Het krijgen van een erfenis klinkt in eerste instantie erg mooi omdat je misschien denkt dat er alleen sprake is van het ontvangen van geld. Echter vallen de schulden na overlijden van een partner of ouder ook onder de erfenis, na het overlijden schulden hebben komt steeds vaker voor. Als iemand komt te overlijden heeft hij of zij soms nog een schuld open staan die betaald zal moeten worden, dit zal in eerste instantie ingehouden worden van de erfenis.
Dan horen we je al denken: welke schulden worden kwijtgescholden bij overlijden? Wie betaalt de schulden na het overlijden? Wat gebeurt er met de schulden bij overlijden? In dit artikel geven wij antwoord op deze en andere vraagstukken met betrekking tot de schulden na het overlijden van een partner of familielid.
Soorten schulden na overlijden
Zoals eerder beschreven hebben mensen soms nog schulden openstaan op het moment dat zij komen te overlijden. Maar wat gebeurt er met schulden bij overlijden? Deze schulden zullen uiteraard nog afgelost moeten worden. Denk maar eens aan een de verschillende soorten leningen waar mogelijk sprake van was in het verleden.
Op de eerste plek zal de kredietverstrekker haar schuld proberen te vorderen door middel van de erfenis van de overleden persoon. Het geld of bezit van de betreffende persoon zal dus gevorderd worden door de kredietverstrekker, zo ontvangt de kredietverstrekker uiteindelijk toch het volledige bedrag.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de overledene niet genoeg geld en bezit heeft nagelaten waardoor de kredietverstrekker niet direct de volledige schuld kan vorderen, in dit geval zullen de erfgenamen de schulden moeten aflossen. Voorbeelden van schulden die mogelijk door erfgenamen afgelost moeten worden zijn:
- Persoonlijke leningen
- Aanslagen van de Belastingdienst
- Openstaande bedragen op een creditcard
- Hypothecaire leningen
Maar welke schulden worden dan wel kwijtgescholden bij een overlijden? Er is alleen sprake van directe kwijtschelding van schulden bij overlijden als het gaat om schulden bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Een erfgenaam kan dus nooit met de studieschuld van een ander komen te zitten.
Geërfde schulden na overlijden vader, accepteren of niet?
Veel mensen delen niet met andere wat voor schulden zij hebben en hoe hoog deze zijn, vaak zijn ze er ook niet trots op dat ze geld moesten lenen. Het kan dus voorkomen dat iemand komt te overlijden gedurende de looptijd van een lening, de geërfde schulden na het overlijden van een vader of moeder kunnen dan ook een onaangename verrassing zijn.
Misschien ook interessant voor jou: schulden laten overnemen tegenwoordig mogelijk?
De kredietverstrekker zal jou als erfgenaam dan verantwoordelijk stellen voor het aflossen van de schuld. Echter hoef je de erfenis niet te accepteren, je kan deze namelijk ook verwerpen of beneficiair aanvaarden. Je hoeft dus niet per se op te draaien voor de geërfde schulden na het overlijden van een moeder of vader.
Erfenis verwerpen
Vervallen schulden bij overlijden? Nee, je kan echter wel een erfenis verwerpen. Als je een erfenis verwerpt kun je nooit verantwoordelijk gesteld worden voor de schulden van ouders bij overlijden. Als je een erfenis verwerpt en de overledene laat toch een vermogen na, dan heb je dankzij de verwerping geen recht meer op een deel van het vermogen.
Je kan een erfenis verwerpen door binnen drie maanden na het overlijden van een naaste een verklaring bij de rechtbank af te leggen, dit kost €114,-. Houdt er wel rekening mee dat je na het verwerpen van een erfenis dit niet meer terug kan draaien, denk er dus goed over na.
Schulden na overlijden partner, wie lost ze af na het verwerpen van een erfenis?
Zoals hierboven vermeld staat heb je de mogelijkheid om een erfenis te verwerpen. Echter is het wel zo dat de schulden dan op de naam komen te staan van de volgende in het rijtje. Wij hebben de volgorde van het verwerpen van een erfenis op een rijtje gezet, houdt er rekening mee dat hier geen sprake is van een testament.
- Echtgenoot / geregistreerd partner, kinderen
- Ouders, broers en zussen
- Grootouders
- Overgrootouders
- De Nederlandse Staat
Het kan dus zo zijn dat je kinderen verantwoordelijk gesteld worden voor de erfenis op het moment dat je er voor kiest om de erfenis te verwerpen. Als je niet wil dat je kinderen met deze verantwoordelijkheid komen te zitten kan je ook voor hen een verwerping aanvragen.
Op het moment dat een hele ‘groep’ (echtgenoot, kinderen) de erfenis verwerpt dan komt deze bij de volgende ‘groep’ te liggen. Op het moment dat er geen erfgenamen meer zijn of alle erfgenamen er voor gekozen hebben om de erfenis te verwerpen, dan kom het voor de rekening van de Nederlandse staat.
Beneficiair aanvaarden
Je kunt ook een erfenis beneficiair aanvaarden in plaats van verwerpen. Beneficiair aanvaarden kun je eigenlijk zien als een middenweg tussen het aanvaarden en het verwerpen van een erfenis.
In deze situatie aanvaard je de erfenis, maar als achteraf blijkt dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen wordt de erfenis verworpen. Als naderhand blijkt dat de overledene meer bezittingen heeft dan schulden, houdt je recht op een deel van de bezittingen. Mocht het zo zijn dat één erfgenaam de erfenis beneficiair aanvaardt dan geldt dit direct voor alle andere erfgenamen.
Misschien ook interessant voor jou: geld lenen voor schulden een verstandig plan?
Houdt er rekening mee dat je ook in dit geval binnen drie maanden na het overlijden van de betreffende persoon een verklaring moet afleggen bij de rechtbank. Hierbij geldt dus ook dat je niet per se verantwoordelijk gesteld hoeft te worden voor de geërfde schulden bij het overlijden van een broer, zus, moeder of ander familielid.
Gemeenschap van goederen schulden bij overlijden
Wanneer er sprake is van gemeenschappelijk bezit of een gemeenschappelijke schuld moet er rekening worden gehouden dat deze juist worden toegedeeld en gewaardeerd wanneer er sprake is van een sterfgeval. Maar in welke situaties is er sprake van gemeenschap van goederen? Dat is vaak in de volgende gevallen:
- Echtparen, geregistreerd partners en samenwoners
- Ondernemers (B.V., VOF)
- Gezamenlijke bankrekeningen
Echtparen / geregistreerd partner
Bij deze groep is er in de meeste gevallen sprake van gemeenschappelijk bezit, denk hierbij aan vermogen en schulden. Welk deel van het totaal privé is en welk deel gemeenschappelijk, wordt bepaald door middel van de volgende factoren:
- Datum van huwen (voor of na 1 januari 2018)
- Onder welk recht het huwelijk is gesloten
- Huwelijksvoorwaarden (als hier sprake van is)
- Administratie die bijgehouden is tijdens het huwelijk
- Iets dat verkregen is onder een insluitingsclausule
- Iets dat verkregen is onder een uitsluitingsclausule
We verwachten dat we je voldoende informatie hebben gegeven met betrekking tot overlijden en schulden. Ook hopen we dat we voldoende antwoord hebben gegeven op vraagstukken zoals: is er sprake van kwijtschelding van schulden na overlijden? En: wie betaalt de schulden na overlijden? Nu weet je wat de mogelijkheden zijn als er sprake is van een schulderfenis en wat de verschillende opties zijn.
0 reacties