Hypotheekrecht | Wat is het precies & wat moet je er allemaal over weten? | Bekijk direct alle informatie!

door | jun 4, 2022 | Hypotheek | 0 Reacties

De hypotheekrecht betekenis is dat je recht van hypotheek hebt. Dit is in principe het recht dat je verleent aan de bank wanneer je een hypotheek afsluit. Hierbij is de bank de hypotheeknemer en de gene die de lening afsluit de hypotheekgever. De hypotheekgever verleent hierbij het recht op hypotheek aan de hypotheeknemer (de bank). […]
Hypotheekketen van het jaar 2019
 • Gratis telefonisch consult
 • Meer dan 22 hypotheken
 • Geldige AFM vergunning
 • Klantbeoordeling van 9,8
 • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

N
Hypotheken vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbaar aanbod
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk hypotheek rentes

Hypotheekketen van het jaar 2019

★★★★★ 

8,7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen
Locaties door heel Nederland
Klantbeoordeling: 9,8
Bekend van RTL 4

★★★★

7,8 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 8 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten
Meer dan 40 experts
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7/ 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Binnen 24 uur duidelijkheid
Garantie: de laagste hypotheekrente
 • Gratis telefonisch consult
 • Meer dan 22 hypotheken
 • Geldige AFM vergunning
 • Klantbeoordeling van 9,8
 • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

zakelijke lening

De hypotheekrecht betekenis is dat je recht van hypotheek hebt. Dit is in principe het recht dat je verleent aan de bank wanneer je een hypotheek afsluit. Hierbij is de bank de hypotheeknemer en de gene die de lening afsluit de hypotheekgever.

De hypotheekgever verleent hierbij het recht op hypotheek aan de hypotheeknemer (de bank). Dat wil zeggen dat de bank het recht heeft om de woning op te eisen wanneer de hypotheekgever niet voldoet aan de eisen en voorwaarden.

Vervolgens kan de bank het huis verkopen om zo de openstaande schuld te betalen. Omdat de bank in dit geval gebruik kan maken van het hypotheek recht is het niet nodig om eerst naar de rechter te stappen.

Het hypotheekrecht vestigen in een akte

Het hypotheekrecht moet wettelijk worden vastgelegd in een akte die door een notaris is opgesteld. Dit komt mede doordat het zwart op wit moet staan dat de hypotheeknemer het recht heeft verleent aan de bank. Daarnaast worden er nog een aantal andere zaken in de akte gezet, namelijk:

 • Het bedrag van de hypothecaire lening;
 • De afgesproken rente van de hypotheek;
 • De partijen die zijn betrokken: hypotheeknemer (bank), hypotheekgever (jij) en de notaris;
 • Het onderpand van de hypotheeknemer (hypotheekrecht).

Zodra al deze zaken zijn genoteerd, wordt deze opgenomen in het Kadaster. Hierdoor weten alle andere financiële instellingen dat er een hypotheekrecht staat op het onderpand van de hypotheeknemer.

Bovendien is de hypotheekakte een overeenkomst tussen jou en de bank. Daarom dienen er voor zowel de hypotheeknemer als de hypotheekgever rechten en plichten die officieel worden vastgelegd door de notaris.

Wat is het verschil tussen eerste hypotheekrecht en tweede hypotheekrecht?

Het wil wel eens voorkomen dat er investeerders zijn die een pand voor een ondernemer willen financieren. Het is dan belangrijk dat er uit de akte blijkt dat de investeerder het recht van eerste hypotheek heeft. Dit houdt in dat als de geldlener het bedrag niet meer kan terugbetalen de investeerder als eerst zijn geld terugkrijgt bij gedwongen verkoop.

Zelfs nog voordat de belastingdienst bijvoorbeeld zijn geld krijgt. Zijn er 2 investeerders betrokken bij het financieren van een pand? Dan wordt er in de akte natuurlijk ook een recht van tweede hypotheek verleent aan een van de investeerders. Hierbij geldt natuurlijk ook dat de investeerder die het meeste financiert ook het recht van eerste hypotheek krijgt.

Derdenhypotheek, wat is het?

Het wil regelmatig voorkomen dat een zoon of dochter van een echtpaar zijn of haar hypotheek niet rondkrijgt. In dat geval kan iemand aan zijn ouders vragen of zij garant willen staan voor het betalen van de hypotheek. Meestal nemen de ouders dan een hypotheek op hun huis, zodat ze meer zekerheid hebben op het terugbetalen van de schuld.

Wordt er gewoon netjes en op tijd betaald? Dan is er niets aan de hand en ontstaan er geen problemen. Echter, ontstaan er betalingsproblemen? Dan kan de bank zich beroepen op het recht van hypotheek. De hypotheeknemer kan het huis van de zoon of dochter dan verkopen om de schulden te dekken.

Als dit niet genoeg is kan ook het huis van de ouders worden verkocht. Is de opbrengst door het verkopen van beide woningen nog steeds niet genoeg? Dan heeft de bank de mogelijkheid om de restschuld te verhalen op het privé vermogen van de zoon of dochter. Het privé vermogen van de ouders is ten alle tijden veilig en kan niet worden verhaald door de gene met het recht van hypotheek.

Afstand hypotheekrecht

Wil je afstand doen van het recht van hypotheek? Dan is het noodzakelijk dat de hypotheekovereenkomst ten einde is gekomen. Daarnaast is het mogelijk dat er al gebruik is gemaakt van het recht van hypotheek door de bank, waardoor deze automatisch is komen te vervallen. Afstand doen van hypotheekrecht betreft meestal een krediet- of bankhypotheek.

Hypotheken vergelijken

Nu je weet hoe het recht van hypotheek in elkaar zit kun je op zoek gaan naar een hypotheek als je er nog een zoekt. Hiervoor is het mogelijk om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina, waar je alle aanbieders van hypotheken kunt vinden.

Vergelijk deze verschillende hypotheeknemers (banken) bijvoorbeeld op rente, maximale looptijd en voorwaarden. Zo vind je namelijk altijd een hypotheek die aansluit op jouw persoonlijke situatie en zorg je ervoor dat je zo min mogelijk kosten kwijt bent aan rente.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:46

Wellicht vind je dit ook interessant