[rank_math_breadcrumb]

Investeren in Spotify aandelen, wel of niet doen?

door | jul 7, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Ben je aan het overwegen om Spotify aandelen te kopen? Een interessante keuze, want ondanks de corona crisis groeit deze muziekstreaming gigant gewoon door. Het bedrijf is bijzonder innovatief en heeft een goed toekomstperspectief. Maar wat zijn de bedrijfsresultaten van dit bedrijf, wat zijn de koersontwikkelingen en een belangrijk vraag: is een Spotify aandeel koopwaardig? […]

Ben je aan het overwegen om Spotify aandelen te kopen? Een interessante keuze, want ondanks de corona crisis groeit deze muziekstreaming gigant gewoon door. Het bedrijf is bijzonder innovatief en heeft een goed toekomstperspectief. Maar wat zijn de bedrijfsresultaten van dit bedrijf, wat zijn de koersontwikkelingen en een belangrijk vraag: is een Spotify aandeel koopwaardig? Je leest er op deze pagina meer over.

Over Spotify

Het Zweedse Spotify is een muziekdienst die in 2006 is opgericht door Daniel Ek en Martin Lorentzon. In 2008 ging deze muziekdienst van start en op dit moment maken dagelijks miljoenen gebruikers dankbaar gebruik van de online muziek streaming diensten van Spotify. Maar Spotify biedt naast muziekdiensten ook podcasts en video’s aan, zodat de gebruikers toegang hebben tot miljoenen muzieknummers en andere content van artiesten over de hele wereld.

Spotify kan worden gebruikt op smartphones, tablets, computers, tv’s en in auto’s. En de diensten zijn beschikbaar op alle continenten van deze wereld en heeft meer dan 271 miljoen gebruikers wereldwijd. Hierdoor is Spotify qua aantallen ’s werelds grootste muziek streamingsdienst.

Spotify genereert haar inkomsten uit de betalende gebruikers en de advertentie inkomsten. In 2019 had Spotify 124 miljoen betalende (Premium) gebruikers, dit was een groei van bijna 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal had Spotify 271 miljoen gebruikers, dit is inclusief de niet-betalende gebruikers. De omzet van Spotify over 2019 bedroeg maar liefst € 1,6 miljard. De advertentie inkomsten waren dat jaar ruim € 317 miljoen.

Geschiedenis Spotify aandeel

In 2016 hebben Daniel Ek en Martin Lorentzon het Zweedse bedrijf opgericht. Het doel van deze twee mannen was om ervoor te zorgen dat iedereen alle nummers kon beluisteren via een online muziekstreamingsdienst. Eind 2008 ging de muziekdienst van start, gebruikers konden het programma op de computer downloaden en afspelen. Aanvankelijk leek de dienst vrij veel op de Apple iTunes muziekdienst.

Spotify richtte zich eerst op gratis online streaming met advertenties. Pas toen de smartphone populair werden ging Spotify echt goed lopen, vooral toen in 2009 de Spotify applicatie beschikbaar kwam voor smartphones. De eerste vier jaar konden alleen gebruikers met een betaald premium-abonnement gebruik maken van Spotify op de smartphone. Het was pas in 2014 dat ook de niet-betalende gebruikers Spotify gratis konden gebruiken op smartphones en tablets.

Spotify werd in april 2018 beursgenoteerd aan de New York Stock Exchange. Anders dan bij een normale beursnotering, koos Spotify ervoor om dit via een zogenaamde Direct Public Offering te doen. Het voordeel hiervan is dat er geen banken betrokken hoeven te zijn om deze beursnotering te ondersteunen. Daarnaast werd er van te voren geen prijs afgesproken. Een Spotify aandeel opende op een prijs van $ 165,90 en was goed voor een totale beurswaardering van meer dan $ 29,5 miljard.

Beurskoers Spotify

Het bedrijf heeft een totale beurswaarde van $ 28 miljard en de koers van Spotify stond op het begin van 2021 op ongeveer $ 314,- per aandeel. Bijzonder aan de koers van Spotify is dat het juist vorig jaar tijdens de coronacrisis een flinke stijging heeft doorgemaakt. Op 27 maart 2020 stond de koers namelijk nog maar op $122,54. In een jaar tijd vond er dus een stijging plaats van ongeveer $ 200,- per aandeel.

Bijzonder om te vermelden is dat Spotify ondanks de flink groeiende omzetcijfers, nog geen winstgevend jaar gehad. De reden dat er geen winst wordt gerealiseerd, is omdat het geld blijft investeren in groei. Zo investeert Spotify veel in productinnovatie en besteedt het bedrijf veel geld aan advertentiecampagnes. Daarnaast is het aankopen van muziek erg duur. Het is namelijk zo dat niet alleen de platenmaatschappijen, maar ook de muziekuitgevers, de labels, de artiesten en de songwriters moeten worden betaald. Om meer winsten te kunnen realiseren, is het cruciaal dat Spotify nog meer betalende premium gebruikers krijgt.

Waarom Spotify aandelen kopen?

Het kan interessant zijn om Spotify aandelen te kopen. De groeipotentie is namelijk nog zeer groot. Muziek is bij veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven en het bedrijf groeit daarom dagelijks in populariteit en aantal gebruikers. Daarnaast blijft het Zweedse bedrijf zichzelf ontwikkelen, en met de nieuwe uitbreidingen en functies opkomst zal de groei waarschijnlijk alleen maar toenemen de komende jaren.

Wil je investeren in een aandeel van Spotify? Dit doe je eenvoudig via een broker. Houd er echter wel rekening mee dat brokers kosten in rekening brengen om te handelen in Spotify aandelen, en deze nogal variëren per broker. Wil je weten welke broker het beste bij jou past? Maak dan nu gebruik van de broker vergelijker op deze pagina.

Spotify aandelen verkopen

De kunst van beleggen is op het juiste moment je aandelen te kopen, maar ook op het juiste moment jouw Spotify aandelen te verkopen. Als we kijken naar de forse stijging van het afgelopen jaar, dan kan dit een goed moment zijn om Spotify aandelen te verkopen. Wel is het belangrijk dat je het laatste nieuws omtrent Spotify op de benen volgt en hierop in speelt door tijdig je aandelen te verkopen. Ook het verkopen van aandelen doe je via de broker waar je de aandelen hebt gekocht.

Handige feiten over Spotify aandelen

We willen je graag nog wat aanvullende informatie geven over Spotify, zodat je iets meer weet over het bedrijf. Daarom hieronder nog een aantal handige feiten over het bedrijf en haar aandelen:

  • Spotify had een sterke openingspositie op de NYSE op 3 april 2018, een aandeel Spotify was toen $165,90 waard;
  • Eind 2019 had Spotify 271 miljoen gebruikers en 124 miljoen betalende abonnees;
  • Spotify heeft onlangs een aantal apps ontwikkeld voor verschillende smart-devices, zoals voor Android, iOS, Windows Phone, Windows, MacOS en Linux OS;
  • Het bedrijf heeft een eigen Spotify Connect-systeem ontwikkeld. Gebruikers hebben hiermee toegang tot muziek via Spotify die afgepeeld kunnen worden via autospeakers en smart watches;
  • Spotify is in november 2018 een samenwerking gestart met Google Home om muziekdiensten aan te bieden via Google’s spraakherkenningssoftware;

Concurrenten

Spotify is uniek in zijn soort, maar heeft toch een aantal concurrenten. De grootste concurrenten zijn Amazon Prime Music, Google Play Music, Deezer. Apple Music en Tidal. Al deze concurrenten bieden ook muziekdiensten aan en hebben vrijwel hetzelfde muziekaanbod. Het is verstandig om tijdens je fundamentele analyse ook rekening te houden met hoe de concurrenten zich bewegen en wat hun resultaten zijn.

Conclusie

Het is zeer zeker interessant om te investeren in Spotify aandelen. Met name als we kijken naar de groei van de afgelopen jaren, de mogelijk groeimarkt en de innovaties die op komst zijn, dan ziet het rooskleurig uit voor Spotify. Maar beleggen is nooit zonder risico’s. Zorg er daarom voor dat je altijd een goede en gedegen technische en fundamentele analyse doet. Daarnaast is het verstandig om niet al je geld in te zetten op Spotify aandelen, maar om deze in jouw beleggingsportfolio toe te voegen, met daarin ook aandelen uit andere sectoren en/of regio’s.

Kies de juiste broker

Spotify aandelen worden door verschillende brokers aangeboden, maar de transactie- en bewaarkosten variëren nogal. Daarom doe je er verstandig aan om de verschillende aanbieders eerst met elkaar te vergelijken. Bij Spaarbuidel vergelijk je de aanbieders gemakkelijk, zo kun je een goede weloverwogen keuze maken. Maak nu gelijk gebruik van onze vergelijker op deze pagina. Zo betaal je geen onnodige kosten en hoef je je alleen maar te richten op je Spotify aandeel.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:03