[rank_math_breadcrumb]

Rendement beleggen, interessant om te weten

door | feb 23, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Heb je al eens nagedacht over het rendement beleggen? Dus wat levert het beleggen je eigenlijk op? En wat is het verschil tussen het rendement beleggen en het rendement op sparen? Hieronder vertellen we je meer over het gemiddeld rendement beleggen en ook hoe je het rendement beleggen kunt berekenen. Rendement op beleggingen Door te […]

Heb je al eens nagedacht over het rendement beleggen? Dus wat levert het beleggen je eigenlijk op? En wat is het verschil tussen het rendement beleggen en het rendement op sparen? Hieronder vertellen we je meer over het gemiddeld rendement beleggen en ook hoe je het rendement beleggen kunt berekenen.

Rendement op beleggingen

Door te sparen en/of te beleggen kun je vermogen opbouwen voor in de toekomst. Beleggen is een investeringsvorm met als doel je vermogen te laten groeien. De kans op een hoger rendement op beleggen is groter dan met sparen. Daar waar sparen meer zekerheid biedt, kun je met beleggen hogere rendementen behalen. Dat wil zeggen dat je meer kunt verdienen op het geld dat je investeert. Met beleggen loop je daarentegen wel meer risico. Als je niet van risico loopt, dan is het verstandiger om te sparen. Ook is beleggen meer voor de lange termijn, dit doe je met geld dat je een tijd kunt missen.

Gemiddeld rendement beleggen

Vooral particuliere beleggers zijn vaak erg optimistisch over het gemiddeld rendement beleggen. Uit een onderzoek van Schroders blijkt dat de Nederlandse particuliere beleggers ervan uitgaan dat we de komende vijf jaar een gemiddeld rendement van 9,1% per jaar kunnen behalen. Echter het gemiddeld rendement varieert wel per soort belegging, ofwel type activa. Zo is het rendement op aandelen hoger dan op vastgoed. Maar er zit ook een verschil in welke markt je investeert. Aandelen in opkomende markten hebben een hoger rendementsverwachting dan aandelen in ontwikkelde markten. Het risico is daarentegen ook hoger bij het beleggen in opkomende markten.

Hoogste rendement beleggen

Met beleggen kan je hoge rendementen behalen, maar het rendement is echter wel onlosmakelijk verbonden met het risico. Er zijn bepaalde beleggingsproducten en strategieën waarmee je het hoogste rendement beleggen kunt behalen. Hoe risicovoller, hoe hoger het rendement. Benieuwd welke producten en strategieën dit zijn? Hieronder een overzicht:

 • Beleggen in CFD: met CFD’s kan je op de korte termijn speculeren in aandelen.
 • Aandelen: met exotische aandelen en aandelen in opkomende markten kan je hoge rendementen behalen.
 • ETF: voor een hoger rendement koop je ETF ’s op exotische producten.
 • Obligaties: op sommige obligaties ontvang je een erg hoge rente.
 • Opties: door opties slim te gebruiken kan je een hoog rendement behalen.
 • Vastgoed: met de hefboom op vastgoed behaal je een hoog rendement.
 • Cryptocurrencies: wil je ook een rendement van 500% in 2 jaar?
 • Leningen: je kunt je geld ook uitlenen tegen een hoog rendement.
 • IPO: bij sommige IPO’s nemen de prijzen 1000% toe in een paar jaar!
 • Start-ups: investeren in goede ideeën kan erg goed renderen.
 • Sparen: op buitenlandse rekeningen ontvang je een hoger rendement.

Het hoogste rendement is te behalen op cryptocurrencies, maar de volatiliteit en het risico is ook hoog. Daarnaast heb je ook geen gegarandeerd rendement beleggen.

Hoe bereken je het rendement op je beleggingen?

Je kunt het rendement beleggen berekenen door de initiële investeringswaarde af te trekken van de uiteindelijk investeringswaarde. Nu heb je de netto beleggen rendement berekent. Je bent er nu nog niet, want je moet dit nieuwe netto rendement nog delen door de kosten van je investering en vermenigvuldigen met 100. Als dit cijfer positief is, dan het je een positief rendement behaald.

Hieronder een voorbeeld van hoe je het rendement op een belegging berekent:

Stel dat een belegger 1000 aandelen ABN Amro heeft gekocht voor EUR 10 per aandeel. De belegger verkoopt de aandelen een jaar later voor EUR 12,50 per aandeel. Ook ontving de belegger een dividend van EUR 250 over de periode van een jaar.

Het rendement op de belegging kan dan als volgt worden berekend:

Rendement = EUR 12,50 – EUR 10 = EUR 2,5 X 1000 = EUR 2.500 + EUR 250 (dividend) = EUR 2750. Dit bedrag delen door de initiële investeringswaarde 10000 * 100% = 27,5%

Staar je niet blind op het mogelijk rendement

Hierboven heb je meer kunnen lezen over het rendement dat je kunt behalen. Maar weet dat er ook veel risico’s zijn verbonden aan het beleggen. Wees daarom verstandig en spreid je beleggingen. Dus beleg in meerdere activa en verschillende producten. Zo behaal je misschien net wat minder rendement, maar verklein je ook de kans om veel te verliezen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:32

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=