[rank_math_breadcrumb]

Uit welke spaarvormen kan ik kiezen?

door | jun 17, 2022 | Betaalrekening, Spaarrente | 0 Reacties

Omdat veel Nederlanders kiezen voor sparen bestaan er een flink aantal verschillende spaarvormen. Als je al eens wat onderzoek hebt verricht naar het voordeligste aanbod dan heb je een grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo kun je kiezen uit een normale spaarrekening, internet spaarrekeningen, spaardeposito’s of banksparen. Allemaal […]
Krediet groep nederland

Jouw online bank

 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

N
Spaarrekeningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare partijen
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen
Krediet groep nederland

Jouw online bank

 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

Omdat veel Nederlanders kiezen voor sparen bestaan er een flink aantal verschillende spaarvormen. Als je al eens wat onderzoek hebt verricht naar het voordeligste aanbod dan heb je een grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo kun je kiezen uit een normale spaarrekening, internet spaarrekeningen, spaardeposito’s of banksparen. Allemaal verschillende spaarvormen waar Nederlandse consumenten uit kunnen kiezen.

Dit is natuurlijk goed voor de concurrentie maar zorgt voor veel keuzestress, om het voor u wat makkelijker te maken hebben we alle spaarvormen voor je besproken. Vanuit hier kun je een weloverwogen keuze maken tussen de verschillende spaarvormen. Lees je met ons mee?

Populaire spaarvormen in Nederland

Omdat wij fanatieke spaarders zijn bestaan er natuurlijk ook de meest populaire spaarvormen, de meeste Nederlanders kiezen dan ook voor deze vormen. We hebben een overzichtelijk rijtje voor je opgesteld welke door bijna iedere bank in Nederland wordt aangeboden:

 • Traditionele spaar- en internetrekening
 • Spaardeposito
 • Zakelijke spaarrekening
 • Banksparen
 • Kinderspaarrekening
 • Klimrentedeposito

Nu je een duidelijk overzicht hebt van alle spaarvormen zullen we alle vormen gedetailleerd met je bespreken.

Traditionele spaar- en internetrekening

De meest gekozen en bekende spaarvorm in Nederland is de traditionele spaarrekening, zo beschikt bijna ieder Nederlander over een spaarrekening bij de bank waar zij ook een betaalrekening hebben lopen. Voorheen zat er een verschil in online en fysieke spaarrekeningen, de online spaarrekeningen konden en moesten online beheerd worden, logischerwijs moesten fysieke spaarrekeningen fysiek beheerd worden.

Door technische ontwikkelingen is vrijwel alles gedigitaliseerd en zijn de verschillen tussen fysiek en online bijna helemaal verdwenen en is het bij iedere aanbieder mogelijk om online te sparen.

Kenmerken traditionele spaarrekening

De kenmerken voor een traditionele of normale spaarrekening is de bijbehorende variabele spaarrente. Heb je een spaarrekening bij de bank afgesloten dan zijn zij gedurende het jaar geheel vrij om deze op elk moment te verhogen of verlagen. Je hebt er banken bij die meerdere keren per maand hen rentestanden wijzigen.

Het geld dat je op deze spaarvorm hebt gezet is altijd vrij opneembaar, ook kun je tussentijds gewoon geld bij storten. Erg handig wanneer je bij onvoorziene omstandigheden snel geld nodig hebt, dit gebeurt vaker dan je denkt.

Een ander kenmerk zijn de verschillen in voorwaarden, zo is het in de meeste gevallen zo dat de bank een minimale inleg vereist wordt. Zo kunnen er ook verschillen bestaan in rente uitkeringen en bonus rente. Bonus rente zul je ontvangen wanneer je boven een bepaald bedrag uitkomt.

Spaardeposito

De tweede populairste spaarvorm in Nederland is de spaardeposito, deze kan bij vrijwel iedere bank worden aangevraagd en afgesloten. Bij het openen zul je in de voorwaarde een vaste rentevergoeding ontvangen. Over het algemeen ligt deze rente hoger dan bij een traditionele spaarrekening. In de regel is het zo dat hoe langer je je geld vastzet op de depositorekening, hoe meer rentevergoeding je zult ontvangen.

Maar let goed op, je mag als spaarder het geld in de looptijd niet van de rekening af halen. Daarbij komt wel dat ook het rentepercentage niet veranderd mag worden. Kies je toch voor een opname van deze spaarvorm dan zul je worden beboet. We zien dat vooral de mensen met een spaardoel kiezen voor een deposito rekening, ook weten zij dat ze het geld voor de desbetreffende periode kunnen missen.

Zakelijke spaarrekening

Naast particulieren kunnen ook bedrijven ervoor kiezen om te sparen bij de bank. Voor deze bedrijven zijn er zakelijke spaarrekening in het leven geroepen, echter is het aanbod van zakelijke spaarrekeningen flink wat kleiner dan voor de particuliere markt. De keuze zal dan ook wat makkelijk zijn. Kies je als bedrijf voor een zakelijke spaarrekening dan kun je hier je overtallig werkkapitaal op kwijt, je wordt beloond middels een variabele spaarrente. Hiermee zijn ze vrij op geld op te nemen en bij te storten, natuurlijk kunnen zij ook kiezen voor een zakelijke spaardeposito.

Vrijwel iedere rechtsvorm in Nederland beschikt over de mogelijkheid voor de keuze van een zakelijke spaarrekening of spaardeposito. Wil je profiteren van de hoogste rentevergoedingen? Dan is het verstandig om alle aanbieders met elkaar te vergelijken middels de vergelijker van spaarbuidel.nl.

Banksparen

Een andere populaire spaarvorm in Nederland is het zogenaamde banksparen. Deze vorm van sparen is vooral voordelig voor mensen die geld aan de kant willen zetten voor hen pensioen of hypotheekschuld, de spaarrekening is dan ook geblokkeerd. Het is dan ook niet mogelijk om tussentijds een som geld op te nemen, je kunt er wel geld bij storten.

De kinderspaarrekening

Wellicht heb je er zelf al ooit eentje gehad, de kinderspaarrekening. Ouders kiezen vaak voor een speciale rekening voor hen kind, de kinderspaarrekening. Deze rekeningen beschikken over leuke voorwaarden zoals een cadeautje op de verjaardag van het kind. Het is altijd mogelijk om geld bij te storten op de kinderspaarrekening, je zult beloond worden middels een variabel rentetarief.

Naast de kinderspaarrekening kun je als ouders ook kiezen voor een kinderspaardeposito, je zult dan beschikken over een vaste rentevergoeding over de gehele looptijd. Over het algemeen wordt er voor deze spaarvorm gekozen wanneer ouders direct een grote som geld willen storten. In dit geval is het ook voordelig om te kiezen voor een kinderspaardeposito.

Klimrentedeposito

Een andere variant van de spaardeposito’s is de klimrentespaardeposito. Deze spaarvorm is niet bij iedere bank te bemachtigen en wordt dus maar bij enkele banken aangeboden. Maar hoe gaat een klimrentedeposito dan in zijn werk? De spaarrente zal stijgen naarmate het geld langer vaststaat bij de bank. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk dat je in het eerste jaar 3% rente ontvangt, het jaar daarop kun je 4% rente ontvangen.

Het is niet toegestaan om meerdere stortingen te doen op deze spaarvorm, je mag dan ook een keer een storting doen. Het voordeel van deze spaarvorm is dat je het bedrag vrij op mag nemen bij de bank, dit is bij een spaardeposito niet het geval, hier wordt je beboet wanneer je kiest voor een tussentijdse opname. Veel mensen kiezen voor een klimrentedeposito omdat zij denken dat de rentehoogte de komende jaren gaat dalen. Echter is dit vandaag de dag niet erg voordelig, de spaarrente staat namelijk historisch laag. Bij de keuze voor deze spaarvorm heb je in de meeste gevallen te maken met een erg lage startrente, je zult dus best wat geduld moeten hebben.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 22, 2022 @ 21:06

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raisin spaardeposito's
 • Gedekt met nationale depositogarantiestelsels
 • Toprentes tot 2,10% per jaar
 • Je betaalt niets aan Raisin
 • 490.000 spaarders gingen je voor

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

Jouw online bank
 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

Krediet groep nederland
Flexibel sparen
 • Geen verplichte minimale inleg of storting
 • Eenvoudig geld opnemen via de NN App
 • Nederlands depositogarantiestelsel
 • Gemakkelijke online aanvraag
 • Variabele rente

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 3,6/5