Hypotheek berekenen

door | jul 3, 2022 | Hypotheek | 0 Reacties

Hypotheek berekenen & op zoek naar een huis? Dan ben je vast benieuwd naar je maximale hypotheek. Het merendeel van de Nederlanders die een huis wil kopen kiest voor een hypotheek. Voordat je met focus op zoek kunt gaan naar een woning moet je weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook ZZP's komen voortaan sneller in aanmerking. Lees verder in onze informatiegids of vergelijk direct alle partijen voor je persoonlijke & vrijblijvende berekening.
Hypotheekketen van het jaar 2019
 • Gratis telefonisch consult
 • Meer dan 22 hypotheken
 • Geldige AFM vergunning
 • Klantbeoordeling van 9,8
 • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

N
Hypotheken vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbaar aanbod
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk hypotheek rentes

Hypotheekketen van het jaar 2019

★★★★★ 

8,7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen
Locaties door heel Nederland
Klantbeoordeling: 9,8
Bekend van RTL 4

★★★★

7,8 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 8 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten
Meer dan 40 experts
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7/ 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Binnen 24 uur duidelijkheid
Garantie: de laagste hypotheekrente
 • Gratis telefonisch consult
 • Meer dan 22 hypotheken
 • Geldige AFM vergunning
 • Klantbeoordeling van 9,8
 • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

zakelijke lening

Maximale hypotheek berekenen

De maximale hypotheek berekenen is essentieel voor het vinden van de best passende hypotheekverstrekker. Deze maximale hypotheek berekening dient zorgvuldig te worden uitgevoerd. Gelukkig zijn er tal van partijen die, vaak gratis en vrijblijvend, een helder overzicht kunnen bieden van de actuele hypotheek aanbiedingen in de markt.

Deze partijen hebben jarenlange ervaring in het vinden van de best passende hypotheken tegen de laagste rentes in de markt. Daarbij geniet je vaak van een deskundige hulp welke je bijstaat gedurende het hele proces. Om het maximale hypotheek berekenen nog makkelijker te maken hebben we deze partijen gerangschikt op de belangrijkste factoren. Lees verder of neem vergelijk direct alle partijen waarbij je de maximale hypotheek kunt berekenen.

De hypotheek berekening, hoe gaat die in zijn werk?

Bij de hypotheek berekening van uw situatie wordt er rekening gehouden met een aantal belangrijke factoren. Allereerst wordt er gekeken naar de hoogte van uw eigen inkomen, wilt u samen een hypotheek afsluiten? Dan wordt er natuurlijk gekeken naar het gezamenlijke inkomen, dit wordt ook wel het toets inkomen genoemd.

Ten tweede wordt er gekeken naar de te betalen hypotheekrente in uw situatie, dit wordt ook wel de vastgestelde toets rente genoemd. Natuurlijk wordt er ook een blik geworpen op andere financiële verplichtingen die je moet voldoen, denk hierbij aan leningen bij andere partijen of bijvoorbeeld partneralimentatie. Ten slotte wordt er nagetrokken welk deel van uw inkomen besteed kan worden aan de terugbetaling van uw hypotheek.

Welk inkomen wordt meegenomen voor de maximale hypotheek berekening?

Zoals je net hebt gelezen wordt er tijdens de hypotheek berekening sterk rekening gehouden met je eigen of gezamenlijke inkomen, maar naar welke inkomens wordt er dan precies gekeken? Vrijwel ieder inkomen wordt meegenomen in de berekening, we hebben een overzichtelijk lijstje voor je opgesteld:

 • Bruto salaris
 • Vakantie toeslagen
 • Provisies/bonussen
 • 13e maand
 • Overwerk
 • Onregelmatigheidstoeslag
 • Flexibiliteit inkomen
 • Eindejaarsuitkering
 • Inkomen uit zelfstandige zaken
 • Partneralimentatie
 • Sociale uitkeringen
 • Vergoeding voor Extra Beslaglegging (VEB-toelage­)

Hypotheek berekenen & studieschuld

Het komt regelmatig voor dat men een hypotheek wil bemachtigen maar kampt met een studieschuld, geen paniek, u kunt nog steeds een huis kopen. Wel heeft de studieschuld gevolgen voor de hypotheek berekening. Natuurlijk moet ook uw studieschuld worden terugbetaald en mogen uw maandelijkse lasten niet te hoog worden, de hoogte van de hypotheek zal dan ook lager zijn.

Gevolgen studieschuld & hypotheek berekening

Zoals we hierboven al hadden vermeld heeft de studieschuld gevolgen voor de hoogte van uw te verkrijgen hypotheek, u kunt minder lenen dan iemand zonder studieschuld. Hebt u een studieschuld en wilt u over een hypotheek bemachtigen dan wordt er gekeken naar een aantal belangrijke zaken. We zullen ze kort met je bespreken:

 • Het totale geleende bedrag bij de instelling DUO of andere partijen
 • De start van uw studieschuld

Let op, sinds 1 september 2015 is het leenstelsel voor studenten in Nederland gewijzigd. Ben je begonnen met lenen voor deze datum dan moet u deze schuld afbetalen binnen 15 jaar. Bij de berekening van de maximale hypotheek wordt er rekening gehouden met een maandelijks afbetaal percentage van 0,75% over uw gehele studieschuld aan DUO. Dit is wettelijk vastgelegd.

Om dit voor u te verduidelijken hebben we een klein rekenvoorbeeldje opgesteld. Heb je een studieschuld van € 20.000 dan zul je iedere maand € 150,- moeten terugbetalen aan DUO. Dit is namelijk 0,75% van 20.000. Hebt u uw maximale hypotheek berekend en kun je zonder studieschuld € 800,- missen dan zul je het nu moeten doen met een hypotheek afbetaling van € 650,-.

Val je in het nieuwe leenstelsel van DUO, dus na 1 september 2015, dan heb je maar liefst 30 jaar de tijd om je totale schuld af te lossen. Bij het nieuwe leenstelsel wordt er rekening gehouden met een afbetaal percentage van 0,45%.

Studieschuld en BKR registratie

Studieschuld wordt in Nederland niet geregistreerd bij het BKR, integendeel tot andere leningen. Het is voor hypotheekverstrekkers dus niet mogelijk om studieschulden van haar klanten inzichtelijk te maken. Je zult dit dan ook altijd moeten melden tijdens een gesprek met uw hypotheekverstrekker. U wilt natuurlijk niet dat uw maandelijkse lasten in geld niet te betalen zijn.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) & studieschuld

Veel mensen met studieschuld kiezen voor de Nationale Hypotheek Garantie, beschik je hier over dan zal de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staan voor uw hypotheek. Dit komt goed uit wanneer u genoodzaakt uw huis moet verkopen met verlies, uw baan verliest of bijvoorbeeld gaat scheiden. Vermeld u uw studieschuld niet bij de hypotheekverstrekker dan zal deze garantie vervallen.

ZZP’er & maximale hypotheek

Ben je minimaal 1 jaar actief als ZZP’er en wil je een huis gaan kopen? Het is bij veel hypotheekverstrekkers mogelijk om een maximale hypotheek aan te vragen. Daarboven op kun je ook nog eens gebruik maken van de NHG. Voor de berekening van de maximale hypotheek wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen dat u heeft verdiend in de afgelopen jaren, dit wordt ook wel het toets inkomen genoemd.

Hebt u in het laatste jaar minder verdiend dan de afgelopen jaren dan wordt de berekening opgesteld met dit lagere bedrag. Bent u pas 1 jaar actief als ZZP’er dan wordt het totale inkomen meegerekend voor 75% en bent u bij veel hypotheekverstrekkers in de mogelijkheid om er een af te sluiten.

Inkomen en maximale hypotheek voor ZZP

De hoogte van uw maximale hypotheek als ZZP’er hangt sterk af van het aantal jaren dat je actief bent als zelfstandige. Voor de totale hoogte wordt er gekeken naar uw toets inkomen. Ben je 1 tot 2 jaar actief als zelfstandige dan wordt er gerekend met 75% van uw zzp inkomen van het laatste kalenderjaar, in deze situatie wordt er geen gebruik gemaakt van een NHG.

Wil je wel een NHG dan wordt er gerekend met 100% van je inkomen met een maximum bedrag, dit bedrag verschilt per hypotheekverstrekker. Met een NHG wordt er gekeken naar het inkomen van de afgelopen 3 jaar uit zowel zelfstandige diensten als vaste loondienst.

Bent u 2 tot 3 jaar actief als zelfstandige dan wordt het toets inkomen vastgesteld aan de hand van het inkomen dat je verdiend hebt in de laatste twee kalenderjaren. Er wordt gerekend met een percentage van 90%. Kies je voor een NHG dan wordt er gekeken naar de afgelopen 3 jaar uit zowel zelfstandige diensten als vaste loondienst.

Bent u al langer dan 3 jaar actief als zelfstandige dan wordt er bij de keuze zonder NHG gekeken naar 100% van het gemiddelde zzp-inkomen, echter zit hier wel een maximumbedrag aan verbonden. Kies je wel voor een NHG garantie dan wordt er gekeken naar 100% van uw gemiddelde zpp-inkomen van de afgelopen 3 jaar.

NHG en ZZP hypotheek, hoe zit het in 2020?

Veel zelfstandigen in 2020 kiezen bij het afsluiten bij een hypotheek voor een Nationale Hypotheek Garantie. Het inkomen van zelfstandigen is nooit zeker waardoor hypotheek aanbieders vaak een extra zekerheid willen hebben. Het is in 2020 mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten wanneer de maximale waarde van de woning € 290.000,- betreft.

Ook voor het aanvragen van een hypotheek met NHG heb je een toets inkomen nodig, deze wordt in de meeste gevallen vastgesteld door derde partijen of de hypotheekverstrekker zelf.

Nationale hypotheekgarantie en hypotheekberekening

Wat betekent de nationale hypotheekgarantie voor uw maximale hypotheek berekening? Tijdens het afsluiten van een hypotheek bent u in de mogelijk om een NHG af te sluiten. Dit biedt een extra zekerheid voor de verstrekker omdat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen als het ware borg staat voor jou afgesloten lening.

U hebt minder risico wanneer het aankomt op het terugbetalen van uw hypotheek, daar boven op komt dat de hypotheekrente lager zal uitvallen met een NHG.

Voordelen Nationale Hypotheek Garantie

Aan het nemen van een NHG bij het afsluiten van de hypotheek zitten een aantal voordelen, zo betaalt u een lagere hypotheekrente, deze valt in de meeste gevallen 0,50% lager uit dan een hypotheek zonder NHG. Een ander voordeel is het feit dat je de kosten voor de NHG kunt aftrekken voor de inkomstenbelastingen.

Wellicht is het grootste voordeel dat u altijd bent verzekerd van een goed passende hypotheek welke goed aansluit bij uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zou u niet meer de lasten kunnen dragen dan ben je toch nog van het een ander verzekerd met een NHG, stel je verliest je baan dan zal het Waarborgfonds je helpen zoeken naar de best passende oplossing.

Hiernaast is het niet alleen mogelijk om een NHG af te sluiten voor een nieuwbouwwoning, ook kunt u gerust een NHG aanvragen voor de renovatie van uw huis.

Kosten van een NHG

Natuurlijk zitten er aan een NHG wel wat kosten verbonden, je betaalt namelijk bij het afsluiten van de hypotheek 0,9% van het bedrag dat u leent. We zullen het even voor u verduidelijken, stel je leent een bedrag van € 200.000,- dan zult u € 1.800,- betalen voor de NHG. Bij de keuze voor een aflossingsvrije hypotheek is het meer dan verstandig om een blik te werpen op de NHG.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 21:36

Wellicht vind je dit ook interessant