[rank_math_breadcrumb]

Over Air Liquide aandelen: interessant om in te stappen?

door | jul 3, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Interesse in Air Liquide aandelen? Begrijpelijk, want het is een mooi Frans bedrijf dat momenteel marktleider is op het gebied van gas en technologieën. Met name als je kijkt naar het koersverloop van de afgelopen vijf jaar dan kunnen we constateren dat het een interessant bedrijf is om in te investeren. Wel is het verstandig […]

Interesse in Air Liquide aandelen? Begrijpelijk, want het is een mooi Frans bedrijf dat momenteel marktleider is op het gebied van gas en technologieën. Met name als je kijkt naar het koersverloop van de afgelopen vijf jaar dan kunnen we constateren dat het een interessant bedrijf is om in te investeren. Wel is het verstandig om jezelf eerst te verdiepen in het bedrijf en het aandelen verloop. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de geschiedenis, koers, koop en verkoop van aandelen, dividend en de concurrentie van het bedrijf. Uiteindelijk wordt een conclusie getrokken rondom de aandelen Air Liquide.

Meer over Air Liquide

Air Liquide is een Frans bedrijf dat wereldwijd de marktleider is in gassen, technologieën en diensten voor de industrie en de gezondheidszorg. Gezien de Frans afkomst wordt het aandeel Air Liquide verhandeld op de Euronext in Parijs onder ticker “AI.PA” in euro’s. In januari 2021 staat het aandeel Air Liquide op ongeveer € 136 en betaalt op dit moment een mooi dividend van bijna 2% uit.

Geschiedenis Air Liquide

Het bedrijf Air Liquide werd in 1902 door de Franse ingenieur Georges Claude opgericht. Vanaf het begin streefde het bedrijf naar het vercommercialiseren van innovaties op het gebied van vloeibare lucht en zuurstof. De aandelen Air Liquide worden sinds 1913 aan de Euronext Parijs verhandeld. Tegenwoordig zit het bedrijf al jaren in de CAC40, Dow Jones, Stoxx50 en Euronext 100. Dit zijn lijsten met aandelen die de 40 grootste Franse bedrijven, de 50 grootste bedrijven van de Eurozone en de 100 grootste bedrijven binnen de Euronext Amsterdam, Brussel, Lissabon en natuurlijk Parijs volgen. Deze aandelenindices geven aan dat het een cruciaal bedrijf uit de Eurozone is. Dit zal de komende jaren zeker nog zo blijven.

Koers van Air Liquide aandelen

De koers van Air Liquide aandelen heeft de afgelopen jaren een sterke stijging laten zien. Zo is deze gegroeid van € 70 in 2015 tot € 140 in het begin van 2021. Dit komt neer op een verdubbeling van de koers in ongeveer 5 jaar, los van het dividend dat jaarlijks wordt uitbetaald. Deze groei is ook terug te zien in de onderliggende cijfers. De omzet is in deze periode namelijk gegroeid van € 15 miljard naar ruim € 22 miljard.

Het bedrijf is dus in staat om consistent te blijven groeien. Dat heeft het de afgelopen jaren wel bewezen. Om in de toekomst de stijgende koers van Air Liquide aandelen door te zetten wordt er veel geïnvesteerd en gediversifieerd door het bedrijf. Daarnaast is de onderneming ook druk bezig met het inperken van de ecologische voetprint. Op die manier probeert het bedrijf maatschappelijk verantwoord te werk te gaan en een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Waarom Air Liquide aandelen kopen?

Het kopen van Air Liquide aandelen is interessant om verschillende redenen, waaronder:

 • De omzet in 2020 bedroeg € 20,48 miljard;
 • De koers is in de afgelopen vijf jaar gestaag gestegen van € 82,65 in november 2016 naar € 130,55 op in maart 2021;
 • Daarnaast is het heel gediversifieerd over de wereld met 23% omzet uit Azië, 38% omzet uit Europa en 36% omzet uit Amerika;
 • Het bedrijf opereert verder in groeimarkten die defensief zijn, en dus niet afhankelijk van economische cycli;
 • De afgelopen 20 jaar heeft het aandeel Air Liquide dan ook beter gepresteerd dan de referentiemarkt, de CAC40 of 40 grootste Franse; bedrijven. Dit is een combinatie van consistente omzetten, dividenduitbetalingen en slimme investeringen. Deze tactiek slaat goed aan, ook bij aandeelhouders;
 • Het aandeel is gezien de Parijse notering ook gemakkelijk en betrouwbaar verhandelbaar. Het volume verhandelde aandelen in Air Liquide aandelen is hierom ook hoog genoeg om gedurende Europese openingstijden direct in te handelen.

Air Liquide aandelen verkopen

Het verkopen van Air Liquide aandelen is even gemakkelijk als het kopen ervan. Redenen voor verkoop kunnen gebaseerd worden op bijvoorbeeld kapitaalintensieve activiteiten. Ook heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat er vertragingen zijn ontstaan in de supply chain. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de hoge schuldenlast van het bedrijf. Op dit moment zijn de rentes laag en is deze schuldenlast nog geen probleem. Echter wordt dit wel een groot probleem als de rentes weer gaan stijgen. Het bedrijf is dan ook bezig om met zijn vrije kasstroom de schuldenlast af te bouwen. Dit moet er in de toekomst voor zorgen dat er geen betalingsproblemen ontstaan omtrent de schulden. Aandeelhouders zijn dan ook groot voorstander van deze zet van Air Liquide.

Dividend bij Air Liquide

Het bedrijf Air Liquide betaald een dividend uit van € 2,70 per aandeel in januari 2021. De pay-out rate, of het percentage van uitbetaalde dividend ten opzichte van de netto-inkomsten van het bedrijf, is beperkt rond de 60%. Dit is een gezond dividend die ook in mindere tijden kan worden gehandhaafd. Het overige deel van de ingehouden winst kan vervolgens gebruikt worden om de financiën aan te sterken, te investeren voor de toekomst of verbeteringen in het productieproces door te voeren. Naast het jaarlijks dividend is er ook nog een extra bonus voor aandeelhouders die langer dan 2 jaar hun Air Liquide aandelen aanhouden. Dit geeft een extra 10% dividend over het uitgekeerde dividend. Ze noemen dit ook wel de loyaliteitsbonus.

Handige feiten over Air Liquide

Hieronder benoemen we een aantal handige feiten over Air Liquide, zodat je wat meer te weten komt over het bedrijf:

 1. 67.000 werknemers in dienst wereldwijd;
 2. Marktleider in gassen in de Benelux;
 3. Omzet van ruim € 21 miljard in 2020;
 4. Belangrijk aandeel in verschillenden aandelenindices, zoals de CAC40, Euronext 100 en Dow Jones.

Concurrenten Air Liquide

De concurrentie met Air Liquide is een strijd die fel wordt gevoerd. Door de groeimarkten waarin Air Liquide opereert zijn er verschillende bedrijven op jacht naar een deel van de markt. Hierbij is Linde AG de belangrijkste concurrent binnen Europa. Het is een Duits bedrijf die ook gespecialiseerd is in gas en engineering. In Zuid-Amerika is de marktleider Praxair een potentiële concurrent voor in de toekomst.

Tot nu is Air Liquide in staat geweest om dergelijke concurrentie te slim af te zijn. Hierdoor zijn ze nog steeds marktleider in de gasmarkt in de Benelux waar het voornaamste deel van de omzet vandaan komt. Air Liquide is recentelijk vele allianties begonnen met verschillende multinationals zoals Toyota en Carrefour. Deze strategische stappen versterken de positie van Air Liquide ten opzichte van de concurrentie.

Conclusie Air Liquide aandelen

Air Liquide aandelen zijn erg interessant gezien de positie als marktleider in gas en technologieën. Het haalt hier dan ook 95% van zijn omzet vandaan. Dit in combinatie met de genoemde voordelen, zoals het defensieve business model, ruim dividend en voorsprong op concurrentie maakt ook de toekomst van Air Liquide interessant. Hoewel we nooit uitspraken zullen doen over toekomstige waardes van economische facetten, lijken Air Liquide aandelen aan de vooravond van een verdere koersstijging te staan.

Kies de juiste broker

Wil je beleggen in Air Liquide aandelen? Dan is het belangrijk dat je dit bij de juiste broker doet. Op die manier bespaar je behoorlijk op de kosten en realiseer je uiteindelijk meer winst. Als je de verschillende aanbieders en brokers gaat vergelijken, is het handig te letten op de volgende aspecten:

 • Transactiekosten: als je een aandeel koopt of verkoopt, dan dien je hierover transactiekosten te betalen. De transactiekosten variëren nogal bij de verschillende brokers.
 • Bewaarkosten: Bij sommige brokers moet je geld betalen als je niets met je geld doet.
 • Veiligheid en betrouwbaarheid: het is essentieel dat je kiest voor een betrouwbare en transparante broker. Let erop dat je er zeker van bent dat je altijd en overal bij je aandelen kunt komen.

Maak gebruik van onze handige broker vergelijker op deze pagina. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt en kun je met een veilig gevoel aan de slag met het beleggen in de aandelen van Air Liquide.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:00