[rank_math_breadcrumb]

Vodafone aandelen

door | mei 29, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Vodafone is één van de grootste telecommunicatiebedrijven ter wereld. Je kunt profiteren van dit grote bedrijf door te beleggen in Vodafone aandelen. Op deze pagina geven we je meer informatie over de aandelen en de Vodafone koers. Zo kun jij je snel oriënteren op dit aandeel. Meer over Vodafone aandelen Vodafone is een dochteronderneming van […]

Vodafone is één van de grootste telecommunicatiebedrijven ter wereld. Je kunt profiteren van dit grote bedrijf door te beleggen in Vodafone aandelen. Op deze pagina geven we je meer informatie over de aandelen en de Vodafone koers. Zo kun jij je snel oriënteren op dit aandeel.

Meer over Vodafone aandelen

Vodafone is een dochteronderneming van Vodafone Group. In Nederland is het een van de grootste aanbieders op gebied van mobiele communicatie/telefonie. Ze heeft inmiddels bijna 625 miljoen mobiele klanten, 22 miljoen tv-klanten en 27 miljoen breedbandgebruikers (internet). De hoeveelheid klanten draagt bij aan het succes van het bedrijf. In het jaar 2019 had het telecom bedrijf een omzet van maar liefst 3,9 miljard euro.Een andere factor die bijdraagt aan het succes van Vodafone, is de fusie met Ziggo in 2017. De twee bedrijven hebben de handen ineen geslagen en kunnen nu complete pakketten bieden aan bedrijven en particulieren. Hierbij zorgt Ziggo voornamelijk voor het vast bellen, internet en tv in huis en Vodafone zorgt voor de mobiele verbinding (bellen + internet). Je krijgt bij een abonnement op één van de twee bedrijven, korting op een abonnement bij de andere aanbieder. Dit is tot nu toe een succesvolle actie geweest.

Geschiedenis Vodafone

In 1982 werd Vodafone opgericht, dit gebeurde in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag de dag is het hoofdkantoor van het bedrijf nog steeds in het VK gevestigd (Berkshire). Bijzonder aan de geschiedenis van het bedrijf is dat het eerste Britse mobiele telefoongesprek via het Vodafone netwerk ging. Dit was in 1985.

In 1995 werd het bedrijf in Nederland geïntroduceerd, toen nog onder de naam ‘Libertel’. In dit jaar had slechts 2% van de bevolking een mobieltje in gebruik. Hierna is het gebruik van mobiele telefoons explosief gestegen, een jaar later had Libertel namelijk al 1 miljoen abonnees. In die tijd was Libertel de enige aanbieder in Nederland waarbij je ook naar klanten van een ander netwerk kon bellen. In 2002 is de naam blijvend veranderd naar Vodafone, in 2017 is dit VodafoneZiggo geworden.

Inmiddels is het bedrijf uitgebreid naar veel verschillende landen en afzetmarkten. Ook is het merk een wereldwijd begrip geworden. Ze zijn actief in 42 landen, waarvan ook landen buiten Europa. Er staan in Nederland meer dan 3.500 4G-masten die de 4G+ dekking voor internet in ruim 250 gemeentes regelen. Daarnaast zijn er ook honderden kleine zendmasten van Vodafone te vinden in Nederland. Zo kan het bedrijf een goed bereik bieden aan haar klanten.

Koers Vodafone aandeel

De koers van Vodafone laat in de laatste paar jaren veel beweging zien. Sterke stijgingen werden afgewisseld met sterke dalingen. De Vodafone aandelen hebben in de laatste 5 jaar een hoogste koers van bijna 300 Britse pond gezien. De laagste Vodafone koers in deze jaren was 190 Britse pond. Hiermee is de koers van Vodafone dus erg volatiel.

Waarom aandelen Vodafone kopen?

Voordelen:

Vodafone is een groot bedrijf dat veel voordelen heeft in haar markt. We zetten ze op een rij voor je:

  • Het bedrijf is uitgespreid over 42 verschillende landen en heeft zo veel verschillende regio’s om omzet in te maken. Dit betekent dat wanneer één regio minder omzet oplevert, een andere regio dit kan opvangen. Zo heeft het bedrijf enige zekerheid over haar inkomsten en jij als aandeelhouder straks ook.
  • Vodafone heeft het grootste netwerk voor breedband oplossingen (o.a. 4G) in Europa. Hiermee verbinden ze 118 miljoen Europeanen met het internet.
  • De fusie met Ziggo geeft klanten voordelen om de mobiele bundels van Vodafone aan te schaffen voor huidige Ziggo klanten. Deze combi-pakketten slaan nog steeds goed aan.

Nadelen:

Er zitten ook nadelen aan de Vodafone aandelen. Deze zijn belangrijk om mee te nemen in de overweging om in het bedrijf te beleggen. Daarom lichten we deze hier toe:

  • Vodafone is een telecom bedrijf. Er zijn risico’s specifiek verbonden aan deze branche. Dit zijn bijvoorbeeld het opkomen van nieuwe technieken die de verdienmodellen van het bedrijf tegen kunnen werken of zelfs bedreigen.

Vodafone aandeel verkopen

De Vodafone aandelen zijn de laatste jaren redelijk volatiel geweest. Hierom is de timing van het kopen en verkopen van de aandelen erg belangrijk. Als je het lastig vind om de juiste timing in te schatten voor het kopen of verkopen van de aandelen, kun je de keuze maken om de aandelen gespreid te kopen. Dan koop je de aandelen op verschillende momenten. Zo loop je geen risico dat je investeert op het hoogtepunt.

Dividend Vodafone aandelen

In de tabel hieronder zie je het dividend per aandeel van Vodafone door de jaren heen. Je ziet dat er een redelijk constant dividend is. In 2019 was hier een lichte daling in te zien, in 2021 juist een lichte stijging.

2015 2016 2017 2018 2019
Dividend Vodafone per aandeel 14.45 14.77 15.07 9.00 9.00
Dividend per aandeel 6.49% 6.68% 7.54% 3.83% 6.68%
Uitbetaling 0.71 0.66 1.72 0.31 3.00

Handige feiten over Vodafone aandelen

  • Het Vodafone aandeel wordt ook wel aangeduid met VOD.
  • Het bedrijf speelt goed in op het Internet of things, waarbij apparaten of systemen via internet met elkaar in verbinding staan.
  • De Vodafone diensten helpen ook bij maatschappelijke zaken als het openbaar vervoer, doorstroming van (auto)verkeer en hulp in huis. Het is daarmee ook een bedrijf dat nog ruime tijd relevant zal blijven.

Concurrenten

Beleggen gaat om de juiste keuzes maken op de juiste momenten. Wanneer je geïnteresseerd bent in aandelen van Vodafone, is het van belang om ook de concurrentie te bekijken. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de toekomst van Vodafone. Daarom gaan we hieronder in op de grootste concurrenten van Vodafone.

Concurrenten op de Nederlandse markt:

KPN

KPN is de grootste concurrent op de Nederlandse markt. KPN en VodafoneZiggo hebben gezamenlijk een marktaandeel van 85%. Een voordeel voor Vodafone is dat het KPN netwerk wettelijk verplicht open is gesteld voor concurrenten, dat van VodafoneZiggo gelukkig niet.

T-Mobile

T-Mobile is in 2021 uitgeroepen tot het beste netwerk met betrekking tot bereik, betrouwbaarheid en netwerksnelheid. Dit is dus een grote concurrent voor Vodafone. Dit komt uit een wereldwijd onderzoek naar netwerken, uitgevoerd door Umlaut. in 2019 heeft T-Mobile Tele2 overgenomen, een ontwikkeling waar de effecten nog niet duidelijk van zijn.

Concurrenten op de internationale markt

Uit het netwerkonderzoek door Umlaut kwam dat T-mobile het beste netwerk biedt. De tweede en derde plek gingen naar de bedrijven Swisscom en Sunrise, beide afkomstig uit Zwitserland. Daardoor zijn dit automatisch ook concurrenten van Vodafone op internationaal gebied.

Conclusie

Vodafone is het telecombedrijf met het grootste 4G netwerk in Europa. Op het gebied van Telecommunicatie zal het bedrijf nog lang relevant blijven, mede door haar aandeel in verkeersregeling en het leven van particulieren. De Vodafone koers is volatiel en zal daarom in de gaten gehouden moeten worden. Met de juiste broker kun je op een slim moment instappen en beleggen in Vodafone aandelen.

Broker vergelijken

Om te kunnen beleggen in Vodafone aandelen, neem je contact op met een broker. Om de juiste broker te vinden, kun je onderaan deze pagina verschillende partijen met elkaar vergelijken. Zo kun je een goedkope en betrouwbare broker vinden om mee aan de slag te gaan.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:03