Schulden aflossen, volg hier bepaalde stappen & kom erachter hoe jij gemakkelijk je deze schulden kunt aflossen!

jul 17, 2020 | 0 Reacties

Schulden aflossen kan op vele verschillende manieren, net zoals er veel verschillende soorten schulden zijn. Schulden kunnen immers voortvloeien uit allerlei soorten leningen. Een schuld aflossen bij een bekende is vaak gemakkelijker uit te stellen dan een schuld die je moet aflossen bij de bank of een andere kredietverstrekker.

Als je veel schulden hebt, bijvoorbeeld doordat je hebt gestudeerd en ook nog een huis hebt gekocht, kan schulden aflossen erg aantrekkelijk en zelfs essentieel zijn. Het iemand anders nog geld verschuldigd zijn kan immers een zware (financiële) last met zich meedragen.

Helaas is het niet altijd even makkelijk. Schulden aflossen zonder inkomen is namelijk erg moeilijk en daarentegen is schulden aflossen met een lening in veel gevallen ongewenst.

Daarbij komt dat je niet op ieder moment extra kunt aflossen bij bepaalde leningen, er zijn namelijk vaak afspraken gemaakt over de looptijd van een lening. Hoe werkt schuld aflossen dan? Wij gaan hieronder in op de belangrijkste punten en enkele handige tips!

Hulp bij schulden aflossen

Hulp met schulden aflossen betekent niet direct dat er schuldsanering bij komt kijken, zeker niet. Schulden aflossen zonder schuldsanering is naar onze mening de weg om eerst naar te kijken. Hieronder hebben we een aantal schulden aflossen tips die je mee kunt nemen bij het aflossen van de schuld. Dit werkt bij DUO schuld aflossen, maar ook bij andere schulden waar je graag van af wilt.

 1. Allereerst is er de voor de hand liggende optie. Aflossen met spaargeld. De rente die je momenteel krijgt over jouw spaarrekening is waarschijnlijk erg laag. De rente die je betaalt over de lening is hoger en het aflossen van jouw schuld met spaargeld zorgt er dus voor dat je geld bespaard. Wel is het goed om rekening te houden met eventuele financiële tegenvallers en hiervoor geld achter de hand te houden. Je wilt niet opnieuw moeten lenen als de vaatwasser of auto kapot gaat;
 2. Daarnaast kun je snel schulden aflossen door middel van extra geld. Hierbij kun je denken aan vakantiegeld, een extra klusje, maar ook naar de waarde van spullen die je in bezit hebt en niet meer worden gebruikt. Vaak kan met deze tip flink verdiend worden;
 3. Ten derde is het goed om de maandelijkse lasten onder de loep te nemen. Het is geen tip met als direct resultaat fysiek geld, maar als je een goedkopere zorg-, woon- of andere verzekering vindt, met daarnaast ook een goedkopere energie en gas leverancier, dan kun je flink besparen.
 4. Ook kun je letten op de boodschappen die je doet en de hoeveelheid kilometers die je aflegt in de auto. Door minder uit te geven houd je uiteraard, uiteindelijk, ook meer over;
 5. De laatste belangrijke tip is: schulden aflossen met lening. Door en schulden over te sluiten kun je soms veel besparen. Als er een andere kredietverstrekker is die jouw leenbedrag goedkoper kan aanbieden dan bespaar je maandelijks op de kosten voor je huidige lening. Wil je hier gelijk naar kijken? Dan kun je op deze pagina een eerste vergelijking doen. Wij vergelijken vele kredietverstrekkers, gratis en geheel vrijblijvend, om te kijken of jij kunt besparen!

Schulden aflossen zonder schuldsanering

Natuurlijk mikken wij er altijd op om schulden af te lossen zonder gebruik te maken van schuldsanering. Overzicht van de totale schulden kwijt? Het maken van een financieel plan is aangeraden. In dit plan kun je opstellen wat je maandelijks over houd en dus kunt aflossen.

Als je geld kunt besparen met de tips hierboven zal dit de boel versnellen. Geef prioriteit aan de schulden! Welke schulden je als eerst wilt aflossen hangt af van jouw situatie.

 • De hoogste prioriteit zijn schulden die je direct gaat voelen: denk hierbij aan de huur (of hypotheek), de rekeningen voor energie, gas, water en de zorgverzekering;
 • Hoe hoger de rente, hoe duurder de schuld: als je prioriteiten gaat stellen is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de rente van de schulden: sommige schuld is immers een stuk goedkoper om iets langer in stand te houden dan andere schulden;
 • Studie schuld aflossen wordt vaak als laatst gedaan: de huidige rente voor deze schulden is 0% en hierdoor is het de goedkoopste lening die je hebt. DUO schuld aflossen is daarom vaak het minst aantrekkelijk, er zijn immers leningen die je meer geld kosten;
 • Door kleine schulden af te lossen kun je gemakkelijk overzicht creëren.

Schulden aflossen zonder schuldsanering lukt niet…

Het kan natuurlijk voorkomen dat er weinig meer te doen is aan het aflossen van de schulden. Probeer dan eerst contact op te nemen met de schuldeisers. Voordat je overgaat op de regeling van schuldsanering kun je altijd kijken of wat er in overleg te regelen valt. Als dit niet voldoende is dan kun je schuldhulpverlening zoeken.

Dit kan bij de gemeente of een schuldhulporganisatie die aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet. Via deze organisaties kun je hulp krijgen in het afbetalen van de schulden. Daarnaast geven ze tips om te zorgen dat er geen nieuwe schulden ontstaan.

Mochten deze opties niet werken dan kun je met behulp van de wet schuldsanering natuurlijke personen een aanvraag doen bij de rechtbank. Dit gebeurt via de organisatie WSNP. De wet houdt, simpelweg, in dat je gedurende drie jaar alle financiële aspecten uit handen geeft.

Je moet in die periode van een klein bedrag leven en er worden dan zoveel mogelijk schulden afgelost. Na deze drie jaar worden alle schulden kwijtgescholden, ook welke nog niet zijn betaald.

Alle kredietverstrekkers vergelijken 

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over schulden aflossen