Doorlopend krediet volledig onafhankelijk vergelijken en kosten besparen?

geld lenen
krediet leningen
financiering
krediet leningen

Onafhankelijk doorlopende kredieten vergelijken

Gemakkelijk en snel alle doorlopende kredieten in Nederland op een onafhankelijke manier vergelijken? Dan ben je bij Spaarbuidel.nl aan het juiste adres.

We helpen jou om zelf de beste keuze te maken door je een transparant overzicht te geven van alle financiële producten die beschikbaar zijn op de Nederlandse markt.

Je krijgt een een 100% onafhankelijk vergelijking te zien van alle leningen, creditcards , hypotheken, investeringen en spaarproducten.

Alle aanbieders worden op een aantal criteria beoordeeld in de vergelijker. Het fijne is dat je alles direct online kan regelen, na het vergelijken beslis jij natuurlijk bij welke aanbieder je een dienst gaat afnemen.

Bij het vergelijken van deze producten baseren we de vergelijking op jou aangegeven wensen, we sorteren resultaten standaard op rente zodat het product met het scherpste aanbod bovenaan staat. Zo heb je direct de beste aanbiedingen in het oog als je begint met vergelijken.

Doorlopend krediet vergelijken

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Doorlopend krediet

Direct alle doorlopend krediet verstrekkers in 2022 vergelijken.

Persoonlijke lening

Vergelijk aanbieders van persoonlijke leningen in 2022.

BKR & lening afsluiten

Lees alles over lenen met of zonder BKR registratie.

Zakelijke lening

Vergelijk direct alle aanbieders van zakelijke leningen.

Hoe werkt een doorlopend krediet precies?

Bij een doorlopend krediet spreek je een limiet af die aangepast is op jouw persoonlijke situatie. Deze limiet is het bedrag dat maximaal geleend kan worden, je kunt na het afsluiten van de lening geld opnemen tot de afgesproken limiet. Je spreekt daarvoor ook specifieke voorwaarden af met de kredietverstrekker, denk bijvoorbeeld aan extra geld aflossen.

De voordelen van een doorlopend krediet

Een van de grote voordelen van een doorlopend krediet is de mogelijkheid om in te spelen op zaken die nu nog niet helemaal zeker zijn. In het leven is niets zeker en het ene moment heb je extra geld nodig terwijl je het andere moment makkelijk extra geld kunt aflossen.

Door te kiezen voor een doorlopend krediet weet je in ieder geval zeker dat je altijd flexibiliteit hebt, elke maand betaal je een vast bedrag. Dat bestaat deels uit rente en een ander deel aflossing.

De rente van doorlopende kredieten

Nog een belangrijk onderwerp is natuurlijk de rente. De rente van een doorlopend krediet is variabel. Dat betekent dat hij hoger of lager kan worden. Als de rente daalt wordt het bedrag dat je aflost groter waardoor je sneller aflost, als de rente stijgt dan is het bedrag dat je aflost kleiner en los je langzamer af. Omdat het doorlopend krediet geen vaste looptijd ben je voornamelijk afhankelijk van de rente.

De rente is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zo heb je de funding kosten, dat zijn de kosten die door de kredietverstrekker betaald moeten worden aan de geldverstrekkers. Met deze funding kosten kan er geld ingekocht worden, dat geld wordt gebruikt om lening te verstrekken aan consumenten.

Risicokosten

Daarnaast zijn er risicokosten. Dat zijn de kosten die gemaakt moeten worden om het kredietrisico af te dekken. Het kredietrisico is het risico dat kredietverstrekkers lopen dat klanten niet terugbetalen. De hoogte van dit risico is natuurlijk afhankelijk van de klant en heeft te maken met diverse factoren, denk daarbij aan de looptijd, het geleende bedrag en de sector waarin je werkzaam bent.

De winstopslag

Daarnaast heb je de winstopslag nog, dat is de vergoeding die de moedermaatschappij van de kredietverstrekker ontvangt. Het beschikbaar stellen van het kapitaal moet namelijk ook betaald worden, als er invloeden zijn om een van deze factoren kan de rente wijzigen. Het komt regelmatig voor dat rentes stijgen of dalen door de funding kosten en de risico opslag.

De looptijd van een doorlopend krediet

De looptijd van een doorlopend krediet staat vooraf niet vast. Het kan namelijk zijn dat je een afgelost bedrag opnieuw opneemt. Het duurt dan langer voordat je lening helemaal is afgelost.

Als het krediet helemaal is afgelost moet je je wel realiseren dat het doorlopend krediet niet automatisch wordt beëindigd. Je kunt het krediet opnieuw opnemen, als je het doorlopende krediet wil beëindigen moet je contact met de aanbieder opnemen om dit stop te zetten.

Het doorlopend krediet is een veel gekozen leenvorm. Je kunt bij Spaarbuidel alle doorlopende kredieten vergelijken. Bekijk direct alle actuele rentes en voorwaarden van alle kredietverstrekkers.

Waarom een doorlopend krediet?

Het kan natuurlijk zomaar zijn dat je in je leven onverwacht grote uitgaven wil doen. Je hebt dan natuurlijk wel kapitaal of vrije bestedingsruimte nodig om dit soort uitgaven te doen. Als je een doorlopend krediet afsluit kun je dit soort uitgaven dekken.

Dat is zeker handig als je nog niet weet wanneer je deze uitgaven gaat doen. Daarbij weet niet iedereen hoeveel geld hij/zij wil lenen, als een doorlopend krediet hebt afgesloten profiteer je namelijk van flexibele voorwaarden.Het kan natuurlijk zomaar zijn dat je in je leven onverwacht grote uitgaven wil doen. Je hebt dan natuurlijk wel kapitaal of vrije bestedingsruimte nodig om dit soort uitgaven te doen. Als je een doorlopend krediet afsluit kun je dit soort uitgaven dekken.

Dat is zeker handig als je nog niet weet wanneer je deze uitgaven gaat doen. Daarbij weet niet iedereen hoeveel geld hij/zij wil lenen, als een doorlopend krediet hebt afgesloten profiteer je namelijk van flexibele voorwaarden. Bedrijven in Nederland zullen op zoek moeten naar rekening courant krediet.

Een doorlopend krediet is geschikt voor mensen die

 • Regelmatig terugkerende geldbehoeftes hebben.
 • Regelmatig terugbetalen niet erg vinden.
 • Tussen de 21 en maximaal 59 jaar oud zijn.
 • Liever een variabele rente betalen.
 • Niet beschikken over een negatieve BKR registratie.

Een doorlopend krediet is minder geschikt voor mensen die:

 • Op zoek zijn naar zekerheid, je hebt geen vaste looptijd en vaste rente. Kies voor een persoonlijk krediet.

Het is verstandig om alle aanbieders van doorlopende kredieten met elkaar te vergelijken.

Verschil doorlopend krediet & persoonlijke lening

Als je voor het eerst geld gaat lenen zul je deze vraag 100% voorbij zien komen. Welke leenvorm ga je kiezen en wat is nu het verschil tussen een doorlopend krediet & een persoonlijke lening? Uiteraard hangt dit af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan je bestedingsdoel en aan je uitgavepatroon.

Ben eerlijk tegenover jezelf en denk eens goed na over hoe jij met je geld omgaat. Als je geneigd bent om je geldbron altijd snel uit te geven dan kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening, met een doorlopend krediet kun je namelijk lang gebruik blijven maken va een krediet.

Als je genoeg discipline hebt om alleen geld op te nemen voor echt noodzakelijke doeleinden dan is een doorlopend krediet natuurlijk geen enkel probleem aangezien deze leenvorm behoorlijk flexibel is.

De grootste verschillen tussen doorlopend krediet & persoonlijke lening

Persoonlijke lening

 • Je leent een vast bedrag
 • Je weet welk maandbedrag je betaalt
 • Je weet hoeveel rente je elke maand betaalt
 • Je weet precies hoeveel je maandelijks aflost
 • Je weet wanneer de lening helemaal is afgelost

Doorlopend krediet

 • Bij een snelle aflossing meestal voordeliger dan een persoonlijke lening
 • Je hoeft vooraf niet precies te weten welk bedrag je nodig hebt
 • De lening is flexibel. Je kan tot een limiet onbeperkt opnemen en aflossen
 • De rente is variabel, waardoor je nooit zeker weet hoeveel je kwijt bent aan rente
 • Discipline is vereist, zodat de lening niet oneindig blijft lopen
 • Bij de keuze tussen een persoonlijke lening of het doorlopend krediet is het dus belangrijk om bij jezelf na te gaan of je gaat voor flexibel en onzeker of voor zekerheid en vaste afspraken.

 

Vragen over doorlopende kredieten

Rente doorlopend krediet aftrekbaar?

Vanaf 1 januari 2013 is de wet herziening fiscale behandeling eigen woning van kracht geworden. Als je gebruik maakt van een doorlopend krediet heb je alleen recht op renteaftrek als het krediet is afgesloten voor 1 januari 2013 en u voor deze datum bedrag heeft opgenomen die zijn gebruikt voor verbetering, aanschaf of verbouwing van de eigen woning.

De bedragen die je hebt opgenomen na 1 januari 2013 vallen onder de nieuwe wetgeving en zijn niet meer aftrekbaar.

Kan de rente van een doorlopend krediet wijzigen tijdens de looptijd?

Als je gekozen hebt voor een doorlopend krediet kan de rente wijzigen tijdens de looptijd. De rente kan dalen en stijgen, je hebt wel de mogelijkheid om boetevrij af te lossen.

Als de kredietverstrekker de rente verhoogt kun je ten aller tijde bekijken of het oversluiten van het doorlopend krediet naar een persoonlijke lening voordelig kan zijn.

Wat is de minimale en maximale looptijd van een doorlopend krediet?

Als je een doorlopend krediet afsluit wordt de theoretische looptijd bepaald door het maandbedrag dat je wenst te betalen.

Dat is vaak minimaal 1% van de kredietlimiet of het saldo. Gaat u richting pensioenleeftijd dan wordt de aflossing vaak door de bank op 2% van uw limiet gezet

Dat betekent, hoe lager het maandbedrag, hoe langer de theoretische looptijd van het doorlopende krediet is. De rente is ook van invloed op de theoretische looptijd. Hoe lager de rente, hoe lager de looptijd.

Los ik af op mijn doorlopend krediet?

Bij een doorlopend krediet wordt maandelijks een vast deel van de kredietlimiet in rekening gebracht, dit maandbedrag is opgebouwd uit de rente en aflossing. De hoeveelheid die je aflost is afhankelijk van de contractvoorwaarden die je afgesloten hebt bij de kredietverstrekker.

Daarbij speelt de rente natuurlijk ook een grote rol, een kredietverstrekker mag maximaal 14% rente in rekening brengen volgens de Nederlandse wet.

Sommige consumenten weten niet hoeveel zij maandelijks aflossen op het doorlopende krediet. Dit zorgt er soms voor dat er een moeilijk of niet draagbare maandlast ontstaat.

Niet of nauwelijks aflossen zorgt er voor dat de lening alleen maar kostbaarder wordt. De rente wordt namelijk veel langer gerekend over het uitstaande kredietbedrag.

De AFM wijst consumenten met een doorlopend krediet er op dat het verstandig kan zijn om contact op te nemen met hun kredietverstrekker en/of -bemiddelaar voor een herbeoordeling.

Hiervoor mogen aan de consument geen kosten in rekening worden gebracht. Tussenpersonen zoals Spaarbuidel ontvangen hiervoor een doorlopende provisie of eenmalige vergoeding van de kredietverstrekker.

Doorlopend krediet oversluiten of aflossen

De rentepercentages van een doorlopend krediet kunnen behoorlijk uit elkaar liggen. Als je een doorlopend krediet vergelijkt kun je al snel kosten besparen.

Het oversluiten van een doorlopend krediet is namelijk gratis. Je moet wel opletten dat de ORV al in de rente verwerkt is of dat je deze nog apart moet afsluiten.

Als je al een doorlopend krediet hebt en je ontdekt dat andere banken een lagere rente rekenen kun je een doorlopend krediet gemakkelijk oversluiten. Dat kan besparingen opleveren tot wel honderden euro’s.

Of je nu een grote financiering wil aanvragen of een klein bedrag wil lenen, doe goed onderzoek als je krediet aanvragen serieus wil gaan aanpakken. Snel geld lenen zonder gedoe is gewoon mogelijk als je alle voorwaarden en verschillende aanbieders hebt onderzocht. Spaarbuidel helpt je door verschillende aanbieders van financiële producten naast elkaar te zetten in een statische, onafhankelijke vergelijking.