[rank_math_breadcrumb]

GoPro aandelen aanschaffen, een interessante keuze?

door | jun 15, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Wel of geen GoPro aandelen kopen of verkopen? Een interessante en goede vraag. Na een spectaculaire beursgang stegen de aandelen van GoPro flink in waarde. Op het toppunt waren aandelen van dit bedrijf maar liefst $87 waard. Dit duurde echter maar heel even, want een paar jaar verder is het GoPro aandeel nog maar een […]

Wel of geen GoPro aandelen kopen of verkopen? Een interessante en goede vraag. Na een spectaculaire beursgang stegen de aandelen van GoPro flink in waarde. Op het toppunt waren aandelen van dit bedrijf maar liefst $87 waard. Dit duurde echter maar heel even, want een paar jaar verder is het GoPro aandeel nog maar een fractie hiervan waard. Wil je weten waarom het toch interessant voor je kan zijn om te investeren in GoPro? In dit artikel lees je meer over GoPro, de huidige koersontwikkelingen en handige feiten over het bedrijf. Zo kom je meer te weten over het bedrijf voordat je gaat beleggen in GoPro aandelen.

Meer over GoPro

GoPro is een Amerikaans bedrijf dat actioncamera’s fabriceert. Het is in 2002 onder de bedrijfsnaam Woodman Labs Inc opgericht door surfliefhebber Rick Woodman. Het bedrijf heeft door de jaren heen veel internationale naamsbekendheid verworven.

GoPro verkoopt diverse producten, zoals action camera’s, accessoires voor actioncamera’s en drones met camera. Het best verkochte product is nog steeds de actioncamera. Deze camera is speciaal ontwikkeld om (extreme) sporten of andere activiteiten te filmen. Het is een robuuste en waterdichte camera waar je veel kanten mee op kan.

In het begin was GoPro zeer succesvol, maar het bedrijf heeft een aantal zware jaren achter de rug, waarbij de omzet onder druk stond. Sinds 2017 boekt het bedrijf nettoverliezen, maar is de omzet redelijk stabiel gebleven en schommelde het rond de $1,1 miljard. In 2020 bedroeg de omzet nog maar $890 miljoen. Ook de koerswinstverhouding lag in 2020 beduidend lager dan in 2019, namelijk -32,6 in 2020 ten opzichte van -15,4 in 2019.

Geschiedenis

In 2002 werd Woodman Labs, Inc opgericht door de surfliefhebber Rick Woodman. Tijdens een surfreis door Australië kwam hij op het idee om dit bedrijf op te richten. Tijdens zijn reis bemerkte hij dat hij niet over een goede camera beschikte om zijn avonturen mee vast te leggen. Vandaar dat hij een actioncamera ontwierp die wel tegen een stootje kon.

Vervolgens werd in 2004 GoPro opgericht. Het bedrijf specialiseerde zich in het produceren van robuuste, sportieve en lichtgewicht actioncamera’s die bijvoorbeeld op een helm gedragen konden worden. De camera’s hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding, waardoor ze erg geliefd zijn onder sporters. In 2004 boekte het bedrijf een omzet van $150.000 en slechts drie jaar laterwerd er een omzet geboekt van $3,4 miljoen dollar.

In datzelfde jaar werd het bedrijf genoteerd aan de de Amerikaans tech-beurs Nasdaq. Hiervoor werden bijna 18 miljoen aandelen verkocht met een waarde tussen de $21 en $24 per aandeel. Door de beursgang kon GoPro het beter opnemen tegen haar concurrenten Garmin en Sony.

Koers GoPro aandelen

Het GoPro aandeel staat genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ. Het staat onder de aanduiding GPRO op de beurs genoteerd. Als we kijken naar de koers van GoPro in de afgelopen jaren dan zien we een forse daling. Uiteraard waren er enkele opwaartse bewegingen, maar de waarde van een GoPro aandeel is over de jaren heen flink gedaald. Eind 2014 stond de koers nog op $86 per aandeel, terwijl in april 2020 een dieptepunt van $2,29 per aandeel werd bereikt. Wel zien we sinds het dieptepunt dat het aandeel zich heeft weten te herstellen. Het is de vraag hoe GoPro aandelen zich de komende tijd gaat ontwikkelen.

Waarom GoPro aandelen kopen

Vraag je jezelf af of het verstandig is om in GoPro aandelen te investeren? Een logische vraag, met name als we in acht nemen dat de GoPro koers in de afgelopen jaren behoorlijk is gecrasht. Toch zijn er enkele redenen waarom je deze aandelen zou kunnen kopen, zoals:

  • Het is een innovatief bedrijf. De Zeus Mini, een magnetisch lichtsysteem dat het overleefd onder water is hier een voorbeeld van. Dit systeem zorgt ervoor dat je onder water prachtige, lichte beelden kunt schieten;
  • GoPro heeft maar liefst 3 van de 5 meest populaire camera’s in zijn segment. Hierdoor heeft het bedrijf een dominante positie in de markt en een flinke voorsprong op zijn concurrenten Eastman Kodak en Garmin;
  • GoPro heeft ondanks de slechte jaren geen schulden op haar balans. Hierdoor is het risico op een faillissement minimaal;
  • Het bedrijf heeft een grote potentiële markt voor drones en Virtual Reality camera’s;
  • Juist nu de koers van het aandeel laag is, kan het interessant zijn om deze aandelen te kopen. Zodra de GoPro beurskoers weer stijgt, kun je ze met winst verkopen;

Het risico bij beleggen in aandelen van GoPro is dat je niet weet of de koers weer gaat stijgen. Zeker niet gezien de grote GoPro beurskoersdaling van de afgelopen jaren. Wil je toch beleggen in deze aandelen? Doe dit dan bij de juiste broker. Maak gebruik van de vergelijker op deze pagina om erachter te komen welke broker het beste bij je past.

GoPro aandelen verkopen

Voordat je GoPro aandelen gaat verkopen is het raadzaam om eerst een goede analyse te maken van het bedrijf en zijn aandelen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook advies inwinnen bij experts, zoals financiële analisten of bij verschillende brokers. Vooral wanneer je een technische en fundamentele analyse doet, kun je inzicht krijgen of dit het juiste moment is om je aandelen te verkopen. Uiteindelijk blijft beleggen altijd risicovol, het verleden biedt geen garantie voor de toekomst.

Dividend Go Pro aandelen

GoPro keert geen dividend uit en verwacht in de nabije toekomst ook geen dividend uit te gaan keren. Dit omdat GoPro de winst wil gebruiken om verder te groeien als bedrijf. Het voordeel voor de aandeelhouder is dat als er meer winst wordt geboekt, dit een positieve invloed heeft op de koers van GoPro.

Handige feiten over Go Pro aandelen

Hieronder benoemen we een aantal handige feiten over GoPro aandelen

  • In 2016 mikt GoPro met het uitbrengen van zijn vijfde generatie camera’s op een heropleving van zijn activiteiten; met het Karma-model stort het zich daarnaast ook op de productie van drones;
  • In 2019 had GoPro 964 werknemers in dienst heeft;
  • In 2019 bedroeg de totale beurswaarde US$609,24 miljoen;
  • De omzet over 2020 bedroeg US$891,92 miljoen;
  • Eind 2020 had GoPro 761,000 abonnees;
  • GoPro verkocht in 2020 3,6 miljoen camera’s;
  • De groep heeft een YouTube kanaal en verschillende Instagram, Twitter, Facebook en Flickr accounts. Hier worden de beste video’s en shots van klanten getoond;

Concurrenten

De voornaamste concurrenten van het bedrijf GoPro zijn Kodak, Sony, en Garmin. Deze bedrijven hebben in de loop der jaren ook een breed assortiment van sportcamera’s ontwikkelt die sterk concurreren met die van GoPro. Het is belangrijk dat je deze concurrenten ook goed onderzoekt tijdens jouw fundamentele analyse. Zo kun je namelijk de positie van GoPro in de markt bepalen.

Conclusie

GoPro is een innovatief bedrijf die goede en kwalitatieve actioncamera’s ontwikkeld. Helaas zijn de aandelen sinds een aantal jaar drastisch in waarde verminderd. Sinds het dieptepunt in april 2020 heeft het aandeel zich enigszins weten te herstellen. Het kan een overweging zijn om op dit lage moment in een bedrijf als GoPro te investeren.

Kies de juiste broker

GoPro aandelen worden door een groot aantal brokers aangeboden. De transactie- en bewaarkosten verschillen per broker. Daarom is het verstandig dat je de verschillende aanbieders onderling met elkaar vergelijkt. Maak gebruik van de vergelijker op deze pagina en kom er snel achter welke aanbieder het beste bij je past. Zo betaal je geen onnodige kosten en kun jij jezelf volledig richten op je GoPro aandelen. Wees verstandig, gebruik onze vergelijker op deze pagina en maak een goede en weloverwogen keuze.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:01