[rank_math_breadcrumb]

De goedkoopste betaalrekeningen in Nederland

door | feb 18, 2022 | Betaalrekening | 0 Reacties

Ben je op zoek naar de goedkoopste bankrekening van Nederland? Je komt er snel achter als je door blijft lezen. In dit artikel vertellen we je meer over bankrekeningen en ontdek je wat de goedkoopste bankrekeningen zijn. Nederland heeft een divers banksysteem dat momenteel bestaat uit 96 nationale en internationale banken plus ongeveer 140 lokale coöperatieve banken. De Nederlandsche Bank is de nationale bank van het land, die naast de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook Nederlandse bankdiensten regelt.
Krediet groep nederland
 • Contactloos betalen: snel en makkelijk
 • Blokkeren en deblokkeren: regel het zelf
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

N
Betaalrekeningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare betaalrekeningen
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk betaalrekeningen

Gemakkelijk & snel geregeld

★★★★★ 

9,2 / 10

Kosten p/m

€2,95

Levering

Binnen 5 werkdagen

Aanvraag

Volledig online

(assistentie mogelijk)

Contactloos betalen, gemakkelijk en snel geregeld

Koppel aan Apple Pay, Google Pay of een wereable

Ook buiten Europa betalen

Binnen 5 minuten geregeld

★★★★

8.4 / 10

Kosten p/m

€2,95

Levering

Binnen 5 werkdagen

Aanvraag

Volledig online

(assistentie mogelijk)

 Depositogarantie tot €100.000,-

Krijg een NL, DE, ES of FR IBAN
Bespaar tijd met Instant Payments
Krediet groep nederland

Betrouwbaar & snel geregeld

 • Contactloos betalen
 • Zelf blokkeren en deblokkeren
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

goedkoopste betaalrekeningen

Bankrekeningen zouden jou moeten helpen om meer te besparen. Maar hoge rekeningkosten kunnen dit doel echt in de weg staan. Van onderhoudskosten voor de rekening tot courantkosten: bankrekeningen hebben een scala aan kosten die jouw geld kunnen wegvreten. Wil jij een dergelijk scenario vermijden? Gebruik dan de vergelijker op deze pagina om de goedkoopste bankrekeningen in Nederland te vergelijken. Op deze manier vind jij de best passende en goedkoopste bankrekening voor jouw situatie.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de goedkoopste bankrekening?

Het openen van een bankrekening in Nederland is geen wettelijke vereiste. Het is mogelijk om in Nederland te wonen en jouw financiën te beheren vanaf een buitenlandse bankrekening. Dit kan echter moeilijk en duur zijn, dus het is logisch om een Nederlandse bankrekening te openen. Het kan ook zijn dat jij een lokale bankrekening nodig hebt als jij een appartement in Nederland wilt huren of een Nederlandse hypotheek wilt krijgen.

Maar hoe moet jij bankrekeningen vergelijken en beslissen wat de goedkoopste bankrekening is? En hoe weet jij of die goedkoopste betaalrekening bij jou past? Het draait allemaal om het begrijpen van soorten vergoedingen die ermee gemoeid zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende vergoedingstypen die jij kunt tegenkomen bij een standaard bankrekening in Nederland:

 • Omrekeningskosten in vreemde valuta
 • Kosten voor kaartbezorging
 • Kosten voor het vervangen van kaarten
 • Kosten voor geldopname bij geldautomaten
 • Kosten voor papieren afschriften
 • Kosten rekening-courantkrediet
 • Kosten voor overschrijving
 • Telefoonbankkosten

Om de kosten die jij uiteindelijk op jouw bankrekening kunt betalen volledig te meten, moet jij eventuele vragen met jouw bankprovider verduidelijken voordat jij met de desbetreffende bank in zee gaat. Alleen dan weet jij zeker dat jij de best passende en goedkoopste bankrekening hebt gevonden.

De voordelen van een bankrekening in Nederland

Het heeft natuurlijk een groot financieel voordeel als jij de goedkoopste bankrekening hebt gevonden. Echter er zijn nog meer voordelen verbonden aan het hebben van een bankrekening in Nederland. Zo krijgt een Nederlands bankrekening altijd een IBAN nummer. Dit International Bank Number wordt aan de eigenaren verstrekt nadat de rekening is geopend. Hierdoor kunnen jij veilig en gemakkelijk nationale en grensoverschrijdende betalingen verrichten in de zonde van de gemeenschappelijke eurobetalingsruimte (SEPA).

Daarnaast kunnen de kosten voor overschrijvingen via een Nederlandse bankrekening veel lager zijn dan bij een PayPal rekening. Bij PayPal is het ook nog zo dat beide partijen een PayPal rekening moeten hebben om de betaling te laten plaatsvinden. Vanaf een Nederlandse bankrekening kan het geld overal naartoe gestuurd worden, ongeacht de bank van de ontvanger.

Als laatste heeft het hebben van een bankrekening in Nederland ook een groot voordeel wat betreft de belasting. Als een bedrijf BTW geregistreerd is dan heeft de eigenaar mogelijk recht op terugbetaling van de BTW. Met een eigen bankrekening in Nederland is dit snel ontvangen.

De goedkoopste bankrekening die bij jou past

De goedkoopste bankrekening van Nederland is misschien niet altijd de beste rekening voor jou. Naast rekeningkosten moet jij ook rekening houden met het scala aan functies die beschikbaar zijn bij het kiezen van de goedkoopste bankrekening. Denk bijvoorbeeld aan de volgende functies:

 • Promotie aanbiedingen. Bepaalde bankrekeningen worden geleverd met frequentie promotionele aanbiedingen waaronder bonus cashback, beloningen en exclusieve rentetarieven op jouw spaargeld.
 • Klantenservice. De goedkoopste betaalrekening komt niet altijd met een goede klantenservice. Het toevertrouwen van jouw geld aan een provider is geen kleinigheid, dus het loont om tijd te investeren in het meten van de kwaliteit van de aangeboden klantenservice.
 • Unieke accounttypen. Als jij een speciaal financieel profiel hebt dan wil jij mogelijk dat de goedkoopste bankrekening aangepast kan worden aan jouw behoeften. Studenten kunnen bijvoorbeeld rekening houden met student-specifieke accounts die vaak functies bevatten die relevant zijn voor een bepaalde financiële situatie. Bedrijven kunnen daarentegen kiezen voor gespecialiseerde bedrijfsrekeningen. Wat precies de goedkoopste betaalrekening is, hangt dus ook af van de omstandigheden van het individu.
 • Online bankieren. Technisch onderlegde klanten geven misschien de voorkeur aan banken met betere functies voor online bankieren of geven de voorkeur aan digitale banken.
 • Slimme budgetteringsfuncties. Jij kunt natuurlijk geld besparen door de goedkoopste betaalrekening te vinden. Maar slimme budgetteringsfuncties kunnen jou ook helpen. Veel banken bieden slimme tools voor geldbeheer om jou te helpen jouw geld beter te begrijpen en te beheren. Kies een provider die functies biedt die intuïtief en aantrekkelijk voor jou zijn.

Goedkoopste bankrekening openen

Zoals al eerder genoemd is het kiezen van de goedkoopste betaalrekening een ingewikkeld proces. Immers, wat de goedkoopste bankrekening is voor de één hoeft dit niet te zijn voor de ander. In de meest doorsnee situatie zal de goedkoopste bankrekening die van ING zijn. Het gaat dan specifiek om het ING OranjePakket met korting. Andere goedkope keuzes zijn bijvoorbeeld SNS Basis of SNS Compleet. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kunnen dus ook andere opties de goedkoopste betaalrekening vormen. De goedkoopste betaalrekening in 2016 was te vinden bij ING en de goedkoopste betaalrekening van 2017 was van Triodos Bank.

In bepaalde situaties is de goedkoopste bankrekening zelfs te vinden bij een buitenlandse bank. Of dit bij jou past is afhankelijk van onder andere het bedrag dat jij gemiddeld pint in landen buiten de eurozone en het aantal betaalpassen en creditcards dat jij bezit.

Bij het kiezen van de goedkoopste betaalrekening zijn er vier factoren die in overweging zijn genomen. Dit zijn:

 1. De kosten van de betaalrekeningen en -pakketten
 2. De rente bij rood staan
 3. De creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening
 4. De kosten buiten de eurozone met een betaalpas en creditcard.

De berekende kosten zijn gedaan aan de hand van de tarieven van het jaar 2021.

Gezinssituatie 1

In deze situatie is er voor elke ouder een eigen betaalpas en creditcard. Het gezin gaat regelmatig buiten de eurozone op vakantie en betaald dan met een pinpas of creditcard. Is dit jouw situatie? Dan ben jij het meest voordelig uit bij Knab Plus en SNS Compleet.

Gezinssituatie 2

Bij deze situatie zijn er geen kinderen binnen het gezin. Een stel dat bestaat uit twee personen reist regelmatig naar landen die buiten de eurozone vallen. Zij hebben elk een eigen betaalpas maar maken gezamenlijk gebruik van één creditcard. De goedkoopste bankrekening van dit stel zal te vinden zijn bij Knab Plus, SNS Basis of SNS Compleet.

Gezinssituatie 3

Er zijn uiteraard ook mensen die bankieren zonder internet. Dan zit de goedkoopste bankrekening in het ING OranjePakket (met en zonder korting) of Plus Betalen wat behoort tot RegioBank. Voor individuen die geboren zijn voor 1945 kan ABN AMRO ook voordelig zijn, gezien deze bank voor deze individuen papierwerk gratis verstuurd.

Gezinssituatie 4

Stel jij vormt een echtpaar met jouw partner. Jullie hebben beiden een eigen betaalpas en er is geen creditcard in het spel. Beide individuen staan nooit rood en alle afschriften worden op papier ontvangen. In deze situatie is de goedkoopste betaalrekening te vinden bij RegioBank of SNS.

Gezinssituatie 5

In deze situatie worden alle bankzaken online geregeld. Het gaat hier om een stel dat samen één creditcard deelt. Beide individuen hebben wel een eigen betaalpas. In dit geval is het ING OranjePakket het goedkoopst met korting. Het Rabobank BasisPakket en het basispakket van SNS vormen een goed alternatief.

Gezinssituatie 6

In dit gezin is één betaalpas voldoende. De bankzaken worden via internet geregeld. In dit geval kun jij de goedkoopste bankrekening openen bij een buitenlandse bank al N26 of Openbank. Wil jij liever een Nederlandse bank? Dan kun jij de goedkoopste bankrekening openen bij ABN AMRO of ASN. Ook het ING OranjePakket met korting of een direct pakket van Rabobank zijn voor jou geschikt.

Gezinssituatie 7

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij geen partner hebt. Stel jij bent alleenstaande en hebt een creditcard en betaalpas. Je reist regelmatig naar eurolanden en zo af en toe staat jouw banksaldo in het rood. Dan kun jij het beste terecht bij ASN of ING. Ook SNS of een buitenlandse bank kunnen voor jou voordelig uitpakken.

De goedkoopste betaalrekeningen van de afgelopen jaren

In de bovenstaande situaties komt vaak het OranjePakket van ING voorbij. De goedkoopste betaalrekening in 2016 was de rekening van ING. Sinds 2017 zijn de kosten van alle pakketten bij ING verhoogd, behalve van het OranjePakket. Om deze reden is het OranjePakket het goedkoopste pakket dat bij de ING beschikbaar is.

De goedkoopste betaalrekening in 2017 was wellicht die van Triodos Bank. De prijs van het goedkoopste pakket steeg met 4%. Echter, dit was een stuk minder dan de stijging van 36% bij de ING of de stijging van 8% bij de Rabobank.

Zoals eerder genoemd zijn de precieze kosten van een betaalrekening of van een pakket afhankelijk van verschillende zaken. Er zijn verschillende banken die beweren dat zij de goedkoopste betaalrekening aanbieden. Bij het kiezen van de goedkoopste bankrekening is het zaak om allerlei verschillende factoren in overweging te nemen en om goed onderzoek te doen. Daarnaast is het bij het kiezen van de goedkoopste bankrekening is het echter belangrijkom een holistische beslissing te nemen. Dit betekent dat jij rekening moet houden met de kosten naast belangrijke rekeningfuncties zoals rentetarieven, functies voor online bankieren, kwaliteit van de klantenservice of beschikbaarheid van gespecialiseerde accounts. Een dergelijk denkproces kan jou uiteindelijk helpen bij het kiezen van de beste bankrekening voor jouw financiële behoeften.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 22, 2022 @ 21:06

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bunq Easy Bank
 • Vanaf €2,95 per maand
 • Depositogarantie tot €100.000,-
 • Levering binnen 5 werkdagen
 • Online aanvraag

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4/5

Jouw online bank
 • Contactloos betalen
 • Zelf blokkeren en deblokkeren
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

Krediet groep nederland
Bunq Easy Money
 • Vanaf €8,99 per maand
 • Depositogarantie tot €100.000,-
 • Geld uitgeven en sparen in 16 valuta’s
 • Voeg meerdere Europese IBAN’s toe
 • Geen wisselkoersopslag

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5