[rank_math_breadcrumb]

Preferente aandelen in 2022, een goed beleggingsproduct? Lees onze handige gids door!

door | jul 5, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Preferente aandelen: wat is het en wat kun je ermee? Bij Spaarbuidel kun je terecht voor informatie over deze aandelen maar ook of het slim is om deze aan te schaffen. Wat zijn de voordelen van preferente aandelen ten opzichte van normale aandelen en welke vormen van preferente aandelen zijn er? Cumulatieve preferente aandelen kopen […]

Preferente aandelen: wat is het en wat kun je ermee? Bij Spaarbuidel kun je terecht voor informatie over deze aandelen maar ook of het slim is om deze aan te schaffen. Wat zijn de voordelen van preferente aandelen ten opzichte van normale aandelen en welke vormen van preferente aandelen zijn er?

Cumulatieve preferente aandelen kopen in 2022

Cumulatief preferente aandelen: waar kun je terecht om deze aan te schaffen en in hoeverre is het slim om dit te doen? Er kunnen een hoop vragen opkomen wanneer je interesse hebt in het beleggen in deze aandelen.

Het is daarom belangrijk om eerst de nodige informatie door te nemen zodat je kunt bekijken of dit in jouw geval de beste keuze is. Hier vind je alles over preferente aandelen!

Wat zijn preferente aandelen?

Wat zijn preferente aandelen? Deze vorm van aandelen is vooral aantrekkelijk wanneer je een onderneming hebt of wanneer je een bepaalde onderneming wilt financieren. Preferente aandelen zijn aandelen die worden uitgegeven om een onderneming te beschermen of te financieren. Dit is de pure preferente aandelen betekenis. Echter zijn er drie verschillende vormen:

  • Er zijn ‘financieringsprefs’, dit zijn preferente aandelen die voor de financiering van een onderneming worden uitgegeven. Deze aandelen kenmerken zich door het opleveren van vast rendement dat niet aan bedrijfsresultaat wordt gelinkt. Het rendement op preferente aandelen wordt uitgekeerd voor het rendement op reguliere aandelen.
  • Er zijn ‘cumprefs’, ook wel cumulatief preferente aandelen. Bij reguliere financieringsprefs is het zo dat wanneer er niet genoeg winst is gemaakt om rendement uit te keren, heb je als houder van deze aandelen simpelweg pech. Bij cumulatieve preferente aandelen is dit anders. Hierbij wordt achterstallige winst in toekomstige winstgevende jaren met voorrang uitgekeerd.
  • Er zijn ‘beschermingsprefs’, deze preferente aandelen zijn uitgegeven met een doel. Dit doel is om een vennootschap te beschermen tegen overname aan een vijandelijke partij. De aandelen kunnen aan een vriendschappelijke partij uitgegeven worden zonder dat ze eerst aangeboden moeten worden aan de bestaande aandeelhouders. Het belang van een vijandige overname in de onderneming wordt op deze manier verwaterd.

Inzetten van cumulatief preferente aandelen

Wanneer je een onderneming hebt en je wilt deze aan het nageslacht overdragen kunnen hier problemen bij komen kijken. Je zoon of dochter kan geen financiering bij de bank krijgen waardoor overdracht niet rond komt. Je kunt zelf als financierder optreden door middel van cumulatief preferente aandelen.

Preferente aandelen: de pluspunten

Preferente aandelen hebben een aantal voordelen op reguliere aandelen. Zo wordt er in de eerste plaats een vast percentage aan dividend uitgekeerd. Dit bedrag wordt hoe dan ook ontvangen, en dit is dan ook afhankelijk van de prestaties van de onderneming. Deze preferente aandelen bieden dus meer zekerheid.

Een ander voordeel van deze aandelen is dat je in verschillende situaties voorrang krijgt. Als het dividend op basis van winst wordt uitgekeerd sta je vooraan en krijg je een deel van de winst voordat het onder andere aandeelhouders wordt verdeeld. Ook als er sprake is van faillissement krijg je voorrang om jouw deel te claimen. Wil je als bedrijf preferente aandelen uitgeven? Dat heeft ook zijn voordelen. Je kunt deze aandelen bijvoorbeeld meer stemrecht geven waardoor je minder waarde aan aandelen nodig hebt om een meerderheid van de stemmen te krijgen.

Hebben preferente aandelen nadelen?

Preferente aandelen kunnen nadelen hebben. In de eerste plaats is het wellicht in Nederland minder aantrekkelijk vanwege het feit dat er weinig handel is in deze aandelen. In de Verenigde Staten is dit bijvoorbeeld veel meer het geval. Een ander nadeel is dat het vaste dividendpercentage gevoelig is voor rentewijzigingen.

Preferente aandelen 2022

Wanneer je preferente aandelen bezit ben je mede-eigenaar van een onderneming, net als bij reguliere aandelen. Je hebt als preferent aandeelhouder ook geen stemrecht indien dit door het bedrijf anders is besloten. Het grote voordeel is dus wel dat je altijd een vast dividendpercentage hebt. Gewone aandeelhouders hebben altijd te maken met schommelingen in het dividendpercentage en dit kan nadelig zijn. Daar heb je als preferente aandeelhouder geen last van. Daarnaast heb je voorrang bij eventueel faillissement van een bedrijf.

Wanneer zijn preferente aandelen slim?

Preferente aandelen zijn vooral een aantrekkelijke keuze wanneer je op zoek bent naar zekerheid als het gaat om de uitkering van dividend. Ook wanneer je een eigen onderneming hebt en deze wilt overdragen aan een zoon of dochter kan het slim zijn om te kiezen voor cumulatief preferente aandelen. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de bedrijfsstructuur en de situatie waarin het bedrijf zich bevindt.

Vergelijk de aanbieders

Er zijn verschillende brokers waar je terecht kunt voor preferente aandelen. Bij Spaarbuidel kun je de diverse aanbieders vergelijken om zo een goede keuze te maken. Het is belangrijk om altijd en overal bij je aandelen te kunnen komen. Kies dus voor een betrouwbare en veilige broker waar je kunt gaan beginnen met beleggen. Kijk ook naar de verschillende rendementspercentages. Ontdek je mogelijkheden en begin met het beleggen in (cumulatief) preferente aandelen!

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:39

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=