[rank_math_breadcrumb]

Spaarrekening kiezen, waar moet ik op letten?

door | jun 14, 2022 | Betaalrekening | 0 Reacties

Wil jij je voorbereiden voor de toekomst en ben je op zoek naar een spaarrekening dan zul je al snel merken dat er tal van verschillende opties bestaan. Je zult je wellicht afvragen welke soort spaarrekening of spaardeposito het beste bij uw situatie past? Helaas kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven, wel kunnen […]
Krediet groep nederland

Jouw online bank

 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

N
Spaarrekeningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare partijen
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen
Krediet groep nederland

Jouw online bank

 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

Wil jij je voorbereiden voor de toekomst en ben je op zoek naar een spaarrekening dan zul je al snel merken dat er tal van verschillende opties bestaan. Je zult je wellicht afvragen welke soort spaarrekening of spaardeposito het beste bij uw situatie past? Helaas kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven, wel kunnen we je op weg helpen met je keuze voor het juiste spaarproduct.

Hoeveel spaargeld wil je inleggen?

Een belangrijke factor bij het kiezen van een spaarproduct is de hoeveelheid spaargeld dat je in wilt leggen, er zijn dan ook sommige spaarrekeningen die je verplichten om een minimaal bedrag in te leggen voordat je de spaarrekening kunt openen.

Het is handig om bij jezelf te bedenken hoeveel je wilt inleggen, op deze manier kun je al heel mogelijkheden wegstrepen en wordt de zoektocht een stuk gemakkelijker. Doe dit middels de vergelijker van spaarbuidel en ben verzekerd van het beste aanbod in uw situatie.

Tussentijds geld opnemen en storten

Een andere belangrijke factor in de keuze voor een passende spaarrekening is de mogelijkheid van tussentijds geld opnemen en storten. Het is namelijk zo dat wanneer je voor een spaardeposito kiest je niet in de afgesproken looptijd een bedrag mag opnemen, hierbij wordt tussentijds storten je ook erg moeilijk gemaakt.

Wil je er zeker van zijn dat dit gewoon mogelijk is dan is het verstandiger om te kiezen voor een spaarrekening in plaats van een spaardeposito. Het vastzetten van geld kan in de toekomst nog wel eens voor problemen zorgen, je weet natuurlijk nooit of je te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden waardoor je snel geld nodig hebt.

Kies je voor een spaardeposito? Ga goed bij jezelf ten rade voor hoelang je dit geld kan missen, wil je toch je geld opnemen dan gaat dit helaas in de meeste gevallen gepaard met een zogenaamde boeterente. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om over te stappen van spaarrekening, let goed op, hier zitten in de meeste gevallen wel voorwaarden aan verbonden.

Sparen van een maandelijks vast bedrag

Ben je van plan om iedere maand een vast bedrag te sparen en over te zetten naar je spaarrekening of spaardeposito? Dan kies je zelf natuurlijk voor zekerheid maar ook de bank is erg blij met je. De mensen die hiervoor kiezen worden dan ook in de meeste gevallen goed beloond door middel van een hoogste spaarrente aanbod.

Deze spaarrekeningen kun je meestal herkennen aan namen die in de trend van Maand Sparen liggen. Middels onze vergelijker vul je gemakkelijk je wensen in en heb je binnen enkele seconden het beste aanbod voor je neus.

Een combinatie tussen de spaar- en betaalrekening

Zoals je had gelezen zijn er tal van mogelijkheden omtrent sparen, echter zitten er flink wat verschillen in de aanbieders. Zo zijn de grote banken in Nederland wat minder flexibel, ABN AMRO, Rabobank en ING verplichten je namelijk een betaalrekening te hebben bij de bank voordat je een spaarrekening kunt openen.

Wil je een betaalrekening openen bij een van deze banken dan zul je hier voor moeten betalen, echter is er een grote aanbieder, genaamd Knab, die het mogelijk maakt om een vrij opneembare spaarrekening te openen, deze is gratis.

Wil je een ander spaarproduct openen bij Knab dan zul je echter wel een betaalrekening moeten openen, deze kost in dit geval wel weer geld. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een aanbieder.

Investeringen van je spaargeld

Zoals je wellicht weet wordt er met je spaargeld geïnvesteerd, dit is mogelijk in tal van markten. Sommige mensen vinden het belangrijk om te weten wat er met hen geld gebeurt, zo worden duurzaamheid en milieu een steeds belangrijker thema onder de maatschappij.

Er zijn vandaag de dag nog steeds banken die het geld op spaarrekeningen en spaardeposito’s investeren in wapens of corrupte landen. Het merendeel van de mensen heeft liever dat er wordt geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan mens & milieu.

Wil je zeker zijn van eerlijke investeringen dan kun je altijd kiezen voor een spaarrekening bij de Triodos Bank of ASN bank. Deze banken hebben zichzelf gepositioneerd in de markt als duurzame investeerders, ze leven er dan ook een duurzaam investeringsbeleid op na. Natuurlijk zijn deze banken niet de enigste, zo kun je bij de ING, Rabobank of ABN AMRO kiezen voor de groene spaarrekeningen en/of deposito’s. Je profiteert dan ook nog eens van interessante fiscale voordelen.

Depositogarantiestelsel van banken

Wanneer je gaat sparen wil je natuurlijk wel beschikken over wat zekerheid, de bank wil dit immers ook altijd. Je kunt dan natuurlijk altijd kijken naar wat andere klanten vinden van de bank, deze zijn je namelijk al voorgegaan. Maar zoals we al zeiden is zekerheid het allerbelangrijkste, je wilt dat het geld op je spaarrekening veilig staat en kunt opvragen wanneer jij dat wil.

Valt de bank waar je je spaarrekening opent onder het Nederlandse depositogarantiestelsel dan ben je verzekerd van € 100.000,- als de bank in eventuele financiële problemen komt. Bijna iedere bank in Nederland valt onder dit depositogarantiestelsel. Het is alweer een aantal jaar geleden maar er zijn nogal wat banken omgevallen, veel mensen hadden voor boven de € 100.000,- op de rekening staan, iedereen ging geld opnemen waardoor het liquiditeitspercentage vele malen werd overtroffen.

Kies je voor de Argenta, BIGBANK of Lloyds Bank dan ben je niet verzekerd van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Deze banken vallen onder het Belgische, Estse en Britse depositogarantiestelsel. Dit zorgt niet voor problemen want ook deze stelsels garanderen jou een bedrag van € 100.000,- bij een eventueel faillissement.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 22, 2022 @ 21:06

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raisin spaardeposito's
 • Gedekt met nationale depositogarantiestelsels
 • Toprentes tot 2,10% per jaar
 • Je betaalt niets aan Raisin
 • 490.000 spaarders gingen je voor

DIRECT AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

Jouw online bank
 • Rendement vanaf dag één!
 • Vanaf 2% rente
 • Gratis betaalpas
 • Gratis spaarrekening
 • Depositogarantiefonds uit Spanje

GRATIS AANVRAGEN

★★★★: 4.8/5

Krediet groep nederland
Flexibel sparen
 • Geen verplichte minimale inleg of storting
 • Eenvoudig geld opnemen via de NN App
 • Nederlands depositogarantiestelsel
 • Gemakkelijke online aanvraag
 • Variabele rente

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 3,6/5