Veel mensen schrikken als ze het woord rente zien of horen. Rente klinkt namelijk als extra kosten. Soms is dit ook zo. Rente is een kostenpost die je betaalt op geld dat je leent. Debetrente is hier een voorbeeld van. Hieronder gaan we in op het begrip debetrente en laten we zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.
Houd daarbij in je achterhoofd dat geld lenen altijd geld kost. Wat je met het geleende geld doet kan, zeker voor een ondernemer, echter ook geld opleveren. Bedenk daarom altijd goed: waarom ga ik lenen?
Wat is debetrente?
De debetrente betekenis is simpel. Debetrente is namelijk de rente die je betaalt aan iemand. De rente die je betaalt over een lening valt hier dus ook onder. Bij een persoonlijke lening staat deze rente vast, waar bij doorlopend krediet er sprake is van een variabele debetrente. Elke bank of kredietverstrekker hanteert een andere rente en daarom is het slim om altijd even een vergelijking te maken.
Dit doe je voor jezelf kan je al snel flink wat geld besparen. Zeker als jouw lening een groot bedrag betreft! Deze objectieve vergelijking maken wij mogelijk op deze website, geheel gratis en vrijblijvend. Snel binnen enkele seconden vergelijk je de grootste kredietverstrekkers.
Vaste & variabele rente
Zoals gezegd is een lening met een vaste rente een persoonlijke lening. Je leent hier een bedrag dat je binnen een vooraf afgesproken termijn terugbetaalt. Door deze vaste debetrente weet je bij deze vorm van lenen precies hoeveel geld je elke maand moet betalen en hoeveel er van jouw lening nog over is aan het eind van de maand.
De rente van aflopend krediet, (een andere term voor de persoonlijke lening), is afhankelijk van enkele factoren die we hieronder bespreken. Op dit moment is de rente van de persoonlijke lening erg laag. Ruim 85% van de mensen die geld leent kies voor het financiële product: de persoonlijke lening.
Een lening met een variabele debetrentevoet is het doorlopend krediet. Dit financiële product is flexibeler. Je spreekt gezamenlijk een kredietlimiet af, waarbinnen je mag opnemen en aflossen. Zodra je hebt afgelost mag je dit bedrag ook weer opnemen en bepaal je zelf hoeveel je aflost en wanneer.
Aan deze vorm van lenen zit dan ook geen einddatum. De variabele debetrentevoet is en blijft variabel. Dit houdt in dat deze ook tijdens de lening kan stijgen en dalen. De rente fluctueert namelijk mee met de markt. Je weet dus, op voorhand, nooit exact wat je gaat betalen.
Hoe wordt debetrente bepaald?
Bij het bepalen van de hoogte van de debetrente wordt er door de verschillende kredietverstrekkers gekeken naar een aantal factoren. Al deze factoren samengenomen vormen het rentepercentage wat jij betaalt. Dit rentepercentage wordt ook wel debetrentevoet definitie genoemd. Gebaseerd op de volgende punten:
- Marktrente: voor deze prijs koopt de bank zelf geld;
- Administratie- en personeelskosten;
- Risico opslag: extra rente voor het risico dat je de lening niet terugbetaalt;
- Winstopslag: de bank verdiend ook aan het verstrekken van leningen en rekent dus iets voor de winst.
Alle bovenstaande factoren, afgezien van de marktrente, verschillen kredietverstrekker. Hierdoor is er sprake van verschillende in rente tussen de verschillende kredietverstrekkers en banken. Dit maakt vergelijken van jouw opties des te belangrijker.
Wat is debetrente kwartaallimiet?
Het kwartaallimiet wordt ook wel het maximum rood staan genoemd. Op een betaalrekening bij jouw bank kun je in het rood komen te staan door meer uit te geven dan dat er binnenkomt. Dit is in principe geen probleem, maar wel interessant.
Want als jij rood staat, waar komt het geld dan vandaan waarmee je betaalt? Van de bank, natuurlijk. Doordat de bank dit geld voorschiet heb je eigenlijk te maken met een lening. En een lening heeft een debetrente, zoals je ondertussen weet. Op rood staan zit dus ook dit type rente.
Mijn leenvorm en vergelijken
Sta je af en toe in het rood? Dan is er geen reden tot zorgen en is het afsluiten van een ander type lening waarschijnlijk niet nodig. Sta je vaker in het rood? Dan is het goed om te kijken naar een lening. De debetrente van roodstand bij de bank is vaak vele malen hoger (tot wel 14%!) dan bij doorlopend of aflopend krediet.
Weet je niet zeker wat voor jou de beste optie is? Kijk dan rustig eens rond op onze website. Wij geven informatie en vergelijken de grootste kredietverstrekkers met elkaar om zo een goed beeld te geven van jouw financiële opties. De hoogte van jouw debetrente nemen we hierin mee!
0 reacties