Hoogte hypotheekrente in 2022

door | jun 9, 2022 | Hypotheek | 0 Reacties

Een vraag die in dit nieuwe jaar al veel is terug gekomen, wat is de hypotheekrente in 2022? Grote kans dat je niet meer weet wat de hoogte van hypotheekrente in 2014 was. Sloot je in 2014 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor 10 jaar vast af dan betaalde je ongeveer 4% hypotheekrente. Destijds […]
Hypotheekketen van het jaar 2019
  • Gratis telefonisch consult
  • Meer dan 22 hypotheken
  • Geldige AFM vergunning
  • Klantbeoordeling van 9,8
  • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

N
Hypotheken vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbaar aanbod
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk hypotheek rentes

Hypotheekketen van het jaar 2019

★★★★★ 

8,7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen
Locaties door heel Nederland
Klantbeoordeling: 9,8
Bekend van RTL 4

★★★★

7,8 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 8 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten
Meer dan 40 experts
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7/ 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Binnen 24 uur duidelijkheid
Garantie: de laagste hypotheekrente
  • Gratis telefonisch consult
  • Meer dan 22 hypotheken
  • Geldige AFM vergunning
  • Klantbeoordeling van 9,8
  • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

zakelijke lening

Een vraag die in dit nieuwe jaar al veel is terug gekomen, wat is de hypotheekrente in 2022? Grote kans dat je niet meer weet wat de hoogte van hypotheekrente in 2014 was. Sloot je in 2014 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor 10 jaar vast af dan betaalde je ongeveer 4% hypotheekrente. Destijds waren mensen hier zeer over te spreken, desalniettemin is de hypotheekrente de afgelopen jaren flink gedaald. Dit is natuurlijk alleen maar voordelig voor de rente in 2022.

2016/2017, laagste hypotheekrente punt

Wanneer we gaan kijken naar het punt waar de hypotheekrente op zijn laagst stond komen we uit in het jaar 2016/2017. Destijds was je in de mogelijkheid om een NHG hypotheek voor 10 jaar vast af te sluiten tegen een weerzinwekkende rente van 1,6%. Deze rente is het jaar daarna een klein beetje gestegen, in januari 2018 kon je voor een hypotheek 10 jaar vast een rentepercentage ontvangen van 1,8%.

We kunnen vandaag de dag nog steeds stellen dat we te maken hebben met een zeer lage hypotheekrente, maar ook wij vragen ons af hoelang de financiële markt dit nog volhoud. We willen dan ook dolgraag weten wat de hypotheekrente gaat doen in de toekomst, maar wellicht is het voor u belangrijker om een weloverwogen keuze te maken voor het afsluiten van een hypotheek of het verlengen van de hypotheekrente.

Wat melden de deskundigen?

Helaas hebben ook wij geen enkele invloed op de hoogte van de hypotheekrente, we hebben om deze reden even gezocht naar de mening van deskundigen op dit gebied, wat vinden zij ervan? De grootste banken van Nederland geven allemaal stellig aan dat de hypotheekrente tot minimaal 2020 zal gaan stijgen.

Dit klinkt bij ons in de oren erg logisch, dit heeft simpelweg te maken met het feit dat het opkoopprogramma van de Europese bank voor obligaties is beëindigd. Deze was ingezet voor de stimulatie van de economie, vandaag de dag verkeren we in stabiele economische tijden. Blijft dit zo de komende jaren dan ontstaat er ruimte voor de verhoging van rente.

De rentevaste periode, welke kan ik het beste kiezen?

Bij de aanvraag van een hypotheek zul je een keuze moeten gaan maken tussen de verschillende aangeboden rentevaste periodes, je zult je wellicht afvragen welke periode voor jou het beste uitkomt. Helaas kunnen we daar geen eenduidig antwoord op geven, dit antwoord is voor iedere situatie verschillend. We kunnen je wel laten zien voor welke keuzes vandaag de dag het meeste gekozen wordt.

Twintig jaar rentevaste periode

De meest gekozen rentevaste periode is die van 20 jaar, 40% van de nieuwe afgesloten hypotheken worden afgesloten voor deze desbetreffende periode. 33% van de hypotheeknemers kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar.

Voorheen kozen de meeste huishoudens voor een periode van 10 jaar, dit had te maken met een destijds hoge hypotheekrente. Omdat we vandaag de dag te maken hebben met een historisch lage hypotheekrente is het verstandig om te kiezen voor een rentevaste periode van 20 jaar. Op deze manier verschaf je jezelf een heleboel zekerheid over de maandelijkse hypotheeklasten.

Het kan natuurlijk zijn dat de hypotheekrente de komende 10 jaar flink zal stijgen, jij hebt er met een langere rentevaste periode geen last van. Na het verlopen van deze periode heb je al zoveel afbetaald van de schuld dat de rente bijna geen extra maandlasten oplevert. Begin nu met hypotheek berekenen!

De keuze voor een 10 jaar vaste renteperiode

Je zult je wellicht afvragen waarom er dan nog steeds mensen zijn die stug kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar. Dit heeft vooral te maken met de forse stijging van huizenprijzen, dit houdt automatisch in dat je een duurdere hypotheek moet afsluiten. De hoogte van de rente heeft een sterke invloed op de totale en maximale hoogte die je kunt lenen. Om deze reden kiezen mensen vandaag de dag nog steeds voor de goedkopere rente van 10 jaar.

Om het voor u te verduidelijken hebben we een klein voorbeeldje voor je opgesteld. Een gezin wil een huis kopen en de totale inkomsten bedragen € 48.000,-. Kiezen zij voor een rentevaste periode van 20 jaar met een rente van 2,3% dan mogen zij € 213.000,- lenen. In hen geval is dit niet genoeg voor het kopen van hun gedroomde huis. Kiezen ze in dit geval voor een rentevaste periode van 10 jaar met een rente van 1,7% dan kunnen ze € 219.800,- lenen. Zoals je ziet kunnen ze ongeveer €7.000,- meer lenen. Zekerheid wordt aan de kant geschoven omdat het geleende bedrag simpelweg niet toereikend is.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:38

Wellicht vind je dit ook interessant