Hypotheekrente vergelijken?

door | sep 6, 2022

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een nieuw huis gaat kopen, maar hoe wil je je huis gaan inrichten en wat gaat er met de tuin gebeuren. Allemaal vragen die mensen in Nederland zichzelf stellen voor dat de hypotheek bekeken wordt. Het is vaak nog een heel gedoe om een huis te kopen, daar willen we je bij helpen zodat het allemaal wat soepeler gaat.

N
Hypotheekrente vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis
Wij zijn 100% onafhankelijk & gratis
N
Betrouwbaar aanbod
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk hypotheek rentes

Hypotheekketen van het jaar 2019

★★★★★ 

8,7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen
Locaties door heel Nederland
Klantbeoordeling: 9,8
Bekend van RTL 4

★★★★

7,8 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 8 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten
Meer dan 40 experts
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7/ 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Binnen 24 uur duidelijkheid
Garantie: de laagste hypotheekrente
  • Gratis telefonisch consult
  • Meer dan 22 hypotheken
  • Geldige AFM vergunning
  • Klantbeoordeling van 9,8
  • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

zakelijke lening

Je kunt bij Spaarbuidel heel gemakkelijk een groot aanbod aan hypotheken vergelijken, alle aanbieders zijn gerangschikt op rente en voorwaarden. In een duidelijk overzicht zie je direct welke hypotheekverstrekkers de beste oplossing bieden voor jouw situatie. Bekijk verschillende vormen zoals de lineaire hypotheek of een annuïtaire hypotheek. Als je weet hoeveel rentevaste jaren je wilt kun je direct een offerte aanvragen om een afspraak aan te vragen met een adviseur.

Waarom hypotheekrente vergelijken?

We raden je aan om de hypotheekrente altijd te vergelijken, een huis kopen is natuurlijk al duur genoeg. Ja, we beseffen ons dat de hypotheekrente op dit moment erg laag is maar besparen is altijd mooi meegenomen.

De rentetarieven van hypotheken zijn enorm veranderd de afgelopen jaren. De rentes zijn veel lager dan 15 jaar geleden en het uitzoeken van de meest actuele hypotheekrente kan je op lange termijn behoorlijk wat geld besparen op je hypotheek

Toch willen we benadrukken dat het net zo belangrijk is om alle voorwaarden na te lezen. Als je eenmaal vast zit aan een hypotheek wil je er niet achter komen dat de voorwaarden je in de problemen brengen.

Hypotheekvormen

De eerste stap die je moet nemen is het vaststellen van de hypotheekvorm. Veel mensen in Nederland kiezen voor een lineaire of annuïtaire hypotheek. Logisch, want dat betekent dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Je vraag jezelf waarschijnlijk af, wat is nu het verschil tussen deze twee hypotheken?

Een annuïteitenhypotheek los je iedere maand een vast bedrag af tot je het gehele hypotheekbedrag hebt afgelost. Als je gekozen hebt voor een lineaire hypotheek los je in de beginfase een groter bedrag af dan aan het eind van de looptijd. Dat betekent dat je hypotheeklasten in de loop der tijd afnemen. Naast deze twee populaire vormen in Nederland kun je ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, let echter wel goed op de voorwaarden. Sinds 2013 is de wet en regelgeving omtrent deze hypotheekvorm namelijk veranderd.

De hoogte van de hypotheek is in iedere situatie verschillend, het is dan ook verstandig om je hypotheek berekenen.

Verschillen in hypotheekrente

Als je een hypotheek gaat kiezen moet je ook een type rente kiezen. Je kunt kiezen voor de variabele rente of voor de vaste hypotheekrente.

Als je kiest voor een variabele rente profiteer je zodra de rente daalt, maar als de rente stijgt betaal je ook meer. Als je iemand bent die graag kiest voor zekerheid raden we je aan om een vaste hypotheekrente te kiezen.

Op dat moment weet je precies hoeveel je betaalt, je profiteert dan niet van de rentedaling en beschermt jezelf tegen de rentestijging. Daarbij moet je de hypotheekrente ook nog vastzetten. Hoe lang dat is hangt helemaal af van de hypotheeksom, de renteverwachting en de verwachtte woontijd in de nieuwe woning.

Hoe zit het de laatste tijd met de hypotheekrente?

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Dat komt door de stimuleringsmaatregelen van de ECB. Maandelijks worden er miljarden in de economie gepompt om de beleidsrentes laag te houden.

Dit doet de ECB door staatsleningen van zwakke Eurolanden op te kopen. Op deze manier zorgt de ECB er voor dat lenen goedkoop wordt gemaakt om investeringen en consumptie te verhogen. Aangezien de economie aantrekt en de inflatie op een acceptabel niveau is gaat de ECB de maatregelen afbouwen. Dat betekent dat er in 2020 gestopt gaat worden met het opkoopprogramma, de druk op hypotheekrente gaat daardoor verminderen in 2020.

De volgende stap die genomen gaat worden, het verhogen van de beleidsrente zal wat langer duren. De ECB gaf aan dat dit zeker tot de zomer van 2020 gaat duren omdat er nogal wat onzekerheden in de markt zijn.

Hypotheekrente in Nederland & het buitenland, hoe zit het?

Wellicht heb je wat onderzoek gedaan naar hypotheekrentes en ben je erachter gekomen dat de hoogte in Nederland hoger is dan in het buitenland. De hoogte van de hypotheekrente is dan ook afhankelijk van een flink aantal factoren. Je kunt hierbij denken aan de hoeveelheid te lenen geld en de waarde van je woning, daarnaast is het eigen spaargeld van de bank een beslissende factor voor de hoogte van de hypotheekrente.

De spaarrekeningen van Nederlandse consumenten worden namelijk gebruikt voor het verstrekken van hypotheken. Bij een onvoldoende tegoed aan spaargeld is de bank genoodzaakt om geld te lenen op de kapitaalmarkt, dit heeft als gevolg dat de kosten stijgen waardoor logischerwijs ook de hypotheekrente stijgt.

Mijn aanbieder beschikt over een lagere hypotheekrente dan ik heb, wat nu?

Biedt je huidige hypotheekverstrekker voor nieuwe klanten een lagere hypotheekrente dan kunt u hier van profiteren. Het AFM heeft vastgesteld dat er geen verschil mag bestaan in de hoogte van de rente tussen nieuwe en bestaande klanten, dit is zo vanaf 1 januari 2013 met het zogenaamde eensporige rentebeleid.

Hypotheekverstrekkers moeten zowel nieuwe als bestaande klanten met het zelfde risicoprofiel een zelfde tarief moeten hanteren. Voorheen werd er door hypotheekverstrekkers handig gebruik gemaakt van welkomstkortingen, bestaande klanten konden hier niet van profiteren. Echter mogen verstrekkers nog wel gebruik maken van individuele kortingen, wel moeten banken deze verstrekken aan nieuwe en bestaande klanten.

Opbouw van de hypotheekrente, moet deze inzichtelijk zijn?

Hypotheekverstrekkers zijn volledig vrij om de hoogte van de aangeboden hypotheekrente te bepalen, echter moeten zij de opbouw van deze rente inzichtelijk maken voor haar klanten. In de meeste gevallen praten we in deze situatie over variabele rentes. Bij een variabele rente betaal je namelijk in de meeste gevallen achteraf, je betaalt dan vaak effectief meer dan de jaarrente. Dit moet duidelijk worden aangegeven op de offerte voor je hypotheek.

Mijn rentevaste periode is verlopen, wat nu?

Beschik je over een hypotheek met een rentevaste periode dan zal je minimaal drie maanden van tevoren worden ingelicht door je verstrekker. Hierin wordt precies vermeld wanneer de periode afloopt en wordt u ingelicht over de nieuwe hoogte van de hypotheekrente voor de komende rentevaste periode. Naast deze zaken moeten hypotheekverstrekkers meer met je delen, namelijk of je boetevrij kunt oversluiten na het verlopen van de rentevaste periode en je advies kunnen bieden over eventuele oversluitmogelijkheden.

Heb je een aanbod ontvangen en daalt de rente tot het aflopen van de rentevaste periode dan is het niet standaard zo dat u gebruik mag maken van deze lagere rente. Informeer jezelf hierover bij je huidige of toekomstige hypotheekverstrekker. Rentestijgingen worden nooit doorberekend aan de consument.

Hoeveel hypotheek krijg ik met mijn salaris?

Met een bruto jaarinkomen van ongeveer 25.000 en minimaal 12.500 euro is de maximale hypotheek in 2022 ongeveer 172.500 euro. Bij een inkomen tussen de 35.000 en 17.500 euro gaat het om ongeveer 248.000 euro, en bij 50.000 en minimaal 25.000 euro tenslotte om 408.000 euro.

Hoe hoog kan ik een hypotheek krijgen?

De hoogte van je hypotheek mag tegenwoordig maximaal 100% van de waarde van je woning zijn, je kunt wel meer lenen als je energiebesparende maatregelen wil nemen voor je huis. Dat is het bedrag dat aan eigen geld besteed kan worden voor de aankoop van een woning

Wat gaat de hypotheekrente de komende jaren doen?

Als de Europese Centrale Bank de rente nog lang laag houdt, is de verwachting zo dat de hypotheekrente in 2022 niet sterk zal stijgen. Als de inflatie echter blijft stijgen, dan gaat de ECB de rente verhogen waardoor de hypotheekrente ook stijgt.

Wat doet de rente over 10 jaar?

Er is door de economen van De Nederlandsche Bank een schatting gemaakt dat de 10-jaarsrente in 2022 gaat stijgen naar 0,2% en dat in 2023 deze oploopt naar 0,4%. De verwachting is dat de 10-jaars staatsrente in ongeveer 2 jaar met een half procentpunt gaat stijgen.
Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: sep 12, 2022 @ 17:56