[rank_math_breadcrumb]

TomTom aandelen kopen?

door | jul 11, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Meer over TomTom aandelen Ben je van plan om TomTom aandelen te kopen? Maar weet je niet goed of dat een goede keuze is? TomTom is een Nederlands bedrijf dat gps toestellen maakt voor particulieren. Het bedrijf heeft vele andere bedrijven overgenomen, maar hier komen we later nog op terug. In dit artikel willen we […]

Meer over TomTom aandelen

Ben je van plan om TomTom aandelen te kopen? Maar weet je niet goed of dat een goede keuze is? TomTom is een Nederlands bedrijf dat gps toestellen maakt voor particulieren. Het bedrijf heeft vele andere bedrijven overgenomen, maar hier komen we later nog op terug. In dit artikel willen we jou graag meer vertellen over de geschiedenis van het bedrijf, de koers, het dividend en natuurlijk de TomTom aandelen.

Geschiedenis

TomTom is zoals je inmiddels weet een fabrikant van navigatiesystemen, maar dat is het niet altijd geweest. Het bedrijf is opgericht in 1991 door twee studenten die pas afgestudeerd waren aan de universiteit van Amsterdam. Zij startte toen een bedrijf genaamd Palmtop. Dit bedrijf maakte allerlei applicaties voor particulieren. In 2001 kreeg het bedrijf een nieuwe naam: TomTom. En in datzelfde jaar lanceerde het ook een mobiel autonavigatiesysteem: de TomTom navigator. Op 27 mei 2005 ging TomTom naar de beurs.

TomTom heeft vele overnames doorgevoerd, zo maakte het bedrijf in juli 2007 een overnamebod op Tele Atlas bekend. Maar eind oktober 2007 kwam concurrent Garmin met een hoger bod van € 2,3 miljard. Op 7 november 2007 verhoogde TomTom zijn bod op Tele Atlas met een bod van € 2,9 miljard. Op 16 november 2007 trok Garmin zich terug en won TomTom deze overnamestrijd.

In december 2009 nam TomTom ook iLocal over. iLocal was een bedrijf gespecialiseerd in locaties van bedrijven, bij ILocal werd informatie uit meerdere bronnen samengevoegd. Door deze overname had TomTom genoeg gegevens voor zijn zoekfunctie in de navigatieapparatuur, en zo kon TomTom zijn contract met Google beëindigen. In het begin van het jaar 2017 nam TomTom de startup Autonomos over met het doel zich te focusen op HD-kaarttechnologie dat gebruikt zou worden voor autonome voertuigen. Aan het einde van de zomer van het jaar 2019 introduceerde TomTom haar autonome testvoertuig.

Koers van aandeel TomTom

De TomTom beurskoers is in de periode van 2016 tot 2021 licht gedaald, de prijs van een aandeel schommelt sinds die tijd tussen de € 5,- en € 15,-. Het bedrijf heeft sinds 2019 enkele klappen te voorduren gehad, waardoor het aandeel flink daalde. Maar de TomTom aandeel koers herstelde telkens redelijk goed van deze klappen. Zo stond de TomTom koers in maart 2021 weer stabiel rond de € 8,- per aandeel.

Waarom TomTom aandelen kopen?

Zoals je inmiddels weet is de koers van TomTom in een aantal jaar flink gedaald. De prijs van een Tom Tom aandeel is dan ook relatief laag voor zijn doen. Het zou dus een goed moment kunnen zijn om TomTom aandelen te kopen. Echter is het wel belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet naar het bedrijf alvorens je daadwerkelijk aandelen koopt.

Wil je TomTom aandelen kopen? Dit kun je eenvoudig doen via verschillende brokers. Het is goed dat je kiest voor de juiste broker, die niet alleen betrouwbaar is maar ook een gunstig tarief biedt qua bewaar- en transactiekosten. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van welke broker je het beste kan bieden. Maak gebruik van onze vergelijker om erachter te komen welke broker het voordeligst voor je is.

TomTom aandelen verkopen

Indien de TomTom beurskoers toch blijft dalen wil je de aandelen wellicht verkopen, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat je meer verlies zou maken. Wees verstandig en bekijk altijd eerst wat de verschillende brokers je kunnen bieden. De handelskosten variëren nogal en ook heeft elke broker zo zijn eigen voor- en nadelen. Maak daarom snel gebruik van onze vergelijker op deze pagina en ontdek welke broker het meest geschikt voor je is.

Dividend TomTom aandelen

TomTom betaalt geen dividend uit aan haar aandeelhouders. In de toekomst kan dit veranderen, maar daarover is nog niets bekend gemaakt door het bedrijf. Het bedrijf zegt vooral dat het liever investeert in nieuwe technologieën en dat dit zo op lange termijn ook de aandeelhouders van het Tom Tom aandeel ten goede zal komen.

Handige feiten over TomTom

Hieronder hebben we nog een aantal interessante feiten over het bedrijf voor je opgesomd:

  1. Tomtom heeft meer dan 5.000 werknemers in dienst;
  2. TomTom aandelen staan genoteerd op de Eurolist van Euronext Amsterdam;
  3. Tomtom is de grootste fabrikant van navigatiesystemen in Europa en in de wereld is het één van de marktleiders;
  4. Op 26 oktober 2007 kende de koers van TomTom haar hoogtepunt, op dat moment was de prijs van een Tom Tom aandeel 93,99 euro;
  5. In 2008 boekte TomTom een verlies van maar liefst € 873 miljoen. Dit werd veroorzaakt door een afschrijving van ruim € 1 miljard op de goodwill die werd betaald voor Tele Atlas;
  6. Op 21 januari 2010 daalde de beurskoers van TomTom met ongeveer 10% doordat Nokia uitpakte met gratis navigatiesoftware bij telefoons met een gps-ontvanger, Google was Nokia al voorgegaan;
  7. Ook in 2011 deed TomTom opnieuw een afboeking op de goodwill. Dit keer een bedrag van € 512 miljoen waardoor er een nettoverlies van € 439 miljoen gedraaid werd;
  8. TomTom had in het jaar 2012 een belastingmeevaller ter waarde van € 80 miljoen, hierdoor kwam de winst in 2012 uit op €129 miljoen;

Concurrenten

TomTom is zoals je weet één van de wereldleiders op vlak van navigatie, het bedrijf heeft echter ook concurrenten. Denk bijvoorbeeld maar aan het Amerikaanse bedrijf Garmin. Dit bedrijf specialiseert zich wel vooral in sporthorloges met GPS-functies. Een andere grote concurrent van TomTom is GoogleMaps, BingMaps, AppleMaps en Nokia. Belangrijk is dat wanneer je TomTom aandelen hebt gekocht of gaat kopen, je deze concurrenten ook goed in de gaten blijft houden.

Conclusie

We kunnen een duidelijke conclusie vormen over het TomTom aandeel; het beleggen in TomTom aandelen kan een zeer interessante belegging zijn aangezien de TomTom aandeel koers een laagtepunt kent en deze koers voorzichtig zou kunnen herstellen. Ook worden er meer en meer voertuigen uitgerust met navigatiesystemen, veel van deze komen van TomTom, dit zou een stijging van de koers van het aandeel van TomTom kunnen betekenen.

Als je besloten hebt te gaan beleggen in TomTom aandelen, dan wil je dit natuurlijk wel doen bij een betrouwbare en transparante broker. Per broker zijn de bewaar- en transactiekosten verschillend. Daarom is het goed om de brokers altijd eerst onderling te vergelijken. Dat doe je gemakkelijk met onze vergelijker op deze pagina. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je voor een betrouwbare en transparante broker kiest.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:03