[rank_math_breadcrumb]

HP aandelen kopen?

door | jun 17, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Zou jij wellicht HP aandelen willen kopen? Het Amerikaanse bedrijf Hewlett-Packard (HP) is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven en staat in de top-3 van computerleveranciers. Het bedrijf Hewlett-Packard levert eenvoudige onderdelen, software en dienstverlening. Sinds november 2015 is het bedrijf opgesplitst in de bedrijven Hewlett-Packard Enterprise (HPE) en HP Inc (HPQ). Hieronder lees je […]

Zou jij wellicht HP aandelen willen kopen? Het Amerikaanse bedrijf Hewlett-Packard (HP) is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven en staat in de top-3 van computerleveranciers. Het bedrijf Hewlett-Packard levert eenvoudige onderdelen, software en dienstverlening. Sinds november 2015 is het bedrijf opgesplitst in de bedrijven Hewlett-Packard Enterprise (HPE) en HP Inc (HPQ). Hieronder lees je meer over de bedrijfsontwikkelingen van Hewlett-Packard en de laatste beurskoers ontwikkelingen. Ook gaan we dieper in op de vraag of het verstandig is om HP aandelen te kopen.

Meer over HP

HP (Hewlett-Packerd) is één van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. De meeste mensen kennen HP vanwege haar laptops, maar het bedrijf biedt een groot scala aan elektronica. Zo ontwikkeld HP naast haar laptops ook andere apparaten, zoals tablets, desktops, printers, displays en accessoires. De producten van HP worden in Nederland vooral verkocht bij de Mediamarkt, BCC, Bol.com en Coolblue.

Geschiedenis

Hewlett-Packard, HP werd op 1 januari 1939 opgericht door William (Will) Howard en David (Dave) Packard. De heren begonnen met een startkapitaal van 538 dollar. In een garage in Palo Alto begonnen ze met het maken van wetenschappelijke instrumenten. Het allereerste product was een oscillator en hun eerste klant was niemand minder dan de Walt Disney Studios. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkocht het bedrijf vooral veel radars, sonars, radio’s en andere instrument voor de zee- en luchtvaart. Vervolgens begon het bedrijf ook andere meetinstrumenten, digitale camera’s, dga’s, computers, printers en managementsoftware te produceren. Daarnaast werd het bedrijf vooral bekend door zijn rekenmachine.

In 1980 introduceerde HP zijn eerste pc’s die voornamelijk waren bedoelt voor universiteiten en het bedrijfsleven. Sinds de jaren negentig produceert het ook computers voor de particuliere markt.

In 2002 nam Hewlett-Packard voor $ 25 miljard aan aandelen het bedrijf Compaq over. De reden voor deze overname was dat HP hierdoor de marktleider werd in de server- en pc-markt. Deze succesvolle overname resulteerde in een verdubbeling ven de omzet en een behoorlijke stijging van het personeelsbestand.

Op 1 november 2015 werd HP opgesplitst in twee verschillende bedrijven: Hewlett-Packard Enterprise (HPE) en HP Inc. HPE focust zich vooral op de software-, server-, opslag- en servicemarkten, terwijl HP Inc zich juist richt op verschillende personal systems en printers. De twee bedrijven zijn qua omzet even groot, maar HPE is winstgevender en heeft een grotere groei laten zien. Beide bedrijven zijn sinds november 2015 beursgenoteerd.

HP Koers

Kijkend naar de cijfers van HP dan zien we dat het bedrijf vanaf 2017 behoorlijk wat omzetsprongen heeft gemaakt. De winst per aandeel kwam in 2020 uit op $ 1,32 en de koers/winstverhouding kwam hiermee op 8,5 te liggen. Ook zien we dat de HP koers de afgelopen 12 maanden vrij volatiel was. Vorig jaar varieerde de koers tussen de $ 13,- en de $ 24,-. Op 17 februari 2021 stond de koers op $27,12. Naar verwachting zal de winst verder toenemen in 2021, dus het kopen van HP-aandelen zou op dit moment best aantrekkelijk kunnen zijn.

Waarom HP aandelen kopen?

Vanaf 2017 is de omzet van HP elk jaar gegroeid. In 2017 was dit nog $ 54 miljard en in de jaren daarna steeg de omzet jaarlijks met gemiddeld $ 1 miljard. Ook qua winsten deed HP het in 2020 beter dan het jaar daarvoor, in 2020 was dit namelijk $ 2,12 miljard en in 2019 was $2,01 miljard. Kijkend naar deze cijfers zou het interessant voor je kunnen zijn om te beleggen in HP aandelen. Een ander groot voordeel van de HP aandelen is dat ze prima verhandelbaar zijn.

Je kunt de aandelen op de New York Stock Exchange (NYSE) aanschaffen. Ook kun je dit doen via verschillende online brokers. Weet je niet voor welke broker je moet kiezen? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina. Binnen een paar stappen zie je welke broker het beste bij je past.

HP aandelen verkopen

Het verkopen van HP aandelen is net zo gemakkelijk als het kopen ervan. Kijkend naar het handelsvolume is er voldoende vraag naar HP aandelen. Staat het aandeel erg laag? Dan zou dat kunnen betekenen dat er op de korte termijn een flinke koerswinst kan worden geboekt. Doe altijd goed je eigen onderzoek naar beleggingen in aandelen. Vergelijk altijd eerst de verschillende brokers om de juiste te kiezen. Op deze manier maximaliseer je de winst die wordt behaald op de HP aandelen.

Dividend HP aandelen

HP keert jaarlijks dividend uit aan haar aandeelhouders. Naar verwachting zal de dividenduitkering in 2021 op 79 cent uitkomen. Hewlett Packard ’s dividendrendement ligt op 3,63% per aandeel. Dit is relatief hoog, gemiddeld heeft een aandeel in de hardware producenten een dividendrendement van ongeveer 0,29 procent.

Handige feiten over HP aandelen

Hieronder een aantal feiten over het bedrijf:

  • Het bedrijf begon ooit in 1939 met een startkapitaal van 538 dollar;
  • In 2020 had het een geschatte omzet van US$26,65 miljard en een netto-inkomen van ongeveer US$3,12 miljard;
  • In 2015 is het bedrijf opgesplitst naar HPE en HP Inc;
  • HPE had in 2019 ongeveer 61.600 werknemers in dienst;
  • HP Inc. had in 2020 ruim 53.000 werknemers in dienst;
  • In 2020 heeft Xerox geprobeerd om HP over te nemen, deze overname poging is tot op heden gestaakt;

Concurrenten

HP ziet met name Microsoft en Intel als haar concurrenten. Maar ook Xerox behoort tot de concurrenten van HP. In 2020 probeerde Xerox een lange tijd HP over te nemen. Eerst middels een vriendelijke overname, maar in een latere fase op een vijandige wijze door de aandeelhouders in te pakken. Inmiddels heeft Xerox de overname op een lager pitje gezet. Naar eigen zeggen had dit niets te maken met de beurscrash die werd veroorzaakt door de corona crisis.

Conclusie

Voordat je besluit om HP aandelen te gaan kopen is het belangrijk om te kijken of nu het juiste moment is om dit te doen. Wat zeggen de analisten en de experts bijvoorbeeld? Je hebt hierboven kunnen lezen dat de koers van HP de afgelopen tijd is gestegen, dat is gunstig voor beleggers. Toch is de koers van HP flink aan het schommelen. Dit brengt dus enkele beleggingsrisico’s met zich mee. Houd hier rekening mee wanneer je HP aandelen gaat kopen.

Kies de juiste broker

Wil je beleggen in een HP aandeel? Doe dit dan bij de juiste broker. Zo bespaar je op de verschillende kosten en behaal je uiteindelijk een hoger winstrendement. Bij het vergelijken van de verschillende aanbieders en brokers, kun je het beste op de volgende aspecten letten:

  • Transactiekosten: bij het kopen en verkopen van HP aandelen moet je transactiekosten betalen. Elke bedrag hanteert een ander tarief voor de transactiekosten.
  • Bewaarkosten: als je het geld niet besteedt aan het kopen of verkopen van aandelen, moet je bij sommige brokers bewaarkosten betalen.
  • Beveiliging en betrouwbaarheid: Natuurlijk wil je dat je geld veilig staat. Daarom is het belangrijk om een betrouwbare en transparante broker te kiezen. Het is belangrijk dat je altijd en overal toegang hebt tot jouw aandelen.

Wil je direct de verschillende brokers vergelijken? Doe dit met onze handige broker vergelijker op deze pagina. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Alle brokers die wij hebben geselecteerd zijn geverifieerd, veilig en betrouwbaar. Zo kun je met een gerust gevoel gaan beleggen in een aandeel van HP.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:01