Financieringsvormen: wat zijn de mogelijkheden?

door | jun 12, 2022 | Geld Lenen, Zakelijke lening | 0 Reacties

Ben je van plan om een grote investering te doen voor je bedrijf? Dan is het belangrijk dat je voor de juiste financieringsvorm kiest. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van verschillende financieringsvormen, waardoor het ooit lastig kan zijn om de juiste te vinden. Daarbij vergroot je bovendien de kans op financiering als je vooraf de best passende vorm kiest.

Binnen 24 uur uitbetaald

 • €1.000,- tot €200.000,- lenen
 • Looptijden van 6 tot 18 maanden
 • Geen verborgen kosten of bindingstijd
 • Gratis offerte en 100% vrijblijvend
 • Digitale & snelle aanvraag

OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

N
Zakelijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Vergelijk zakelijke leningen

1
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

9,5 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €200.000,-

Looptijd

6 tot 18 maanden

Rente*

Vaste kosten

 Volledige lening op elk moment en zonder extra kosten terugbetalen
Vandaag nog op je rekening & in 1 minuut aangevraagd
Geen verborgen kosten of bindingstijd

2

bridgefund
Binnen 6 uur duidelijkheid

★★★★★

9 / 10

Max. bedrag

€5.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

1% per maand

 Online aanvraag zonder jaarverslagen en businessplannen
Vandaag nog op je rekening (record is 4 uur)
Eerder aflossen? Je ontvangt korting
3
KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

€3.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,8% per maand

 200+ miljoen euro gefinancierd bij 4600 verschillende bedrijven

Geen ingewikkelde kredietchecks
Deskundig team welke je door het gehele proces leidt

4

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€2.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 KOMPAR vergelijkt 10+ verschillende kredietverstrekkers

Gratis advies & binnen 24 uur geregeld
Duidelijk & deskundig overzicht van daadwerkelijke kosten

5

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €3.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 CREDDO vergelijkt 30+ verschillende kredietverstrekkers

Antwoord binnen 24 uur, niet bindend & altijd gratis
Kies wat het best past bij jouw bedrijf, doelstellingen en ambities

6

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 6 maanden

Rente*

0,5% per maand

 De kredietaanvraag is kosteloos en vrijblijvend

KredietVooruit.nl kijkt naar huidige bedrijfsprestaties
Aflossing op basis van binnenkomende betalingen

7

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

6,7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €300.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,5% - 1,6% per maand

 Bij goedkeuring direct toegang tot uw krediet via uw persoonlijke dashboard

Goedkeuring binnen 1 werkdag
Spotcap heeft krachten gebundeld met Capitalbox
* Als ondernemer heb je in eerste instantie niet veel aan gepubliceerde rentes als je kredietverstrekker wil vergelijken. Het uiteindelijke tarief dat je gaat betalen hangt namelijk af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van de hoogte van de financiering, de looptijd, de aflossing en van het risico dat de verstrekker verwacht te lopen met een lening aan jouw bedrijf. Bovengenoemde rentes geven het spectrum aan en zijn op jaarbasis, tenzij anders vermeld.

Deskundig team

 • €3.000,- tot €1.000.000,- lenen
 • Looptijden van 3 tot 24 maanden
 • Geen ingewikkelde kredietchecks
 • 200+ miljoen € gefinancierd bij 4600 bedrijven
 • Binnen 24 uur duidelijkheid & goedkeuring

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4/5

zakelijke lening

Daarnaast zijn er ook een aantal belangrijke criteria waar je rekening mee dient te houden tijdens het voorbereiden van aanvraag. Op deze pagina vertellen we jou daarom over de belangrijkste criteria en de verschillende financieringsvormen.

Financieringsvormen voorbeelden

Als het in het algemeen hebben over financieringsvormen komen er 3 verschillende vormen naar voren. De meest bekende zijn dan natuurlijk het eigen vermogen en het vreemd vermogen, maar er bestaan ook diverse overheidsregelingen en subsidies. Hieronder leggen we jou daarom graag in het kort uit wat deze verschillende vormen van financiering precies in houden en geven we een aantal voorbeelden van financieringsvormen.

Eigen vermogen

Het eigen vermogen van een bedrijf is het geld dat de eigenaar/eigenaren uit hun eigen zak in de onderneming hebben gestopt. Zo zijn er veel ondernemers die hun spaargeld in hun onderneming hebben gestopt om van start te gaan. Hiermee kunnen zij investeringen in het bedrijf financieren, zodat ze geen geld bij een externe kredietverstrekker hoeven te lenen.

Daarnaast is het ook mogelijk om eigen vermogen aan te trekken door aandelen in je onderneming uit te geven. Dit kan alleen als je een besloten vennootschap (bv) als rechtsvorm hebt gekozen. De aandeelhouders zijn dan als het ware mede-eigenaar van de onderneming en ontvangen hiervoor in ruil dan ook dividend, mits de onderneming hiervoor heeft gekozen. Aandelen van jouw onderneming kunnen worden gekocht door:

 • Familieleden
 • Vrienden
 • Beurzen
 • Business angels
 • Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM)
 • Participatiemaatschappijen

Vreemd vermogen

Vreemd vermogen is vermogen dat je hebt aangetrokken vanuit externe kredietverstrekkers. Dit is dan ook een van de meest voorkomende financieringsvormen, aangezien veel bedrijven vaak een lening afsluiten om vervolgens te kunnen investeren. Hierbij kan er een onderscheid worden gemaakt tussen kort vreemd vermogen en lang vreemd vermogen. Tegenwoordig zijn er echter veel verschillende soorten financiers die vreemd vermogen verstrekken aan bedrijven, zoals:

 • Familieleden
 • Vrienden
 • Banken
 • Crowdfunding
 • Leasemaatschappijen
 • Qredits
 • Private debt fondsen
 • Beurzen
 • Kredietunies
 • Participatiemaatschappijen
 • Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM)
 • Leveranciers
 • Factoringsmaatschappijen

Kort vreemd vermogen

Kort vreemd vermogen kan worden gezien als een schuld aan een externe kredietverstrekker die binnen één jaar wordt terugbetaald. Het betreft hier dan meestal een zakelijke lening met een looptijd van minder dan één jaar. Vaak wordt het kort vreemd vermogen ingezet voor het bekostigen van voorraden, debiteuren en ander werkkapitaal.

Lang vreemd vermogen

Je zult het wellicht al raden, maar bij lang vreemd vermogen betreft het een schuld aan externe kredietverstrekkers met een terugbetalingstermijn van langer dan één jaar. Vaak gaat het dan om een zakelijke lening die is afgesloten voor het bekostigen van panden, machines, inventaris en andere bedrijfsmiddelen.

Overheidsregelingen en subsidies

Naast de hierboven genoemde financieringsvormen zijn er ook enkele subsidies en overheidsregelingen. Deze zijn in het leven geroepen om bepaalde ondernemers te ondersteunen in financieel zware tijden. Neem hiervoor het voorbeeld van de Coronacrisis waarbij miljoenen ondernemers werden gesteund door de overheid.

Criteria bij de keuze tussen verschillende financieringsvormen

Wanneer je als bedrijf zijnde vermogen aan wilt trekken voor een financiering, komen er veel verschillende soorten financieringsvromen om de hoek kijken. De vraag is dan natuurlijk welke vorm het beste bij de soort investering past. Als je jezelf hier van te voren goed over inleest is de kans namelijk groter dat je daadwerkelijk een zakelijke lening kunt afsluiten. We willen daarom graag een aantal belangrijke criteria met je doornemen, zodat je weet waar je op moet letten bij het bepalen van de juiste financieringsvorm, zo kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn om onderzoek te doen naar zakelijk lenen zonder BKR registratie.

Welke bedrag heb je nodig?

De hoogte van het bedrag dat je nodig hebt is voor een groot deel bepalend voor de keuze op welke manier je krediet aantrekt. Zo kun je voor kleine bedragen bijvoorbeeld hulp vragen aan vrienden of familie, maar dien je voor bedragen boven de miljoen toch echt naar de bank te gaan. Daarnaast kun je ook altijd nog overwegen om te starten met een crowdfunding campagne of met je bedrijf naar de beurs te gaan. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijke manieren om krediet aan te trekken, maar dat hangt natuurlijk ook af van de financieringsvorm.

Wat is het risico voor de financier?

Hoe meer risico een financier loopt om niet te worden terugbetaald, hoe hoger het rentepercentage zal zijn. Blijkt de investering voor je bedrijf nauwelijks risico met zich mee te dragen? Dan kun je op verschillende wijze krediet aantrekken via banken, leasemaatschappijen, kredietunies, crowdfunding en nog veel meer.

Zit er een beperkt risico verbonden aan de investering voor je bedrijf? Dan zul je vaak ook veel meer rente moeten betalen. In dat geval wordt er vaak aangeraden om van vrienden of familie met een groot vermogen krediet aan te trekken.

Betreft het een investering met een groot risico? Dan zijn daar speciale kredietverstrekkers voor, zoals business angels, mkb-beurzen, participatiemaatschappijen of natuurlijk het eigen vermogen. Soms is het ook mogelijk om zakelijk te lenen zonder jaarcijfers.

Hoe lang bedraagt de looptijd?

Onder financiering verstaan we niet alleen zakelijke leningen en dergelijke. Bij korte looptijd van minder dan één jaar vallen bijvoorbeeld ook het leverancierskrediet, rekening-courant krediet en andere voorschotten die worden gedaan.

Daarnaast kan het wel zijn dat je een zakelijke lening moet aanvragen voor een verbouwing of bedrijfsmiddelen die voor lange tijd worden afgesloten. Je kunt in dat geval krediet aantrekken via leasemaatschappijen, banken, private debt fonds en nog veel meer andere vormen van kredietverstrekkers.

Waarvoor heb je het geld nodig?

Krediet aantrekken doe je meestal voor een investering in het bedrijf. De vraag die dan vaak ook wordt gesteld is: waarin ga je investeren? Ga je bijvoorbeeld investeren in werkkapitaal of bedrijfsmiddelen. In beide gevallen zijn er onwijs veel mogelijkheden, maar is de looptijd vaak wel erg verschillend. Krediet voor werkkapitaal valt in de meeste gevallen namelijk onder het kort vreemd vermogen en krediet voor bedrijfsmiddelen onder het lang vreemd vermogen. Houd hierbij dus rekening met het soort kredietverstrekker voor verschillende investeringen, zeker als je een bedrijfsovername wil doen.

Geld lenen voor een zakelijke investering

Je weet nu iets meer over de verschillende soorten financieringsvormen en wat de mogelijkheden zijn. Heb je veel eigen vermogen in je bedrijf? Dan is het vaak niet nodig om een zakelijk krediet/lening aan te vragen voor een investering. Toch zijn er veel bedrijven waarbij dit wel noodzakelijk. Je kunt dan op verschillende manieren krediet aantrekken waarbij je dient te letten op bovenstaande criteria.

Wel kunnen we je alvast vertellen dat de meeste bedrijven ervoor kiezen om een zakelijke lening via een bank af te sluiten of een crowdfunding campagne opstarten. Dit laatste is vaak het geval bij jonge bedrijven die zich focussen op snelle groei in de toekomst. Wat je keuze ook is, op deze pagina vind je een vergelijker waar je verschillende soorten kredietverstrekkers met elkaar kunt vergelijken.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 21, 2022 @ 17:40