[rank_math_breadcrumb]

Schulden laten overnemen of zelf schulden overnemen? Lees jezelf eerst goed in!

door | jun 27, 2022 | Geld Lenen | 0 Reacties

Schulden overnemen of schulden laten overnemen mag bijna altijd en kan op verschillende manieren gebeuren. Welke mogelijkheden er allemaal met een openstaande lening zijn gaan wij in dit artikel behandelen. Als je schulden wilt laten overnemen dan moet er eerst goed gekeken worden naar verschillende factoren die bepalen of de persoon die de schulden wil […]
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

N
Persoonlijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Geld lenen zonder gedoe.

1
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★ 

8,7/ 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000

Eisen

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen

9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet
4
kredietconcurrent logo
Binnen enkele uren duidelijkheid

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten
5

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5

Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem
6

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening
KredietSpotter

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7.9 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen 1 werkdag antwoord op je aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten
Zakelijke en particuliere leningen
Krediet groep nederland
 • Leen tot meer dan €100.000,-
 • Binnen 24 uur op je rekening
 • Laagste rente in de markt
 • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

schulden laten overnemen

Schulden overnemen of schulden laten overnemen mag bijna altijd en kan op verschillende manieren gebeuren. Welke mogelijkheden er allemaal met een openstaande lening zijn gaan wij in dit artikel behandelen.

Als je schulden wilt laten overnemen dan moet er eerst goed gekeken worden naar verschillende factoren die bepalen of de persoon die de schulden wil overnemen wel of niet geschikt is, afhankelijk daarvan wordt gekozen voor de beste manier.

Deze verschillende factoren zijn: de hoogte van de schuld, de financiële situatie van de persoon zelf, de voorwaarden van de Belastingdienst en de voorwaarden van de bestaande lening. In dit artikel geven wij antwoord op verschillende vraagstukken met betrekking tot het overnemen van schulden.

Waar moet ik op letten als ik schulden ga overnemen?

Op het moment dat je er voor kiest om de schulden over te nemen van iemand dan moet de band met deze persoon erg goed zijn. Zo is de kans groter dat ouders schulden overnemen van hun kinderen dan dat vrienden onderling elkaars schulden laten overnemen. Een dergelijke constructie tussen familie, vrienden en/of kennissen wordt ondergebracht onder de zogenaamde onderhandse lening.

Het kan zelfs zo zijn dat de schuld voor de ouders goedkoper wordt op het moment dat zij deze overnemen, in dit geval moeten de ouders in het bezit van een koopwoning en het kind niet. De koopwoning kan dan als onderpand gebruikt worden waardoor de rentekosten uiteindelijk lager kunnen uitvallen. Vaak staan ouders ook garant voor de huur van hen kinderen.

Is trouwen zonder schulden overnemen mogelijk in Nederland?

Stel nou dat je gaat scheiden en jullie hebben samen een huis gekocht en dus schulden gemaakt, dan kan iemand er voor kiezen om de schulden over te nemen van de partner in ruil voor het huis. Je kan ook voordat je gaat trouwen voorwaarden laten opnemen waardoor je kunt trouwen zonder schulden overnemen mocht het huwelijk niet goed aflopen.

Kom meer te weten over de schulden na het overlijden van een partner.

Bedrijf met schulden overnemen

Zo gaat dat ook in het geval van een BV overnemen met schulden, degene die de BV met schulden overneemt krijgt daar bijvoorbeeld ook de klantenlijst, het product, het pand en andere dergelijke producten bij. Ze zullen nooit voor niks een bedrijf overnemen met schulden, daar willen zij iets voor terug.

Zoals eerder benoemd kun je schulden op verschillende manieren overnemen, dat geldt ook bij het overnemen van een BV of andere onderneming. Deze verschillende manieren zijn:

 • Schulden overnemen via de particuliere weg: iemand iedere maand een bepaald bedrag geven zodat zij zelf de schuld kunnen aflossen.
 • De schuld rechtstreeks overmaken naar de bank.
 • Maandelijks de schuld van een ander afbetalen, direct aan de schuldeiser.
 • De schuld herfinancieren door bij een andere bank een lening aan te gaan en zelf met deze bank aflossingsafspraken te maken.

Particulier schulden overnemen

Iedere maand een bedrag geven zodat de persoon met schulden zelf de schuld kunnen afbetalen. Op het moment dat je een dergelijk bedrag overmaakt wordt dit door de Belastingdienst gezien als een gift.

Degene die het gift ontvangt moet vervolgens schenkbelasting betalen over het ontvangen bedrag, deze belasting start op 10% en kan uiteindelijk oplopen tot 40%.

Gelukkig bestaan er verschillende vormen van vrijstellingen voor deze belasting, je kunt dus iemand helpen met het afbetalen van een schuld zonder voor deze bijdrage schenkbelasting te betalen. Particulier schulden overnemen werkt dus net even iets ingewikkelder dan schulden overnemen van een partner.

Kan ik makkelijk mijn schulden laten overnemen?

Op het moment dat jij als privé persoon schulden hebt die je wilt laten overnemen, zul je goed op zoek moeten gaan, je hebt namelijk vaak niks te bieden aan degene die de schulden gaat overnemen.

Als je een eigen organisatie hebt waarvan je de schulden wilt laten overnemen is het vaak niet lastig om iemand te vinden, je hebt als organisatie namelijk nog iets te bieden aan degene die de schuld overneemt.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een interessante klantenlijst hebt waar de concurrentie interesse in heeft, zij zijn dan misschien bereidt om de schulden over te nemen in ruil voor de klantenlijst. Uiteraard kan dit betekenen dat je organisatie het niet lang meer gaat volhouden omdat je een verslechterde concurrentiepositie krijgt door het ‘verkopen’ van je klantenlijst.

Je kan er op zo’n moment ook voor kiezen om je volledige organisatie aan je concurrent te verkopen. Op het moment dat zij jouw bedrijf overnemen, ben jij van de schulden af en kan je in sommige gevallen toch nog geld overhouden door verkoop van bijvoorbeeld de klantenlijst, het pand en het product dat zij ook moeten overnemen. Echter moet de concurrent dan wel een goede positie hebben en in het bezit zijn van voldoende financiële middelen.

Conclusie

Er zijn dus verschillende mogelijkheden beschikbaar. Het particulier overnemen van schulden zit iets ingewikkelder in elkaar en bij deze vorm zal rekening gehouden moeten worden met de schenkbelasting die betaald zal moeten worden, met uitzondering van de mogelijke vrijstelling. Ook wordt er nog weleens uitgeweken naar geld lenen in Duitsland. We willen je wel meegeven dat geld lenen om schulden af te lossen niet wordt aangeraden. Neem hiervoor contact op met een financiële specialist.

Als er sprake is van schulden binnen je organisatie kan de concurrent jouw BV overnemen, zo zit je zelf niet meer met de schulden en kan je misschien nog wat geld verdienen met de verkoop van je organisatie. Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel voldoende informatie hebt met betrekking tot schulden laten overnemen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:43

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=