[rank_math_breadcrumb]

Wel of niet investeren in Alibaba aandelen?

door | jul 5, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Wel of geen Alibaba aandelen kopen? Dat is zeker een interessante vraag. Momenteel is de Alibaba Holding het grootste Chinese bedrijf als het gaat om internethandel. De bedrijfsomzet wordt steeds groter door het online platform waarop zowel bedrijven als particulieren gemakkelijk producten en diensten kunnen kopen. Het bedrijf is hierin zeer succesvol. In dit artikel […]

Wel of geen Alibaba aandelen kopen? Dat is zeker een interessante vraag. Momenteel is de Alibaba Holding het grootste Chinese bedrijf als het gaat om internethandel. De bedrijfsomzet wordt steeds groter door het online platform waarop zowel bedrijven als particulieren gemakkelijk producten en diensten kunnen kopen. Het bedrijf is hierin zeer succesvol. In dit artikel lees je meer over het bedrijf Alibaba, de huidige koers, de Alibaba koers verwachtingen en hoe je het beste kunt investeren in aandelen van Alibaba.

Meer over Alibaba

Alibaba Group Holding is ontstaan in 1999 toen Jack Ma de website Alibaba.com oprichtte. Het oorspronkelijke doel van deze website was om Chinese producenten en fabrikanten in contact te brengen met buitenlandse (zakelijke) kopers. Inmiddels is Alibaba uitgegroeid tot een zeer succesvol beursgenoteerd bedrijf. Het kan zich meten met internetgiganten zoals Amazon en Google. De Alibaba Group is gevestigd in Hangzhou. Het heeft zich ontwikkeld tot een van de grootste e-commercebedrijven ter wereld.

Ongeveer 75% van de totale omzet van Alibaba wordt in China gerealiseerd. Het bedrijf biedt in dit land business-to-business web portals, online detailhandel (Taobao AliExpress & Tmall) en betalingsdiensten (Alipay) aan. Naast de handel voor consumenten en bedrijven is Alibaba ook actief op het gebied van cloud computing (ca. 8% van de omzet), digitale media en entertainment. In maart 2020 leverde de onderneming producten en diensten aan meer dan 725 miljoen actieve consumenten.

Geschiedenis

Jack Ma is de oprichter van Alibaba.com. Deze man is de Steve Jobs van China. Bij de oprichting had Ma het doel om Chinese bedrijven te verbinden met buitenlandse zakelijke kopers. Tegenwoordig vindt een groot deel van de business ook vice versa plaats. Veel Chinese afnemers zijn op zoek naar buitenlandse verkopers. Ook in Nederland zijn er diverse Nederlandse ondernemers zeer succesvol met partijhandel richting China via Alibaba.com.

In 2003 richtte Alibaba de online marktplaats Taobao op en later volgde Alipay. De aandelen werden in september 2014 tegen een aankoopbedrag van $68 geïntroduceerd. In totaal werd 15% van het totale aantal uitstaande aandelen voor $25 miljard verkocht. Dit is de grootste beursintroductie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het maakte van Jack Ma in één klap de rijkste man van China en ook één van de rijksten mannen wereldwijd. En dan te bedenken dat hij ooit begon als leraar Engels. Sinds 2019 staat Alibaba ook genoteerd op de Aziatische beurs in Hongkong.

Koers Alibaba aandelen

Het Alibaba aandeel staat genoteerd aan de Britse Main Market en de Amerikaanse New York Stock Exchange. Net na de zomer van 2014 kreeg het aandeel een eerste beursnotering met een startkoers van $68. De koers Alibaba steeg direct en in het najaar van 2014 bereikte het een hoogtepunt met $114,56.

Vervolgens liet de koers van het aandeel veel schommelingen zien met een over het algemeen dalende lijn. In de nazomer van 2015 bereikte het een dieptepunt met $59,29 per aandeel. Sindsdien is er weer een licht stijgende trend te zien die wel gekenmerkt wordt door (af en toe strenge) neerwaartse correcties op de koers. In november 2019 heeft het Alibaba aandeel ook zijn intrede gedaan op de beurs in Hongkong. In februari 2021 staat de Alibaba koers op $268,55.

Waarom Alibaba aandelen kopen?

Waarom zou je eigenlijk Alibaba aandelen kopen? Hieronder volgen enkele redenen waarom het interessant kan zijn om Alibaba aandelen te kopen:

 • Jack Ma wordt geroemd om zijn visie, succes en groei van Ailbaba. Ook in de toekomst zal Alibaba weer met een vooruitstrevende visie en daar bijbehorende producten komen. Hierdoor neemt de waarde van het bedrijf alleen maar toe.
 • Alibaba is voornamelijk actief in China. De Chinese markt is een van de meest aantrekkelijke markten ter wereld. Niet alleen vanwege het aantal inwoners, maar vooral ook omdat het land volop in ontwikkeling is. Voor veel internationale concerns is het bijzonder moeilijk om zich te positioneren op deze winstgevende markt, maar Alibaba is hier snel en zeer goed in geslaagd.
 • Internet is en blijft een booming markt. Hierdoor zijn er nog steeds een groot aantal landen die veel groeimogelijkheden bieden.
 • Alibaba’s belangrijkste concurrentievoordeel is dat het goede en solide relaties onderhoudt met een netwerk van kwalitatieve partners.
 • Alibaba biedt een enorm, divers aanbod van producten aan. Dit geeft het bedrijf extra stabiliteit. Wanneer een bepaalde markt minder goed presteert, dan kan dit worden opgevangen door winsten bij een andere markt. Het grote aanbod verlaagt het ondernemingsrisico van Alibaba, waardoor het een aantrekkelijke investering is.

Heb jij er vertrouwen in dat Alibaba ook op het Europese continent gaat aanslaan? Dan kan de koop van Alibaba aandelen een slimme zet zijn. Kies nu heel eenvoudig een broker door gebruik te maken van onze vergelijker op deze pagina.

Alibaba aandelen verkopen

De stijgende vraag naar e-commerceplatformen betekent een aanzienlijke verlaging van de winstgevendheid van ondernemingen zoals Alibaba. Dit kan zorgen voor minder interesse bij de beleggers voor dit aandeel. Zodra dit het geval is, dan kan het een goed moment zijn om jouw Alibaba aandelen te verkopen. Dit kun je eenvoudig doen via de broker. Maak gebruik van onze handige aanbieder vergelijker op deze pagina. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en kun je met een veilig gevoel gaan beleggen in de aandelen van Alibaba.

Dividend Alibaba aandelen

In tegenstelling tot andere snelgroeiende Tech aandelen die geen dividend uitkeren, is Alibaba zeer winstgevend en genereert een positieve vrije kasstroom. Het bedrijf keert sinds 2018 dividend uit. In 2018 was dit 0,50 CNY, in 2019 0,65 CNY en in 2020 was dit 0,76 CNY per aandeel.

Handige feiten over Alibaba aandelen

 • In 2019 kwam de totale omzet van Alibaba uit op $58 miljard en een jaar later was dit opgelopen naar $72 miljard.
 • In 2014 introduceerde Alibaba het aandeel op de Amerikaanse beurs (New York) met een startbedrag van $68 per aandeel.
 • In 2015 investeerde Alibaba in Meizu en werd direct meerderheidsaandeelhouder. In datzelfde jaar nam het ook Hongkong krant SCMP over voor een bedrag van $266 miljoen. Daarnaast sloot Alibaba een overeenkomst met mediabedrijf Disney om streamingdiensten aan te bieden in China.
 • Een jaar later (2016) kreeg Alibaba een meerderheidsbelang in het bedrijf Lazada. Verder ging het ook samenwerken met Franse verzekeraar AXA Assurance.
 • In 2017 nam het bedrijf MoneyGram over voor een bedrag van $880 miljoen.
 • In november 2019 deden Alibaba aandelen zijn intrede op de Aziatische beurs in Hongkong.

Concurrenten

Alibaba is een internetgigant, maar het bedrijf is niet als enige actief binnen deze sector. De voornaamste concurrenten zijn Amazon, Apple, Walmart en Otto. Het is daarom belangrijk om tijdens jouw analyse van dit aandeel goed rekening te houden met Alibaba’s grote concurrenten en hun resultaten.

Conclusie

Alibaba is een e-commerce reus die langzaam de wereld aan het veroveren is. Met een sterk groeiende Chinese markt en een duidelijke internationaal georiënteerde bedrijfsstrategie kan een investering in Alibaba dus erg interessant zijn. China maakt economisch gezien een flinke groei door. Bovendien ligt de koopkracht van de gemiddelde Chinees hoog en bijna iedereen heeft er toegang tot internet. Vanzelfsprekend kan Alibaba hier goed van profiteren. Heb je het idee dat de economische groei in China alleen maar verder zal doorzetten? Heb je een hoge Alibaba koers verwachting? Dan kan het de overweging waard zijn om Alibaba aandelen in jouw portefeuille onder te brengen.

Kies de juiste aanbieder

Wil je beleggen in Alibaba aandelen? Zorg ervoor dat je dit bij de juiste broker doet. Zo kun je op kosten besparen en kun je uiteindelijk ook meer winst innen. Als je de verschillende aanbieders en brokers gaat vergelijken, dan is het aan te raden om op de volgende aspecten te letten: de transactiekosten, de bewaarkosten en de veiligheid en betrouwbaarheid van de broker.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:00