Veel Nederlanders hebben nog nooit van overkreditering gehoord, toch is het wel verstandig om te weten wat dit begrip precies betekent, en wat je kunt doen als een bank of kredietverstrekker een zogenoemde overkreditering heeft gedaan op je financiele situatie.
Wat is overkreditering?
Banken en andere kredietverstrekkers moeten zich in Nederland aan een aantal regels houden, ze mogen niet zomaar ongelimiteerd krediet verstrekken zonder te voldoen aan een aantal factoren. Zo mogen bijvoorbeeld alleen een lening verstrekken als de lasten die met het krediet gepaard gaan ook gedragen kunnen worden door een kredietnemer. Let op, dit is niet het geval bij het afsluiten van een minilening of bij geld lenen zonder BKR.
Als je een kredietaanvraag doet, en de hoogte van deze lening gaat je draagkracht te boven, dan mag de kredietverstrekker niet doorgaan met het verstrekken van een lening. Als dit wel is gebeurd, dan spreken we van overkreditering. Door de regels en wetgeving van het AFM in Nederland kan dit eigenlijk niet ontstaan.
Onderzoek naar persoonlijke situatie
Als je bij een bank, of andere kredietverstrekker een aanvraag indient moet er namelijk eerst onderzoek gedaan worden naar de financiële draagkracht. Dit wordt doorgaans gedaan door verschillende gegevens in kaart te brengen. Denk daarbij aan de hoogte van je vaste lasten, de hoogte van het inkomen en de hoogte van verplichtingen bij (andere) kredietverstrekkers.
Overkreditering kwam in het verleden vaak voor
Als uit dit onderzoek blijkt dat je meer krediet wil aanvragen dan de draagkracht toelaat, mag de kredietverstrekker de lening niet aan je verstrekken. In het verleden is het regelmatig voorgekomen dat banken veel te hoge leningen aan consumenten verstrekte dan was toegestaan. Er ontstonden toen talloze gevallen van overkreditering, met vaak het gevolg dat de kredietnemer in financiële problemen kwam, zelfs bij het lenen van 200 euro of bij een lening van 500 euro.
Hoe kan overkreditering ontstaan?
Overkreditering kan dus ontstaan als een bank in het geheel geen onderzoek heeft gedaan naar de financiële draagkracht van een consument, of als het onderzoek niet goed is uitgevoerd. In het verleden kwam het zelfs voor dat de bank of kredietverstrekker zich niks aantrok van de resultaten van het onderzoek. Gelukkig zijn er wel regels en wetten die je als consument beschermen, maar hoe werkt dat precies? En wat kun je doen als er sprake is van overkreditering?
Heb je recht op een schadevergoeding bij een overkreditering?
Als er sprake is van overkreditering bij een consument, heeft deze in principe recht op een schadevergoeding, de hoogte van deze vergoeding hangt af van de situatie en wat er zich precies heeft afgespeeld. Als een consument vermoedt dat hij overgekrediteerd is geweest is het erg belangrijk om snel actie te ondernemen, als je te lang wacht met actie ondernemen kan het namelijk zo zijn dat je de schade niet meer vergoed kunt krijgen.
Wat gebeurt er met je BKR registratie als er sprake is van overkreditering?
Als een bank of kredietverstrekker een lening verstrekt wordt dit geregistreerd bij het BKR. Als later blijkt dat het verstrekte krediet nooit verstrekt had mogen worden, heeft dit ook gevolgen voor de BKR registratie die gedaan is. Het verschilt wel per situatie wat er met de notering gebeurt, indien er sprake is van overkreditering betekent het meestal dat de registratie positief moet worden aangepast, en in sommige gevallen moet de gehele BKR registratie worden verwijderd. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze gids over lenen met BKR registratie.