[rank_math_breadcrumb]

Wel of geen aandelen Airbus kopen?

door | jul 1, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Ben je er al uit of je Airbus aandelen wilt kopen? Of heb je deze aandelen al in bezit en wil je ze verkopen? Het aandeel van de Airbus Group is een van de bekendste en populairste aandelen op de Franse beurs. Airbus heeft dan ook een zeer hoge marktkapitalisatie. Dit maakt het bedrijf erg […]

Ben je er al uit of je Airbus aandelen wilt kopen? Of heb je deze aandelen al in bezit en wil je ze verkopen? Het aandeel van de Airbus Group is een van de bekendste en populairste aandelen op de Franse beurs. Airbus heeft dan ook een zeer hoge marktkapitalisatie. Dit maakt het bedrijf erg geliefd bij investeerders. In dit artikel lees je meer over het bedrijf en de koers van het Airbus aandeel. Ook delen we een aantal handige feiten over de Airbus Group. Zo kom je er snel achter of deze aandelen binnen jouw beleggingsstrategie en -portefeuille passen.

Meer over Airbus

De Franse Airbus Group is gespecialiseerd in de lucht- en ruimtevaart alsmede de defensiesector. Op dit moment is Airbus de Europese marktleider in deze industrie. Wereldwijd noteert het bedrijf een tweede plaats. Boeing, haar belangrijkste concurrent, is nog steeds de nummer één van de wereld. De bedrijfsactiviteiten van Airbus zijn op te delen in de volgende categorieën:

 1. De ontwikkeling en productie van commerciële vliegtuigen. Airbus is de wereldleider als het gaat om de productie van vliegtuigen met meer dan 100 zitplaatsen. Deze hoofdactiviteiten generen ongeveer 75% van de omzet van de groep.
 2. Defensie-, ruimtevaart- en luchtvaartsystemen. Deze activiteiten genereren ruim 17% van de bedrijfsomzet. Ze hebben betrekking op militaire vliegtuigen met een transportcomponent, onderzeese gevechtsvliegtuigen, tankvliegtuigen en zeeverkeninningsvliegtuigen. Daarnaast ontwikkelen ze ook apparatuur voor de ruimtevaart, zoals orbitale draagraketten, observatie- en communicatiesatellieten, turbopropvliegtuigen en veiligheidssystemen. Denk aan raketsystemen en elektronische en telecommunicatiesystemen.
 3. De productie van civiele en militaire helikopters. Dit is goed voor ongeveer 8,7% van de omzet.

De totale omzet van de Airbus Group bedroeg in 2019 maar liefst 70,48 miljard dollar. Deze omzet werd gegenereerd vanuit verschillende werelddelen. Azië-Pacific is hierbij de grootste afzet- en omzetmarkt van Airbus. Dit wordt gevolgd door Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Het bedrijf heeft wereldwijd bijna 135.000 medewerkers in dienst.

Geschiedenis

Airbus is ontstaan in 1970 door een samenwerking tussen het Franse bedrijf Aérospatiale en het Duitse bedrijf Deutsche Aerospace (DASA). Later kwam er ook nog een Spaanse fusiepartner bij. De oprichting van het bedrijf vond plaats onder Nederlands recht en daarbij hoorde ook een Nederlands hoofdkantoor. Er kwamen ook hoofdkantoren in Madrid, Parijs en München. Dit zijn de landen van de drie fusiepartners.

Het doel van dit samenwerkingsverband was om weerstand te bieden tegen de Amerikaanse concurrenten. Na de internationale fusie kon het bedrijf zich neerzetten als de grootste bouwer op het gebied van helikopters en (draag-)raketten. Ook was Airbus de op twee na grootste vliegtuigbouwer ter wereld geworden en het werd één van de grootste wapenfabrikanten.

Airbus koers aandeel

De koers van het Airbus aandeel staat genoteerd aan de Euronext in Parijs en begin februari stond de Airbus koers op € 90,35. Daarmee staat Airbus in het rijtje van de veertig grootste Franse bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie. Ook is het bedrijf opgenomen in de Eurostoxx 50 index. Dit wil zeggen dat Airbus een van de vijftig grootste gekapitaliseerde bedrijven in Europa is.

De aandelenkoers van Airbus kan sterk fluctueren. Dit zagen we bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Toen alle vliegtuigen aan de grond genageld stonden en er weinig perspectief was, zagen we de koers van Airbus drastisch dalen. Toen er nieuwsberichten naar buiten kwamen over de positieve resultaten van een vaccin, steeg de Airbus Group koers weer flink. Met name door de grote koersschommelingen kun je door actief te handelen goed inspelen op alle bewegingen van het Airbus aandeel.

Waarom Airbus aandelen kopen?

Er zijn een aantal goede redenen te bedenken om te kiezen voor de aankoop van Airbus aandelen:

 • De sterke positionering van de Airbus Group op de wereldmarkt van de lucht- en ruimtevaart en de defensie-industrie is een groot voordeel.
 • De sector waarin de Airbus Group actief is, is niet erg concurrerend. De sector heeft een hoge toetredingsdrempel en beperkt op deze manier het aantal nieuwe toetreders. Door dit concurrentievoordeel kan de groep hogere winstmarges pakken.
 • Airbus heeft een goedgevulde orderportefeuille, waardoor het enigszins verzekerd is van toekomstige inkomsten. Het orderboek van het bedrijf biedt dus perspectief voor meerdere jaren.
 • De Airbus Group heeft een interessante geografische positionering met een verkoop in vele landen over de hele wereld. Daarnaast is het goed aanwezig in de opkomende markten. Op dit moment vertegenwoordigt dit meer dan de helft van de bedrijfsactiviteiten.

Airbus aandelen verkopen

Op het moment dat de Airbus aandelen op een hoge koers staan en je winst hebt gemaakt, dan kan het een goed moment zijn om jouw aandelen te verkopen en je winst te innen. Echter hoeft dit niet altijd een verstandig idee te zijn. Doe daarom altijd goed onderzoek naar het bedrijf voordat je aandelen gaat kopen of verkopen. Het kopen of verkopen van aandelen kun je eenvoudig doen via een broker. Op deze pagina kun je de verschillende brokers met elkaar vergelijken. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt aan bewaar- en/of transactiekosten.

Dividend Airbus aandelen

Airbus keert dividend uit aan haar aandeelhouders. Het dividend van de aandelen Airbus aandelen schommelde tussen 2015 en 2019 tussen de €1,30 en €1,65 per aandeel. Hieronder zie je het verloop van het uitgekeerde dividend in de afgelopen jaren.

Ex-dividenddatum Dividend Betaaldatum
15.04.2019 1,65 17.04.2019
16.04.2018 1,5 18-04-2018
18.04.2017 1,35 20-04-2017
02.05.2016 1,3 04-05-2016

Handige feiten over Airbus

Hieronder hebben we een aantal handige feiten over Airbus voor je opgesomd:

 • Airbus behoort tot de Europese luchtvaart- en ruimtevaartconcern Airbus Group.
 • Het bedrijf produceert ongeveer 50% van alle straalvliegtuigen over de hele wereld.
 • Het eerste vliegtuig dat door Airbus werd geproduceerd, was de Airbus A300 in 1974. Dit model was bestemd voor Air France.
 • Het meest bekende Airbus-project is toch wel de Airbus A380. De A380 is het op één na grootste vliegtuig in de wereld, maar wel het grootste passagiersvliegtuig.
 • In 2020 slaagde Airbus erin om, ondanks de coronasituatie, 560 vliegtuigen te verkopen. In vergelijking met 2019 waren dit ruim 300 toestellen minder, maar het voorzag wel in de interne bedrijfsdoelstelling voor 2020. Bovendien bleef Airbus met dit aantal verkochte vliegtuigen concurrent Boeing voor.

Concurrenten van Airbus

De Airbus Group staat momenteel op nummer twee van de wereld in haar sector. Op nummer één staat de Amerikaanse Boeing Group en daarom is dit ook de meest geduchte concurrent van Airbus. In principe zijn deze twee groepen de enige grote spelers in de markt. Ook zijn het de enige twee die het belangrijkste commerciële vliegtuigsegment met elkaar delen. Op de burgervluchtmarkt lukt het Airbus om goed te concurreren tegen Boeing. Echter gaat dit in de militaire tak soms minder goed. Sinds 2011 produceert Airbus meer vliegtuigen dan Boeing, maar Boeing loopt wel voor op de bouw van hun nieuwe vliegtuig, de Boeing 787. De tegenhanger hiervan, de Airbus A350, is nog in een vroege staat van ontwikkeling. Bij het afwegen of je Airbus aandelen moet kopen of verkopen, is het dus belangrijk dat je de Boeing Group ook meeneemt in je analyse.

Conclusie

Zoals eerder aangegeven, is het aandeel van de Airbus Group een van de bekendste en populairste aandelen op de Franse beurs. Airbus heeft ook een zeer hoge marktkapitalisatie. Niet voor niets is het bedrijf geliefd bij veel investeerders. Afhankelijk van de economische situatie kunnen Airbus aandelen goed uitpakken. Als het goed gaat met de luchtvaart, dan presteren de Airbus aandelen normaliter ook goed. Maar door de coronacrisis kan het zijn dat de nieuwe bestellingen stagneren, waardoor Airbus slechtere resultaten zal neerzetten.

In vergelijking met de concurrent Boeing heeft Airbus wellicht een betere marktpositie. Door technische problemen aan een van hun vliegtuigen heeft de reputatie van Boeing een flinke deuk opgelopen. Airbus kan hierdoor de concurrentiestrijd in de nabije toekomst wel eens gaan winnen. Dit kan een goede reden zijn om Airbus aandelen te kopen.

Doe dit wel altijd bij de juiste broker. Maak hiervoor gebruik van de vergelijker op deze pagina en bespaar op je kosten bij het handelen in aandelen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 15:59