Marktconforme rente, wat houdt het precies in? | Lees alle informatie van A-Z!

jun 15, 2020 | 0 Reacties

Als je geld gaat lenen aan iemand of zelf geld nodig hebt, dan moet je ook weten wat de marktconforme rente inhoudt. Dit is namelijk een rente die gevraagd moet worden volgens de Belastingdienst.

De hoogte van de rente is echter niet volledig vastgelegd, omdat het afhangt van de afspraken die je gemaakt hebt met degene die het geld krijgt of geeft.

Het is daarom verstandig om eerst meer te weten te komen over deze rente en op welke manier je ervoor kunt zorgen dat alles naar behoren verloopt. Lees daarom snel onderstaande informatie door en kom erachter waar je op moet gaan letten bij een lening.

Een marktconforme rente na afspraken

Een marktconforme rente hangt af van verschillende afspraken over het opeisen van de lening. Zo bestaat er bijvoorbeeld een direct opeisbare lening. Dit is een lening die je op ieder moment of uiterlijk binnen een jaar kunt opeisen.

Wanneer dit het geval is, dan moet er minimaal 6 procent aan rente gevraagd worden. Een niet-direct opeisbare kent een langere termijn, waar de rente marktconform moet zijn volgens de normen van de Belastingdienst.

Dit moet gelijk staan aan de rente die door kredietverstrekkers gevraagd worden. De gemiddelde kosten hangen af van het bedrag dat geleend wordt. Hoe hoger het bedrag, hoe lager de rente over het algemeen wordt.

Verschillende hoogtes van de rente

De marktconforme rente is in eerste instantie niet geheel eenvoudig. Toch kun je er al een beter beeld bij krijgen. De marktconforme rente van de Belastingdienst wordt namelijk ieder jaar bijgehouden, waarbij ook naar de kredietverstrekkers wordt gekeken.

De marktconforme rente van een onderhandse lening in 2019 voor een bedrag van 3000 euro ongeveer 8,7 procent. Bij een bedrag van 50.000 euro is de rente nog maar 4,1 procent. Een groter bedrag lenen lijkt dus veel voordeliger als je kijkt naar een marktconforme lening, maar als je het uit gaat rekenen krijg je toch te maken met grote bedragen.

Schenkingen zijn ook toegestaan

De marktconforme rente verandert dus ieder jaar. Ook kun je nog gaan kijken naar de schenking die gegeven mag worden. In 2020 mag er 2208 euro belastingvrij worden geschonken.

Aan kinderen loopt dit bedrag zelfs op tot 5514 euro. De marktconforme rente van 2019 wordt hierbij aangehouden. Als het renteverschil namelijk boven de schenkingsvrijstelling komt, dan moet hier wel schenkbelasting over betaald worden.

Het is daarom altijd verstandig om alle informatie op een rij te zetten en hierbij ook te bekijken hoe de rentes zich de laatste jaren hebben ontwikkeld. Dit kan namelijk ook een extra mogelijkheid bieden voor de toekomst.

Schommelingen van de rentes terug te vinden

De marktconforme rente schommelt ieder jaar. Zo was de marktconforme rente van 2016 ook weer anders dan de marktconforme rente van 2017.

Tevens kun je met een onderhandse lening ook nog een andere rente afspreken. Zo heb je de marktconforme rente van een onderhandse lening van 2017 die wellicht hoger uit zou zijn gevallen dan de marktconforme rente van een onderhandse lening in 2018.

Je moet dus overal rekening mee houden en kunt ieder jaar weer een ander soort rente aangeven. Blijf daarom ook alert op de ontwikkelingen op de markt, zodat je geen geld misloopt bij het uitlenen van jouw geld.

Kredietverstrekkers vergelijken 2022

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over marktconforme rente