Ga je binnenkort een huis kopen? Dan heb je geld nodig om alles te kunnen financieren. Je kunt hiervoor een hypotheek aanvragen, maar je hebt ook nog een andere mogelijkheid: de onderhandse lening.
Net als bij andere leningen zijn er ook voorwaarden waar je aan moet voldoen bij de onderhandse lening. Maar wat is een onderhandse lening precies en wanneer wordt dit gebruikt? Onderhands lenen kent daarnaast ook een aantal voordelen, maar kan ook nadelen met zich mee brengen. Hier lees je alle informatie over deze lening en alles wat hierbij komt kijken.
Een onderhandse lening vindt plaats wanneer je geld leent van vrienden of familie. Dit geld stelt je in staat om bepaalde grote aankopen te doen, zoals bijvoorbeeld een huis. Bij onderhands lenen worden duidelijke afspraken gemaakt die worden vastgelegd bij de notaris.
Voordat je een dergelijke lening gaat afsluiten is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle voor- en nadelen. Geld lenen van vrienden of familie kan soms voor vervelende situaties zorgen. Het is dan ook goed om te weten wat de mogelijkheden zijn van een onderhandse lening en hoe je dit voor beide partijen kunt regelen.
Een onderhandse lening bij kopen of verbouwen
Wanneer wordt een onderhandse lening gebruikt? In de meeste gevallen wordt hier een beroep op gedaan wanneer een familielid een huis wil kopen.
Je kunt dan natuurlijk een hypotheek aanvragen, maar je kunt dit ook combineren met een onderhandse lening. Deze lening is ook handig wanneer je zelf een negatieve BKR-registratie hebt waardoor je geen geld kunt lenen van een kredietverstrekker.
Je kunt dan een beroep doen op vrienden of familie die je helpen met het lenen van geld. Onderhands lenen is ook mogelijk wanneer je jouw woning gaat verbouwen en niet genoeg financiële middelen hebt om de werkzaamheden uit te voeren.
Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen
Een onderhandse lening heeft een aantal prettige voordelen. Zo kun je geld lenen zonder dat er een geldverstrekker tussen zit. Dit betekent onder andere dat je ook met een BKR-notering geld kunt lenen.
Onderhands lenen kan alleen wanneer er van beide partijen een goede afspraak is gemaakt. Een ander voordeel van deze lening is dat de voorwaarden vaak een stuk minder streng zijn.
Dit maakt het voor jou makkelijker om het geld te lenen. Daarnaast kunnen de kosten voor de leenrente lager zijn, omdat je dit percentage samen gaan bepalen; er is dus veel meer flexibiliteit. Bij een geldverstrekker staan deze kosten vaak al vast.
Heeft onderhands lenen ook nadelen? Het zelf opstellen van de voorwaarden betekent dat je veel flexibiliteit hebt, maar het kan ook een valkuil zijn. Het niet na kunnen komen van gemaakte afspraken of betalingen kan tot onenigheid en ruzie binnen de familie of tussen vrienden leiden.
Het is daarom van groot belang om de afspraken duidelijk vast te leggen, zodat je hier altijd op terug kunt vallen. Wil je graag meer lezen over geld lenen zonder BKR en weten hoe het precies in zijn werk gaat? Druk dan snel door!
Waar moet je rekening mee houden?
Als je een onderhandse lening aangaat met vrienden of familie, is het belangrijk om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Je wilt in de eerste plaats natuurlijk niet dat er onenigheid ontstaat over geld.
Daarom hebben beide partijen veel baat bij het opstellen van afspraken en regels, zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
Waar moet je precies rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat iedereen de afspraken nakomt? Een onderhandse lening werkt vooral goed wanneer je hier samen even goed voor gaat zitten om de afspraken te maken.
1: Zorg voor openheid
Het is belangrijk dat er sprake is van openheid tussen beide partijen. Zo moet er een duidelijk beeld zijn van de situatie.
Hoe belangrijk is de lening en wat is de precieze situatie van de ontvanger? Zo kun je onder andere bepalen of een onderhandse lening de juiste oplossing is. Het kan namelijk ook voorkomen dat een andere vorm van hulp in deze situatie beter van toepassing is.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de risico’s van een onderhandse lening voor beide partijen. Wat gebeurt er als het geld niet op tijd wordt terugbetaald? Als beide partijen open zijn met elkaar kun je sneller tot duidelijke conclusies komen.
2: Leg afspraken vast
Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat een onderhandse lening voor beide partijen de goede oplossing is, dan is het tijd voor duidelijke afspraken. Hoe duidelijker de afspraken, hoe minder ruimte er later is voor conflicten.
De regels zijn immers luid en duidelijk genoteerd? Leg alle afspraken vast in een contract; hier kun je in alle situaties op terugvallen. Wat moet er onder andere in het contract staan? Behalve de leensom moet ook de looptijd, de rente en het betaalschema worden vastgelegd.
Verder dient het contract door beide partijen ondertekend te worden. Maak eventueel ook afspraken over de stappen die worden ondernomen als het geld niet wordt terugbetaald.
3: Bepaal de rente
Een van de vrijheden die je bij een onderhandse lening hebt, is het bepalen van de rente. Het voordeel hiervan is dat je als geldverstrekker flexibel kunt zijn.
Toch moet je rekening houden met de Belastingdienst en niet een te lage rente rekenen. Dit kan als een schenking worden gezien en het kan voorkomen dat je daar een heffing over moet betalen en dit kan je duur komen te staan.
Kijk daarom naar de huidige leenrentes op dit moment en kies voor een marktconforme rente.
Belangrijke informatie voor de lener
Wil je geld lenen van je vrienden of familie zodat je een huis kunt kopen of je woning kunt gaan verbouwen? Een onderhandse lening is hierbij een goede oplossing.
De rente ligt lager en dus zijn de maandlasten ook minder. Waar moet je op letten? Leen niet teveel geld van je familie of vrienden; je moet het wel kunnen terugbetalen. Kies ook niet voor een te lage rente, omdat het kan zijn dat je hier uiteindelijk schenkbelasting over moet betalen.
Met duidelijke afspraken en een opgesteld contract kun je een goede onderhandse lening aangaan.
Belangrijke informatie voor de geldverstrekker
Je wilt een vriend of familielid helpen in zijn of haar financiële problemen. Denk hierbij aan het kopen van een huis, het verbouwen van de woning of het starten van een onderneming.
De rente over een onderhandse lening ligt hoger dan de rente op je spaarrekening en dus kun je profiteren van winst. Kijk goed naar je huidige situatie en wat het lenen van een bedrag op lange termijn met je eigen financiën doet.
Hoe sta je er financieel voor wanneer je het geldbedrag uitleent? En wat zijn bijvoorbeeld de risico’s wanneer het geld niet (op tijd) wordt terugbetaald? Dit zijn zaken waar je rekening mee moet houden.
Laat ook de afspraken duidelijk worden vastgesteld, zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan.
Onderhandse lening en de hypotheek
Een onderhandse lening combineren met een hypotheek, is dat mogelijk? Het komt regelmatig voor dat je een gedeelte van de hypotheek kunt aanvullen met een onderhandse lening.
Meestal gaat dit om zo’n 20% van de maximale hypotheek. Wanneer je een huis wilt kopen en je niet voldoende hypotheek kunt krijgen, kun je gebruik maken van de onderhandse lening om dit tekort aan te vullen.
Het kan ook voorkomen dat je geen lening kunt afsluiten omdat je een BKR registratie hebt. Dit wil zeggen dat je meerdere of hogere schulden hebt openstaan, bijvoorbeeld door een andere lening.
Een bank of andere geldverstrekker kan een lening dan weigeren, omdat jij ze niet de financiële zekerheid kan bieden dat je de lening terugbetaalt.
Onderhands lenen is dan een goede oplossing, omdat je op deze manier niet te maken hebt met een officiële geldverstrekker, maar een familielid of goede vriend.
Onderhandse lening en de Belastingdienst
Een ander belangrijk punt is de Belastingdienst. Hoe werkt dit precies? Je moet in de eerste plaats goed opletten dat de rente niet te laag ligt.
De Belastingdienst kan dit dan zien als een schenking en kan het voorkomen dat je hierover schenkbelasting moet betalen. Kun je een onderhandse lening ook aftrekken van je inkomen? Dit kan wel met de hypotheekrente; je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Zo moet je het geld gebruiken voor het kopen of verbouwen van een woning en moet je de lening melden bij de Belastingdienst. Daarnaast is de rente gelijk aan een rente bij de bank en los je de lening binnen 30 jaar af.
Je betaalt ieder jaar een minimaal bedrag af en je leent het geld niet van je fiscale partner. Bij een onderhandse lening kun je de hypotheekrente aftrekken van je inkomen in box 1.
Het afsluiten van een onderhandse lening brengt veel voordeel met zich mee. Zo kun je ondanks een negatieve BKR-registratie toch geld lenen en een huis kopen of laten verbouwen.
Daarnaast kun je profiteren van lagere rentes en dus ook lagere maandlasten. En als geldverstrekker kun je jouw familielid of vriend helpen en de rente ligt vaak hoger dan bij de spaarrekening, dus kun je daar ook van profiteren.
0 reacties