[rank_math_breadcrumb]

Prysmian aandelen kopen?

door | jun 29, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Investeren in Prysmian aandelen? Ben je van plan om Prysmian aandelen te kopen? Maar weet je niet goed of dat een goede keuze is? Prysmian is een gigant in de sector van bekabeling voor elektriciteits- en telecomnetwerken. We hebben speciaal voor jou een artikel geschreven waarin we dieper duiken in de geschiedenis van het bedrijf, […]

Investeren in Prysmian aandelen?

Ben je van plan om Prysmian aandelen te kopen? Maar weet je niet goed of dat een goede keuze is? Prysmian is een gigant in de sector van bekabeling voor elektriciteits- en telecomnetwerken. We hebben speciaal voor jou een artikel geschreven waarin we dieper duiken in de geschiedenis van het bedrijf, het kopen en verkopen van Prysmian aandelen, dividend, de koers van Prysmian en nog veel meer.

Meer over Prysmian

Prysmian is, volgens de omzet, de grootste producent ter wereld van kabels en leidingen. Het bedrijf heeft zo’n 7% van de wereldkabelmarkt in zijn handen en had in 2020 een omzet van ruim 10 miljard euro en telde zo’n 30.000 werknemers in 50 landen. Daarnaast beschikt Prysmian over 112 productiecentra en 25 R&D centra.

Prysmian produceert een breed assortiment aan elektriciteitskabels, van laag-, midden- en hoogspanningskabels. Ook produceert het systemen voor ondergronds en onderzees gebruik, en ook kabels voor de telecommunicatie.

Geschiedenis

We willen jou graag wat meer vertellen over de geschiedenis van het bedrijf Prysmian. Dit doen we aan de hand van een aantal belangrijke gebeurtenissen uit het verleden die het bedrijf hebben gemaakt tot waar het nu staat:

 • Prysmian werd in 1879 opgericht in Milaan en begon met het produceren van telecommunicatiekabels en elektriciteitskabels voor de Italiaanse markt;
 • In 1905 trok het bedrijf een 5.000 kilometer lange kabel over de bodem van de Atlantische Oceaan, die Europa met de Verenigde Staten verbindt;
 • Prysmian legde een aantal elektriciteitsnetwerken aan in grote steden zoals Singapore. Buenos Aires, New York, en Chicago;
 • Sinds de oprichting van het bedrijf maakte Prysmian onderdeel uit van het Italiaanse banden- en kabelconglomeraat Pirelli;
 • In 2005 werd Pirelli Cavi voor € 1,3 miljard verkocht. Dit om de overname van Italia Telecom te kunnen financieren. Pirelli Cavi ging vervolgens verder onder de naam Prysmian;
 • Sinds 2007 heeft Prysmian een eigen notering aan de beurs van Milaan;

Koers Prysmian

De Prysmian koers is in de periode tussen 2016 en 2021 gestegen, maar kende wel een dieptepunt op 3 april 2020. Op dat moment was de prijs van één aandeel slechts € 14,30. Sinds die tijd zijn de Prysmian aandelen weer gaan stijgen en zagen we weer een stijgende trend.

Elke dag zijn er meer en meer mensen op de aarde, wat ervoor zorgt dat we ook meer kabels nodig hebben. Dit zou een positief effect kunnen hebben op de Prysmian koers, en andere cijfers van het bedrijf.

Waarom Prysmian aandelen kopen?

Prysmian is een nutsbedrijf en zal dus in alle tijden nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat het een interessant aandeel is om in te investeren. Als belegger krijg je altijd te maken met beleggingsrisico’s. De toekomst van Prysmian en het koersverloop van de aandelen is daarom nooit te voorspellen. Toch blijft het een interessant bedrijf om te volgen, aangezien het zich bevindt in de energiesector.

Prysmian aandelen verkopen

Een reden waarom je jouw Prysmian aandelen zou kunnen verkopen is omdat je verwacht dat de prijs niet verder zal stijgen of omdat je de winst wilt pakken. Begin 2020 stond de koers nog op 30,36 en sindsdien zien we de koers dalen. Het kan daarom verstandig zijn om je Prysmian aandelen nu te verkopen omdat de koers nog relatief hoog staat ten opzichte van voorgaande jaren.

Dividend

Prysmian keert jaarlijks dividend uit. Dit om haar aandeelhouders te belonen en ook om het voor nieuwe investeerders aantrekkelijk te maken om in het bedrijf te investeren. Beleggers in het aandeel van Prysmian kregen in 2020 €0.25. Dit lijkt misschien niet heel veel, maar het was bijna twee keer zoveel als in de jaren daarvoor.

Handige feiten over Prysmian

Hieronder een aantal interessante feiten over Prysmian:

 • Het hoofdkantoor van het bedrijf ligt in Milaan;
 • Het bedrijf is het resultaat van de fusie van het Nederlandse onderneming Draka en het Italiaanse bedrijf Prysmian;
 • In december 2017 deed het bedrijf een bod op het Amerikaanse General Cable, die vooral elektriciteitskabels produceert. Prysmian bood ongeveer $ 3 miljard, inclusief de schulden van General Cable. Bij het de twee bedrijven samen werkten 30.000 mensen. De omzet bedroeg ca. US$ 11 miljard, waarvan de helft in Europa en een derde in Noord-Amerika werd gerealiseerd. Op 6 juni 2018 was de overname afgerond;
 • Prysmian produceert jaarlijks 30 miljoen kilometer aan glasvezel;
 • In 2009 deed Prysmian een bod op het Nederlandse bedrijf Draka, maar deze werd afgewezen. Eind 2010 ontstond er een overnamestrijd van Draka was ontstaan tussen Prysmian, het Chinese Xinmao en het Franse Nexans. In januari werd die strijd beslist in het voordeel van Prysmian. Prysmian deed een bod van € 8,60 miljoen uit contanten en daarnaast kregen de aandeelhouders 0,6595 aandeel van Prysmian. Prysmian nam uiteindelijk voor een bedrijf uiteindelijk voor € 0,8 miljard over. Prysmian sprak af dat het bedrijf na deze overname geen fabrieken meer zou sluiten tot 2014;

Concurrenten

Prysmian is zoals je inmiddels weet een multinational op het gebied van kabels en leidingen, maar natuurlijk zijn er ook andere bedrijven in deze sector actief. Denk maar aan Nexans en NKT. Dit zijn grote concurrenten voor Prysmian. Houd tijdens je analyse daarom ook rekening met hoe deze concurrenten zich bewegen. Mocht het zijn dat ze het beter doen dan Prysmian dan kun je ervoor kiezen om minder te investeren in Prysmian en meer aandelen te kopen van een concurrent.

Conclusie

We kunnen een duidelijke conclusie vormen over het aandeel van Prysmian; de toekomst ziet er goed uit voor het bedrijf, en dus ook voor de Prysmian aandelen en de koers van Prysmian. Dit komt doordat ze plannen om verder te bouwen aan duurzame energie en ook omdat we veel van de diensten van het bedrijf nodig hebben .

Als je besloten hebt te gaan beleggen in aandelen van Prysmian, dan wil je dit natuurlijk wel doen bij een betrouwbare en transparante broker. Aan het beleggen in aandelen zijn namelijk verschillende kosten verbonden. Denk hierbij aan de transactiekosten voor het kopen en verkopen van de Prysmian aandelen en bij sommige brokers moet je ook bewaarkosten betalen. Per broker zijn de kosten verschillend. Daarom is het goed om de brokers altijd eerst onderling te vergelijken. Dat doe je gemakkelijk met onze vergelijker op deze pagina. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je voor een betrouwbare en transparante broker kiest.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:02