Garant staan huur, wat houdt het precies in? | Lees er hier alles over & bekijk de mogelijkheden

door | jun 18, 2022 | Hypotheek | 0 Reacties

Wanneer je een eigen woonruimte wilt gaan huren kan het zijn dat je te maken krijgt met een eis van de verhuurder, namelijk dat er iemand garant staat voor de huur. Wat houdt dit precies in en wat zijn je mogelijkheden hierin? Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten wie er voor jouw garant […]
Hypotheekketen van het jaar 2019
 • Gratis telefonisch consult
 • Meer dan 22 hypotheken
 • Geldige AFM vergunning
 • Klantbeoordeling van 9,8
 • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

N
Hypotheken vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbaar aanbod
Wij vergelijken enkel betrouwbare partijen

Vergelijk hypotheek rentes

Hypotheekketen van het jaar 2019

★★★★★ 

8,7 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 22 hypotheken

AFM vergunning

Ja

Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen
Locaties door heel Nederland
Klantbeoordeling: 9,8
Bekend van RTL 4

★★★★

7,8 / 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 8 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 402.469 huishoudens over hun financiële situatie geadviseerd

Gratis offerte aanvraag voor meerdere diensten
Meer dan 40 experts
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7/ 10

Telefonisch consult

Gratis

Aanbod

Meer dan 430 hypotheken

AFM vergunning

Ja

 Vrijblijvend en onafhankelijk vergelijken, oversluiten en maximale hypotheek berekenen

Binnen 24 uur duidelijkheid
Garantie: de laagste hypotheekrente
 • Gratis telefonisch consult
 • Meer dan 22 hypotheken
 • Geldige AFM vergunning
 • Klantbeoordeling van 9,8
 • Locaties door heel Nederland

DIRECT AANVRAGEN

★★★★★: 4,5/5

zakelijke lening

Wanneer je een eigen woonruimte wilt gaan huren kan het zijn dat je te maken krijgt met een eis van de verhuurder, namelijk dat er iemand garant staat voor de huur. Wat houdt dit precies in en wat zijn je mogelijkheden hierin?

Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten wie er voor jouw garant kan staan, maar ook wat de voorwaarden zijn en welke belangrijke afspraken je moet maken. Zo is er geen sprake van onduidelijkheid en maak je een eerlijke afspraak voor beide partijen. Hier vind je meer informatie over garant staan bij huur en alles wat hierbij komt kijken.

Garant staan voor de huur betekenis

Wat betekent garant staan voor de huur? Dit werkt als volgt: wanneer jij een woonruimte gaat huren kun je hiermee te maken krijgen. Dit kan wanneer je als student een kamer huurt, maar ook als het gaat om een volwaardige huurwoning.

Wanneer de verhuurder denkt dat de huurder niet genoeg inkomen heeft om de huurprijs te betalen, dan heeft de verhuurder zekerheid nodig. Iemand anders gaat voor jou garant staan voor de huur. Dit betekent dat de persoon die garant staat de verhuurder de huurprijs betaalt wanneer jij de huur niet kunt betalen.

Inkomenseis huurwoning garant staan

Waarom zou iemand garant staan voor de huur? Het is tegenwoordig erg lastig om als starter een huis te kunnen huren. Door hoge studieschulden kunnen starters geen hypotheek krijgen en daarnaast willen studenten graag in de grotere steden wonen waar ze ook werken.

De huurprijzen in grote steden zijn vaak erg hoog. Daarnaast verdienen studenten of starters niet altijd een stabiel inkomen en is een hypotheek dus ook snel van de baan. Je kunt dan een kijkje nemen op de sociale huurmarkt, maar daar is ook veel sprake van krapte.

Een andere optie is de vrije huursector, maar ook hier liggen de huurbedragen hoog door de inkomensgrens. Als de inkomensgrens te hoog ligt kan het helpen wanneer er iemand garant staat voor de huur.

Hoe werkt garant staan voor huur?

Wanneer jij als huurder iemand anders kent die wel voldoet aan de inkomenseis, kan deze persoon voor jou garant staan. Dit kun je met de verhuurder afspreken. In het geval van studenten en starters zijn het vaak de ouders die garant staan voor de huur.

Hier kan de huurprijs worden opgehaald wanneer de huurder dit niet kan betalen. De verhuurder van de woonruimte heeft op deze manier ook de financiële zekerheid.

Je hebt verschillende opties als het gaat om het garant staan huurwoning. Als huurder kun je eigenlijk altijd je ouders vragen. Dit komt dan ook het meest voor. Je kunt ook andere familieleden garant laten staan.

In sommige gevallen mogen ook ex-partners garant staan voor elkaar, maar dat komt bijna niet voor. Een andere eis van de verhuurder is vaak dat het inkomen uit Nederland moet komen, voor de juridische zekerheid.

De belangrijkste voorwaarden van garant staan huur

Garant staan voor iemand of iemand garant laten staan betekent dat er een aantal voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan. Er zijn in ieder geval drie belangrijke voorwaarden die altijd terugkomen:

 1. Inkomenseis: je moet als persoon die garant staat aan de inkomenseis voldoen zodat de verhuurder zekerheid heeft dat de financiële lasten worden betaalt.
 2. Schade: in sommige gevallen sta je ook garant voor schade aan de woning. Als de huurder schade aan de woning maakt ben jij 100% verantwoordelijk. Het is dus belangrijk om van tevoren na te gaan of dit er in jouw geval ook onder valt.
 3. Onbepaalde tijd: jij blijft financieel garant staan zolang de huurder in het pand woont. Er geldt dus een onbepaalde tijd en dat is ook belangrijk om mee te nemen.

Zorg altijd dat je alle voorwaarden goed hebt doorgelezen.

Belangrijke informatie voor ouders garant staan

Ga je garant staan voor iemand, bijvoorbeeld voor de voor de huur van een zoon, dochter of ander familielid, dan zijn er een aantal zaken nodig. In de eerste plaats wordt gecontroleerd of jij aan de inkomenseis voldoet.

Daarnaast is een kopie van je paspoort nodig, met een ingevuld formulier van je persoonsgegevens. Verder kan er nog andere informatie worden gevraagd, dit is per verhuurder verschillend.

Soms heb je bijvoorbeeld een loonstrook nodig, of wordt er gevraagd naar je huidige werksituatie. Andere vragen die kunnen worden gesteld gaan vaak over je bruto inkomen, je maandlasten, spaargeld, woonsituatie, bewijs eigen vermogen of over een recente werkgeversverklaring.

Wil je garant staan voor iemand uit het buitenland? Garant staan voor buitenlander is mogelijk wanneer je aan de nodige voorwaarden voldoet. Zo wordt garant staan voor buitenlandse partner ook goed mogelijk.

Het belang van goede afspraken bij garant staan huur

Garant staan voor iemand? Maak duidelijke afspraken met elkaar om er een eerlijke overeenkomst van te maken voor zowel jou als de verhuurder.

Zo is het altijd belangrijk om jouw partner op de hoogte te stellen als je garant staat; want ook hij of zij loopt hierdoor financieel risico. Verder spreek je af dat de verhuurder direct contact met je opneemt wanneer er sprake is van wanbetaling door de huurder.

Hiermee voorkom je onaangename verrassingen. Sta jij ook garant voor de borg? Dan is er een wettelijke verplichting om een maximumbedrag af te spreken.

Garant staan ouders voor de huur opheffen? Dat doe je zo

Het kan voorkomen dat je niet meer garant wilt staan voor de huur. Kun je ouders garant staan huur dan opheffen? Je hebt in dit geval drie mogelijkheden:

 • De huurder: verlaat de woonruimte en zegt dus de huur van het pand op. Als dit is gebeurt kan de garantstelling opgezegd worden. Jij kunt de huur zelf niet opzeggen, ook al sta je hiervoor garant.
 • De huurder: kan aantonen dat hij of zij de financiële lasten zelf kan betalen. De verhuurder kan hiermee akkoord gaan en besluiten jouw garantstelling op te heffen.
 • Garant staan voor huur woning?: Je kunt van tevoren voor het huurcontract een maximale huurtermijn afspreken. De huur komt na deze einddatum automatisch te vervallen en dan sta je niet meer garant. Als het om een onbepaalde huurtermijn gaat, zijn de eerste twee opties nog je enige mogelijkheid.

Wil je graag professioneel advies? Ga dan op zoek naar een expert op dit gebied om zo de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:43

Wellicht vind je dit ook interessant