Wellicht heb je net een nieuwe woning aangekocht, of beschik je over een woning die toe is aan een grondige renovatie. Wellicht zijn de energielasten te hoog door slechte isolatie, of kan er makkelijk ingebroken worden in je woning, er zijn talloze redenen om te beginnen met een renovatie.

Geld lenen voor renovatie

Geld lenen voor een renovatie is een optie die steeds meer Nederlanders kiezen, als je huis eenmaal gemoderniseerd is neemt je wooncomfort namelijk flink toe, maar het is niet goedkoop en dus kan een lening soms goed uitkomen. Tegenwoordig kun je gelukkig ook een renovatielening vinden die behoorlijk voordelig is, maar hoe werkt dat dan precies, en waarom is het voordelig? We leggen het je helemaal uit in deze handige gids.

Lage rente

Op dit moment is de rente relatief laag, daardoor kun je relatief goedkoop lenen en kom je als huizenbezitter in aanmerking voor een gunstig tarief. De rente is daarnaast nog lager als je een hoog bedrag leent voor een renovatie.

Energiebesparing

Als je je woning gaat renoveren draagt dat bij aan de duurzaamheid van je woning, je ziet dat vaak direct terug in je energierekening omdat de isolatie sterk verbeterd wordt in je woning. Door deze besparing verdien je direct een deel van je renovatielening terug.

Veilig wonen

Als je je woning laat renoveren is het ook verstandig om aandacht te besteden aan de veiligheid van je woning. Denk daarbij aan branddetectie, inbraakalarmen of beveiligingscamera’s. Door te kiezen voor deze veiligheidsmaatregelen beperk je de kans op brand of diefstal waardoor je grote financiele tegenvallers kunt voorkomen.

Rente aftrekbaar

Door te kiezen voor een renovatielening is de rente vaak fiscaal aftrekbaar, zeker als je voor een persoonlijke lening kiest. Door belastingvoordelen is geld lenen voor een renovatie daardoor nog voordeliger. Als je duurzame veranderingen in je woning doorvoert kun je soms zelfs nog voordeliger lenen door te kiezen voor een energiebespaarlening.

Hogere woningwaarde

Je kunt jezelf voorstellen dat een oude woning met achterstallig onderhoud de kwaliteit van je woning omlaag brengt. Daarnaast is je woning moeilijker te verkopen en brengt het object in verhouding met renoveerde woning minder op.

Minder onderhoud

Als je je woning helemaal hebt opgeknapt met een renovatie kun je er vanuit gaan dat je minder onderhoudskosten hebt, daardoor bespaar je behoorlijk veel geld op opknapklusjes. Er zijn tegenwoordig behoorlijk veel zaken waar je een lening voor kunt afsluiten als je meer onderhoud wil uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan lenen voor schuifpui, lenen voor tuinaanleg of het financieren van kozijnen.

Hoeveel kan ik lenen voor renovatie?

Uiteraard kunnen de kosten van een renovatie verschillen, het hangt namelijk af van alle werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Moet bijvoorbeeld alleen de badkamer gerenoveerd worden? Of is de keuken ook aan vervanging toe?

Je kunt je voorstellen dat de kosten hier al behoorlijk kunnen verschillen, daarnaast kan het ook zijn dat je nog grotere renovaties wil uitvoeren zoals het dak vernieuwen, elektra vervangen of waterleidingen opnieuw aangelegd moeten worden.

Een vraag die mensen op dat moment stellen is, kun je uberhaupt wel zo veel geld lenen voor een renovatie, en hoe werkt dat dan? Gelukkig is er tegenwoordig behoorlijk veel mogelijk, als je financiele situatie het tenminste toelaat. Er zijn genoeg kredietverstrekkers beschikbaar die je een renovatielening tot 150.000 euro kunnen aanbieden, maar het is ook goed mogelijk om kleinere leningen af te sluiten.

Welke lening voor renovatie afsluiten?

Geld lenen voor een renovatie kan op verschillende manieren, er zijn namelijk een aantal leenvormen beschikbaar die bij een renovatie passen. Welke vorm het beste bij je past hangt vooral af van je wensen, inkomen en de financiƫle en fiscale aspecten van een lening. Kies je bijvoorbeeld een financiering via je hypotheek, een persoonlijke lening, of is een doorlopend krediet de beste optie?

Hypotheek of renovatielening afsluiten?

Als je geld wil bijlenen met een hypotheek om je renovatie rond te krijgen is het aan te raden om eerst uit te rekenen of dit de beste oplossing is. Doorgaans is geld lenen voor een renovatie namelijk een stuk voordeliger door te kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dit omdat je geen kosten hoeft te maken voor een notaris, hypotheekadviseur en de taxateur, als je de renovatie meefinanciert met een hypotheek is dit namelijk wel het geval.

Een hypotheek loopt daarnaast 30 jaar, en dat is een flink verschil ten opzichte van andere leenvormen, een lening voor renovatie kun je veel sneller aflossen als je voor een korte looptijd kiest, zelfs als de rente hoger is. Over het algemeen is het afsluiten van een seperate lening voor je renovatie dus de beste optie qua kosten.

Daarnaast heb je ook wat meer mogelijkheden omdat je een lening voor renoveren vaak boetevrij kunt aflossen, dit is met een hypotheek vaak lastiger omdat de aflossing hier anders werkt. Nog een nadeel van de hypotheek is dat de aanvraag vaak lang duurt, soms ben je wel 4 tot 6 weken bezig om een financiering rond te kunnen krijgen. Een lening voor renovatie is vaak al binnen een paar dagen geregeld.

Persoonlijke lening voor renovatie

Zodra de kosten van een renovatie bekend zijn is een persoonlijke lening veruit de beste leenvorm. Het grote voordeel is namelijk dat je de rente fiscaal kunt aftrekken waardoor je een behoorlijke besparing kunt realiseren.

Nog een groot voordeel van de persoonlijke lening is dat je vooraf precies weet hoe hoog de kosten zijn, wat je maandbedrag is en wanneer je de lening hebt afgelost. De beste keuze is om voor een korte looptijd te kiezen zodat je lening zo goedkoop mogelijk is en dat je snel klaar bent met afbetalen.

Doorlopend kredit voor renovatie

Een andere optie is om een doorlopend krediet voor je renovatie af te sluiten, als de kosten nog niet helemaal duidelijk zijn kun je beter voor deze leenvorm gaan. Dit omdat je altijd geld achter de hand hebt wanneer je hebt nodig hebt, en omdat je geen kosten maakt zolang je het bedrag niet opneemt. Je betaalt dus geen rente of aflossing zolang je het geld van je doorlopend krediet niet gebruikt.

Een nadeel van een doorlopend krediet voor renovatie is dat de rente niet fiscaal aftrekbaar is, ook niet als je het geld gebruikt voor een renovatie. Deze leenvorm is daarom minder geschikt om je hele renovatie te betalen, en is in veel gevallen een aanvulling op een persoonlijke lening om onverwachte of onduidelijke kosten te dekken.

Renovatie lening aanvragen

Wil jij graag beginnen met geld lenen voor je renovatie? Dan raden we je aan om eerst alle kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken, je woning verbeteren is immers al duur genoeg. Er zitten behoorlijk wat verschillen tussen de rentes van geldverstrekkers, zeker als de leenbedragen behoorlijk verschillen. Bij Spaarbuidel kun je volledig onafhankelijk beginnen met het vergelijken van alle rentes zodat je de beste aanbieder uit kunt kiezen.

Daarnaast moet je renovatielening niet alleen goedkoop zijn, maar ook passen bij je wensen en je financiƫle mogelijkheden. Vraag daarom altijd advies aan bij een van de kredietverstrekkers om alle voorwaarden, fiscale aspecten en kosten nog eens goed door te nemen, bij veel aanbieders is dit advies gratis en zit je nergens aan vast. Denk er wel aan dat deze lening geregistreerd wordt bij het BKR, als je daar eerst meer over wil weten raden we je aan om alles door te lezen over lenen met BKR.