[rank_math_breadcrumb]

Sony aandelen review

door | jul 4, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Wil je misschien gaan investeren in Sony aandelen? Dan is het goed om alle informatie op een rijtje te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vind je daarom informatie over de geschiedenis van dit bedrijf, de Sony koersverwachtingen, interessante feitjes en meer. Het is belangrijk om je altijd eerst goed in te lezen voordat […]

Wil je misschien gaan investeren in Sony aandelen? Dan is het goed om alle informatie op een rijtje te hebben over dit bedrijf.

Op deze pagina vind je daarom informatie over de geschiedenis van dit bedrijf, de Sony koersverwachtingen, interessante feitjes en meer. Het is belangrijk om je altijd eerst goed in te lezen voordat je overgaat tot het beleggen in Sony aandelen.

Over Sony

Sony werd opgericht door Masaru Ibuka en Akio Morita in 1946. Ooit begon dit bedrijf met twintig medewerkers, maar inmiddels is Sony uitgegroeid tot een wereldwijd actief concern met meer dan 146.000 medewerkers. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in Tokio.

Sony is een van de meest toonaangevende merken in de elektronica. Dit bedrijf biedt vrijwel alles aan voor een complete home entertainment installatie. De PlayStation spelconsole is een van hun grootste successen.

Tegenwoordig is Sony uitgegroeid tot een merk met een onbegrensde passie voor technologie. Ze leveren onder andere tv’s, smartphones, koptelefoons, camera’s en tablets. Het bedrijf inspireert en vervult de nieuwsgierigheid van haar klanten dankzij innovatieve producten.

Geschiedenis

Nadat het bedrijf gelanceerd werd in de jaren veertig groeide Sony onder andere door overnames van andere gespecialiseerde bedrijven. Columbia Records werd bijvoorbeeld in 1988 overgenomen. De oude naam werd vervangen door Sony Music Entertainment.

Dit is tegenwoordig een van de belangrijkste platenmaatschappijen wereldwijd. Er volgden nog meer Columbia overnames. Zo werd Columbia Pictures Industries Inc. in 1989 onder de vleugels van Sony geplaatst. Dit bedrijf kreeg de nieuwe titel Sony Pictures Entertainment.

De volgende overname was Aiwa Corporation. Dit is een Japanse fabrikant van consumentenelektronica die zich specialiseerde in video en audio. De naam van deze nieuwe divisie werd niet omgezet in een Sony naam. Het volgende doelwit van Sony was MGM (Metro-Goldwyn-Mayer Pictures).

Dit is een televisiestudio en een filmproductie en -distributiebedrijf. Daarnaast volgde er ook een fusie tussen Sony Music Entertainment en MBG. Dit resulteerde in de nieuwe tak Sony BMG Music Entertainment. Tegenwoordig is dit een toonaangevend muziekconcern.

Koers Sony

Sony is genoteerd aan een tweetal beurzen. Zo vind je dit bedrijf op de New York Stock Exchange en ook op de Tokyo Stock Exchange. Daarnaast staat Sony ook genoteerd aan de Nikkei 225, de Japanse beursindex.

Deze index toont de ontwikkelingen van de koersen van meer dan 200 Japanse aandelen, zo ook de Sony koers. Sinds 2014 staat Sony al genoteerd op plaats 14 op de lijst van 225 bedrijven in Japan met significante beurswaardes. Het is mogelijk om zelf te handelen in Sony aandelen, maar je moet wel goed blijven opletten.

De aandelen zijn namelijk vermeld in Japanse Yen. De huidige koers Sony staat eind november 2020 op 9.812 JPY. Nadat de aandelen van Sony een flinke klap maakte in maart 2020 vanwege de corona virus, zijn de aandelen van Sony gestaag aan het herstellen.

De cijfers in Japanse Yen

In 2019 heeft Sony zeer goede resultaten behaald. In dat jaar groeide de omzet met meer dan 12% en kwam uit op bijna 77 miljard USD. Sony eindigde 2019 met vijf keer zoveel winst (ongeveer 4,4 miljard USD). De resultaten waren te danken aan de verbeteringen in de filmdivisie.

Daarnaast was ook de chipdivisie hersteld na een vernietigende aardbeving een paar jaar eerder. Sony’s PlayStation 4 blijft nog altijd een belangrijke factor spelen in de resultaten. Als we de analisten mogen geloven, dan gaat Sony een goede toekomst tegemoet. Vooral nu ook met de komst van de nieuwe PlayStation 5.

20162017201820192020
Omzet8105712760325085439828 810 4119 152 085
Nettowinst14779173289490794527240524531
Koers/ winst verhouding24.264.913.313.714
Winst per aandeel (JPY)11958.1388417409
Dividend per aandeel (JPY)202027.532.637.7
Dividendrendement0.00690.00530.00530.00570.0066

Waarom aandelen van Sony kopen?

Sony is een bedrijf met een lange geschiedenis. De verkoop van elektronicaproducten loopt helemaal terug naar 1946. Sony heeft een goede spreiding over verschillende productgroepen.

Naast de productie van elektronicaproducten worden er bijvoorbeeld ook verzekeringen verkocht. Deze spreiding maakt een investering in Sony minder risicovol.

De koers van een Sony aandeel kan erg volatiel zijn over de korte termijn, waardoor het goed is om af te wegen of je wel met deze schommelingen om kan gaan.

Feiten over Sony

  • In 1946 had Sony een andere naam, namelijk Tokyo Tsushin Kogyo. Als je dit vertaalt naar het Engels, dan luidt de naam: Tokyo Telecommunications Engineering. De naam van het bedrijf paste toch niet helemaal bij de gewenste bedrijfsidentiteit. De grondleggers besloten daarom te kiezen voor een Romaans/Latijnse bedrijfsnaam. Zo kwamen ze uiteindelijk uit bij het Latijnse woord Sonus. Sonus betekent ”de oorsprong van geluid”.
  • Sony had eind 1946 zijn eerste product op de markt gebracht, namelijk een elektrische rijstkoker. Het grootste nadeel van dit product was dat de rijst vrijwel nooit goed gekookt werd. Vaak was het amper gaar of het kwam als puree uit de rijstkoker.
  • ’s Werelds eerste walkman werd door Sony gelanceerd. Het was een razend populair product en dit kwam doordat het in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Australië onder verschillende namen werd verkocht.
  • Sony oprichter Akoi Morita was goede vrienden met Apple oprichter Steve Jobs.
  • Het bekende gamebedrijf Nintendo maakte een fout door een videospel van Sony te maken. Dit spel faalde op de markt en Sony liet Nintendo achter door zelf een videospel (PlayStation) te bouwen.
  • Sony lanceerde in 1998 camcorders. Dit apparaat kon door kleding heen kijken.
  • Sony heeft van het hoofdkwartier in Tokio een “gouden varken” gemaakt. Het wordt ook beschouwd als het bedrijfslogo. Sony heeft veel kritiek gehad op deze beslissing.

Maak de juiste keuze

Er zitten altijd risico’s aan het verkopen of kopen van Sony aandelen. Het is daarom verstandig dat je voordat je gaat beleggen eerst de verschillende aanbieders en brokers met elkaar vergelijkt. De transactiekosten verschillen namelijk nogal per aanbieder.

Door de aanbieders met elkaar te vergelijken, krijg je een goed beeld van de kosten. Daarnaast ben je verzekerd van een eerlijke en transparante broker. Wil je direct weten welke aanbieder het beste bij je past? Maak dan nu gebruik van onze broker vergelijker op deze pagina.

Conclusie

Sony is een bedrijf met een lange geschiedenis en is al sinds 1946 actief op de elektronicamarkt. Het bedrijf biedt verschillende productgroepen aan. Daarnaast verdient het ook geld met het verstrekken van verzekeringen. Deze brede spreiding maakt een investering in Sony aantrekkelijk.

De meeste mensen beleggen daarom in Sony aandelen voor de lange termijn. Als het beleid van Sony er voor de toekomst goed uitziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen voor het investeren in Sony aandelen.

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies.

Ondanks het feit dat Spaarbuidel.nl alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Spaarbuidel.nl niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie.

Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:06