[rank_math_breadcrumb]

Gaan de Ryanair aandelen nog opstijgen?

door | jul 4, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Beleggen in Ryanair aandelen? Is het ten tijde van de coronacrisis een geschikt moment om deze aandelen te kopen of te verkopen? Het bedrijf was de afgelopen jaren flink gestegen, maar de Ryanair koers kelderde enorm door de coronacrisis. Is het mogelijk om alsnog te profiteren van de aandelen? Lees op deze pagina over het […]

Beleggen in Ryanair aandelen? Is het ten tijde van de coronacrisis een geschikt moment om deze aandelen te kopen of te verkopen? Het bedrijf was de afgelopen jaren flink gestegen, maar de Ryanair koers kelderde enorm door de coronacrisis. Is het mogelijk om alsnog te profiteren van de aandelen? Lees op deze pagina over het bedrijf en haar bedrijfs- en beursontwikkelingen.

Meer over Ryanair

Ryanair is een Iers vliegmaatschappij opgericht in 1985 door Tony Ryan. Het bedrijf is een zogeheten ‘vliegende prijsvechter’ en biedt haar vliegtickets aan tegen bodemprijzen. Ryanair biedt enkele continentale vluchten binnen Europa. Anders dan andere prijsvechters boekt Ryanair jaarlijks winst.

Ryanair beschikt op dit moment over maar liefst 412 vliegtuigen. Dit is voldoende om maar liefst 100 miljoen passagiers per jaar te vervoeren. De afgelopen jaren boekte het bedrijf veel winsten, maar 2021 is voor de vliegtuigmaatschappij Ryanair het slechtste jaar sinds haar oprichting in 1985. Het jaarverlies komt op € 850 miljoen à € 950 miljoen uit. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/2021 bedroeg het nettoverlies € 306 miljoen en was de omzet slechts € 340 miljoen. Het jaar daarvoor was dit nog een winst van € 88 miljoen en een omzet van € 1,9 miljard.

Geschiedenis

Ryanair wordt voluit ook wel Ryanair Ltd. genoemd. Dit is een vliegmaatschappij die al in het jaar 1985 werd opgericht, namelijk door Christy Ryan, Tony Ryan en Lian Lonergan. In de beginjaren was Ryanair nog niet heel erg bekend, maar dit veranderde toen deze vliegmaatschappij zich als prijsvechter ging positioneren. Ryanair is de afgelopen jaren enorm gegroeid, dit omdat het super goedkope vliegtickets kan aanbieden. De kosten konden worden verlaagd door minder service aan boord te bieden, wat voor veel reizigers overigens niet veel uitmaakt.

Koers Ryanair aandelen

Als we kijken naar het koersverloop van de afgelopen jaren, dan zien we dat deze vrij schommelig is. In januari 202 stond de koers van Ryanair op € 16,10. Daarnaast maakte de koers een ware duikvlucht naar beneden. Sinds het dieptepunt waar een aandeel van Ryanair slechts € 8,52 waard was, heeft het bedrijf de koers weten te herstellen naar iets meer dan €16,- in februari 2021.

Waarom Ryanair aandelen kopen?

Het coronavirus heeft een vreselijk impact gehad op de bedrijfsresultaten van Ryanair. Tijdens de lockdown stonden alle vliegtuigen aan de grond en ook nu worden er nog steeds veel minder vliegtickets verkocht. Daar waar Air-France KLM, Lufthansa bijvoorbeeld een miljardeninjectie kregen vanuit de staat, geldt dit niet voor Ryanair.

Het kopen van een Ryanair aandeel is dan ook zeer risicovol. Wel zijn er opties om speculatief te beleggen in de Ryanair koersverloop. Sinds het nieuws over een vaccin tegen corona zagen we dat de koers van Ryanair steeg. Ook kun je Ryanair aandelen kopen voor de lange termijn om je aandelenportefeuille op te bouwen. Om het risico van je portefeuille te spreiden, is het goed als je niet uitsluitend aandelen van vliegtuigmaatschappijen koopt.

Ook is het belangrijk om zowel een technische en een fundamentele analyse te doen. De focus op goedkoop vliegen blijft een goede keuze. Veel mensen besteden liever hun geld op de plek van bestemming dan aan hun vliegreis. Ook zien we dat het zakelijk segment aan het krimpen is, dit segment is juist minder prijsgevoelig. Het kan zomaar zijn dat Ryanair hierdoor wel eens een betere marktpositie kan behalen dan een vliegmaatschappij als Air-France KLM.

Als je wilt beleggen in Ryanair, is het altijd aan te raden om de financiële positie van het bedrijf te onderzoeken. Vergeet ook niet om Ryanair te vergelijken met de concurrentie. Zo bepaal je of Ryanair inderdaad de beste investeringsoptie is.

Aandelen van Ryanair koop je bij via een online broker. Maak gebruik van onze vergelijker om een overzicht te krijgen van de beste brokers van dit moment.

Ryanair aandelen verkopen

Voordat je Ryanair aandelen gaat verkopen, is het natuurlijk belangrijk om een goed verkoopmoment te bepalen. Bij het vaststellen van dat moment is het belangrijk om te kijken naar de olieprijs. Kerosine is namelijk een grote kostenpost voor een vliegtuigmaatschappij. Een hoge olieprijs verhoogt de kosten per vlucht en kan het verlies ook flink laten stijgen.

Daarnaast is het belangrijk om de actualiteiten goed in de gaten te houden. Personeelsstakingen hebben een negatieve impact op de de Ryanair koers. Nieuws over een (bijna) vliegtuigcrash kan voor een vliegmaatschappij letterlijk en figuurlijk fataal zijn. Bij een crash zie je namelijk meestal dat de aandelen worden verkocht. Na verloop van tijd herstelt de koers zich in de meeste gevallen weer, dit is dan een goed koopmoment.

Dividend Ryanair aandelen

Ryanair keert geen dividend uit aan haar aandeelhouders. De reden dat Ryanair ervoor kiest om geen dividend uit te keren aan haar aandeelhouders is omdat het bedrijf de keuze heeft gemaakt om winsten te investeren in het bedrijf. Zo kan het bedrijf zich meer innoveren en ontwikkelen om zo op deze manier te groeien. Dit kan dus uiteindelijk een positief effect hebben op de koers van het aandeel.

Handige feiten over Ryanair aandelen

Voordat je gaat investeren in een bedrijf is het goed om je te verdiepen in het bedrijf. Daarom geven we je hieronder alvast een aantal handige feiten over het Ryanair.

  • Ryanair is in 1985 opgericht door Christy Ryan, Tony Ryan en Lian Lonerganop.
  • De groep vervoert jaarlijks maar liefst 100 miljoen passagiers.
  • Het bedrijf beschikt over 412 vliegtuigen.
  • 2021 wordt voor de vliegtuigmaatschappij Ryanair zwaarste jaar ooit. Het jaarverlies zal naar verwachting tussen de 850 à 950 miljoen euro bedragen.
  • Een Ryanair aandeel is per 26 februari 2021 €16,56 waard.

Concurrenten

Er zijn een groot aantal prijsvechters op de markt, maar deze zijn niet winstgevend. Ryanair onderscheidt zich van deze prijsvechters, omdat zij wel winst weten te maken. Juist omdat mensen goed kijken naar de prijs, kon Ryanair veel klanten winnen. De vraag is natuurlijk wat de impact zal zijn van de pandemie? Worden mensen kritischer als het gaat om vliegen? De toekomst zal het ons leren. Er zullen veel concurrenten omvallen door de corona. Dit omdat zij geen buffer hebben opgebouwd. Hierdoor blijft er minder concurrentie over voor Ryanair en weten zij een sterke positie te bemachtigen.

Ben jij van mening dat Ryanair zich verder kan herstellen? Dan kan het interessant zijn om te investeren in een aandeel van Ryanair. Vergelijk de positie wel altijd met concurrentie alvorens je definitief gaat handelen in Ryanair aandelen.

Conclusie

Ben je na het lezen van bovenstaande geïnteresseerd om te beleggen in Ryanair aandelen? Zorg ervoor dat je het bedrijf en haar koersverloop goed analyseert. Bij een technische analyse kijk je naar de koersbewegingen. In een fundamentele analyse kijk je hoe het bedrijf het doet qua cijfers. Ook kun je kijken naar of er nieuws is dat het aantrekkelijk zou kunnen maken om Ryanair aandelen te kopen of te verkopen.

Ryanair is, net zoals bij veel vliegmaatschappijen, een aandeel dat sterk wordt bepaald door externe omstandigheden. Een crash kan fataal zijn, maar ook de coronacrisis van 2020 had desastreuze gevolgen. De Ryanair aandelen daalde dan ook stevig. Op dit moment van schrijven, eind februari 2021, heeft het bedrijf zich enigszins weten te herstellen. Dus het kan een goed moment zijn om te investeren en te profiteren van de stijgende koersverloop.

Dus, voordat je aandelen gaat verkopen of kopen, is het goed om zowel een technische als fundamentele analyse te doen. Zodra je Ryanair aandelen hebt gekocht, is het belangrijk om de laatste ontwikkelingen in de gaten te houden. Want vergeet niet, beleggen is altijd risicovol.

Vergelijk verschillende brokers

Aandelen van Ryanair koop je gemakkelijk bij online brokers. De kosten voor het beleggen verschillen per aanbieder. Maak nu gebruik van onze vergelijker op deze pagina en ontdek in een paar minuten welke broker het beste bij je past. Goed om te weten is dat wij enkel samenwerken met veilige en betrouwbare broker. Zo kun je met een gerust hart beginnen met beleggen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:02