slim om te kijken naar het rentepercentage dat in rekening wordt gebracht en naar de looptijd die daarbij hoort.

De maandlasten kunnen laag worden gehouden als er een kortere looptijd wordt bedongen met een hoger maandbedrag.

De totale kosten van een lening kunnen ook nog beïnvloed worden door een aantal andere factoren zoals tussentijdse aflossingen. Als de lening eerder volledig is afgelost kan het voorkomen dat er uiteindelijk minder betaald is voor de gehele looptijd.

Hoe kan ik geld lenen?

Veel mensen vragen zich af hoe je geld kunt lenen. Dat is tegenwoordig niet moeilijk meer maar het is zeker belangrijk om je huiswerk goed te doen.

Het is belangrijk dat je de voorwaarden goed snapt en dat je zeker weet dat de lening te betalen is met je huidige inkomsten. Het kan natuurlijk zijn dat je geld nodig hebt voor een krediet, maar hoe pak je dit het beste aan en welke verschillende opties moet je in acht nemen om jezelf niet in de moeilijkheden te brengen?

Het is slim om altijd je gezonde verstand eerst te gebruiken, zeker als je geen kennis of ervaring hebt met geld lenen. Laat jezelf in zo’n situatie bijstaan door mensen met voldoende kennis en ervaring. Je kunt daarbij zelf onderzoek doen op het internet op sites zoals Spaarbuidel.

Om nog even terug te komen op de vraag “Hoe kun je geld lenen?” Er zijn natuurlijk diverse manieren om geld te lenen, denk bijvoorbeeld aan geld lenen bij een bank, bij een particulier persoon, een mini lening of een persoonlijke lening. Je hebt zelfs een speciale seniorenlening

Je ziet het al, je kunt op veel manieren geld lenen. We raden je aan om de bovenstaande pagina goed door te lezen om alle in’s en out’s over geld lenen te bekijken.

Hoe bereken je rente over een lening?

Alle leningen die je afsluit moeten natuurlijk afgesloten worden met een vaste of variabele rente. Dit is het bedrag dat betaald moet worden over je totaal geleende bedrag.

Het kan zo zijn dat een rente wisselend is, het is in dat soort gevallen slim om een adviseur alles goed te laten vastleggen.

Geld lenen kost geld, het is uiteindelijk altijd zo dat je meer betaald dan het bedrag dat je geleend hebt tijdens het afsluiten van je lening.

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn, de rentetarieven van financiële producten. Je ziet dat ze allemaal verschillen en dat er diverse soorten leenvormen zijn tussen rentepercentages van verschillende aanbieders. Om de rente van een lening te bepalen wordt er gekeken naar een aantal factoren:

De hoogte van het bedrag dat geleend gaat worden

 • De huidige marktrente
 • Is er een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld?
 • Is het risicoprofiel afdoende om een lening af te sluiten
 • Is er onderpand aanwezig of niet?

Wat kan ik lenen voor een woning?

Wat kan ik lenen voor een woning is een veelgestelde vraag van veel mensen. Je wil namelijk graag weten wat voor woning je kunt gaan uitzoeken. Maar waar hangt de hoogte van de lening van af en welke factoren spelen er mee bij de berekening?

Om het je gemakkelijk te maken zetten we alle informatie even op een rijtje zodat je direct weet hoe je een goede berekening maakt, daarbij weet je ook waar de bank allemaal naar kijkt als je een lening voor een woning wil afsluiten.

De bank kijkt als eerste naar je inkomen. Dit is de belangrijkste factor voor de bank. Wat is je bruto jaarinkomen en welk salaris krijg je maandelijks uitbetaald? Dit is natuurlijk de ideale graadmeter voor een bank om te kijken of je de hypotheeklasten kunt dragen.

Daarbij kijkt een bank naar je geboortedatum, je vraagt je misschien af hoezo dan? Maar het is eigenlijk best logisch, als je namelijk binnen 10 jaar met pensioen gaat is dat een grote factor bij het vaststellen van je maximale hypotheek. De bank wil op dat moment direct weten hoeveel pensioen er maandelijks uitbetaald gaat worden. Je geboortedatum is daarom een van de belangrijkste factoren bij het vaststellen van de hypotheek.

Ook kijkt de bank naar je werknemerschap en naar het feit of je ondernemer bent of niet. De bank kijkt namelijk naar je contract, werk je met een vast contract of ben je een flexwerker? Ben je zelfstandig ondernemer of ga je bijna met pensioen? Je kunt je voorstellen dat al deze factoren invloed hebben op het vertrouwen van de bank om je een lening voor een woning te verschaffen.

Als je ondernemer bent wil de bank vaak ook een aantal dingen weten. Hoe lang ben je al ondernemer? En maakt de onderneming genoeg winst om de indruk te wekken dat de hypotheek betaald kan worden? Daarnaast heeft het ook veel invloed als je samen een huis koopt, als je een gezamenlijk inkomen hebt kun je vaak een grotere hypotheek krijgen.

Als laatste kijkt de bank ook naar andere financiële verplichtingen die je misschien hebt. Denk daarbij aan je studieschuld, creditcard schulden of alimentatie die betaald moet worden. Dit zijn allemaal maandlasten die er voor kunnen zorgen dat je minder geld kan lenen voor een woning.

Er zijn dan ook verschillende kredieten beschikbaar:

Druk op de link om snel meer informatie te lezen over deze mogelijkheden.

Wat is financiering & krediet precies?

Een financiering of een krediet is een andere benaming voor een lening. Als we kijken naar de consumentenmarkt praten we vooral over kredieten. Kredietverlening is een economische activiteit waarbij de kredietgever geld, diensten of goederen ter beschikking stelt. Deze zullen later door de consument of kredietnemer worden terugbetaald.

In de zakelijke wereld is de de officiële omschrijving het aanboren en aanwenden van gelden voor productie of consumptie. Deze gelden kunnen buiten als binnen de onderneming worden uitgegeven. We praten dan over externe financiering en interne financiering. Meer lezen? Bekijk dan meer informatie over consumptief krediet.

Het komt vaak voor dat banken en handelaars krediet verlenen. Geld lenen kost geld en de kredietnemer leent een bedrag meestal tegen een vergoeding van rente.

Tegenwoordig is het ook zo dat er sprake is van krediet als geleverde diensten of goederen niet direct contant of vooruit worden betaald. Denk daarbij aan mobiele telefoons of laptops.

Kan ik tussentijds mijn lening verhogen?

Het kom regelmatig voor dat mensen die geld lenen hun lening tussentijds willen verhogen. Het kan natuurlijk zijn dat er meer financiële ruimte nodig is, je kunt dan bij de bank terecht voor een doorlopend krediet. Toch vragen veel mensen zich af of dit bij iedere lening zo is of dat er een extra bedrag betaald moet worden.

Als je je doorlopend krediet wil verhogen kun je dit meestal doen via de bank. De bank kijkt daarna of je in aanmerking komt voor een verhoogde lening.

Als de bank het verzoek goed heeft gekeurd kun je een nieuw contract ondertekenen. De oude lening wordt op dat moment opgezegd en is verwerkt in de nieuwe overeenkomst. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de maandelijkse aflossing en de rente van de nieuwe lening hoger liggen waardoor de maandelijkse lasten toenemen.

Maar hoe zit dat dan met een persoonlijke lening? Daar is het net wat anders geregeld want het is niet mogelijk om deze lening te verhogen. Meer geld lenen met een persoonlijke lening is alleen mogelijk als je een nieuwe lening afsluit.

Het bedrag waarmee je in de eerste instantie de lening wil verhogen wordt in een aparte lening aangevraagd. Als je dit van plan bent is het slim om alle aanbieders met elkaar te vergelijken, het kan namelijk zijn dat je op dit moment voordelige of dure rentes hebt.

Lening vervroegd aflossen, hoe werkt dat?

Het komt regelmatig voor dat mensen een lening vervroegd aflossen. Maar hoe werkt dat precies en wat zijn de regels? Als je geld over hebt kan het gunstig zijn om een lening vervroegd af te lossen.

De laagste rente die je betaalt voor een lening is vaak hoger dan de hoogste rente die je kunt ontvangen op de spaarrekening. Toch zijn er diverse regels waar je rekening mee moet houden, het verschil tussen een persoonlijke lening & het doorlopend krediet is aanmerkelijk.

Als je een persoonlijke lening hebt afgesloten voor een bedrag dat lager ligt dan €40.000 dan heb je wettelijk recht om de lening vervroeg af te lossen.

Als je een hoger bedrag hebt geleend zijn er andere regels van kracht. De leenovereenkomst bepaalt dan of je vervroegd kan aflossen.

Het kan namelijk zo zijn dat banken rente mislopen als je vervroegd aflost wat betekent dat er verlies geleden wordt. Daarom zijn er vaak kosten verbonden aan het aflossen van een lening.

Als je een doorlopend krediet hebt afgesloten is het altijd mogelijk om vervroegd af te lossen. Je hoeft daar geen extra kosten voor te betalen.

Een doorlopend krediet is eenvoudig te beëindigen door de schuld over te maken naar de bank. Daarna dien je je krediet telefonisch of online definitief op te heffen.

Kan ik geld lenen zonder vast contract?

Geld lenen zonder vast contract is tegenwoordig best lastig. Banken stellen een vaste eis, als je wil lenen moet je over een vast inkomen beschikken. Mensen die een uitkering hebben, tijdelijke contracten of ZZPér zijn hebben dit niet en krijgen vaak geen lening. Toch is het soms mogelijk om zonder vast inkomen een lening te verkrijgen. Het gaat dan wel vaak om kleinere bedragen.

Geld lenen zonder inkomen is natuurlijk niet slim. Het is voor mensen in de uitkering altijd maar de vraag wanneer er weer inkomen bijkomt. Als je als werkloze weer aan het werk gaat komen er natuurlijk inkomsten binnen, dit kan zijn als ZZPér of met een bijbaan.

Als blijkt dat je genoeg andere inkomsten hebt kun je wellicht toch een lening krijgen van de bank. De bank kijkt dan naar het arbeidsverleden en de toekomstige financiële situatie.

Je kunt als ZZPér niet zomaar een lening krijgen. Bij een zelfstandig ondernemer kan het inkomen namelijk flink schommelen en de bedrijfsresultaten zijn niet altijd even stabiel. De bank kijkt bij zelfstandig ondernemers over het algemeen op de jaarcijfers van de laatste 3 jaar.

Als je van start wil gaan met je onderneming en je wil deze financieren met een lening dan dien je vaak een ondernemingsplan te leveren. Daar vermeld je in hoe je jezelf in de markt wil zetten en wat je financiële prognose voor de toekomst is.

Geld lenen met tijdelijk contract

Als je een tijdelijk contract hebt kun je bij de meeste kredietverstrekkers gewoon geld lenen. Als je een intentieverklaring van de werkgever krijgt willen de meeste banken je wel een lening verstrekken.

Deze intentieverklaring betekent dat de werkgever aangeeft dat het tijdelijke contract wordt opgevolgd door een vast contract. Daarnaast kunnen banken nog meer eisen stellen, je moet namelijk minimaal 25 jaar oud zijn en over een arbeidsverleden van minimaal 24 maanden beschikken.

Of je nu een grote financiering wil aanvragen of een klein bedrag wil lenen, doe goed onderzoek
als je krediet aanvragen serieus wil gaan aanpakken. Snel geld lenen zonder gedoe is gewoon mogelijk als je alle voorwaarden en verschillende aanbieders hebt onderzocht. Spaarbuidel helpt je door verschillende aanbieders van financiële producten naast elkaar te zetten in een statische, onafhankelijke vergelijking.