Wat is een aflopend krediet precies? Kom erachter & vergelijk het aanbod met elkaar!

jun 30, 2020 | 0 Reacties

Aflopend krediet is het tegenovergestelde van doorlopend krediet. Bij doorlopend krediet is er sprake van een langere leenperiode waarin je onbeperkt mag lenen, opnemen en aflossen. Dit tot een afgesproken maximum bedrag.

Nu kun je ook nagaan wat de aflopend krediet betekenis is. De vraag: “wat is aflopend krediet?” kan dus worden beantwoord met het antwoord: een leenvorm waarbij je in een vooraf afgesproken leenperiode jouw geleende bedrag helemaal aflost. Op deze manier weet je precies hoeveel geld je elke maand kwijt bent aan jouw lening (+ rente).

Verschil persoonlijke lening en aflopend krediet?

Een veel gestelde vraag is, naast de vraag wat de aflopend krediet betekenis exact is, is het verschil tussen deze vorm van lenen en de persoonlijke lening. Dit is een heel simpel te beantwoorden vraag: er is geen verschil.

Bij het afnemen van aflopend krediet krijg je direct het totaal bedrag gestort op jouw bankrekening. Vanaf dit moment begin je, vaak maandelijks, met terugbetalen. Het bedrag dat je periodiek betaald bestaat uit aflossing (terugbetaling) en interest (rente). Om de aflopend krediet betekenis nog iets duidelijker te maken hieronder een overzichtelijke tabel:

 Doorlopend kredietAflopend krediet / Persoonlijke lening
Vaste of variabele rente Variabel, kan wijzigen Vast, tijdens de looptijd
Vaste maandlasten gedurende looptijd Ja Ja
Vaste looptijd Nee Ja
Afgeloste bedragen opnieuw opneembaar Ja Nee
Boetevrij aflossen Ja Afhankelijk van afspraken

Zoals je onderhand weet bestaat deze leenvorm uit drie onderdelen: aflossen, rente en looptijd. Voor de meeste mensen is rente het belangrijkst om rekening mee te houden. Dit is logisch, want dit onderdeel bepaalt de kosten van de lening.

In Nederland heb je ruim 15 verschillende kredietverstrekkers die allemaal een andere rente rekenen. Het verschil kan flink oplopen. Het is daarom goed om de verschillende verstrekkers van krediet goed te vergelijken.

Ook is het goed om te kijken naar de looptijd die je uitkiest. Het standaard advies is: kies een kortere looptijd, als je deze aflossing (+ rente) kunt dragen. Hoe langer je de looptijd maakt, hoe minder je per maand aan aflossing betaald. Het probleem daarmee is echter dat jouw lening langer loopt en je hierdoor uiteindelijk meer rente betaald.

Daarom is een kortere looptijd op de lange termijn goedkoper, ook al is het wat lastiger op de korte termijn. Schat dus goed in hoeveel je kunt betalen op de korte termijn om de looptijd binnen het budget te laten vallen, zonder deze te lang te maken.

Waarvoor kan ik aflopend krediet krijgen?

Jouw maximale lening hangt af van de persoonlijke situatie waarin je verkeerd. De kredietverstrekker bepaalt het maximaal te lenen bedrag. Hierin houdt de verstrekker rekening met de volgende factoren en criteria:

 • Je woonsituatie;
 • Je gezinssamenstelling;
 • Je salaris en/of ander inkomen;
 • Je type dienstverband (onbepaalde duur, jaarcontract, etc.);
 • Openstaande leningen/schulden;
 • (Eventuele) alimentatie.

Aflopend krediet hypotheek houdt hier ook rekening mee. Hypotheek is immers een vorm van persoonlijk lenen. Wellicht heb je wel eens gehoord van BKR. Het BKR, het Bureau Krediet Registraties, registreert alle leningen. Aflopend krediet BKR gaat daarom samen. Bij het afnemen van een persoonlijke lening wordt er in het systeem van BKR gekeken of je leningen en schulden hebt openstaan. Je kunt hier meer over lezen op de pagina die gaat over het lenen van kredieten met of zonder BKR registratie.

Vergelijken en lenen!

Nu je weet wat aflopend krediet is kun je gaan kijken of een persoonlijke lening iets voor jou is. Zoals gezegd is een van de belangrijkste factoren als het gaat om de aflopend krediet de rente. Op onze website kun je alles omtrent persoonlijke leningen vergelijken. Op deze manier kom je altijd bij de beste lening voor jou. Simpel en snel. Daarnaast kun je natuurlijk ook doorlopende kredieten met elkaar vergelijken op deze website.

Wij vergelijken alle verschillende kredietverstrekkers met elkaar en zorgen ervoor dat je altijd de beste voorwaarden te zien krijgt. Zo weet je zeker dat je alle kredietverstrekkers vergelijkt.

Iets wat lastig is als je zelf opzoek gaat, met de hoeveel verschillende aanbieders op de Nederlandse markt. Wil je dus geheel vrijblijvend een lening afsluiten? Aflopend krediet berekenen en vergelijken kan simpel en eenvoudig op deze website!

Aflopend krediet vergelijken 

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over aflopend krediet