[rank_math_breadcrumb]

Zijn Nokia aandelen het waard om in te investeren?

door | jun 25, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Ben je aan het overwegen om te investeren in Nokia aandelen? Dan is het goed om jezelf eerst te verdiepen in het bedrijf en haar aandelen. Op deze pagina lees je meer over Nokia, haar geschiedenis, de recente beursontwikkelingen en waar je op moet letten als je gaat beleggen in Nokia aandelen. Meer over Nokia […]

Ben je aan het overwegen om te investeren in Nokia aandelen? Dan is het goed om jezelf eerst te verdiepen in het bedrijf en haar aandelen. Op deze pagina lees je meer over Nokia, haar geschiedenis, de recente beursontwikkelingen en waar je op moet letten als je gaat beleggen in Nokia aandelen.

Meer over Nokia

Nokia is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen, fabriceren en verkopen van onderdelen voor mobiele telefonie. Het bedrijf heeft verschillende bedrijfsactiviteiten, waaronder de verkoop van mobiele telefoons en smartphones, software, multimediaproducten en diverse mapping-apparaten. Daarnaast verzorgt Nokia ook het beheer van telecommunicatienetwerken. Het grootste deel van de omzet wordt gerealiseerd in Japan. Maar ook binnen Europa, de Verenigde Staten en in Azië verkoopt Nokia haar producten.

Geschiedenis

Om je een beter inzicht te geven van de historische beurskoersen van Nokia, hebben we hieronder een aantal recente en belangrijke gegevens van dit bedrijf opgesomd:

 • In 2010 nam Nokia de draadloze netwerkapparatuur afdeling van Motorola over. Ook probeerde Nokia datzelfde jaar Microsoft over te nemen, maar dit werd uiteindelijk slechts een partnerschap tussen de bedrijven;
 • In 2011 vond er een grote reorganisatie plaats bij Nokia, wereldwijd verdwenen er 3500 banen. In datzelfde jaar lanceerde Nokia de Lumia smartphone reeks;
 • In 2012 gaat de reorganisatie door, 10.000 banen werden geschrapt en verschillende sites in Canada, Duitsland en Finland werden gesloten;
 • In 2013 nam Nokia bepaalde bedrijfsonderdelen over van Siemens en bracht deze onder in Nokia Siemens Networks;
 • In 2013 werd Nokia de op een na grootste telefoon fabrikant ter wereld. Alleen Samsung lag nog voor op Nokia;
 • In 2014 lanceerde Nokia nieuwe smartphones met het Android besturingssysteem. Ook nam het bepaalde bedrijfsactiviteiten over van Panasonic;
 • In 2015 nam het bedrijf via een aandelenruil het bedrijf Alcatel-Lucent over;
 • In 2016 kondigde het bedrijf opnieuw aan dat er 10.000 banen zouden gaan verdwijnen;

Beurskoers Nokia

De beurskoers van Nokia heeft de afgelopen jaren een behoorlijk grillig verloop vertoond. In 2020 daalde de koers van Nokia enorm, met name tijdens het uitbreken van de corona pandemie. Vervolgens zagen we herstel, maar dit was van korte duur. We zagen de Nokia koers in de tweede helft van 2020 weer flink dalen. Aan het begin van 2021 zagen we even een piek, maar momenteel staat de Nokia aandeel koers nog steeds vrij laag ten opzichte van haar topjaren in 2000.

Naast het kijken naar de beurskoers van Nokia, is het ook belangrijk om de bedrijfscijfers onder de loep te nemen. Zie je namelijk een stijging in omzet en winst? Dan zal dit een positief effect hebben op de koers van het aandeel.

De omzet en toekomst van Nokia is sterk afhankelijk van hoe het bedrijf blijft innoveren. Als Nokia met een nieuw toestel op de markt komt, dan zal de omzet en de aandelenkoers van Nokia flink stijgen.

Waarom Nokia aandelen kopen?

Er zijn een aantal redenen waarom het aantrekkelijk voor je zou kunnen zijn om Nokia aandelen te kopen. Hieornder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Nokia heeft een interessante positie bezet op de telecommunicatiemarkt. Door de fusie met Alcatel-Lucent wist Nokia zich tussen de drie internationale marktleiders te positioneren;
 • Nokia heeft een goede wereldwijde geografische spreiding;
 • Niet alleen is Nokia wereldwijd marktleider in de telecommunicatiemarkt, ook wist het bedrijf zich in diverse specifieke segmenten als marktleider te positioneren. Bijvoorbeeld op het gebied van ADSL en FTTx breedbandtoegang, en op het gebied van optische transmissietechnologie en triple play/IPT integratie;
 • Op het gebied van vaste- en mobiele netwerken heeft Nokia een goede marktpositie weten te bemachtigen;
 • Het bedrijf blijft zich richten op technologische innovatie. Zo hebben zij bijna $ 5 miljard geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf blijft zich ook ontwikkelen op het gebied van virtuele netwerken, analyse van gegevensnetwerken, de cloud, sensortechnologie en spits technologische beeldsystemen;
 • De gehele portefeuille met octrooien is meer dan $ 8 miljard waard en daarnaast heeft het bedrijf partnerovereenkomsten aangaande de verkoop van terminals met grote telecombedrijven zoals Samsung en LG. Dit biedt garantie voor mooie inkomsten;
 • Nokia biedt haar aandeelhouders regelmatig de kans om aandelen terug te kopen;

Je kunt de Nokia aandelen eenvoudig kopen via verschillende brokers. Wel is het verstandig om van te voren na te gaan bij welke broker je dit doet. De kosten die de brokers in rekening brengen voor het verkopen en kopen van aandelen verschillen nogal. Maak daarom nu gebruik van onze vergelijker en ontdek vrijwel direct welke broker het beste bij je past.

Nokia aandelen verkopen

Momenteel staat de Nokia koers al meer dan 10 jaar vrij laag ten opzichte van haar gouden jaren rond 2000. Ook zien we dat de Nokia aandeel koers al gedurende enkele jaren aan het schommelen is. Helaas zien we hierin ook een dalende lijn. Dit kan dan een moment zijn om jouw Nokia aandelen te verkopen. Vooral als je verwachting is dat de koers nog meer gaat zakken.

Dividend Nokia aandelen

Nokia kiest ervoor om consistent dividend uit te keren, hiermee laat het bedrijf zien dat het zijn zaken goed op orde heeft. Er moet namelijk voortdurend voldoende winst worden behaald om dividend uit te keren. Daarnaast beloont het bedrijf zijn aandeelhouders op deze wijze. Je kunt als belegger in een Nokia aandeel rekenen op een flinke dividenduitkering. In de afgelopen jaren was het dividendrendement van het Finse bedrijf ruim 4,3%. Het gemiddelde dividendrendement voor mobiele telecommunicatie bedrijven is 2%. Dus wat dat betreft biedt Nokia een zeer royale dividenduitkering.

Ex-dividenddatum Dividend Type Betaaldatum Rendement
29.07.2019 0,2 08.08.2019 4,34%
22.05.2019 0,19 06.06.2019 4,35%
31.05.2018 0,19 13.06.2018 4,28%
24.05.2017 0,17 09.06.2017 4,27%
17.06.2016 0,26 05.07.2016 6,27%
06.05.2015 0,14 21.05.2015 2,67%

Handige feiten over Nokia aandelen

Hierboven heb je al veel gedetailleerde informatie over Nokia, de bedrijfsactiviteiten en de ontwikkelingen van zijn aandelenkoers op de beurs gelezen. Toch willen we je graag nog wat meer informatie over Nokia geven aan de hand van een aantal handige feiten:

 • In 2021 bedraagt de totale beurswaarde van Nokia € 18,68 miljard;
 • De Nokia aandelenkoers van Nokia staat genoteerd op compartiment A van de Euronext Paris-aandelenmarkt;
 • Het bedrijf is onderdeel van CAC 40 (de Franse nationale beursindex). Dit betekent dat het bedrijf zich bevindt tussen de top 40 Franse bedrijven met de hoogste beurswaarde;
 • Nokia heeft meer dan 3000 essentiële 5G patenten;

Concurrenten

Nokia was ruim tien jaar geleden nog de marktleider in de mobiele telefoonsector. Het bedrijf was vooral bijzonder succesvol door zijn Nokia 3310-telefoon. Tegenwoordig is dit bedrijf allang niet meer wat het ooit was. De verschillende concurrenten wisten de afgelopen jaren een hogere plaats op de markt te veroveren. Hieronder benoemen we de belangrijkste concurrenten van Nokia:

 • Apple is op dit moment de marktleider in de mobiele telefoonsector;
 • Samsung staat op nr. 2, gevolgd door Huawei, Oppo en Vivo;
 • Ook Vodafone, Ericsson en AT&T behoren tot de grote concurrenten van Nokia;

Vooral op het gebied van mobiele telefoons, verliest Nokia vaak de strijd. De meeste concurrenten van Nokia bieden krachtigere toestellen die meer functionaliteiten bieden aan gebruikers.

Conclusie

Nokia is een bedrijf met een goede naamsbekendheid en staat voornamelijk bekend om haarinnovatiekracht. Toch zien we dat de koers de afgelopen jaren flink aan het schommelen is en een dalend verloop vertoont. Het toekomstbeeld ziet er echter goed uit, vanwege de samenwerkingsovereenkomsten met een aantal telecomgiganten. Daarnaast beschikt het bedrijf over een zeer uitgebreide portefeuille aan octrooien, wat veel geld waard is. Daarom denken we dat het zeker interessant kan zijn om te investeren in Nokia aandelen. Maar beleggen is niet zonder risico, voer daarom altijd zelf een technische- en fundamentele analyse uit en zorg dat je goed op de hoogte blijft.

Kies een betrouwbare broker

Wil je gaan investeren in Nokia aandelen? Kies dan wel de juiste broker. Zo bespaar je veel geld op de bewaar- en transactiekosten. Benieuwd wat deze zijn per broker? Maak dan nu gebruik van de vergelijker op deze pagina en ontdek snel welke broker het beste bij jou past.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:02