[rank_math_breadcrumb]

Zelf beleggen, hoe gaat het in zijn werk?

door | jun 11, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Tegenwoordig is het aanbod om geld te investeren in aandelen. Ga je zelf aandelen kopen of kies je voor een andere mogelijkheid, zoals obligaties of fondsen? Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je begint met zelf beleggen. Zorg dat je weet waar je voor moet letten, zodat je goed […]

Tegenwoordig is het aanbod om geld te investeren in aandelen. Ga je zelf aandelen kopen of kies je voor een andere mogelijkheid, zoals obligaties of fondsen? Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je begint met zelf beleggen. Zorg dat je weet waar je voor moet letten, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Wat houdt zelf beleggen in?

Als je ervoor kiest om zelf te beleggen, ga je zelfstandig de beurs op met behulp van software van een broker. Dit gaat vaak via een website of een mobiele app, je hoeft dus zelf niet aanwezig op de beurs te zijn om te handelen.

Daarnaast kun je op deze manier in alle aandelen handelen van verschillende beurzen. Omdat je zelfstandig gaat beleggen, is de broker niet verantwoordelijk voor eventuele verliezen. Het kopen en verkopen van aandelen doe je volledig naar je eigen denkwijze, waarbij de broker geen advies geeft.

Wel bestaat er vaak de mogelijkheid dat de broker informatie aanlevert, zodat je meer kan leren over zelf beleggen. Dit varieert van eenvoudige filmpjes tot hele opleidingen over de aandelenmarkt. Dat de broker alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van jouw order is en verder geen risico draagt, wordt execution only genoemd.

Hierbij levert de broker jouw de software aan waarop jij zelf kan handelen, waarna de broker de order uitvoert. Hiervoor bestaat de mogelijkheid dat er kosten worden gerekend voor het zelf beleggen.

Om te starten met het beleggen, zal er een beleggingsrekening geopend moeten worden. Dit is een rekening bij een broker waarop je geld stort, waarna je dit kan zelf beleggen of laten beleggen. Je hebt hierbij altijd de mogelijkheid om geld op te nemen, te laten storten of op te zeggen.

Handelen in aandelen

Als je begint met investeren, zijn er vaak verschillende opties. Een van de mogelijkheden, is het handelen van aandelen. Hierbij koop je een via de software van de broker een aandeel van een bedrijf, waarna jij een stukje mede-eigenaar wordt. Je kunt het aandeel later verkopen met winst of ervoor kiezen om gebruik te maken van dividend.

Hierbij keert het bedrijf een stukje van de winst uit aan de aandeelhouders. Dit bedrag wordt dan op je beleggingsrekening gestort. Dit kun je dan zelf beleggen in nieuwe aandelen of opnemen en het op je rekening te zetten.

Bij de verschillende brokers zitten er verschillende kosten verbonden aan het zelf beleggen in aandelen. Houd er bij het kiezen van een broker rekening mee op welke manier je wilt gaan handelen. Zo kun je jezelf een hoop kosten besparen, die je beter kan gebruiken om te beleggen. Met de vergelijker op de pagina, kun jij kijken welke broker het beste bij jou past.

Zelf beleggen met klein bedrag.

Vaak als je begint met beleggen, wil je zelf beleggen met klein bedrag. De prijzen van aandelen kunnen flink verschillen, maar als je toch een gespreider risico wil is het volgen van ETF’s en fondsen een interessante mogelijkheid. Hierbij ga je zelf beleggen in verschillende aandelen, die beheerd worden voor jou.

Hierbij heb je de mogelijkheid om de grootste bedrijven op een beurs te volgen, of ga je ervoor kiezen om te investeren in een sector die jij interessant vindt. Hiermee ben je niet afhankelijk van de resultaten van een enkel bedrijf.

Je kan ook zelf beleggen in een fonds. Dit fonds wordt beheerd voor verschillende mensen, waarbij je op basis van je inbreng in bezit van een stukje fonds komt. Tussen de keuze van een fonds of ETF, maak je ook de keuze tussen zelf beleggen of laten beleggen. Bij een fonds betaal je vaak ook kosten voor het beheer van het fonds.

Zelf beleggen ervaringen

Zelf aandelen kopen kan men vaak op 2 manieren doen, namelijk via een broker en via je eigen bank. Niet elke bank biedt de mogelijkheid aan om te starten met zelf beleggen. Voorbeelden van banken waarbij je kan investeren in de beurs zijn ASN Bank, ING Bank en Triodos.

Hoewel het makkelijk kan zijn om je investeringen te regelen op dezelfde plek als je geld, wordt het gebruiken van een broker aangeraden. Banken brengen vaak hogere kosten in rekening en hebben een beperkter aanbod dan de verschillende brokers.

Brokers zijn daarnaast gespecialiseerd in het verhandelen van aandelen, obligaties, futures e.d. terwijl banken zich richten op de gehele financiële sector. Hiermee kun je makkelijker zelf beleggen bij een broker, die je specialistische informatie aan kan leveren over de verschillende koersen en mogelijkheden.

Daarnaast bieden brokers vaak betere zelf beleggen ervaringen mee. Je kan zelf beleggen vergelijken aan de hand van de vergelijker op de pagina, zodat je de beste broker kan kiezen. Bij het zelf beleggen bij brokers dien je vaak wel een aparte rekening te openen, waarbij je geld zal moeten storten. Vaak zijn de verschillende brokers goed beveiligd, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je geld.

Houd bij het kiezen van een broker ook in je achterhoofd op welke manier je je vermogen wil gaan investeren. Zo voorkom je dat je teveel betaalt aan transactiekosten of beheervergoeding voor je account.

Hoe begin je met investeren?

Als je begint met investeren, zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee dient te houden. Ten eerste dien je minimaal 18 jaar oud te zijn en in het bezit van een bankrekening en identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs of paspoort. Mocht je hieraan voldoen dan kun je beginnen met zelf beleggen. Wel zijn er nog andere zaken die van belang zijn om mee te beginnen als je gaat investeren.

Bij zelf beleggen komen verschillende kosten kijken, die afhankelijk zijn van je broker. Om de kosten te bepalen van een transactie zijn ze afhankelijk van op welke beurs wordt gehandeld en de grootte van de transactie. Ga je zelf aandelen kopen op dagelijkse basis, waarbij je dus veel transacties maakt? Dan is het belangrijk dat je een broker kiest waarbij je weinig transactiekosten betaalt.

Kies je meer voor een passieve houding bij het zelf beleggen in aandelen, is het van belang dat je kijkt naar een broker weinig beheerkosten rekent. Op deze manier kun je je vermogen op een rustige manier laten groeien, zonder dat je hierbij veel geld verliest aan randzaken.

Zelf beleggen vergelijken

Als je gaat beginnen met investeren, wil je natuurlijk de geschikte broker kiezen die bij jou past. Aan de hand van de vergelijker op de pagina kun je kiezen uit verschillende brokers. Houd rekening met op welk manier je wilt beginnen bij het kiezen van een broker, zodat je hiermee voor de lange termijn mee aan de slag kunt.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:35

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=