[rank_math_breadcrumb]

Investeren in Boeing aandelen?

door | mei 31, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Heb je interesse om in Boeing aandelen te investeren? Dan is het goed dat je jezelf verdiept in het bedrijf en het aandelenverloop. Boeing is zo’n beetje de bekendste vliegtuigproducent van de wereld. Je hebt er dan ook vast wel eens van gehoord en waarschijnlijk ook wel in één van hun vliegtuigen gezeten. Hoe geweldig […]

Heb je interesse om in Boeing aandelen te investeren? Dan is het goed dat je jezelf verdiept in het bedrijf en het aandelenverloop. Boeing is zo’n beetje de bekendste vliegtuigproducent van de wereld. Je hebt er dan ook vast wel eens van gehoord en waarschijnlijk ook wel in één van hun vliegtuigen gezeten. Hoe geweldig is het dan als je een aandeel in dit bekende en grote bedrijf kan hebben? In dit artikel lees je alles over de Boeing koers en over Boeing aandelen. Zo weet je precies of het een verstandige keuze is om in het bedrijf te investeren.

Over Boeing

Boeing is een Amerikaans bedrijf dat vliegtuigen maakt en het hoofdkantoor is dan ook gevestigd in Chicago. Samen met Airbus heeft Boeing de duopolie in de markt voor grote vliegtuigen. Het is dan ook de grootste exporteur van heel de Verenigde Staten. Voor het maken van vliegtuigen heb je natuurlijk grote fabrieken nodig, en Boeing heeft dan ook de grootste fabriek ter wereld. Deze is maar liefst 398.000 vierkante meter groot.

Geschiedenis Boeing

In 1916 werd het Boeing opgericht door de Amerikaanse William Edward Boeing. Dit deed hij onder de naam Pacific Aero Products Company. Hij had gestudeerd aan Yale en had werkervaring opgedaan in de houtbewerkingsindustrie. Hierdoor had hij veel kennis verkregen over het ontwerpen en bouwen van vliegtuigen. Het eerste bekende vliegtuig dat het bedrijf maakte was de Boeing Model C. Dit was een tweepersoons vliegtuig en werd vooral gebruikt in het Amerikaanse leger als lesvliegtuig. Het bijzondere aan dit type vliegtuig is, dat het zo was ontworpen dat hij kon opstijgen en landen op het water.

In 1920 maakte Boeing pas de eerste commerciële vlucht. Dit gebeurde in een Boeing BB-1. Sindsdien zijn er veel bekende vliegtuigen ontwikkeld door dit bedrijf. Het meest bekende vliegtuig is de Boeing 737. Dit is daarnaast ook het meest gebouwde straalvliegtuig ter wereld. Verder heb je natuurlijk de jumbojet Boeing 747, waar je zelf misschien ook wel eens in gevlogen hebt. Helaas kwam Boeing ook wel eens negatief in het nieuws. Zo zijn er eind 2018 en begin 2019 twee Boeing 737 Max vliegtuigen neergestort door een softwareprobleem. Hierna kelderde de koers van de Boeing flink en het bedrijf maakte toen voor het eerst in twintig jaar verlies.

Koers Boeing aandelen

Vanaf 1964 staat Boeing genoteerd aan de New York Stock Exchange onder de naam BA. Een aandeel was toen slechts $0,64 waard. Het hoogtepunt van de Boeing koers was op 1 maart 2019, toen een aandeel maar liefst $ 440,62 dollar waard was. Hierna is het wel weer wat gezakt en is het uiteindelijk nooit meer zo hoog geworden. De grootste daling kwam echter aan het begin van de Corona crisis, in maart 2020. In ongeveer één maand tijd zakte de koers van Boeing toen naar $95,01 per aandeel. Gelukkig zijn ze sindsdien wel weer op aan het krabbelen en gaat de Boeing koers steeds verder omhoog.

Waarom aandelen Boeing kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen aandelen van Boeing kopen, zoals:

 • Het kan zijn dat je gefascineerd bent door vliegtuigen en dan is het natuurlijk een extra leuk bedrijf om aandelen van te kopen.
 • Ooit waren Boeing aandelen heel veel geld waard. Helaas is er ook een flink dal gekomen, met name ook veroorzaakt door Corona. Het bedrijf probeert hier nu weer uit te krabbelen. Sindsdien hebben ze namelijk een redelijk stijgende lijn laten zien. Als deze trend zich voort blijft zetten, zullen de Boeing aandelen dus ook alleen maar meer geld waard worden.

Je kunt Boeing aandelen kopen via een broker. Let er hierbij wel op dat je transactiekosten zo laag mogelijk zijn, zodat je uiteindelijk ook meer winst kunt behalen over je aandelen. Op deze pagina kun je verschillende brokers met elkaar vergelijken zodat je zeker weet dat jij een broker kiest die bij jou past.

Boeing aandelen verkopen

Met name vanwege de enorme financiële gevolgen van het coronavirus, kan het slim zijn om je Boeing aandelen te verkopen. Vorig jaar zag het bedrijf de totale omzet met 26,2% dalen. Dit werd met name veroorzaakt door de omzetdaling van maar liefst 47,5% bij de commerciële vliegtuigen. De omzet viel terug van $ 11,8 miljard naar $ 6,2 miljard. Ook bij defensie was er een omzetdaling van 9%. De enige divisie die zich goed staande kon houden was Services. De operationele marge steeg zelfs van 14,1% naar 15,3%.

Dividend van aandelen Boeing

Als je ervoor kiest om aandelen van een bedrijf te kopen, dan is het ook wel handig om te weten wat het dividend is. Dit verschilt elk jaar en hangt af van hoe goed het bedrijf het op dat moment doet. Ook de frequentie waarmee het dividend uit wordt gekeerd verschilt per bedrijf. Er zijn ook bedrijven die ervoor kiezen om geen dividend uit te keren.

Boeing deed dit eerst wel, maar nu niet meer. Hierdoor kunnen ze meer gaan investeren in het bedrijf, waardoor de waarde van de aandelen weer kunnen gaan stijgen. In maart 2020 heeft Boeing besloten om tot nader order geen dividend meer uit te keren aan hun aandeelhouders. Dit omdat de koers van Boeing flink was gezakt na twee dodelijke crashes en de komst van het Coronavirus. Voorheen, in 2019, keerde Boeing maar liefst $ 8,22 per aandeel uit aan dividend.

Feiten over Boeing

Hieronder een aantal handige feiten over Boeing:

 • Boeing is op 15 juli 1916 opgericht door William Edward Boeing;
 • Het hoofdkantoor van Boeing is gevestigd in Chicago;
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Boeing veel bommenwerpers;
 • Boeing is de grootste exporteur in de Verenigde Staten;
 • Tussen 2014 en 2018 heeft Boeing 3802 commerciële vliegtuigen verkocht;
 • In 2019 had Boeing ruim 161.000 medewerkers in dienst;
 • In 2019 keerde Boeing per aandeel maar liefst $8,22 aan dividend uit;
 • In 2019 had Boeing voor het eerst in 20 jaar een verlies;
 • In 2019 leverde Boeing 50% minder vliegtuigen af t.o.v. 2018;
 • De allerhoogste koers van het aandeel Boeing werd behaald op 25 februari 2019. De koers stond toen op $ 440,6.

Concurrenten

Boeing heeft eigenlijk maar één grote concurrent en dat is Airbus. Samen met dit bedrijf heeft Airbus als het ware een duopolie als het gaat om grote vliegtuigen. Er zitten niet heel veel grote verschillen tussen Boeing en Airbus. Het grootste verschil is dat Airbus uit Europa komt en Boeing uit Amerika. Beide bieden verschillende varianten aan van vliegtuigen, van legervliegtuigen tot aan commerciële vliegtuigen. Maar wat betreft de verkoop doet Boeing het over het algemeen beter dan Airbus. Dit zien we dan ook terug in de koers van beide aandelen.

Conclusie

Ondanks dat Boeing een flinke val heeft gemaakt in maart 2020, wordt gezegd dat het nog altijd een goede zou kunnen zijn om aandelen van te kopen. Misschien is het nu juist wel verstandig om aandelen te kopen omdat ze nu, vergeleken met eerst, niet heel veel geld waard zijn. De verwachting is dat de waarde alleen maar zal stijgen. Hoogstwaarschijnlijk zal Boeing na een tijdje ook weer dividend uitkeren, waardoor het nog aantrekkelijker is om een Boeing aandeel te hebben.

Kies de juiste broker

Boeing aandelen worden door verschillende brokers aangeboden. De transactie- en bewaarkosten verschillen nogal, daarom doe je er goed aan om de verschillende aanbieders onderling met elkaar te vergelijken. Zo voorkom je dat je onnodig teveel kosten betaalt. Maak daarom gebruik van de broker vergelijker op deze pagina.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:00