[rank_math_breadcrumb]

General Motors aandelen kopen of verkopen?

door | jun 14, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Ben je aan het overwegen om General Motors aandelen te kopen? Het bedrijf behoort tot één van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten, maar heeft te kampen gehad met veel ups en downs. Gelukkig heeft General Motors zich de afgelopen vijf jaar goed weten te herstellen. Hoe interessant is het op dit moment om […]

Ben je aan het overwegen om General Motors aandelen te kopen? Het bedrijf behoort tot één van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten, maar heeft te kampen gehad met veel ups en downs. Gelukkig heeft General Motors zich de afgelopen vijf jaar goed weten te herstellen. Hoe interessant is het op dit moment om deze aandelen te kopen? Op deze pagina lees je meer over het bedrijf, het koersverloop en waarom je de General Motors aandelen wel of niet zou kunnen kopen.

Meer over General Motors aandelen

General Motors bezit een groot aantal automerken in Amerika. Het produceert een groot aantal auto’s waar we in Europa gebruik van maken. Tijdens de economische crisis heeft de overheid ongeveer €36 miljard in het bedrijf gestoken. Dit was voldoende om het bedrijf weer op poten te houden en de productie een doorstart te geven. Sinds 2013 zien we dat de General Motors aandelen zich uitstekend heeft weten te herstellen. Inmiddels heeft het bedrijf de volledige staatssteun terugbetaald en staat General Motors weer volledig op eigen benen. Wat dat betreft lijkt General Motors weer toe te kunnen werken naar de stabiele en krachtige positie die het voor de crisis had.

Geschiedenis

De General Motors Company is op 16 september 1908 opgericht door William Crapo (Bill) Durant (1860-1947). Durant was daarvoor een rijtuigbouwer en was sinds 1904 werkzaam bij Buick. Vier jaar later nam hij Buick, Cadillac en Oldsmobile over. In 1909 nam hij ook nog eens Oakland, Carter en Elmore over, gevolgd door Welch in 1911. Omdat bepaalde transacties van Durant niet verantwoord bleken, moest hij gedwongen General Motors verlaten.

In november 1911 richtten William Durant en Louis Chevrolet in Michigan samen de Chevrolet Motor Car Company op. Eind 1912 werden de eerste productie-automobielen opgeleverd. De auto’s werden goed ontvangen door het publiek en werden dan ook goed verkocht. In 1916 nam Durant het bewind over van General Motors door een grote hoeveelheid aandelen te kopen. Vervolgens werd de naam gewijzigd in General Motors Corporation en ging Chevrolet deel uitmaken van dit enorme concern. Door de val van de aandelenkoers werd Durant in 1920 gedwongen om General Motors definitief te verlaten. Sindsdien heeft General Motors meerdere eigenaren gehad en is het in de 100 jaar uitgegroeid tot het grootste autoconcern ter wereld.

Koers van General Motors aandelen

Sinds de coronacrisis in maart 2020 is de koers van General Motors sterk gestegen. In een maand tijd was de koers van het aandeel GM al bijna met $10 in waarde gestegen. Op 19 februari 2021 stond de General Motors koers op $52,57. Dit was de hoogste waarde uit de recente geschiedenis en de hoogste koers General Motors in ongeveer 16 jaar tijd. Naar verwachting zal de koers de komende tijd blijven stijgen, dit vanwege de koers die het bedrijf de komende jaren wil gaan varen.

Waarom General Motors aandelen kopen?

Begin 2021 heeft General Motors een flinke koersstijging gerealiseerd. Deze koersstijging is goed te verklaren, General Motors kwam namelijk met belangrijk nieuws die een positieve invloed heeft op de koers. General Motors presenteerde een nieuw logo en maakte meer bekend over de elektrische toekomst van zijn automerken. Daarnaast onthulde het BrightDrop. Dit is een nieuw merk en mobiliteitsbedrijf die onder andere haar elektrische bedrijfsauto’s gaat verkopen aan FedEx.

Daarnaast introduceerde Cadillac de komst van de Celestiq, een nieuw elektrisch vlaggenschip en presenteerde het concern haar futuristische kijk op mobiliteit met de drone voor personenvervoer.Al deze nieuwe ontwikkeling werden goed gewaardeerd op de beurs. Deze ontwikkelingen kunnen zomaar goed uitpakken. Als dat het geval is, kan het zeker interessant zijn om aandelen van General Motors te kopen.

General Motors aandelen verkopen

Als je wilt gaan handelen in General Motors aandelen, dan kun je dit bij verschillende brokers doen. Op momenten dat het economisch minder lijkt te gaan, kan het een goed moment zijn om de General Motors aandelen te verkopen. Voor wat we nu weten, ziet het er naar uit dat de koersstijging aan gaat houden. Op basis hiervan lijkt dit niet het goede moment om je General Motors aandelen te verkopen, maar juist te kopen of aan te houden.

Dividend General Motors aandelen

General Motors keert jaarlijks dividend uit. De dividenduitkeringen waren de afgelopen vijf jaar behoorlijk stabiel. Zo werd er in 2016 € 1,52 per aandeel uitgekeerd. In de opeenvolgende jaren (2017 t/m 2020) waren de dividenduitkeringen respectievelijk € 1,52, € 1,57, € 1,90 en € 1,56 in 2020. Het dividendrendement schommelt rond de 4%.

Handige feiten over General Motors aandelen

Hieronder een korte opsomming van een aantal feiten over het bedrijf:

 • Bij General Motors werken zo’n 280.000 mensen en het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Fairfield;
 • General Motors Corporation of GM is een van de grootste automobielbedrijven ter wereld;
 • In 2017 zijn er ruim acht miljoen voertuigen verkocht door het concern;
 • General Motors telt 164.000 werknemers per eind 2019;
 • GM verkoopt zijn voertuigen in zo’n 200 landen en heeft wereldwijd een marktaandeel van 8,5%;
 • Het bedrijf verkoopt vooral veel voertuigen in de Verenigde Staten en China;
 • Medio 2017 verkocht het bedrijf de merken Opel en Vauxhall en is het nauwelijks nog actief in Europa;
 • Het bedrijf heeft verschillende allianties of belangen in andere autofabrikanten;

Concurrenten

Daar waar General Motors een aantal jaar geleden nog de hulp kreeg van de Amerikaanse staat, is het nu weer aan het terugwinnen. De grootste concurrenten zijn Amerikaanse Ford, de Japanse Groep Toyota, Nissan en Renault. Met name in Europa doen de concurrenten het goed op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. De concurrentie zorgt er hiermee voor dat General Motors zich ook voortdurend moet blijven ontwikkelen om een goede marktpositie te behouden. Daarnaast dwingt de concurrentie het bedrijf om auto’s te produceren die zijn doelgroep aanspreken.

Conclusie

De afgelopen tijd was er veel goed nieuws over de toekomst van General Motors. Het bedrijf zet zich in om Amerikanen zoveel mogelijk elektrisch te laten rijden. In nauwe samenwerking met de Zuid-Koreaanse tech-gigant LG gaat het bedrijf de komende jaren fors inzetten op het ontwikkelen van volledig elektrische auto’s. Naar verwachting zal de koers dan ook blijven stijgen. Dit zou een reden kunnen zijn om te investeren in een aandeel GM. Ook al lijkt het dat de stijgende lijn zal blijven aanhouden, is het altijd belangrijk dat je een zorgvuldige analyse maakt. Kijk vooral naar de bedrijfsontwikkelingen, de toekomstverwachtingen van het bedrijf, de innovatieve plannen en hoe de concurrenten het doen.

Kies de juiste broker

Wil je beleggen in een General Motors aandeel? Doe dit dan wel bij een goede broker. Zo bespaar je op diverse kosten en behaal je uiteindelijk meer winst. Bij het vergelijken van de verschillende brokers, is het raadzaam te letten op de volgende aspecten:

 • Transactiekosten: Bij het handelen in General Motors aandelen dien je transactiekosten te betalen. De hoogte van de transactiekosten varieert per broker.
 • Bewaarkosten: Bij sommige brokers moet je wanneer je niets met je geld doet, bewaarkosten betalen.
 • Veiligheid en betrouwbaarheid: Je wilt natuurlijk dat je zuurverdiende geld veilig bij een broker is. Het is daarom essentieel dat je voor een betrouwbare en transparante broker kiest.

Wil je nu gelijk de verschillende brokers vergelijken? Maak dan nu gebruik van onze handige broker vergelijker op deze pagina. In een paar klikken vergelijk je op eenvoudige wijze de brokers onderling met elkaar. Zo ben je er zeker van dat je een goede keuze maakt, want alle brokers die wij hebben geselecteerd zijn transparant, veilig en betrouwbaar.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:01