[rank_math_breadcrumb]

Duurzaam beleggen, wat houdt het in?

door | jul 9, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk onderdeel binnen de samenleving geworden. Ook bij beleggen zijn er speciale manieren waarop je rekening kan houden met duurzaamheid. Dat houdt in dat je kiest voor een Fonds dat zich richt op duurzame bedrijven of je kiest ervoor om in bedrijven te investeren die zich richten op een duurzame bedrijfsvoering.  […]

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk onderdeel binnen de samenleving geworden. Ook bij beleggen zijn er speciale manieren waarop je rekening kan houden met duurzaamheid. Dat houdt in dat je kiest voor een Fonds dat zich richt op duurzame bedrijven of je kiest ervoor om in bedrijven te investeren die zich richten op een duurzame bedrijfsvoering. 

Er zijn verschillende manieren om te investeren in een een duurzamere wereld. Er zal hierbij dieper in worden gegaan op welke manier je kan investeren in groene bedrijven en waar je op dient te letten bij het kiezen van een duurzame belegging. 

Wat is duurzaam beleggen?

Als je aan duurzaamheid denkt, denk je vaak aan het klimaat of het milieu. Maar duurzaamheid richt zich niet alleen op het behoud van de planeet, maar ook op het menselijke aspect. Hierbij houd je als investeerder rekening met hoe het bedrijf met zijn werknemers omgaat en of ze er alles doen om milieu schade te beperken. 

Duurzaam beleggen gaat op dezelfde manier in zijn werk als normaal beleggen, maar er wordt dan rekening gehouden met een extra criteria. Door te selecteren op het duurzame beleid van bedrijven, zal de keuze van bedrijven beperken. De bedrijven waarin je uiteindelijk wil gaan investeren kun je op verschillende mogelijkheden kiezen:

  • Best-in-class
  • Duurzaam specialisme
  • Negatieve uitsluiting

Best-in-class

Als je ervoor kiest om bedrijven te selecteren op basis van het best-in-class principe, ga je investeren op basis van welk bedrijf het meest duurzame beleid doorvoert. Op deze manier kun je wel in bedrijven realiseren waarvan gedacht wordt dat je bedrijfsvoering over het algemeen niet duurzaam is. Denk hierbij aan vliegtuigmaatschappijen of olie raffinaderijen. Op deze manier investeer je in bedrijven die zich zo goed mogelijk proberen in te zetten voor mens en wereld, ook al laat de sector het niet altijd toe. 

Ga je duurzaam beleggen op basis van best-in-class? Dan is het handig om gebruik te maken van de ESG-score. Aan de hand van de score kun je bedrijven indelen op basis van hoe duurzaam ze zijn. 

  • Environment: Hierbij wordt er gekeken naar de schade voor de omgeving vanuit de organisatie, denk aan milieu vervuiling, grondstofgebruik of co² uitstoot. 
  • Social: Aan de hand van social wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de werkomstandigheden van personeel en op welke manier de organisatie zich in probeert te zetten voor de maatschappij.
  • Governance: Als laatste wordt er gekeken naar het bestuur van het bedrijf. Ga je duurzaam beleggen wil je natuurlijk niet dat de top van het bedrijf betrokken is bij fraude zaken of niet juist handelt namens de organisatie

Duurzaam specialisme

Je kunt ook duurzaam beleggen door middel van het kiezen van bedrijven die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid. Vaak zijn het organisaties die opgericht zijn met een duurzame strategie. Het zijn bedrijven die zich bezig houden met duurzame ontwikkelingen, zoals schone energie of het ontwikkelen van waterleidingen in derde wereldlanden. 

Om je op weg te helpen bij het kiezen van bedrijven die duurzaam beleggen, heeft de Verenigde Naties 17 verschillende duurzame doelen gedefinieerd. Aan de hand van de opgestelde doelen, kan een investeerder met duurzaam beleggen rendement behalen bij bedrijven die bijdragen een de verschillende doelen. Zo kun je in elke sector bedrijven identificeren die zich inzetten voor een betere wereld. 

Negatieve uitsluiting

Een andere mogelijkheid om bedrijven te selecteren, is negatieve uitsluiting. Hierbij selecteer je zelf of de fondsbeheerder bedrijven die uitgesloten worden van investeringen. Hierbij kun je er bijvoorbeeld persoonlijke voorkeuren op nahouden en alleen bedrijven kiezen die je eigen normen en waarden reflecteren. Ook heb je de kans om te te investeren in een fonds, waarbij er bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met het feit dat de aandelen geen wapens mag produceren of kinderarbeiders mag hebben. 

Bij het investeren op basis van negatieve uitsluiting kun je er voor kiezen om bedrijven uit te sluiten, maar ook hele sectoren. Ben je van mening dat bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie te schadelijk is, dan kies je voor een fonds waarbij niet wordt geïnvesteerd in bedrijven die banden hebben met de sector. Wil je duurzaam beleggen vergelijken, dan kun je gebruik maken van de vergelijker op de website. Hier staan enkele brokers aangeboden, die je de mogelijkheid aan bieden om duurzaam te gaan beleggen. 

Duurzaam beleggen belastingvoordeel

Een andere reden om in te stappen bij bedrijven die zich richten op een betere wereld, is dat je bij duurzaam beleggen belastingvoordeel ontvangt. Er zijn door de overheid beperkte fondsen in aanmerking gesteld voor fiscale kortingen. Op deze manier probeert de overheid beleggers te stimuleren om te beleggen in groene initiatieven. Hoewel je met duurzaam beleggen belastingvoordeel kunt krijgen, dien je er wel rekening mee te houden of het de moeite waard is.

Ten eerste zitten de fondsen vaak vol, waardoor ze niet zomaar toegankelijk zijn. Daarnaast liggen de kosten vaak hoger bij de fondsen, door het feit dat de bedrijven intensiever geselecteerd worden. Hier zitten vaak hogere kosten aan verbonden, al staat er wel tegenover dat de fondsen vaak lagere risico’s met zich meebrengen. Voor de lange termijn kan duurzaam beleggen een interessante belegginsopties zijn. Hoewel het rendement niet altijd even hoog kan zijn als normaal investeren, kun je door het duurzaam beleggen belastingvoordeel zo toch een hoge winst behalen. 

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:35

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=