[rank_math_breadcrumb]

Rolls Royce aandelen kopen, verstandig of niet?

door | jul 3, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Ben je van plan om Rolls Royce aandelen te kopen? Als je interesse hebt in aandeelhouderschap van dit luxe automerk, dan is het goed om te weten dat je niet belegt in Rolls Royce auto’s maar in vliegtuigmotoren. Wist je dat al? Het is verstandig om jezelf eerst te verdiepen in het bedrijf en de […]

Ben je van plan om Rolls Royce aandelen te kopen? Als je interesse hebt in aandeelhouderschap van dit luxe automerk, dan is het goed om te weten dat je niet belegt in Rolls Royce auto’s maar in vliegtuigmotoren. Wist je dat al? Het is verstandig om jezelf eerst te verdiepen in het bedrijf en de aandelen voordat je gaat beleggen. Is het bijvoorbeeld wel een goed moment om in 2021 te beleggen in Rolls Royce of kun je beter even wachten? En hoe kun je het beste deze aandelen kopen en wat is momenteel de aandelenkoers? Op deze pagina beantwoorden we al jouw vragen over het bedrijf Rolls Royce en de aandelen.

Meer over Rolls Royce

Rolls Royce staat bekend om zijn kwaliteitsauto’s en de rijke geschiedenis. Toch beleg je niet in de auto’s die het bedrijf produceert wanneer je Rolls Royce aandelen koopt. De autodivisie is namelijk in het bezit van het Duitse automerk BMW. Wanneer je belegt in Rolls Royce aandelen, dan investeer je vooral in de vliegtuigbranche.

Rolls Royce is de grootste producent van vliegtuigmotoren, maar dit bedrijf is niet alleen actief in de vliegtuigproductie, het richt zich ook op de energie-industrie, scheepsmonitoren en defensie. Het hoofdkantoor van Rolls Royce is gevestigd in Londen.

Geschiedenis

Zoals eerder gezegd, heeft Rolls Royce vooral naam gemaakt door de auto’s van hoge kwaliteit en de lange geschiedenis. Ook hebben we je verteld dat een belegging in Rolls Royce aandelen betekent dat je investeert in vliegtuigen (en niet in auto’s). Laten we in vogelvlucht door de geschiedenis van dit prachtige bedrijf gaan.

 • Rolls Royce is in 1904 opgericht door Charles Royce en Henri Rolls. Vanaf het begin hielden deze heren zich bezig met het op de markt brengen van kwaliteitsauto’s die onverslijtbaar waren. Het Silver Ghost model werd in 1906 tot de beste auto ter wereld uitgeroepen. Tot aan 1925 werden er maar liefst 6.125 exemplaren van deze zescilindermotor auto gebouwd.
 • Al snel produceerde het Britse bedrijf ook motoren voor vliegtuigen. Zo kwam de Rolls Eagle in 1915 voor het eerst op de markt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde Rolls Royce ook straalmotoren. Helaas zorgde een reeks problemen met een bepaald type straalmotor ervoor dat het bedrijf in 1971 failliet ging. Twee jaar later (1973) werd Rolls Royce opgesplitst en de winstgevende autodivisie ging als een aparte tak door.
 • Vanwege het eerdere succes en de kwaliteit van de auto’s wilden zowel Volkswagen als BMW het merk overnemen. In 1998 slaagde Volkswagen hierin met het hoogste bod van maar liefst £30 miljoen. Hiermee werd het Duitse bedrijf eigenaar van de mascotte en van het radiatorrooster. Het logo en de merknaam kwam in het bezit van de andere geinteresseerde partij (BMW). Vanaf 2003 mocht BMW ook Rolls Royce auto’s produceren. BMW bouwde hiervoor een nieuwe fabriek in Goodwood, het Verenigd Koninkrijk.

Koers Rolls Royce aandeel

Van 2017 tot en met 2019 zagen we een vrij stabiel Rolls Royce koersverloop, met hier en daar een paar pieken en dalen. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de Rolls Royce koers flink te lijden. Op 3 augustus 2018 stond een Rolls Royce aandeel nog op £ 375,43, maar op 5 maart 2021 was dit nog maar £ 111,40. Het aandeel is dus nog maar één derde waard van wat het drie jaar geleden waard was. De oorzaak is het feit dat Rolls Royce zwaar te lijden heeft gehad onder de malaise in de luchtvaart, veroorzaakt door de coronacrisis. In de eerste helft van 2020 boekte het bedrijf hierdoor een verlies van ruim £ 5,4 miljard (ca. € 6 miljard).

Waarom Rolls Royce aandelen kopen?

Is het een koopje om nu te investeren in Rolls Royce aandelen? Dat is een goede vraag. Hieronder een aantal redenen waarom het interessant kan zijn om te investeren in Rolls Royce aandelen:

 • De aandelen liggen op dit moment relatief laag;
 • Na de recente fondsenwerving bij investeerders bevindt het zich in een goede, sterke positie om de komende jaren een flink herstel te realiseren;
 • De onderneming was in staat om £5 miljard op te halen, met als doel om de balans te verstevigen;
 • Ook heeft het management een kostenbesparingsplan opgesteld, zodat de winstgevendheid geoptimaliseerd kan worden. Volgens het bedrijf zal dit eind 2022 resulteren in een jaarlijkse besparing van ongeveer £ 1,3 miljard;

Mocht jij toch geloven in de visie van Rolls Royce en ben je op zoek naar een investering voor de lange termijn? Dan kan het interessant zijn om jouw beleggingsportefeuille aan te vullen met Rolls Royce aandelen. Je kunt deze aandelen bij veel verschillende brokers kopen.

Het is belangrijk dat je van tevoren eerst goed onderzoek doet bij welke broker je dit wilt doen. De bewaar- en transactiekosten variëren namelijk nogal, dus wees verstandig en maak gebruik van de vergelijker op deze pagina. Zo weet je binnen een paar minuten welke broker je het beste kunt kiezen.

Rolls Royce aandelen verkopen

De algemene voorspellingen gaan ervan uit dat de luchtvaartsector pas rond 2025 weer zal groeien. Daarom is het maar de vraag of het verstandig is om nu te investeren in Rolls Royce aandelen. Het gaat namelijk nog jaren duren voordat Rolls Royce zijn volledige potentie kan waarmaken. Met name als je een belegger bent die op de kortere termijn rendement wilt behalen, of als je geen risicotolerante belegger bent, dan doe je er verstandig aan om je Rolls Royce aandelen te verkopen. Ook de verkoop van aandelen kun je doen via een broker.

Dividend van een Rolls Royce aandeel

Rolls Royce Holdings PLC keert twee keer per jaar dividend uit aan zijn aandeelhouders. Dit omdat Rolls Royce haar aandeelhouders waardeert en omdat het bedrijf vindt dat de aandeelhouders ook mee mogen profiteren van de winsten die geboekt worden. Kijkend naar de dividenduitkeringen van 2017 tot en met 2020 zien we dat het dividend nogal schommelt. In 2020 keerde Rolls Royce zelfs voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit. Dit is het gevolg van de slechte resultaten in dat jaar.

Handige feiten over Rolls Royce

Hieronder volgt een overzicht van belangrijke en leuke feiten over het bedrijf:

 • Rolls Royce is opgebouwd uit meerdere divisies, namelijk civiele vliegtuigmotoren, energie en defensie. Daarnaast heeft het bedrijf nog enkele andere bedrijfsactiviteiten die momenteel te koop staan;
 • Wereldwijd heeft Rolls Royce 13.000 engineers in dienst;
 • In de defensietak heeft het bedrijf 150 klanten in meer dan 100 landen;
 • Rolls Royce is al meer dan 100 jaar een pionier op het gebied van vliegtuigmotoren;
 • Het bedrijf biedt ook energie-oplossingen aan voor de nieuwe generatie;

Concurrenten

De voornaamste concurrent van Rolls Royce zijn B/E Aerospace, Genuine Parts Company, GE Digital, United Technologies and Honeywell. Ook zij hebben een flinke klap gehad door de coronacrisis. Wat dat betreft zien we dat de hele vliegtuigindustrie in zwaar weer verkeert. Toch is het verstandig om alle concurrentie mee te nemen tijdens het maken van een analyse, zodat je de positie van Rolls Royce beter kunt bepalen.

Conclusie

Rolls Royce is en blijft een sterk merk. Toch heeft het bedrijf de afgelopen jaren te maken gehad met grote miljardenverliezen. Daarom is het maar de vraag of het verstandig is om in dit aandeel te investeren. Vooral als je risicomijdend bent ingesteld of je wilt voor de middellange termijn investeren, dan is het misschien verstandiger om even te wachten met te beleggen in dit aandeel. Ben je een lange termijn investeerder en kun je het risico dragen, dan kan het juist nu een mooi moment zijn om te investeren.

Koop aandelen altijd bij een goede, veilige en betrouwbare broker. Neem de tijd om de brokers onderling te vergelijken en maak hiervoor gebruik van onze vergelijker op deze pagina.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:02