[rank_math_breadcrumb]

Qualcomm aandelen

door | jul 1, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Voordat je aandelen koopt in een bedrijf is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat het bedrijf precies doet. Qualcomm aandelen staat genoteerd aan twee verschillende beurzen, en zijn sinds de laatste 5 jaar aan een stevige opmars bezig. Op deze pagina willen wij jou daarom graag wat meer vertellen over Qualcomm aandelen […]

Voordat je aandelen koopt in een bedrijf is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat het bedrijf precies doet. Qualcomm aandelen staat genoteerd aan twee verschillende beurzen, en zijn sinds de laatste 5 jaar aan een stevige opmars bezig. Op deze pagina willen wij jou daarom graag wat meer vertellen over Qualcomm aandelen en de huidige koers van Qualcomm.

Over Qualcomm

Qualcomm werd zo’n 35 jaar geleden opgericht en is sindsdien actief in de technologische sector. Het bedrijf is de op twee na grootste fabrikant van processors ter wereld, na Intel en Samsung Electronics. Het gaat dan vooral om processors voor mobiele apparaten, die in de huidige markt erg gegeerd zijn. Verder is Qualcomm al bezig met mobiele netwerken sinds haar oprichting, eerst met 2G en nu is het bedrijf alweer een voorloper met 5G.

Het bedrijf is vooral actief in de productie van processors, maar is ook een hevige strijder op vlak van mobiele netwerken. Op dit moment is Qualcomm bijvoorbeeld enorm actief met de populaire 5G-technologie. Het bedrijf staat genoteerd onder de ticker QCOM. In 2020 boekte het bedrijf maar liefst $ 14,267 miljard winst, een kleine daling ten opzichte van het enorm sterke jaar ervoor.

De daling is voornamelijk te wijten aan de coronacrisis, want in Q4 behaalde het bedrijf $ 4,746 miljard winst, een stijging van maar liefst 60% year-over-year. Met die groei steeg de koers van Qualcomm aandelen uiteraard mee.

Geschiedenis

In 1985 werd Qualcomm opgericht in San Diego. Momenteel heeft het bedrijf kantoren in 157 verschillende landen. De focus lag in het begin niet op het produceren van processors, waar ze later wel bekend om gingen staan. Maar het bedrijf werkte vooral aan overheidscontracten en voor de Amerikaanse defensie als research & development groep. Iets later begon Qualcomm met onderzoek rond satelliet-netwerken voor het Amerikaanse FCC. Dit was het begin van wat een lange geschiedenis in mobiele netwerken zou worden voor het bedrijf.

Qualcomm koers

Qualcomm is een Amerikaans bedrijf dat zowel genoteerd staat aan de Nasdaq en Mexico Stock Exchange. In 1992 kon je een Qualcomm aandeel oppikken voor slechts $ 0,75. De koers bleef traag maar gestaag stijgen, maar kwam nooit boven de $ 5. Tot in 1999, toen stegen Qualcomm aandelen van $ 4 naar $ 88 op de piek in december. Na deze enorme stijging kondigde Qualcomm een 4-for-1 split aan, waardoor de koers nog meer steeg.

In 2000 kende het bedrijf echter een enorme daling in de koers. Sindsdien ging de prijs voor een aandeel van Qualcomm gestaag omhoog, met de typische pieken en dalen die de volledige markt kende. Zo bijvoorbeeld in 2008, waar het hoogtepunt voor de Qualcomm koers $ 55 was, en op het laagste punt van de financiële crisis nog maar $ 33.

In huidige tijden kende het aandeel weer een kleine daling in maart 2020, maar daarna doorstond Qualcomm, net als andere technologiebedrijven, een enorme opmars naar aanleiding van de coronacrisis. Op het hoogtepunt bereikte de koers een waarde van maar liefst $ 168.

Waarom Qualcomm aandelen kopen?

Het kopen van aandelen kan tegenwoordig gemakkelijk via verschillende online brokers. De Qualcomm aandelen worden verhandeld aan de NYSE, oftewel de New York Stock Exchange. Door het tijdsverschil met de Verenigde Staten kun je in Nederland alleen handelen tussen 15.30 uur en 22.00 uur (Nederlandse zomertijd).

Qualcomm heeft een groot handelsvolume wat er voor zorgt dat het een zeer liquide aandeel is. Het bedrijf zal op 25 maart 2021 een dividend van $ 0,65 per aandeel uitkeren. Dit is aanzienlijk minder dan het dividend van $ 2,60 per aandeel van Qualcomm. Daarom is het belangrijk om altijd na te gaan of dividenduitkeringen houdbaar zijn in de komende jaren.

Mocht je een Qualcomm aandeel willen kopen? Dan kun je dit het beste doen via een broker. Indien je geïnteresseerd bent in aandelen kopen is het belangrijk dat je naast het vergelijken van aandelen van bedrijven ook de online brokers vergelijkt. Voor het vergelijken van verschillende brokers kun je gebruik maken van de broker vergelijker op deze pagina. Op deze manier kies je de gepaste broker die jouw wensen kan vervullen.

Qualcomm aandelen verkopen

Als je van plan bent om Qualcomm aandelen te verkopen dan is het belangrijk dat je hiervoor de juiste broker selecteert. Want elke broker heeft zo zijn eigen voordelen, nadelen en kosten. Daarnaast wil je natuurlijk ook een betrouwbare en veilige broker. Maak daarom gebruik van de broker vergelijker op deze pagina en ontdek snel en gemakkelijk welke broker het beste bij je past.

Dividend Qualcomm aandelen

Veel mensen houden van enige zekerheid bij het investeren. Daarom zien veel investeerders het belang in van dividenden. Met name in volatiele tijden, waar de beurzen en koersen zeer beweeglijk zijn, is elke vorm van zekerheid zeer welkom bij beleggers.

Beleggers in het aandeel van Qualcomm kunnen rekenen op een lichte dividenduitkering. In 2020 behoorden de Qualcomm aandelen tot de hogere dividendrendementen van de Amerikaanse beurs. Vanuit Qualcomm ontvingen beleggers in 2020 namelijk $ 2,60 per aandeel. In 2021 is dat fors verminderd en zo zie je dat dividenduitkeringen ook kunnen schommelen.

Handige feiten over Qualcomm

Voordat je gaat beleggen in aandelen van Qualcomm is het slim om je goed in te lezen over het bedrijf. Hieronder hebben we daarom alvast een aantal handige feiten voor je op een rijtje gezet.

  • Het bedrijf is ondertussen meer dan 35 jaar actief;
  • Het bedrijf had in 2020 een opbrengst van 23,5 miljard USD;
  • Het bedrijf heeft meer dan 140.000 patenten wereldwijd;
  • Het bedrijf heeft meer dan 41.000 werknemers;
  • Het bedrijf is actief in 157 verschillende landen;
  • Qualcomm werd 137ste op de lijst van de Fortune top 500 bedrijven in 2019;

Concurrenten van Qualcomm

Qualcomm concurreert hevig met traditionele ontwerpers en fabrikanten van personal computers en hardware, zoals IBM, Hewlett-Packard en Dell. Het bedrijf ondervindt ook concurrentie van internetconglomeraten zoals Google. Een andere concurrent op gebied van mobiele netwerken, met name 5G, is Nokia. Neem de prestaties van concurrenten daarom altijd mee in het maken van de analyse.

Conclusie Qualcomm aandelen

Om te concluderen kunnen we stellen dat Qualcomm aandelen ietwat gevoelig zijn aan schommelingen. Ook het dividend verandert sterk van jaar tot jaar. De laatste tijd zien we in de koers van Qualcomm aandelen echter aan een opwaartse trend. Aangezien alles op de wereld meer en meer digitaal gebeurt, ziet de toekomst voor het bedrijf er ook goed uit.

Als je besloten hebt te gaan beleggen in Qualcomm aandelen, dan wil je dit natuurlijk wel doen bij een betrouwbare en transparante broker. Aan het beleggen in aandelen zijn namelijk verschillende kosten verbonden. Denk hierbij aan de transactiekosten voor het kopen en verkopen van de aandelen en bij sommige brokers moet je ook bewaarkosten betalen. Per broker zijn de kosten verschillend. Daarom is het goed om de brokers altijd eerst onderling te vergelijken. Dat doe je gemakkelijk met onze vergelijker op deze pagina. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je voor een betrouwbare en transparante broker kiest.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:02