[rank_math_breadcrumb]

Bankrekening vereniging

door | mrt 17, 2022 | Betaalrekening | 0 Reacties

Als goedlopende vereniging of stichting kun je tegenwoordig niet meer zonder een eigen bankrekening. Wanneer je zo'n rekening wilt openen, moet je rekening houden met verschillende onderdelen zoals kosten en benodigdheden. We helpen je hier graag bij: op deze pagina vind je alle belangrijke informatie voor het openen van zo'n rekening en de bijkomende kosten, inclusief tips. Onderaan deze pagina kun je de aanbieders van een bankrekening vereniging vergelijken, om zo de beste of goedkoopste optie te vinden voor jouw situatie.
Krediet groep nederland
 • Contactloos betalen: snel en makkelijk
 • Blokkeren en deblokkeren: regel het zelf
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

N
Betaalrekeningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare betaalrekeningen
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk betaalrekeningen

Gemakkelijk & snel geregeld

★★★★★ 

9,2 / 10

Kosten p/m

€2,95

Levering

Binnen 5 werkdagen

Aanvraag

Volledig online

(assistentie mogelijk)

Contactloos betalen, gemakkelijk en snel geregeld

Koppel aan Apple Pay, Google Pay of een wereable

Ook buiten Europa betalen

Binnen 5 minuten geregeld

★★★★

8.4 / 10

Kosten p/m

€2,95

Levering

Binnen 5 werkdagen

Aanvraag

Volledig online

(assistentie mogelijk)

 Depositogarantie tot €100.000,-

Krijg een NL, DE, ES of FR IBAN
Bespaar tijd met Instant Payments
Krediet groep nederland

Betrouwbaar & snel geregeld

 • Contactloos betalen
 • Zelf blokkeren en deblokkeren
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

vereniging betaalrekening

Waarom een bankrekening voor de vereniging?

Met een eigen bankrekening wordt het makkelijker om de boekhouding bij te houden, om bonnetjes te declareren en vooral overzicht in de financiën te bewaren. Het ontvangen geld uit bijvoorbeeld contributies, fondsen of donaties wordt zo allemaal op één plek verzameld en bewaard. Voor de bestuurders van de vereniging of stichting is het aanmaken van een losse bankrekening ook erg gunstig. In dat geval worden de financiën van de stichting namelijk gescheiden van de privé financiën.

Er zijn veel aanbieders voor een bankrekening van verenigingen. De goedkoopste bankrekening van verenigingen hangt af van de vereniging en hoe ze te werk gaat. Dit verschilt dus per situatie! Bekijk daarom de informatie op deze pagina om een inschatting te maken van welke opties voor bankrekeningen interessant zijn, en welke kosten zwaarder wegen dan anderen.

Kosten bankrekening vereniging: hier moet je rekening mee houden

Je zult verschillende kosten maken wanneer je deze rekening opent. De kosten voor bankrekening vereniging verschillen per bank en ook per soort transactie. De ene bank kan bijvoorbeeld lage kosten rekenen voor het gebruiken van de rekening, maar tegelijkertijd hoge kosten voor transacties. De kosten voor de bankrekening van verenigingen bestaan uit meerdere onderdelen. De meest voorkomende kosten voor de bankrekening vereniging zijn als volgt:

 • Kosten voor het openen en behouden van de rekening. Het kost natuurlijk geld om de rekening te openen en open te houden. Deze kosten worden meestal maandelijks van de rekening afgeschreven. Gemiddeld kost een bankrekening nu ongeveer €115 tot €120 euro per jaar. Verschillende banken gebruiken verschillende kostenstructuren, waardoor het soms lastig is om dit te vergelijken. Probeer in dat geval altijd het bedrag per jaar te berekenen, voor een duidelijk overzicht tussen de verschillende aanbieders.
 • Kosten voor bijschrijving. Deze kosten betaal je iedere keer dat er geld op de bankrekening van de vereniging wordt gestort. De hoogte van deze kosten verschilt, de Rabobank rekent een bedrag van €0,15 per bijschrijving terwijl Bunq slechts €0,10 rekent. Deze kosten kunnen erg oplopen, vooral wanneer leden van de vereniging maandelijks een contributie betalen. In dat geval is het slim om een bank uit te kiezen met lage kosten voor bijschrijvingen.
 • Kosten voor overboekingen. Er worden ook kosten verrekend wanneer je geld overboekt naar een andere rekening. Dit is meestal een bedrag van €0,05 of €0,10 per overboeking. Heeft jouw vereniging veel overboekingen per maand? In dat geval is het slim om een bank te kiezen die lage kosten voor overboekingen regelt. Wanneer je slechts een aantal overboekingen per maand hebt, zijn deze kosten misschien minder belangrijk.
 • Transactiekosten. Sommige banken rekenen dezelfde kosten voor bijschrijvingen en overboekingen. Dit worden hier meestal de transactiekosten genoemd. Deze kosten verschillen per bank. Zo vergoedt de Rabobank de transactiekosten op de eerste zakelijke rekening (met een maximum van €25 per maand), terwijl bij de RegioBank alleen de eerste 500 transacties zonder kosten zijn.
 • (Negatieve) rentevergoeding over het saldo. Banken kunnen een negatieve rente rekenen voor het behouden van een rekening. Dit wordt vaak pas berekend bij hoge saldo’s. Bij de Regiobank is er bijvoorbeeld een negatieve rente van -0,5% wanneer het saldo boven de €100.000 is. Houd er rekening mee dat de negatieve rentetarieven kunnen wijzigen.
  Tegelijkertijd kun je ook positieve rente krijgen op het saldo in je rekening, wat vooral interessant is wanneer dit saldo een hoog bedrag is. Denk hier bijvoorbeeld aan stichtingen die donaties ontvangen of een Vereniging van Eigenaren (VvE). Bekijk daarom ook de rente om zo de goedkoopste bankrekening van VvE te kiezen.
 • Kosten voor de betaalpas. Bij verschillende banken betaal je kosten voor het maken en leveren van een betaalpas. Dit is een eenmalige uitgave, tenzij je de bankpas kwijtraakt of extra passen wilt laten maken. De kosten verschillen ook per bank, maar aangezien deze eenmalig zijn, is het niet aan te raden om de bank uit te kiezen op basis van de goedkoopste kosten voor de betaalpas. Bekijk liever het totaalplaatje en de terugkerende kosten, om zo de goedkoopste bankrekening van verenigingen te kiezen.

Extra tips voor een goedkope bankrekening vereniging

Bij het kiezen van een bank voor het openen van een bankrekening vereniging is het slim om naast de onderdelen hierboven, ook op de volgende onderdelen te letten:

 1. Bekijk of je de rekening kunt koppelen met jouw boekhoudprogramma. Dit scheelt je werk en tijd in de boekhouding en kan dus erg nuttig zijn. Deze informatie vind je meestal zowel bij jouw boekhoudprogramma, als bij de bank die je wilt kiezen.
 2. Controleer of je geld contant kunt afstorten. Dit kan belangrijk zijn wanneer jouw vereniging vooral contant geld binnen krijgt, bijvoorbeeld door collectes of inzamelacties. Als je inkomsten voornamelijk online plaats vinden, is dit onderdeel misschien minder belangrijk.
 3. Wil je een creditcard gebruiken? Bij de meeste banken is het mogelijk om een creditcard aan te vragen. Toch is het slim om dit te controleren, om zo verrassingen te voorkom.
 4. Bekijk ook de mogelijkheden voor het openen van een extra rekening of een spaarrekening. Misschien is dit nog niet direct belangrijk, maar kan het in de toekomst van pas komen.

Bankrekening vereniging openen

Het is tegenwoordig gelukkig erg makkelijk om een bankrekening vereniging (online) te openen.Wel heb je hier een aantal onderdelen voor nodig. Zo moet je vereniging of stichting ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, voordat je een zakelijke rekening kunt openen.

Je kunt een bankrekening vereniging openen door online een aanvraag in te dienen, of door te bellen met de bank. Hiervoor heb je verschillende gegevens nodig, waaronder het afschrift van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Wat ook belangrijk is voor het openen van een goedkope bankrekening vereniging, is dat alle bestuursleden die tekeningsbevoegd zijn zich moeten identificeren met een geldig identificatiebewijs. Zorg dat je deze gegevens bij de hand hebt voor een soepele en snelle opening van de rekening.

Bankrekening vereniging vergelijken

Het is niet eenvoudig om over te stappen van bankrekening wanneer je eenmaal al een rekening geopend hebt bij een bank. Daarom is het slim om in één keer een goede keuze te maken voor een bank waar jij de rekening wilt openen. Gebruik onze vergelijker onderaan deze pagina om verschillende banken en bankrekeningen met elkaar te vergelijken. In onze vergelijker vind je zowel Nederlandse banken zoals de RegioBank en de Rabobank, als internationale banken zoals Revolut. Bekijk de verschillende transactiekosten, kosten voor onderhoud en de aangeboden extra opties, om zo een juiste keuze te kunnen maken.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 22, 2022 @ 21:06

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bunq Easy Bank
 • Vanaf €2,95 per maand
 • Depositogarantie tot €100.000,-
 • Levering binnen 5 werkdagen
 • Online aanvraag

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4/5

Jouw online bank
 • Contactloos betalen
 • Zelf blokkeren en deblokkeren
 • Zelf je betaallimiet wijzigen
 • Buiten Europa betalen
 • Koppel makkelijk je betaalpas aan Apple Pay, Google Pay of een wearable

BETAALKAART AANVRAGEN

★★★★: 4,2/5

Krediet groep nederland
Bunq Easy Money
 • Vanaf €8,99 per maand
 • Depositogarantie tot €100.000,-
 • Geld uitgeven en sparen in 16 valuta’s
 • Voeg meerdere Europese IBAN’s toe
 • Geen wisselkoersopslag

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5