[rank_math_breadcrumb]

Freetrade review

door | jun 17, 2022 | Brokers, Investeren | 0 Reacties

Freetrade is een bekroonde, commissievrije mobiele broker die in 2016 is opgericht en waar je tegen zeer lage kosten kunt handelen in aandelen en ETF’s. Dit relatief jonge bedrijf heeft een intuïtieve investeringsapp op de markt gebracht waar u al vanaf £ 2,- kunt handelen in aandelen. Het doel van Freetrade is om het handelen […]

Freetrade is een bekroonde, commissievrije mobiele broker die in 2016 is opgericht en waar je tegen zeer lage kosten kunt handelen in aandelen en ETF’s. Dit relatief jonge bedrijf heeft een intuïtieve investeringsapp op de markt gebracht waar u al vanaf £ 2,- kunt handelen in aandelen. Het doel van Freetrade is om het handelen in aandelen eenvoudig en betaalbaar te maken. Op dit moment maken al meer dan 500.000 klanten gebruik van de Freetrade app. In deze Freetrade review leggen we u uit hoe de app werkt, wat de betaal- en opnamemethoden zijn en we vertellen u meer over de betrouwbaarheid van deze broker.

Hoe zijn de Freetrade ervaringen?

Over het algemeen zijn de ervaringen met Freetrade positief. In meerdere Freetrade reviews geven gebruikers aan dat ze de broker als veilig en betrouwbaar ervaren. Vooral voor beginnende handelaren met weinig ervaring is dit een geweldig platform. De broker biedt een eenvoudig te gebruiken mobiele app aan zonder commissies. Daarnaast is de app ook voorzien van meerdere beveiligingsfuncties. Zo kunt u gebruikmaken van een extra authenticatie in de inlogfase door een pincodebescherming of gezichtsherkenning in te stellen.

Freetrade biedt voor startende handelaren een eenvoudig instapplatform voor het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s. Het is wel belangrijk om te weten dat de broker vrij weinig tools in huis heeft op het gebied van onderzoek. Met name voor de ervaren beleggers kan dit als beperkend worden gezien in vergelijking met andere handelsplatformen.

Daarentegen biedt Freetrade een innovatief doorverwijzingsprogramma aan onder de naam Free Share. Voor elke vriend die een handelaar aanmeldt, ontvangt de handelaar een gratis aandeel. De waarde van dit aandeel kan oplopen van minimaal £ 3,- tot maximaal £ 200,-. Helaas is het niet mogelijk om te kiezen welk gratis aandeel u krijgt. Dit volgt uit een trekking en u moet dus een beetje geluk hebben om een waardevol gratis aandeel te krijgen. Ook de aangemelde vriend wordt beloond met een gratis aandeel. Al met al is dit toch een zeer schappelijk aanbod van Freetrade.

Voordelen

 • Eenvoudige en commissievrije aandelenhandel via een gratis mobiele app
 • Uitstekende klantenrecensies
 • Dividend op aandelen
 • Snelle opnames
 • Ingebouwde klantenondersteuning via live chat
 • FCA-gereguleerd met FSCS-bescherming en scheiding van gelden van klanten
 • Regelmatig nieuws en blogberichten met alle toekomstige app-updates en functies

Nadelen

 • Geen demo-account
 • Geen handelsmogelijkheden met hefboomwerking
 • Beperkte analysetools
 • Geen web- of desktophandelsplatform
 • Beperkt aantal handelsproducten

Is Freetrade scam: betrouwbaarheid en veiligheid

Freetrade wil niet alleen transparant zijn, maar het streeft er ook naar dat uw geld en investeringen veilig zijn. Het bedrijf is een Britse onderneming met een vergunning van de Financial Conduct Authority (FCA). Freetrade is geautoriseerd door de FCA om beleggingsdiensten aan klanten te verlenen, inclusief het aanhouden van activa van klanten.

Als FCA-geautoriseerde entiteit is Freetrade Limited verplicht om te voldoen aan alle regels en voorschriften die bij het uitvoeren van een investeringsbedrijf horen (zoals bepaald door de FCA). Ook moet het bedrijf volledige klantbescherming bieden volgens de voorschriften.

De app broker houdt ook de fondsen en activa van klanten gescheiden (op een aparte rekening) van hun eigen financiële middelen. Hierdoor hebben schuldeisers in het geval van een faillissement geen recht op de gelden die op deze rekening staan. Uw aandelen worden dus beschermd op genomineerde rekeningen of bij goedgekeurde externe bewaarnemers.

Verder maakt Freetrade ook onderdeel uit van het Financial Services Compensation Scheme (FSCS). Dit wil zeggen dat de rekeningen van klanten onder de bepalingen van de FSCS vallen. In het geval dat Freetrade failliet gaat zijn uw gelden als klant beschermd tot een maximaal bedrag van £ 85.000,-.

Daarnaast hanteert Freetrade een behoorlijk strak privacy beleid. Hierdoor zijn al uw persoonlijke en financiële gegevens veilig op het moment dat u gebruik maakt van uw account of een transactie verricht vanuit uw account. Tot slot worden alle bedrijfsprocessen ook gecontroleerd door een externe derde partij. Qua veiligheid kunnen we dus stellen dat het om een solide broker gaat.

Hoe zit het met de regulering en licenties van Freetrade?

Freetrade voldoet aan de FCA-licentierichtlijnen, waaronder FSCS-investeringsbescherming voor klanten tot £ 85.000,- en de scheiding van klantgelden. Daarnaast biedt de app een sterke gebruikersbeveiliging met extra authenticatie in de inlogfase, inclusief pincodebescherming en gezichtsherkenning. Verder worden ook alle bedrijfsprocessen gecontroleerd door een externe derde partij.

Gebruik van SSL-encryptie

Om de website technisch te beveiligen maakt Freetrade gebruik van de SSL-technologie (Secure Socket Layer). Deze beveiliging zorgt ervoor dat alle persoonlijke en financiële informatie tussen de server van de klant en de server van Freetrade beveiligd en versleuteld wordt verstuurd. Hierdoor is het onmogelijk voor derden om uw financiële en persoonlijke gegevens in te zien, te stelen of te misbruiken. U kunt aan “https://” in de URL van de webpagina zien dat een broker gebruik maakt van SSL-encryptie.

Hoe maak je een account aan bij Freetrade?

In vergelijking met andere brokers heeft Freetrade een van de snelste en gemakkelijkste processen voor het openen van een account. Nadat u de app heeft gedownload, hoeft u alleen nog maar het volgende te doen:

 • Uw e-mailadres opgeven zodat er een bevestigingslink naartoe gestuurd kan worden.
 • Vervolgens wordt gevraagd om uw persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum en Burgerservicenummer op te geven.
 • Als u dit heeft gedaan, hoeft u alleen nog maar uw accounttype te selecteren. U heeft de keuze uit GIA, ISA, Freetrade Plus of Freetrade. Het account zal dan automatisch uw identiteit verifiëren.

Vervolgens kunt u binnen een paar seconden aan de slag met het handelen. Als Freetrade problemen vaststelt bij het verifiëren van uw identiteit, dan kan gevraagd worden om aanvullende documenten aan te leveren. Denk hierbij aan uw paspoort of rijbewijs. Voor een bewijs van uw adres kan gevraagd worden naar een energierekening of een bankafschrift.

Account overzicht

De broker heeft vier verschillende accounttypes. Hieronder hebben we per accounttype een korte beschrijving, de maandelijkse vergoedingen en de bijzonderheden opgesomd.

Type account Beschrijving Maandelijkse vergoeding Bijzonderheden
GIA- Algemene beleggingsrekening Basisbeleggingsrekening voor standaard en fractionele aandelen. Geen
Aandelen en aandelen ISA Fiscaal aantrekkelijke beleggingsrekening, £ 3 maandelijkse vergoeding, nul handelscommissies
Freetrade Plus Premium account met 3% rente op contanten £ 9,99 maandelijks bedrag Stop loss en limietorders en bredere markttoegang,
Freetrade SIPP Fiscaal efficiënt pensioensparen met controle over premies, pensioenconsolidaties en volledig accountbeheer. £ 9,99 maandelijkse vergoeding of £ 7,99 maandelijkse vergoeding voor Freetrade Plus-leden Stop loss en limietorders en bredere markttoegang

Freetrade betaalmethoden

De makelaar biedt een aantal online betaalmethoden:

Betaalmethode Verwerkingstijd Minimale storting
Mastercard / debitcard 2-4 werkdagen Geen
Bankoverschrijving 2-4 werkdagen Geen
E-wallet / Google of Apple Pay Direct Geen
 • Mastercard / debitcard
 • Bankoverschrijvingen
 • Apple Pay
 • E-wallet

Geld opnemen bij Freetrade

U kunt via bankoverschrijving of e-wallet geld opnemen. Freetrade rekent doorgaans geen kosten het opnemen van geld. Gemiddeld duurt het 3-5 werkdagen voordat het geld bij u op de bankrekening staat. Als u geld opneemt via uw e-wallet dan wordt dit doorgaans vrijwel direct bijgeschreven.

Aanbod bij Freetrade

Hoewel Freetrade provisievrije handel aanbiedt op aandelen en Exchange Traded Funds op de Britse en Amerikaanse aandelenmarkt, is dit vrij beperkt. Ook lopen gebruikers financieel meer risico doordat er geen gediversifieerde portefeuilles gecreëerd kunnen worden. Ook missen meerdere activaklassen in de investeringsapp, zoals onderlinge fondsen, opties, futures, cryptovaluta en obligaties. Tel daar ook nog eens het gebrek aan beursgenoteerde bedrijven in Europa bij op. Bovendien lijken de opkomende markten Freetrade in de steek te laten.

Handelsplatform

Het op maat gemaakte handelsplatform van Freetrade is intern ontwikkeld met eenvoudige ontwerpfuncties. Het intuïtieve dashboard van het platform is ontworpen met de gebruiker in gedachten. Dit maakt het perfect voor beginnende investeerders. De handelsterminal is momenteel alleen beschikbaar via een mobiele app. Deze app kan gratis gedownload worden op iOS- en Android-apparaten.

Mobiele Freetrade App

De uitstekende recensies heeft Freetrade te danken aan de innovatieve en goed ontworpen mobiele app. Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid, dan hebben ze echt alle knikken gladgestreken en een heldere gestroomlijnde interface ontworpen. Alles in de app is ontworpen om beleggen zo makkelijk mogelijk te maken. Binnen enkele ogenblikken kunt u aan de slag in de app.

In de App Store behaalde Freetrade een score van 4,7 (op een schaal van 5) met meer dan 5.000 beoordelingen. In Google Play hebben ze een vergelijkbare beoordeling. Dit spreekt echt boekdelen over hoe gebruiksvriendelijk de app is om mee te investeren. In tegenstelling tot andere handelsapps is de Freetrade app zeker een goede plek om uw beleggingstransacties te voltooien.

Handelsinstrumenten

Freetrade biedt klanten handelstools aan in de volgende markten:

 • 4.000+ Amerikaanse en Britse aandelen, waaronder Amazon, Airbnb, S&P 500 en GME.
 • 200+ ETF’s in wereldwijde indexfondsen en beurzen zoals The Gold Producers.
 • 150 investeringsfondsen in verschillende bedrijfstakken om handelsportefeuilles te diversifiëren.
 • Gedeeltelijke aandelen zijn ook beschikbaar op Amerikaanse aandelen, zodat handelaren kunnen specificeren hoeveel contanten ze willen investeren en hoeveel aandelen ze willen kopen.

Hulpmiddelen

Helaas heeft Freetrade in termen van onderzoek een mager aanbod beschikbaar. Het biedt geen echte analysetools voor klanten waardoor het vinden en kiezen van investeringen een beetje gissen is. Er is wat basisinformatie met grafieken die de historische aandelenprestaties van het bedrijf illustreren, maar zonder verdere informatie is dit niet echt behulpzaam als het gaat om beleggen.

Er zijn een aantal grafieken om de prestaties van uw beleggersportefeuille bij te houden, maar deze grafieken zijn niet echt gelabeld. Ook geeft de hoeveelheid beschikbare gegevens niet een goed beeld van hoe uw aandelen en ETF’s presteren. Dit gezegd hebbende, Freetrade lijkt zich wel bewust te zijn van dit falen en brengt voortdurend nieuwe updates uit. Het zou dus kunnen dat dit probleem op de lange termijn verholpen wordt.

Er is een levendige community forum actief op Freetrade waar discussies, commentaren en educatief materiaal direct beschikbaar zijn. Ook kunt u hier nuttige artikelen vinden met aankomende updates en handelsinzichten. Voor de beginnende beleggers is er ook Investing Deep Dives. Dit geeft basisinformatie over beleggen en de definities van ETF’s en een aandeel.

Hefboomwerking

Freetrade biedt geen hefboomwerkingen aan. Voor klanten die op zoek zijn naar handel met een hefboomwerking in aandelen is deze makelaar niet de beste optie.

Demo-account

De makelaar biedt momenteel geen gratis demo-account aan voor potentiële investeerders. Dit is een nadeel, aangezien een oefenaccount wel door veel concurrenten wordt aangeboden. Daar staat tegenover dat Freetrade fractionele aandelen aanbiedt vanaf £ 2. Met dit tarief is een demo-account ook niet echt nodig. Toch hadden we voor deze recensie graag een gratis simulator gezien, zodat gebruikers de producten en diensten van de makelaar kunnen testen voordat ze een echt account openen.

Educatie

Freetrade heeft naast een ondersteunend YouTube-kanaal ook een Invest Hub met educatieve tools. Verder bestaat er ook een community forum met handelsinzichten en beantwoorde veel gestelde vragen. Bovendien profiteren klanten van een IPO-kalender, een nieuwsbrief en artikelen waarin een reeks onderwerpen wordt uitgelegd. Van penny-aandelen en wisselkoersen tot begeleiding bij het vinden van de beste aandelen om te kopen.

Klantenservice

U kunt via de volgende kanalen contact opnemen met de klantenservice van Freetrade:

 • Live chat
 • Sociale media: Twitter en LinkedIn
 • E-mail – hello@freetrade.io
 • Post – Techspace Aldgate East, 32-38 Leman St, Londen, E1 8EW
 • Online community forum en een Q&A (te vinden via het help-logo op de website van Freetrade)

Helaas is het niet mogelijk om telefonisch contact op te nemen met Freetrade, maar ze hebben wel een goede live chat functionaliteit.

Conclusie

Naar aanleiding van deze Freetrade review kunnen we concluderen dat dit bedrijf een betrouwbare en veilige broker is die gereguleerd wordt door gerenommeerde instanties. De broker staat bekend als een commissievrije broker die het handelen tegen zeer lage kosten mogelijk maakt. Ze rekenen dus geen commissies op transacties, zoals de meeste traditionele effectenmakelaars dat wel doen.

Verder maakt de broker de toegang tot het handelen zo eenvoudig mogelijk via een gebruiksvriendelijke mobiele investeringsapp. Wat helaas nog ontbreekt bij Freetrade zijn desktop-analytische tools. Dit wordt wel weer goedgemaakt door de lage kosten en de ingebouwde klantenondersteuning. Ook al Freetrade nog een relatief nieuwe broker, het heeft al een aanzienlijke groei doorgemaakt en het bedient inmiddels maar liefst 500.000 gebruikers.

Vergelijk Freetrade met zijn concurrenten

Naast Freetrade zijn er ook andere goede, betrouwbare brokers op de markt. Het is daarom verstandig om ook de andere brokers te onderzoeken. Dit kunt u heel gemakkelijk doen door gebruik te maken van de vergelijker onderaan deze pagina. Ontdek snel welke broker het beste bij u past.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 18:53