[rank_math_breadcrumb]

Investeren in KONE aandelen, is dat interessant voor je?

door | jun 19, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Heb je interesse om te investeren in KONE aandelen? Dan is het verstandig dat je jezelf verdiept in de technische en fundamentele analyse van het bedrijf. We helpen je hier graag een handje bij. Daarom lees je in dit artikel meer over het bedrijf, haar geschiedenis, de koersontwikkelingen en hoe je de KONE aandelen kunt […]

Heb je interesse om te investeren in KONE aandelen? Dan is het verstandig dat je jezelf verdiept in de technische en fundamentele analyse van het bedrijf. We helpen je hier graag een handje bij. Daarom lees je in dit artikel meer over het bedrijf, haar geschiedenis, de koersontwikkelingen en hoe je de KONE aandelen kunt kopen en/of verkopen.

Over KONE

KONE, wat “machine” betekent in het Fins, is de op drie na grootste leverancier van liften en roltrappen ter wereld. KONE begon in 1918 met de productie van liften in Finland en genereert vandaag de dag op drie manieren inkomsten: de verkoop van nieuwe liften en roltrappen, de revisie of modernisering van oud materiaal en het onderhoud van zijn geïnstalleerde apparatuur. Het grootste deel van de winst van het bedrijf komt uit deze laatste activiteit, waarbij contracten jaarlijks worden verlengd met ingebouwde prijsverhogingen. Het grootste deel van haar activiteiten betreft liften, die wereldwijd talrijker zijn dan roltrappen.

In deze wereld die steeds meer verstedelijkt, is de missie van KONE om de doorstroming van het stadsleven te verbeteren. KONE vindt het belangrijk dat ze er echt toe kunnen bijdragen dat steden betere en duurzamere plaatsen worden om te leven. Deze missie is het doel dat richting geeft aan elke beslissing die ze nemen. Het doel is om gemak en effectiviteit te bieden aan hun gebruikers en klanten gedurende de volledige levenscyclus van gebouwen.

Geschiedenis

In de loop der jaren heeft KONE bewezen dat het zich kan aanpassen aan de uitdagingen van een veranderende wereld. Het aanbod varieerde voorheen van industriële kranen tot aan patiënt-monitoren voor op de eerste hulp. Toch hebben de activiteiten op het gebied van liften en roltrappen altijd centraal gestaan.

Baanbrekende technologieën, zoals de lift zonder machinekamer en een superlichte hijskabel waarmee liften tot 1 kilometer hoog konden komen, hebben KONE een reputatie als wereldwijde innovator bezorgd.

Het stabiele eigendom van vier generaties van de familie Herlin heeft een sterke en ondersteunende omgeving voor ontwikkeling gecreëerd, waardoor KONE kan blijven inspelen op de uitdagingen van de mensenstroom in een steeds meer stedelijke toekomst.

Koers KONE

De koers KONE vertoonde de afgelopen jaren een schommelde beweging naar boven. Daar waar de koers op 2 januari van 2015 € 37,59 bedroeg, stond de koers op 16 april 2021 al op € 71,88. KONE heeft daarnaast twee aandelenklassen: A en B. Alleen aandelen van klasse B zijn genoteerd aan de OMX Helsinki Stock Exchange. Aan elk aandeel van klasse A van KONE wordt één stem toegekend, evenals aan elk blok van 10 aandelen van klasse B, met dien verstande dat elke aandeelhouder recht heeft op ten minste één stem.

Waarom KONE aandelen kopen?

Vraag je jezelf af waarom je KONE aandelen zou gaan kopen? Redenen hiervoor kunnen de volgende zijn: KONE bedient ongeveer 500.000 klanten over de hele wereld, en heeft meer dan 1,3 miljoen liften en roltrappen in hun servicebestand. Tot de belangrijkste klantengroepen behoren bouwers, eigenaren van gebouwen, faciliteitenbeheerders en ontwikkelaars. De meerderheid hiervan zijn onderhoudsklanten. Architecten, autoriteiten en consultants zijn ook belangrijke leiders in het besluitvormingsproces met betrekking tot liften en roltrappen.

In 2019 had KONE een jaaromzet van 10 miljard euro, en aan het eind van het jaar ongeveer 60.000 medewerkers. Het bedrijf is daarmee een van de leidende bedrijven in hun specialisatie in een markt waar nog heel veel groei in mogelijk is. Je kunt KONE aandelen bij verschillende brokers kopen, maak gebruik van onze vergelijker om te onderzoeken welke broker het beste bij je past.

KONE aandelen verkopen

52-weeks hoogtepunten zijn altijd goed nieuws. Maar het is verrassend dat de koersen van goed presterende aandelen traag kunnen bewegen wanneer ze positief winstnieuws publiceren.

Onderzoek toont aan dat dit gebeurt omdat beleggers voorzichtig zijn om goed presterende aandelen nog hoger in te kopen. Psychologen noemen dit verankering. Als mensen hebben we de neiging om onze tijd te nemen als het gaat om het veranderen van onze mening in het licht van nieuwe informatie – zelfs als het goed nieuws is.

De koers van KONE aandelen staat dicht bij het hoogste punt in de 52e week, daardoor is het mogelijk dat beleggers in de markt onzeker zijn over waar de koers van KONE nu naartoe zal bewegen. Het is belangrijk om te onthouden dat momentum op zichzelf geen garantie is voor toekomstige rendementen.

Dividend KONE aandelen

KONE heeft geen specifiek dividendbeleid vastgesteld. In geval van dividenduitkering is het dividend dat wordt uitgekeerd op het aandeel van klasse B hoger dan dat op het aandeel van klasse A. Het verschil tussen de dividenden bedraagt minimaal één (1) procent en maximaal 2,5 procent, berekend op basis van de fractiewaarde van het aandeel. De fractiewaarde van het aandeel bedraagt EUR 0,125.

Handige feiten over KONE aandelen

KONE, een van de grote wereldleiders in de lift- en roltrapindustrie, heeft zijn partnerschap met Orange Business Services versterkt. Het bedrijf heeft haar wereldwijde contactcenteroplossing in de cloud verplaatst. Dit is onderdeel van KONE’s strategie om zich voortdurend in te zetten voor het leveren van een hoogwaardige eindgebruikerservaring wereldwijd. KONE-klantenservicecentra zijn een vitaal onderdeel voor de klantenservice, zowel voor de eindgebruiker als voor directe zakelijke klanten.

Het bedrijf heeft recentelijk een order binnengehaald voor de levering van energie-efficiënte roltrappen voor de Washington Metropolitan Area Transit Authority. Het systeem, bekend onder de naam Metro, wordt geëxploiteerd door een interstatelijk samenwerkingsverband tussen het District of Columbia, de staat Maryland en het Gemenebest Virginia. Het zeven jaar durende contract omvat de modernisering van 130 roltrappen in 32 Metrorail-stations

Daarnaast heeft een order binnengehaald voor de levering van 60 liften en roltrappen voor het nieuwe project Chengdu Magic Cube in Chengdu, hoofdstad van de provincie Sichuan. De Chengdu Magic Cube wordt een stedelijk complex van 1.015.930 vierkante meter met een combinatie van culturele voorzieningen en kantoor-, hotel- en woonfaciliteiten.

KONE Concurrenten

De voornaamste concurrenten van KONE zijn:

  • Schindler
  • Fujitec America
  • Otis Worldwide
  • Thyssenkrupp Elevator
  • Stockmann

Het is goed om deze partijen ook goed in de gaten te houden bij het maken van een fundamentele analyse van KONE.

Conclusie

Bedrijven van het beste kaliber weerstaan concurrentiedreigingen jaar in, jaar uit, terwijl hun concurrenten het laten afweten. Deze cyclus van consistente outperformance en herinvestering kan leiden tot ongelooflijke goeie rendementen die blijven stijgen doorheen de tijd. Vooral in tijden van wereldwijde economische onzekerheid, zoals nu tijdens de corona crisis.

Wat deze bedrijven anders maakt, is dat ze hebben wat miljardair-investeerder Warren Buffett economische verdedigingsgrachten noemt, oftewel: ze zijn flexibel en kunnen snel inspelen op de veranderende markt.

Dankzij deze kwaliteiten kunnen bedrijven over lange perioden grote winsten genereren. Ze kunnen een beleggingsgoudmijn zijn. En hoewel deze aandelen moeilijk te vinden zijn, zijn er redenen genoeg om aan te nemen dat KONE een sterk aandeel is en een mooie aanvulling voor je portefeuille op de lange termijn.

Kies de juiste broker

Wil je gaan beleggen in KONE aandelen, dan is ons advies om je eerst goed te verdiepen in de verschillende aanbieders. Er zitten namelijk enkele kosten verbonden aan het beleggen. Hierbij moet je denken aan transactiekosten voor het kopen en verkopen van de aandelen. Daarnaast betaal je bij enkele brokers ook nog eens bewaarkosten. Allerlei kosten dus die ten koste gaan van je uiteindelijke winst. Deze kosten verschillen per aanbieder, daarom is het verstandig dat je de kosten van de diverse brokers onderling vergelijkt. Gelukkig kun je dit heel eenvoudig doen door gebruik te maken van onze vergelijker op deze pagina.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:01