Oversluiten van de hypotheek, de aandachtspunten

door | jun 11, 2022 | Hypotheek | 0 Reacties

Steeds meer Nederlanders maken de keuze voor een koopwoning in plaats van een huurwoning, naar onze mening een zeer slim besluit. Vandaag de dag stijgen huurprijzen de pan uit, veel mensen kunnen dit dan ook niet veroorloven. Natuurlijk heb je altijd nog de sociale huurwoningen, om alles in goede en eerlijke banen te kunnen leiden […]
Hypotheekketen van het jaar 2019
  • Gratis telefonisch consult
  • Meer dan 22 hypotheken
  • Geldige AFM vergunning
  • Klantbeoordeling van 9,8
  • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

N
Hypotheken vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbaar aanbod
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk hypotheek rentes

Hypotheekketen van het jaar 2019

★★★★★ 

8,7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen
Locaties door heel Nederland
Klantbeoordeling: 9,8
Bekend van RTL 4

★★★★

7,8 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 8 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten
Meer dan 40 experts
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7/ 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Binnen 24 uur duidelijkheid
Garantie: de laagste hypotheekrente
  • Gratis telefonisch consult
  • Meer dan 22 hypotheken
  • Geldige AFM vergunning
  • Klantbeoordeling van 9,8
  • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

zakelijke lening

Steeds meer Nederlanders maken de keuze voor een koopwoning in plaats van een huurwoning, naar onze mening een zeer slim besluit. Vandaag de dag stijgen huurprijzen de pan uit, veel mensen kunnen dit dan ook niet veroorloven.

Natuurlijk heb je altijd nog de sociale huurwoningen, om alles in goede en eerlijke banen te kunnen leiden is er voor deze soort woningen echter wel een inkomensgrens vastgesteld. Verdien je hier boven? Dan ben je niet meer in staat om een sociale huurwoning te bemachtigen, je zult moeten uitwijken naar de particuliere huursector.

Voor de aanschaf van een huis kiezen de meest mensen voor een voordelige hypotheek, het is een lening maar wat het speciaal maakt is het onderpand, namelijk je huis. Kun je de hypotheeklasten om wat voor reden dan ook niet meer dragen dan zal het huis worden verkocht om de overtollige hypotheekschuld op te lossen. Het afsluiten van een hypotheek doe je bij een bank of andere soort geldverstrekker, in de meeste gevallen beschikken deze verstrekkers over tal van verschillende hypotheeksoorten.

Bepalingsfactoren voor jouw ideale hypotheek

Welke hypotheeksoort in jouw situatie het beste uitkomt hangt voor een groot deel af van de actuele marktsituatie op het moment van afsluiten. Om inzicht te krijgen in je kosten kun je inventariseren wat de huidige rentestand is, deze hoogte van de rente wordt namelijk vastgesteld voor een bepaalde periode, ook wel rentevaste periode genoemd. Dit biedt voor de bank een zekerheid. Hebben we momenteel te maken met een hoge rentestand dan zal de bank je willen duwen naar een erg lange rentevaste periode, let hier dus goed op. De meeste rentevaste periodes worden vastgesteld op minimaal 10 jaar tot maximaal 30 jaar.

Heb je te maken met een lage rentestand dan zal de bank snel neigen naar een korte rentevaste periode, vaak spreken we dan over periodes van 5 tot 10 jaar. Verloopt je rentevaste periode dan zal als het ware het eerste deel van je contract vervallen. Na de rentevaste periode ben je volledig vrij om je huidige hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheekverstrekker. Het oversluiten van je hypotheek houdt in dat je overgebleven schuld oversluit naar een andere hypotheekverstrekker met wellicht betere voorwaarden. Ga je oversluiten dan zullen er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden over de afbetaling en rente.

Oversluiten van je hypotheek voor een lagere rente

Veel hypotheeknemers kiezen ervoor om hen huidige hypotheekverstrekker vaarwel te zeggen wanneer een andere aanbieder een voordeligere rente aanbiedt, dit is immers goedkoper voor jou. Je betaalt maandelijks een lager bedrag aan rente en kunt een groter deel aflossen of anders besteden. Wil je oversluiten van hypotheekverstrekker omdat de rente erg laag staat en zit je helaas nog vast aan je rentevaste periode dan zal je huidige aanbieder een zogenaamde oversluit boete in rekening brengen. In dit geval maakt het niet uit of je voor een nieuw aanbod bij je huidige aanbieder gaat of gewoon kiest voor een andere hypotheekverstrekker.

Oversluiten van je hypotheek voor een voordeligere hypotheekvorm

Hierboven hebben we je verteld over een voordeliger renteaanbod bij een andere hypotheekverstrekker, naast deze voornaamste reden wordt er ook gekozen voor het oversluiten wanneer een voordeligere hypotheekvorm/soort in zicht komt. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je hebt gekozen voor een beleggingshypotheek in een periode dat de aandelenmarkt zeer positief stond, echter kan deze aandelenmarkt sterk fluctueren waardoor het wellicht in mindere dagen verstandig is om over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Je wilt namelijk niet met een restschuld blijven zitten.

Spaarhypotheek

Heb je een hypotheekvorm gekozen die vandaag de dag niet meer zo voordelig is als de periode waarin je deze hebt afgesloten dan zou je kunnen kiezen voor een spaarhypotheek. Met deze vorm zul je maandelijks een deel aan de kant leggen en overzetten naar een speciaal geprepareerde spaarrekening, je kunt hier niet aankomen, dit geld staat vast. Met het gespaarde kapitaal kan je aan het einde van periode de volledige hypotheekschuld af betalen.

Aflossingsvrije hypotheek

Je hebt ‘m vast wel eens voorbij horen komen op de tv of radio, de aflossingsvrije hypotheek. Bij het afsluiten van deze vorm zul je in de gehele periode niets hoeven af te lossen, je betaalt alleen rente over het volledig openstaande bedrag. Ben je aan het einde van je looptijd gekomen dan zul je de schuld moeten betalen met de waarde die je ophaalt aan de verkoop van het huis. Door nieuwe wet- en regelgeving is het niet meer mogelijk om het hele gewenste hypotheekbedrag af te sluiten, dit mag namelijk nog maar voor 50%. Ben je de wet- en regelgeving voor geweest dan kan het echter wel zijn dat je 100% van de waarde hebt ontvangen.

Kies je voor het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker dan is het in de meeste gevallen zo dat je ook aan de nieuwe wet- en regelgeving moet voldoen. Vaak is dit niet voordeliger omdat de hypotheek uit verschillende onderdelen gaat bestaan, de kosten hiervan kunnen hoog oplopen waardoor je juist helemaal geen besparing boekt. Ook de hypotheekrente aftrek regeling is aangepast waardoor je in de meeste gevallen het beste bij je huidige hypotheekverstrekker kunt blijven zitten. Meer weten over de hoogte hypotheekrente in 2019? Druk dan snel op de link!

De bankspaarhypotheek

Heb je bij de aanschaf van je huis gekozen voor een bankspaarhypotheek dan is het ook in dit geval mogelijk om deze over te sluiten, echter heeft dit zeer weinig effect op je maandelijkse kosten. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat wanneer je je bankspaarhypotheek oversluit voor een lagere rente, de inleg op de bankspaarrekening alleen maar zal toenemen. Daarnaast kan het zijn dat je in een keer moet betalen voor de verzekeringspremie die bij een bankspaarhypotheek hoort.

Het is dan ook niet verstandig om je bankspaarhypotheek over te sluiten naar een andere verstrekker. De bruto maandlasten blijven namelijk gelijk terwijl je netto maandlasten, na hypotheekrente aftrek, alleen maar zullen toenemen. Het is dus bijna niet mogelijk om met een bankspaarhypotheek winst te boeken met een lager rentepercentage.

De waarde van mijn woning is gedaald, wat nu?

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben, de woningwaarde van je woning staat onder water. In dit geval zul je niet kunnen kiezen voor het oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Dit houdt in dat de waarde van je woning niet meer gelijk staat aan de totale hypotheekwaarde. Dit komt voornamelijk voor bij Nederlanders die hen huizen hebben aangeschaft in tijden met zeer hoge woningwaardes.

Hypotheekverstrekkers zullen je in dit geval maar moeilijk willen inlijven, het onderpand moet namelijk gelijk staan aan het bedrag. Zo blijft er voor bank maar weinig zekerheid over wanneer jij eventueel niet in staat bent om de totale hypotheeklasten te dragen. Je zult moeten blijven waar je zit en moeten voldoen aan vooraf gestelde eisen, hoe slecht deze voorwaarden dan ook zijn. Je kunt alleen maar hopen op een stijging van de woningwaardes waardoor jouw woning weer boven water komt. Is dit het geval dan hoef jij je nergens meer druk om te maken, je kunt dan gewoon oversluiten naar een andere verstrekker.

Wil je graag meer lezen over de Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG genoemd, lezen? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:38

Wellicht vind je dit ook interessant