[rank_math_breadcrumb]

Tilray aandelen een goede investering?

door | jul 10, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Ben je wellicht van plan om Tilray aandelen te kopen? Maar weet je niet goed of dit het juiste moment is om te investeren in deze aandelen? In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van het bedrijf en ook over de bedrijfsontwikkelingen. Daarnaast ontdek je hier meer over de koers van Tilray en […]

Ben je wellicht van plan om Tilray aandelen te kopen? Maar weet je niet goed of dit het juiste moment is om te investeren in deze aandelen? In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van het bedrijf en ook over de bedrijfsontwikkelingen. Daarnaast ontdek je hier meer over de koers van Tilray en hoe je Tilray aandelen kunt kopen en verkopen.

Over Tilray

Tilray is een Canadees farmaceutische bedrijf dat zich bezighoudt met de productie en verkoop van medicinale cannabis, en diverse producten op basis van cannabis. Het bedrijf richt zich op medisch onderzoek naar cannabis, de cannabisteelt, de productie en het wereldwijd distribueren van cannabisproducten. Daarnaast verkoopt het bedrijf ook cannabis aan patiënten over de hele wereld. Dit doen zij via haar dochterondernemingen in Duitsland, Canada en Australië.

Het grootste gedeelte van haar inkomsten worden in Canada (78%) en de Verenigde Staten (14,1%) gegenereerd. Als we kijken naar de verkoop qua productsoort, dan zien we dat pure cannabis goed is voor bijna 50% van de verkoop, hennepproducten voor 35,8%, cannabisextracten voor 14,5% en alle andere producten zijn goed voor 0,2% van de verkoop.

Geschiedenis

In 2013 werd Tilray opgericht als Canadees/ Amerikaans fabrikant van cannabis en farmaceutica. In 2014 ging het verder onder de paraplu van de in Seattle gevestigde cannabis investeerder ‘Privateer Holdings’. Uniek aan Tilray is dat het echt is opgericht met maar één doelstelling, namelijk het verkopen van legale cannabisproducten in Noord Amerika. Het Good Manufacturing Practices stelsel (GMP) keurde de cannabisproducten van Tilray goed in december 2016. Hiermee was Tilray het eerste bedrijf dat de goedkeuring kreeg van GMP voor de productie van cannabis in Noord-Amerika. Op 19 juni 2018 kondigde Tilray de lancering van High Park Company aan, welke recreatieve cannabis voor volwassenen aanbood.

Weer een andere mijlpaal en doorbraak was de IPO die werd aangeboden aan de NASDAQ in plaats van de NYSE, TSX of Canadian Stock Exchange. Dit vond net op tijd plaats vóór de grote doorbraak van het bedrijf. In september 2018 werd Tilray namelijk het allereerste bedrijf dat toestemming kreeg om cannabis voor klinische proeven te exporteren naar de Verenigde Staten.

Koers van Tilray

De Tilray koers kende in de periode van 2016 tot 2021 een forse daling. De prijs van één Tilray aandeel was op het hoogtepunt, op 12 oktober 2018, maar liefst $ 148,30 waard. Maar op het dieptepunt in maart 2020 was de prijs van één aandeel slechts $ 3,65. Zoals je kunt zien is dit een groot verschil en heeft Tilray zware klappen gekregen, maar het lijkt er nu op dat Tilray hiervan aan het herstellen is.

Waarom Tilray aandelen kopen?

Een reden waarom je Tilray aandelen zou kunnen kopen is vanwege het feit dat sinds de legalisatie op de Canadese markt, er steeds meer landen openstaan voor een soepeler beleid rondom cannabis . Er liggen dus voldoende groeikansen voor bedrijven zoals Tilray. Dit bedrijf kan haar afzetmarkt de komende jaren nog flink vergroten, hetgeen wat goed is voor het aandeel. Daarnaast is het aandeel de afgelopen tijd zeer volatiel geweest. Door in de dalen te kopen en op de toppen te verkopen kun je hier slim op inspelen en behoorlijke winstmarges pakken.

Je kunt via verschillende brokers Tilray aandelen kopen. Het is goed dat je kiest voor de juiste broker. De kosten variëren namelijk nogal. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van welke broker je het beste kan bieden. Maak gebruik van onze vergelijker om erachter te komen welke broker het voordeligst voor je is.

Tilray aandelen verkopen

Het bedrijf draait al voor een langere tijd verlies. De omzet is in 2019 dan wel verviervoudigd, maar het verlies steeg enorm, namelijk van een verlies van € 56,12 miljoen in 2018 naar een verlies van € 266,16 miljoen in 2019. Het kan daarom een goede keuze zijn om jouw Tilray aandelen te verkopen.

Wil je jouw Tilray aandelen verkopen? Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk winst maken en de handelskosten zo laag mogelijk houden. Daarom is het goed om verschillende brokers met elkaar te vergelijken op basis van handelskosten, voordelen en nadelen. Maak hiervoor gebruik van de vergelijker op deze pagina en kom er snel achter welke broker het beste bij je past.

Dividend Tilray aandelen

Tilray betaalt geen dividend uit aan haar aandeelhouders. In de toekomst kan dit veranderen, maar daarover is nog niets bekend gemaakt door het bedrijf. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit op de korte termijn dan ook nog niet gaan gebeuren. Dat is natuurlijk jammer omdat je op deze manier zeker wat zou hebben aan een Tilray aandeel. Echter is het wellicht verstandig dta ze geen dividend uitkeren, aangezien ze dit geld weer extra kunnen investeren in onderzoek en innovatieve ontwikkelingen voor het bedrijf.

Handige feiten over Tilray aandelen

Hieronder hebben we nog een aantal interessante feiten over het bedrijf voor je opgesomd:

  1. Tilray heeft 750 medewerkers in dienst;
  2. Toen in 2018 cannabis werd gelegaliseerd in Canada, wilden zeer veel ondernemers hier uiteraard van profiteren. In Canada zorgde de zogeheten ‘green rush’ voor een grote hype op de cannabismarkt. Maar dit bleek echter meer gebaseerd te zijn op fantasie dan de werkelijkheid, want hetzelfde jaar nog begonnen de cannabis aandelen flink te dalen. Tot aan het begin van 2021 hield deze aan, maar de koers van Tilray is voorzichtig weer aan het herstellen;
  3. Het presidentschap van Biden en de democratische partij is goed voor Tilray. Want de democraten zijn over het algemeen uiteraard liberaler. Dit kan betekenen dat de cannabis reguleringen worden versoepeld;
  4. Op 15 december 2020 voerde Aphria de overname van Tilray uit, waardoor het grootste multinationale cannabisbedrijf op basis van inkomsten ontstond. De gefuseerde bedrijven hielden de naam van Tilray en handelen onder het Tilray-tickersymbool, TLRY, op de NASDAQ-beurs. Door activiteiten te combineren, zal het nieuwe Tilray-bedrijf ambachtelijk bier en met cannabis doordrenkte dranken ontwikkelen in samenwerking met Anheuser-Busch InBev. Volgens één bron bedraagt het wereldmarktpotentieel voor cannabisproducten in 2025 $ 94 miljard;

Concurrenten

Tilray biedt cannabis aan, maar is niet het enige bedrijf dat dit doet. Denk maar bijvoorbeeld aan Aurora Cannabis en Canopy Growth Corporation. Natuurlijk zijn dit niet de enige concurrenten van het bedrijf, maar dit zijn wel de grootste. Daarnaast zie je dat de illegale markten ook nog steeds een sterke concurrent zijn van het bedrijf. Het is verstandig om ook de concurrenten goed in de gaten te blijven houden, ook wanneer je al Tilray aandelen hebt gekocht. Zorg ervoor dat je het nieuws goed in de gaten houdt en dat je weet wat de concurrenten doen.

Conclusie

Het beleggen in Tilray aandelen kan zeker interessant zijn. De cannabismarkt is bijzonder interessant en heeft een grote groeipotentie voor de komende jaren sterk groeien. Met name nu dat steeds meer Amerikaanse staten cannabis toestaan, kunnen bedrijven zoals Tilray hun afzetmarkt sterk vergroten. Ten slotte kende de Tilray koers een forse daling en lijkt hiervan te herstellen, hierdoor zou het kopen van Tilray aandelen een interessante belegging kunnen zijn.

Als je besloten hebt te gaan beleggen in Tilray aandelen, dan wil je dit natuurlijk wel doen bij een betrouwbare en transparante broker. Per broker zijn de bewaar- en transactiekosten verschillend. Daarom is het goed om de brokers altijd eerst onderling te vergelijken. Dat doe je gemakkelijk met onze vergelijker op deze pagina. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je voor een betrouwbare en transparante broker kiest.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:03