[rank_math_breadcrumb]

Meer over Akzo Nobel aandelen

door | jul 4, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Zijn Akzo Nobel aandelen interessant om in te investeren? De Akzo Nobel aandelen zaten in een stijgende lijn, maar door Corona werd tijdelijk een diepe duik gemaakt. Inmiddels staan de Akzo Nobel aandelen weer rond de €90. In dit artikel wordt verder gekeken naar het bedrijf, zijn geschiedenis, Akzo Nobel koers, redenen voor koop of […]

Zijn Akzo Nobel aandelen interessant om in te investeren? De Akzo Nobel aandelen zaten in een stijgende lijn, maar door Corona werd tijdelijk een diepe duik gemaakt. Inmiddels staan de Akzo Nobel aandelen weer rond de €90. In dit artikel wordt verder gekeken naar het bedrijf, zijn geschiedenis, Akzo Nobel koers, redenen voor koop of verkoop van aandelen en het dividendbeleid. Dit alles wordt afgewogen en uiteindelijk zal een conclusie getrokken worden naar aanleiding van de bevindingen.

Over Akzo Nobel

Akzo Nobel is een Nederlands multinational in het produceren en verwerken van verf en coatings. Met een omzet van €10 miljard in 2019 is het een gigantisch bedrijf. Afgelopen jaren heeft het enorme hervormingen gehad. Door het afstoten van enkele takken werd het bedrijf meer gefocust op de ‘core business’, verf en coatings. Dit heeft de omzet en winst lager laten uitvallen. Wie weet een tijdelijke daling?

Geschiedenis Akzo Nobel

Akzo Nobel’s geschiedenis gaat ver terug en is naar aanleiding van vele fusies en overnames ontstaan. Het begon al in 1777 in Denemarken waar een eerste verffabriekje was, tot in 1792 de eerste Groningse verffabriek werd gestart. Deze combinaties groeide door vele fusies, een stuk of 12 sindsdien, tot in 1994 de oprichting van Akzo Nobel een feit werd. Deze laatste fusie kwam voort uit Nobel Industries wat werd overgenomen door AKZO. Hier komt duidelijk dus ook de naam vandaan.

In maart 2017 kwam het bedrijf groot in het nieuws omdat concurrent PPG, Amerikaans multinational in de verfmarkt, voor €21 miljard het bedrijf over wilde nemen. Akzo Nobel besloot dat dit niet in de visie van het bedrijf, of het belang van de aandeelhouders lag en sloeg resoluut af. Ook een tweede poging van PPG van €27 miljard werd afgeslagen, dit zou de Akzo Nobel aandelen op €97.5 waarderen.

Koers Akzo Nobel aandelen

Het aandeel Akzo Nobel wordt verhandeld aan de Amsterdamse Euronext. Dit zijn de 25 grootste bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De Akzo Nobel aandelen vallen onder ticker ‘AKZA’. Naar aanleiding van de overnamepoging van PPG werden diverse maatregelen doorgevoerd. Zo zou de chemietak, het oude Nobel Industries, worden afgestoten en eenmalig 1.6€ miljard aan aandeelhouders worden uitgekeerd.

Verder zou ik kosten gesneden gaan worden om zo de winst op te stuwen. Deze maatregelen lijken te werken aangezien het winstpercentage stijgt de afgelopen jaren. De Akzo Nobel koers is dan ook gestegen in de periode 2016-2021 van €56 naar een kleine €90. De Akzo Nobel aandelen worden voornamelijk door Amerikanen en Britten aangehouden, gezien zij 65% van de aandelen aanhouden. Het bedrijf is onderdeel van de AEX, of de 25 grootste bedrijven van de Amsterdamse Euronext.

Waarom Akzo Nobel aandelen kopen?

Akzo Nobel aandelen kopen kan om verschillende redenen verstandig zijn:

  • Een sterk managementteam, in 2017 heeft het bedrijf laten zien dat het zelfstandig goed in staat is om zich te focussen op de ‘core business’. Dit is de handel in verf en coatings wereldwijd. Zo hebben zij het winstpercentage weten te verhogen.
  • Na de overnamepoging van PPG werd er eenmalig een bonusdividend van €1.6 miljard aan de aandeelhouders uitgekeerd. Dit is naast het jaarlijks dividend van ruim 2%. Dit zijn beide bonussen bovenop de stijgende koers van het Akzo Nobel aandeel.
  • Sterke positie in zowel Europa als in Azië zorgen voor een solide basis en zeker in Azië eventuele kans op verdere groei. Veel verffabrieken staan dan bijvoorbeeld ook in China en worden dus tegen lage arbeidsprijzen gerund.

Een Akzo Nobel aandeel verkopen

Een reden om te willen verkopen zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat Akzo Nobel nog wel eens negatief in het nieuws komt. Zo is er in 2014 een groot schandaal geweest met het dumpen van verfafval. Uiteindelijk heeft het bedrijf hiervoor €100 miljoen boete moeten betalen. Dit was ook direct terug te zien in de koers van het aandeel Akzo Nobel.

Daarnaast ligt de marge van Akzo Nobel onder die van zijn grootste concurrenten. Ook heeft het momenteel last van hoge grondstofprijzen die de winstgevendheid drukken. Gelukkig zijn dit geen grote trends die de toekomst van Akzo Nobel aandelen in gevaar zullen brengen. Wel zullen deze aspecten door het management worden benaderd en opgelost, om zo een verdere koersstijging van Akzo Nobel aandelen in gang te zetten.

Dividend Akzo Nobel aandelen

Akzo Nobel aandelen betalen in 2021 een dividend van 2.29%, gebaseerd op de Akzo Nobel koers van €83.84. Het bedrijf heeft aangegeven een consistent en groeiend dividend cruciaal te vinden. En vormt hier het bedrijf ook naar. Zo staat het bedrijf ook bekend als een constante betaler van een cashflow naar aandeelhouders. Op deze manier word jij als aandeelhouder door het bedrijf beloond voor het bezit van Akzo Nobel aandelen. In de toekomst wordt dan ook een verdere stijging van het dividend verwacht. Gezien de uitspraken die het management in 2017 heeft gedaan naar aanleiding van de afgeslagen overname, zet het bedrijf de aandeelhouders op plaats 1. Het kan dan ook verstandig zijn om voor de lange termijn in te stappen.

Handige feiten over Akzo Nobel

  1. Marktwaarde van €16 miljard
  2. Omzet van €19 miljard in 2019, en een winst van €539 miljoen
  3. 32.400 werknemers wereldwijd
  4. 40% van de omzet uit decoratieve verf

Concurrenten

De concurrenten van Akzo Nobel zijn onder andere PPG en Sherwin-Williams voornamelijk. Naast deze twee bedrijven en Akzo Nobel, wordt er door een tiental multinationals wereldwijd het overgrote deel van de markt bestookt. Akzo Nobel heeft momenteel nog lagere marges dan zijn concurrentie, en kan hier dus nog stappen in maken. De keuze van het terugtrekken naar alleen het uitvoeren van de belangrijkste tak, verf en coating, zou de marge ook moeten kunnen laten stijgen. In de toekomst kan zo het winstpercentage nog verder omhoog.

Conclusie

Het bedrijf Akzo Nobel is erg interessant. Het biedt mooie groeikansen, manieren om de winst te verhogen. Verder kan het marktaandeel verder worden uitgegroeid, en zal de koers aandeel Akzo Nobel verder kunnen stijgen. Het dividendbeleid vormt een mooie basis voor een aandeelhouder om in het bedrijf te stappen. De verfmarkt is niet te volatiel, dus het aandeel schommelt ook niet heel erg. Voor de lange termijn kan het aandeel Akzo Nobel interessant kunnen zijn. Het afslaan van een ruime premium op de Akzo Nobel aandelen door PPG in 2017 heeft het management op scherp gezet. In de komende jaren moet de winst sterk stijgen, en zo de koers van Akzo Nobel aandelen ook de lucht in gaan.

Kies de juiste broker

Het kiezen van de juiste broker bij het kopen van aandelen is cruciaal om een goed rendement te behalen. Het vergemakkelijkt het proces van kopen en verkopen van aandelen en kan enorm schelen in kosten. Kies de juiste broker en vergelijk ze op de volgende punten :

  • Allereerst de transactiekosten. Bij de koop of verkoop van een aandelen, wordt een fee gerekend. Deze verschillen vaak tussen brokers.
  • Daarnaast de bewaarkosten, dit is een fee die de broker rekent over het ongebruikte cash wat je aanhoudt op het account, ook deze verschillen tussen brokers.
  • Ook heel belangrijk is de veiligheid en betrouwbaarheid van je broker. Een transparante en betrouwbare broker kiezen is van essentieel belang. Je wilt dan ook kiezen voor een broker die bijvoorbeeld door een app het mogelijk maakt om wereldwijd bij je aandelen te kunnen.

Maak gebruik van onze vergelijker op deze site. Zo kies je de juiste keuze en kun je betrouwbaar, veilig en transparant beginnen met het investeren in Akzo Nobel aandelen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:00