Wat is er te zeggen over factoring betekenis? Factoring bedrijven is niet alleen een financieringsvorm voor zakelijke leningen. Men spreekt vaak van factoring mkb, omdat deze manier van financiering steeds meer gebruikt word door het mkb. Factoring mkb kan de ondernemers in het mkb veel werk uit handen nemen. Het is ook een service, omdat het factoringbedrijf, ook wel factor genoemd, ook de uitbetaling van je facturen en het debiteurenbeheer kan verzorgen. De drie onderdelen van factoring zijn:
- Financieringsvorm: het is, net als geld lenen en crowdfunding, een financieringsvorm. Dankzij de door de factormaatschappij verstrekte financiële buffer krijg je werkkapitaal.
- Debiteurenbeheer: je kunt enkele debiteuren of de hele debiteurenadministratie uitbesteden aan de factormaatschappij of de hele debiteurenadministratie uitbesteden.
- Afdekking debiteurenrisico: er bestaat het risico dat een debiteur niet betaalt. Dit risico kan door de factormaatschappij worden overgenomen.
Wat is factoring? Die vraag is beantwoord. Immers, je weet nu wat de factoring betekenis is. Ook weet je wat de drie onderdelen van deze manier van bedrijfsfinanciering zijn. Ander soort leningen bekijken? Druk snel op de link.
Er zijn drie soorten factoring bedrijven Nederland
Er zijn inmiddels veel factoring bedrijven Nederland. Deze bedrijven betalen binnen enkele dagen 70 tot 90 procent van een factuur uit. Na betaling van de factuur door de klant krijgt de ondernemer het nog niet uitbetaalde bedrag uitgekeerd. Door facturen direct uit te laten betalen beschik je over werkkapitaal. Er zijn drie verschillende soorten factoring bedrijven:
- Traditionele factoring: de factormaatschappij koopt je facturen op en neemt je debiteurenadministratie over. De factuur wordt vooruit betaald. Het geld staat direct op je rekening. Je hoeft dus niet meer te wachten tot de rekeningen door de klanten zijn betaald. Natuurlijk wil je weten wat de factoring kosten zijn voor de door de factormaatschappij verrichte werkzaamheden zijn. Je betaalt vaak een percentage van de omzet. Soms betaal je een percentage van het factuurbedrag of zelfs een vast bedrag. Bij uitbesteding van alleen de factuur betaal je circa 1 procent van het factuurbedrag. Besteed je alles uit? Dan betaal je tussen de 4 en 6% van het factuurbedrag. De factoring kosten bij uitbesteding zijn dus relatief hoog.
- American factoring: deze American factoring, ontstaan in de Verenigde Staten, geniet populariteit bij het Nederlandse mkb. Het is dus vaak factoring mkb. Je besteedt dan een deel van je facturen uit, bijvoorbeeld de facturen van specifieke klanten. Voor de vooruitbetaling van de facturen, die je meestal dezelfde dag nog krijgt uitbetaald, moet je enkele procenten van het factuurbedrag, dus slechts een klein bedrag, betalen. De factoring kosten zijn dus relatief laag. Omdat American factoring geen relatie heeft met een bank zijn de voorwaarden waar je aan hoeft te voldoen om er gebruik van te kunnen maken niet zo strikt als bij banken. Wel kunnen factorbedrijven bepaalde facturen en debiteuren weigeren, want ze nemen immers ook de inning van de betalingen en het risico over.
- Reverse factoring: bij reverse factoring worden betalingsverplichtingen die jij hebt aan leveranciers vooruitbetaald. Deze vorm van bedrijfsfinanciering is vergelijkbaar met een leverancierskrediet, want je kunt uitgaande betalingen later bekostigen. Kom je niet in aanmerking voor traditionele factoring? Wellicht kom je wel in aanmerking voor reverse factoring, want dan is niet je omzet als bedrijf maar de kredietwaardigheid van je klanten het belangrijkste.
Waarom ouderwetse factoring overbodig is geworden
Waarom is het niet meer nodig om facturen te uploaden, te verkopen of door iemand anders te laten betalen? Dankzij moderne technologie en slimme algoritmes is dit alles overbodig geworden. Na aanmelding voor moderne factoring stuur je 6 maanden aan zakelijke bankafschriften naar de factormaatschappij.
Je bedrijf wordt met gebruikmaking van slimme algoritmes beoordeeld. Je krijgt een zakelijk krediet op basis van je openstaande debiteuren. Binnen 24 uur heb je geld op je rekening. De factoring kosten zijn tussen de 0,5 en 2,1 procent van het opgenomen bedrag. De factoring kosten zijn dus lager dan in het verleden.
Factoring heeft voor- en nadelen
Als je bedrijf groeit, dan groeit ook het aantal debiteuren. Hierdoor kan het gebeuren dat er onvoldoende saldo op je rekening staat. Factoring bedrijven kan dan uitkomst bieden. Bovendien hoef je niet meer om te kijken naar de debiteurenadministratie, want die wordt door het factoringbedrijf gedaan.
De factoring kosten zijn een nadeel. Je moet namelijk een behoorlijke provisie aan het factoringbedrijf betalen. Waarschijnlijk zijn er goedkopere manieren om te zorgen dat je beschikt over voldoende werkkapitaal.
Ook ben je niet meer vrij om het debiteurenbeheer op je eigen manier in te vullen. Bovendien krijg je wellicht een minder goede relatie met je klanten, omdat het factoringsbedrijf een strak debiteurenbeleid voert.
Factoringbedrijven Nederland voor het mkb, zzp’ers en freelancers
Factoring mkb? Nee, want er zijn ook factoringbedrijven die zich richten op zzp’ers en freelancers. Factoringbedrijven Nederland zijn:
- Bij factoring-offerte.nl kun je vrijblijvend offertes opvragen van allerlei factoringsbedrijven.
- Bij InvoiceFinance kun je, als je continu behoefte hebt aan werkkapitaal, een zakelijk krediet op basis van openstaande debiteuren aanvragen.
- Bij kredietvooruit kun je niet terecht voor ‘echte’ factoring als je krediet nodig hebt, maar wel voor een oplossing met vergelijkbare flexibiliteit.
Factoring vergelijken
Wil je meer werkkapitaal verkrijgen? Dan moet je op zoek naar een factoringsbedrijf. Op zoek naar een website waar je factoringsbedrijven met elkaar kunt vergelijken? Op onze website is het mogelijk. Op deze website kunnen zzp’ers, het mkb en grootbedrijven door factoringsbedrijven met elkaar te vergelijken het beste bij hun wensen passende factoringsbedrijf vinden.